Паметник на Сюлейман паша край Шейново?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jun 24, 2004 2:00 pm

Дагер, много неща мога да бъда наречена, но свръхемоционален националист, на когото мозъкът му се изключва при няколко подхвърлени кодови фрази - не. Просто щото не съм. Само че съм сравнително трезвомислещ човек, на когото е ясно, че паметна плоча на паднали турски войски точно на връх Шипка е недомислие. Да не говоря, че сутринта в деня, когато беше оповестено това решение слушах по телевизията интервю с човека, предложил тази идея (кмет там някакъв на Казанлък, плюс още двама души от въпросния комитет), който в съвсем прав текст каза, че идеята била следната - паметник на Сюлейман паша и паметна плоча на падналите турци. Понеже в студиото имаше хора, които изпищяха на умряло при препратката към паметника и историята се разгоря, някъде към обяд тази идея остана твърдо в небитието. Май по-скоро беше въпрос на сондаж в случая. Паметната плоча обаче си остана. Искаш ли да ти обясня що съм против? Причината не е една - първо, нелепо е на място като връх Шипка, където се е състояла решителната битка, от която зависи хода на руско-турската война да се поставя паметна плоча за падналите в боя вражески войски. Ако попиташ защо е нелепо, значи сериозно сме го загазили - ролята на "вечна опозиция" е хубава само довреме, идва момент, в който нещата вече опират до магарешки инат. Шипка е място с историческа стойност за българите, пък били те и свръхемоционални националисти с изключени мозъци и такава паметна плоча просто е бъркане с пръст в рана, нищо друго. Освен това какво би гласял текста върху нея? "Тук почиват костите на Х 000 турски войници, паднали в бой за запазване на целостта на държавата си" ли? Щото от тяхна гледна точка те са били прави, но от наша сегашна гледна точка нещата не стоят точно така, войските на Сюлейман паша са изклали бая народ и то цивилен (не си го измислям, нито демагогствам, да, не съм била там, ама не съм присъствала и в село Лидице в Чехия, на което немците изгарят всичките му жители живи, пък знам историята), а на оправданието, че просто са изпълнявали заповедите на шефа си плюя най-отговорно. Как си го представяш? Може би да бъде чисто информативен надпис? "Тук са заровени костите на толкоз турски войници" може би? Като указателна табела един вид? Това вече не е уважение към падналия противник, ами вече даже се доближава до гавра с него. Темата в Сивостен я прочетох, но изобщо нямам желание да се карам с Вер, че да не стане като с Жеко в "За или против евтаназията". Прекалено много го уважавам и разбрах, че на едно мнение с него няма да стигнем, но това не ми пречи да съм твърдо несъгласна с него. Между впрочем съм несъгласна и с паметна плоча на българските воини край Одрин, да ти кажа. Тя там би навявала на местните хора горе-долу сходни чувства с евентуалната плоча на Шипка. Просто е добре за всички някои неща да не бъдат разравяни.
А я ти ми обясни сега защо аджеба смяташ, че е добра идея поставянето на такава плоча? Ако обичаш само да пропуснеш пробитите фрази като "за да покажем, че вече сме европейци, че сме цивилизовани" или "че не сме шовинисти", щото това е толкова кухо и безсмислено, че няма накъде повече. Нищо не ми пречи да нямам нищо против турската държава (изключая отношението им към кюрдите и неспазването на човешките права в затворите) и без паметник на башибозука на връх Шипка. Та, защо е толкова наложително слагането на тази паметна плоча там? Точно на Шипка? А?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 24, 2004 2:16 pm

Дагър, една молба. Щом в Сивостен по те кефи да си приказваш по темата, ходи там. Ако искаш да я нищим и тук, недей да си позволяваш да обобщаваш кой какъв бил в кой форум, пък в кой друг колко по-различн бил, защото някои хора сме много чувствителни към такива неща. Или уважаваш хората, с които разговаряш, или не разговаряш с тях, а и те - с теб.

П.С. Нищо против Сивостен в тоя пост, да се има предвид. Познавам се бегло с един от тях, друг го знам по име, а той мен - не. Единствено съм грубо против изказвания в стил "Я се вижте кви сте смотльовци, а знаете ли Х и У кви са фенове!"
Last edited by Roland on Thu Jun 24, 2004 2:28 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Thu Jun 24, 2004 2:27 pm

Не съм вложил този смисъл, Рол. Само се почудих. Никога не сравнявам хората, защото мисля че пълноценно сравнение е невъзможно (още по-малко по такъв начин). Не смятах, че ще се засегнете чак толкова. А във какъвто и да било форум няма да се вясвам следващите две седмици - предстоят ми много тежки изпити. Затова днес си наваксвам. И със интернет, и със злоба.

Да, наистина не съм гледал това предаване. Знаех само това, което пишеше в интернет, в частност - във Фокус, защото тях ги уважавам. И защо споменахте тази информация чак сега?
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Thu Jun 24, 2004 4:59 pm

Въобще не ми се намесва в дискусията. Това само за инфо:

http://www.darik.net/opencms/opencms/ne ... ?uId=31043

И тост:
За Българо-Арменската граница!
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...

sauron
Paragon

Post by sauron » Thu Jun 24, 2004 5:56 pm

И значи този ми ти пич Йордан Маринов щял да поднесе извиненията си на турското посолство, а за българите какво остава- един по-дебел с извинение :cry: . И нака да се срамумаме че сме връли националисти :oops: Абе нали Доган беше казал че пътят към Европа минавал през Истанбул, явно някой е решил да пренесе това в практиката :idea: