Точно обратното е, поне по отношение на шофирането и предизвиканите катастрофи наказанията за пилите са по-високи.Защо да си пиян като кирка (инструменто който не само не пие, ами и течности не попива), или наркотизиран до козирката - се смята за смекчаващо вината обстоятелство, я когато се качиш на коля,
Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!
Moderator: Moridin
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Олеле, на това изобщо не бях обърнал внимание в таковата на Бая... Мдам, Бая, не знам защо си решила, че употребата на алкохол е смекчаващо вината обстоятелство при шофиране. Да, може да бъде смекчаващо вината обстоятелство при други престъпления, но при всичко, свързано със шофиране, е силно утежняващо - дори до степен на практика да не важат нито застраховки, нито каквото и да е още... макар че това със застраховките няма пряко отношение към почти нищо друго де, ама е просто още един пример.Demandred wrote:Точно обратното е, поне по отношение на шофирането и предизвиканите катастрофи наказанията за пилите са по-високи.Защо да си пиян като кирка (инструменто който не само не пие, ами и течности не попива), или наркотизиран до козирката - се смята за смекчаващо вината обстоятелство, я когато се качиш на коля,
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Аз искам само да кажа, че да караш пил е лошо. По-лошо обаче е да караш трезвен, но с пълно пренебрежение към правилата за движение. Принципът тук е "ако ме хванат, пък и да ме хванат, к'во от туй". Пере с двеста километра в час през центъра на града, минава на червено и познайте колко точно ме интересува, че въпросният тип бил трезвен. Не алкохолът в кръвта ти те кара да действаш като зареден пистолет. Това, което те кара да се държиш глупаво е липсата на регулация. Айде някой да тръгне да не спира на червен светофар в Хамбург например? Познайте как ще се случи. Това да не ти е Варна, че да ти позволяват да го правиш? И там, когато те спрат, алкохолът ще бъде само допълнително утежняващо обстоятелство.
Истината е, че липсата на регулация води до анархия. В конкретния случай си имаме много добър пример - вместо полицията да кеси в нета, да почне да си върши работата и ще видим дали някой ще си позволи да кара като камикадзе.
Присъдата на Стависки е малка, но не е по-малка от присъдата на всичките други хиляди убийци в леки коли, които се размотават безнаказано по пътищата. Следователно има нещо сбъркано, за което не е виновен Максим. Той е достатъчно виновен за престъплението, което е извършил поради убеждението, че "това на него не може да му се случи". Не е виновен обаче за затлачената ни съдебна система, за абдикиралите от власт контролни органи и за липсващата държава.
Ето добър пример:
Истината е, че липсата на регулация води до анархия. В конкретния случай си имаме много добър пример - вместо полицията да кеси в нета, да почне да си върши работата и ще видим дали някой ще си позволи да кара като камикадзе.
Присъдата на Стависки е малка, но не е по-малка от присъдата на всичките други хиляди убийци в леки коли, които се размотават безнаказано по пътищата. Следователно има нещо сбъркано, за което не е виновен Максим. Той е достатъчно виновен за престъплението, което е извършил поради убеждението, че "това на него не може да му се случи". Не е виновен обаче за затлачената ни съдебна система, за абдикиралите от власт контролни органи и за липсващата държава.
Ето добър пример:
Явно, че гимнастиката с правото и законите остава извън медиите - например онези двама полицаи, които застреляха гъбаря ги глобиха след съд по 800 лв, но аз нямам такива възможности а гръмна по непредпазливост съседа с Ивана и Преслава на домашното кино на MAX, въпреки, че съм готов да си платя предварително даже, ако има някакво гише в Съдебната палата.
Между другото, дискусията ме наведе на едни размисли относно колко ни е непоследователна съдебната практика, що се отнася до присъдите. Сещам се за случая с Майкъл Шийлдс, който за побой и тежка телесна повреда получи ефективна присъда. Значи какво се оказва, да пребиеш жестоко някого се смята за далеч по-тежко престъпление, отколкото да убиеш с автомобил? Нещо ценностната система на съдиите явно е доста сбъркана, то затова и няма нищо чудно, че и хората не им пука за закона.
Но както Марфето много точно отбеляза, когато държавата е абдикирала от контролните си функции, настъпва анархия. Не съм някакъв безнадежден оптимист, и нямам надежди, че полицаите ще спрат да вземат подкупи. Но ми се иска поне на тези, които карат наистина безразсъдно, да не им се прощава, и да бъдат глобявани и наказвани овреме. Същото важи и за съда - нека да дава адекватни присъди, които ще накарат хората да не правят повече така.
Имам чувството, че в момента пътищата ни, особено междуградските, са някаква джунгла. Ама явно сме нация от имбецили, които разбират само от тояга - като се замисля, имам толкова много близки хора, които много уважавам, но веднъж седнат ли зад волана, стават напълно други.
Но както Марфето много точно отбеляза, когато държавата е абдикирала от контролните си функции, настъпва анархия. Не съм някакъв безнадежден оптимист, и нямам надежди, че полицаите ще спрат да вземат подкупи. Но ми се иска поне на тези, които карат наистина безразсъдно, да не им се прощава, и да бъдат глобявани и наказвани овреме. Същото важи и за съда - нека да дава адекватни присъди, които ще накарат хората да не правят повече така.
Имам чувството, че в момента пътищата ни, особено междуградските, са някаква джунгла. Ама явно сме нация от имбецили, които разбират само от тояга - като се замисля, имам толкова много близки хора, които много уважавам, но веднъж седнат ли зад волана, стават напълно други.
This signature is not yet rated
На Никола наказателното му е втори семестър тази година, сега е на вълна патенти та ще пропусне.BaYa wrote:До колкото знам, просто, да си пиян е смекчаващо обстоятелство. За каквото и да е престъпление. Но ако не е така, Никола да ме поправи и да ме зарадва, моля.

- BaYa
- Forsaken
Въххх! Форумният ни експерт още не стигнал до тази част от учебника!!!
Живик, тук в Испания, май вече им писна от всякакви такива. И сега за всякакви видове пътни издевателства, присъдата е ефективна. Веднага си ги вкарват на хладно!!! Кеффффффффффф!!

Живик, тук в Испания, май вече им писна от всякакви такива. И сега за всякакви видове пътни издевателства, присъдата е ефективна. Веднага си ги вкарват на хладно!!! Кеффффффффффф!!

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Да, да пребиеш някого жестоко е по-тежко престъпление от това да предизвикаш пътен инцидент с жертви. Истината е, че и на човек, който не кара диво, пияно и безразсъдно може да му се случи. Мааму, може да се разсее от това, че детето на задната седалка внезапно се е разревало и точно в тоя момент да налети на човек, без да го види. Да, това е някаква много измислена ситуация, в огромната част от случаите не е така, но е възможна. Но няма как да пребиеш човек с жестокост, без да си го искал. Когато излезеш на пътя пил си тъп катил. Може да убиеш някой, може и да не направиш нищо. Но когато тръгнеш към някой с идеята да хванеш главата му и да започнеш да я удряш в земята, това със сигурност ще доведе до лоши последствия. Не мисля, че двете могат да се сравняват с лека ръка.zhivik wrote:Между другото, дискусията ме наведе на едни размисли относно колко ни е непоследователна съдебната практика, що се отнася до присъдите. Сещам се за случая с Майкъл Шийлдс, който за побой и тежка телесна повреда получи ефективна присъда. Значи какво се оказва, да пребиеш жестоко някого се смята за далеч по-тежко престъпление, отколкото да убиеш с автомобил? Нещо ценностната система на съдиите явно е доста сбъркана, то затова и няма нищо чудно, че и хората не им пука за закона.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- The Dragon
- Elder God
Дай статистика че е помогнало. Това е важното ...BaYa wrote:Въххх! Форумният ни експерт още не стигнал до тази част от учебника!!!![]()
Живик, тук в Испания, май вече им писна от всякакви такива. И сега за всякакви видове пътни издевателства, присъдата е ефективна. Веднага си ги вкарват на хладно!!! Кеффффффффффф!
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
По закон, не по правилник... не че за шофьора има някаква разликаDELgado wrote:Абе то по правилник въобще не трябва да се качваш да караш МПС ако си пил.Така че просто не виждам как може да е смекчаващо вината обстоятелство.

Eric: I use my sword to detect good on it.