Салати и мезета

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Елица
Sorcerer
Posts: 385
Joined: Wed Jul 12, 2006 12:53 pm
Location: на работа

Post by Елица » Tue Jan 22, 2008 12:30 am

Тъй като обсъждате едно от любимите ми неща-храната, не мога да не се обадя и аз. От 4 месеца живея отделно от вкусотиите на мама и се понаучих веч да готвя, но вкусотиите все още ми липсват:(

По въпроса за руска салата срещу снежанка моя глас е за руската салата, ма само по строго пазената домашна рецепта, това при положение че трябва да избирам само едната, иначе снежанка не отказвам :D

Кьополото (идея си нямам как се пише таз дума :oops: ) ми е свръх любимо, но пак само приготвено по строго пазена домашно рецепта. Веднъж само съм си поръчвала в заведение и това дето ми го донесоха нямаше нищо общо с кьополото, което вкъщи правим, освен синия домат. Страшно се разочаровах :cry:

User avatar
Bat Garo Still Rots
Moderator
Posts: 1503
Joined: Fri Mar 10, 2006 10:34 pm
Location: Proud to be from Lagera

Post by Bat Garo Still Rots » Tue Jan 22, 2008 6:42 am

МНого ли са различни тези "строго пазени домашни рецепти" :shock: ?? Звучи като семейно наследство предавано от поколение на поколение :)

Руска салата завинаги! :mrgreen:
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11251
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Jan 22, 2008 8:41 am

Кьопоолу.

А иначе ето една алтернатива на руската салата, която също е мнооого вкусна:

Пожарникарска салата
Spoiler: show
около 1 кг. добре сварени картофи

1 буркан кисели или мариновани краставички

6-7 твърдо сварени яйца

150-200 грама кашкавал

1 майонеза

1 кисело мляко

сол

черен пипер


Много добре смесвате киселото мляко и майонезата в някакъв съд и ги оставяте настрана. Вземате една голяма купа (по възможност да е прозрачна) и рендето и се почва. Картофите трябва да са студени или поне поизстинали, но в никакъв случай горещи, нали (същото важи и за яйцата). Рендосвате най-отдолу картофи, които посолявате малко. Пластът трябва да е около сантиметър и половина-два. После слагате от майонезено-млечния сос тънък пласт (просто мажете отгоре). Следва рендосването на краставичките (дебелината на този пласт е според вкуса и на човека, колко са солени и кисели краставичките и т.н.) и пак сос. После рендосвате яйцата, посолявате ги и слагате сос, разбира се. Най-отгоре се настъргва кашкавал и се наръсва с пресен чер пипер.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20426
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Tue Jan 22, 2008 8:42 am

Ако мога да използвам любимия лаф на Дима - Ми домашните рецепти са си imba ;р :mrgreen: Вчера примерно в салатата с лютеницата на Денито дет си зех от Билата имаше парченце стъкло ебати. :shock:


Салатката от Раци също не е за изпускане :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11251
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Jan 22, 2008 8:43 am

Вероятно са били витамини, не си обърнал внимание.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Елица
Sorcerer
Posts: 385
Joined: Wed Jul 12, 2006 12:53 pm
Location: на работа

Post by Елица » Tue Jan 22, 2008 10:50 pm

Вероятно са били витамини, не си обърнал внимание.
Това ме уби :lol:

Ми уж не са.
Spoiler: show
Руска салата: 800гр грах, 2 големи моркова, 4-5 яйца, 8 средни картофа, 350-400 гр шунка домашна майонеза (мен щот много ме мързи 4-5 майонези краси :oops: ), сол

Кьопоолу: 1 кутия (от голям маргарин сарина) печен, смлян син домат (знам че мярката е странна, ама...), 1 кутия майонеза краси 1 чаена чаша смляни орехи, няколко скилитки чесън, аз слагам 4-6 зависи колко са големи
Най-важното е че винаги се взимат точно определени продукти, в никъкъв случай български грах, най крехката шунка. Морковите се слагат сурови и всичко се реже(без граха де) на много ситни кубчета, като морковите може и да се смелят. Желателно е да престои поне една нощ преди консумиране, за да се смесят дабре продуктите, но все още не съм успяла да убедя любимият ми в това :lol:

Аз съм 4 то поколение от родата правеща кьопоолу и 3 то руска салата по тези рецепти:)

НИКОЙ ДА НЕ КАЗВА НА МАМА, ЧЕ СЪМ ИЗДАЛА РЕЦЕПТИТЕ! :evil:

User avatar
DELgado
Elder God
Posts: 5427
Joined: Thu Jan 04, 2007 3:10 pm

Post by DELgado » Tue Jan 22, 2008 11:14 pm

За първи път виждам кьопоолу с орехи. :shock: Звучи много вкусно обаче. :lol:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11251
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Jan 22, 2008 11:29 pm

Ми ние нашето винаги с орехи си го правим. Дори това, дето в момента е в хладилника и се брани от мен, и то си има орехи! Винаги слагаме... :unsure: Ма не го развращавам и опорочавам с моркови де. Патладжанец, чесън, майонезица, олио, орехчета, сол... Пък ако знаете ко стаа накраяяяяя!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19290
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Jan 23, 2008 12:18 am

Т.нар. от Марфа "пожарникарска салата" и аз си я правя и е много готина (и значително по-готина от руската поради липсата на моркови и шунка, както и по-добрият вид на картофите, бтв и пюрирани става много добре).

Сефте чувам, че трябвало да се избягва българският грах...
This is it. Ground zero.

User avatar
Елица
Sorcerer
Posts: 385
Joined: Wed Jul 12, 2006 12:53 pm
Location: на работа

Post by Елица » Wed Jan 23, 2008 12:46 am

Този дето го продават в консерви и буркани е 100 пъти по твърд от да речем този на Bonduelle (май така се пишеше :? ), който аз предпочитам, а и бондуелския е много по-вкусен
Marfa

Ми ние нашето винаги с орехи си го правим. Дори това, дето в момента е в хладилника и се брани от мен, и то си има орехи! Винаги слагаме... Unsure Ма не го развращавам и опорочавам с моркови де. Патладжанец, чесън, майонезица, олио, орехчета, сол... Пък ако знаете ко стаа накраяяяяя!
Морковите са за руската салата, а не за кьопоолуто :lol:

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19290
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Jan 23, 2008 12:48 am

И аз не обичам твърдия, но има много меки и прекрасни грахове, например Сторко. Бондюел е излишно скъп.
This is it. Ground zero.

User avatar
Cruelty
Paragon
Posts: 536
Joined: Mon Jan 01, 2007 8:06 pm

Post by Cruelty » Wed Jan 23, 2008 1:26 am

Кьопоолу с майонеза :shock::shock::shock:!? Втф, дет' се вика. Поне ми е ясно защо тая гадост, която продават в магазините става само за кофата...
Проблема на българския грах от консерва навремето беше, че е прекалено скашкан. В момента си е читав. Сторко, Clever и Аро по-специално. А Бондуел има много хубав зелен цвят и е разкошен за украса.
We're just a lie,
We're just a fake
I can't wait 'til I'm finally dead
Erase my numbers and hope to never return again

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11251
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Wed Jan 23, 2008 9:14 am

Естествено, че кьопоолу с майонеза! :surly:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
DELgado
Elder God
Posts: 5427
Joined: Thu Jan 04, 2007 3:10 pm

Post by DELgado » Wed Jan 23, 2008 11:05 am

Добре де защо в кьопоолуто не слагате печена чушка. Поне майка ми така го прави. И се получава доста добро. :mrgreen:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

User avatar
Pugsley
Moderator
Posts: 3447
Joined: Wed Jun 22, 2005 4:14 pm
Location: Отзад
Contact:

Post by Pugsley » Wed Jan 23, 2008 11:07 am

И аз примерно слагам печена чушка и махам патладжаните и се получава салатка от печени чушки. Патладжаните са за некви хора, които просто не им е останало какво качествено да ядат.
Love & peace
The purpose of art is to make the imagined seem real, the impossible seem possible. Pornography has much the same purpose. ...
My Anime list

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 4 guests