Салати и мезета

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Pugsley
Moderator
Posts: 3447
Joined: Wed Jun 22, 2005 4:14 pm
Location: Отзад
Contact:

Post by Pugsley » Wed Jan 16, 2008 8:25 pm

BaYa wrote: Да змазваш всичко с кашкавал или сирене е най-добрият начин никога да не се научиш да готвиш правилно. Макар и прости гозби.
Тогава никога няма да се науча и като невежа ще ми е вскусно с кашкавал. Аз съм от тия дет си седят в матрицата щото там сичко си е благо.
Love & peace
The purpose of art is to make the imagined seem real, the impossible seem possible. Pornography has much the same purpose. ...
My Anime list

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20426
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Wed Jan 16, 2008 8:52 pm

Междо другото, руснаците не знаят че я имат тая салата. Само ние и франсетата й викаме "руска", макар че тук състава е далеч от оригинала на салата "Оливие". ХА пък! Жоро ти си кулинарен инвалид. Ма просто те кефи и сух таратор да зобиш щото тва е снежанката. :twisted:

Spoiler: show
Руска ли е руската салата?
03.01.2007 г. DW

Визитната картичка на руската национална кухня всъщност се нарича "Оливие". В България, Франция и други страни, същата салата е позната като "руска".

Малцина обаче знаят, че е създадена от френски готвач, пристигнал в средата на 19-ти век в Русия. Кореспондентката ни в Москва Таня Харизанова твърди, че никой днес не може да опита оригиналната "руска салата" на Люсиен Оливие.

В края на декември московчани почетоха паметта на Оливие - човекът и салатата. Никой не знае какъв е бил оригиналът на салатата, защото той отнесъл рецептата в гроба си. Погребан е на Немското гробище в Москва, което днес наричат Веденско. Най-известните московски майстори се поклониха пред паметта на този, чието дело, "руската салата", органично се е вляло в руската национална кухня.

В изобретението на Люсиен Оливие има много случайности и неясноти. Той бил най-малкият от четирима потомствени братя-готвачи, роден в Провансал, Южна Франция. Пристигнал в Русия вече като известен готвач през 60-те години на 19-ти век. В началото прави престижни ястия по поръчка. Припечелва пари и построява ресторант "Ермитаж", който става любимо място на аристокрацията. Оливие имал 100 души персонал от които 32-ма готвачи! Легендата разказва, че той използвал нов сос, донесен от Франция, наречен "Провансал", който по-късно става основна съставка на новата салата. Според изкушени кулинари обаче, откритието на соса станало случайно и то в ресторант "Ермитаж".

Веднъж Оливие поръчал на готвача да приготви традиционния френски сос с горчица, включващ още масло, оцет и стрити сварени жълтъци. Готвачът съкратил процедурата и вместо сварени, прибавил пресни жълтъци. Вкусът на соса потресъл Оливие, който преценил, че откритието може да промени вкуса на всяко ястие. Този сос, по ирония на съдбата, днес е известен като... майонеза. А тогава така се е наричала традиционната френска салата, която Оливие приготвял за клиентите си. Всички нейни съставки – месо, зеленчуци и новият сос, били подредени разделени в една чиния. Блюдото се наричало "майонеза от дивеч". Вероятно случайно станало така, че веднъж продуктите се смесили. Така се родила салатата Оливие, която бързо се прославила. Тя включвала много съставки като хайвер, раци, екзотични зеленчуци и диви птици.

Оливие не разкрил приживе точната рецепта. Следват години на забвение, докато през 1904-та година салатата се възражда с други съставки, но под същото име. След 1917-та година под напора на революционните маси знаменитото блюдо отново изчезва, за да възкръсне пак през 30-те години. За нея се сетил Иван Иванов, един от помощник-готвачите на Оливие, станал впоследствие главен готвач на най-престижния съветски ресторант "Москва". Той заменил идеологически неиздържаните "буржоазни" продукти като месо от дивеч и каперси с ползвани от широките маси, като кръстил творението си "Столична салата". По-късно се появили нейни разновидности като "Московска", "Месна", "Лятна салата".

Принос внася и съветската художествено-творческа интелигенция. На писателя Михаил Светлов приписват появата в рецептата на варени моркови. В Брежневската застойна епоха творението на Оливие мутира в "Съветска салата" - месото от птица се заменя с шунка или някакви колбаси, които тогава могат да се намерят по магазините. В днешната епоха името Оливие е напълно реабилитирано.

Ще завърша с кратка рецепта за истинска руска салата "Оливие". Във всички разновидности на великата салата винаги са присъствали два основни продукта - варени картофи и майонеза. Останалите съставки оставям на вашата фантазия.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

User avatar
Bat Garo Still Rots
Moderator
Posts: 1503
Joined: Fri Mar 10, 2006 10:34 pm
Location: Proud to be from Lagera

Post by Bat Garo Still Rots » Wed Jan 16, 2008 9:01 pm

Я колко интересно :yay:
А това дали не стана една от най-дългите поздравителни теми :wink:
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Wed Jan 16, 2008 9:08 pm

Bat Garo Still Rots wrote:Я колко интересно :yay:
А това дали не стана една от най-дългите поздравителни теми :wink:
СКРОМЕН, СКРОМЕН Е КАПИТАН АРМЕНИЯ! :lol:

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Wed Jan 16, 2008 9:15 pm

Междо другото, руснаците не знаят че я имат тая салата.
Обясни ми тогава що тука я правиха на нова година? :P

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Wed Jan 16, 2008 9:24 pm

Мда, за руснаците е френска салта. А за останалите, не само българи и францизи, си е руска. Включително и тук.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20426
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Wed Jan 16, 2008 9:36 pm

AlDim wrote:
Междо другото, руснаците не знаят че я имат тая салата.
Обясни ми тогава що тука я правиха на нова година? :P
И как я наричаха?
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

User avatar
Roamer
Ascendent
Posts: 4895
Joined: Wed Jan 03, 2007 5:25 pm
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Contact:

Post by Roamer » Wed Jan 16, 2008 9:36 pm

AlDim wrote:
Междо другото, руснаците не знаят че я имат тая салата.
Обясни ми тогава що тука я правиха на нова година? :P
Мииии... щото от това, което Ксел е пуснал в спойлера, все пак излиза, че тази салата си е хубава част от руската кухня, и че е изпълнение в стил "и ний сме дали нещо на света"? :) Това, че не я наричат "руска", не значи, че не се гордеят с нея... "a rose by any other name..." :)

Хубу де, хубу, знам, че е очевидно, очевадно, двуочеизвадно или нещо такова... просто си говоря, за да не заспя - буквално :) Ма май по някое време ще ходя и да спя де, няма да ви досаждам цяла нощ :P
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20426
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Wed Jan 16, 2008 9:39 pm

Бегай легай ;) :mrgreen: Мега яката съставка на по-оригиналните видове обаче е хайвера. :shock:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

User avatar
Pugsley
Moderator
Posts: 3447
Joined: Wed Jun 22, 2005 4:14 pm
Location: Отзад
Contact:

Post by Pugsley » Wed Jan 16, 2008 9:48 pm

Тва хайвера е най-безумното нещо. Единственото което може да направи за човек, тва е да му олаби диференциала и ебемтуално да го прочисти добре. Ма за тва си има боб, който е и вкусен към всичко останало. Ерго - хайвера съкс.
Love & peace
The purpose of art is to make the imagined seem real, the impossible seem possible. Pornography has much the same purpose. ...
My Anime list

User avatar
Elayne
Elder God
Posts: 6266
Joined: Fri Jan 23, 2004 9:15 pm

Post by Elayne » Wed Jan 16, 2008 9:51 pm

Разбит хайвер на кремче за мазане с лимон рокс :).
А съм яла и червен и черен неразбит и е доста гаден... не знам що му се хвърлят с толкоз пари...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

User avatar
Bat Garo Still Rots
Moderator
Posts: 1503
Joined: Fri Mar 10, 2006 10:34 pm
Location: Proud to be from Lagera

Post by Bat Garo Still Rots » Wed Jan 16, 2008 9:53 pm

Добре, да сравниш боб с хайвер е малко прекалено :lol:
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Jan 16, 2008 9:57 pm

Бе Пъгсли, тебе всичко ли ти олабва диференциала? :shock:
Бати храносмилателната система! :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Wed Jan 16, 2008 10:07 pm

Той най обича да трака две кила круши + половин кило джанки + две големи бози "Явор" и после да ходи на театър на "Идеалният Мъж" в Народния. :lol:

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Wed Jan 16, 2008 10:12 pm

И вегетарианския хавер е велик. Сирене тип Крема, разбито с подправки (червен пипер и кимион са достатъчни), чесън и зехтинче!! Аууууууууу. Как само прилъгвате непредупредените гладници да се разбъбрят тук!! Почва да ми стърже стомаха. :twisted: Аре, марш от офиса, отивам да си се навчерям, пък!! :mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests