I Am Legend

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jan 12, 2008 11:03 am

Баси, чета коментарите в темата сега, и съм абсолютно оцъклен. Първо, уот дъ хел е това с 3-те минути?
Spoiler: show
Човекът беше експериментирал най-различни версии на серума, като просто на принципа на пробата и грешката един от тях трябваще да сработи. Просто по неква случайност разбра, че последната е сработила точно преди да го гътнат.

Второ, както казах, филмът взима сюжетната постановка и я слага в съвременен контекст. Да, липсва смисълът от заглавието, но то се обуславя от сетинга. Няма го моментът с вампирите, но го има моментът с ужаса, който те представляват в книгата. Естествено, че нещата с тривиализирани, но, за бога, какво значение има, след като филмът е ТОЛКОВА добър?

Прочее, който го е гледал на комп, получава сочене с пръст от мен и злобен хилеж. В последните 5 години НЯМА сцена, която повече да си е струвала гледането на кино, от първия сблъсък на Невил със заразени...
And you can't dance with a devil on your back...

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sat Jan 12, 2008 11:09 am

...както получава спестени 7 лева:). Макар че главно на мен просто за този филм наистина не ми се чакаше, а качеството беше перфектно.

Симеоне, в тази тема демонстрираш един класически проблем на твоята личност - когато харесаш нещо, ти просто ослепяваш.;) Не може пичът да открие ваксината ей така НЕБРЕЖНО в последните 3 минути, просто не може. Защото е тъпо, необосновано и аз не разрешавам.

Иначе в последните 20тина секунди заглавието има някакъв смисъл - "понеже той откри ваксината и вкара едно бързо спасяване на човечеството", за това би трябвало да е легенда.
Просто по неква случайност разбра, че последната е сработила точно преди да го гътнат.
Това рути :lol: :lol: :lol:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jan 12, 2008 11:16 am

Не, Никола, ти демонстрираш един класически проблем на ТВОЯТА личност - не четеш внимателно, а си караш по предварителния образ, който имаш за човека, с когото "спориш", ако мога да разширя смисъла на думата...

Първо, ще забележиш, че точно с финала имам проблем, т.е.
с това, че намесиха божията промисъл в целия крап
Второ, това, че за теб било смешно, не променя особено много фактите. Ето ги и тях:
Невил разполагаше с много версии на серума. Още в началото с плъховете стана ясно, че постоянно го променя с надеждата да нацели варианта, който ще сработи с хора. Ако го нямаше набегът на Мумията и миниъните му въпросната нощ, на сутринта той щеше да си се събуди и да открие, че ей на, тази версия е сработила, а после да затърси начин да я използва върху другите заразени и да почне лечение. Това, че двете събития (нападението и откриването на лечението) съвпаднаха във филма, е кънвиниънт плот дивайс, а не недомислица или нелогичност. И всъщност едното не следва от другото, защото той инжектира работещия серум на мацката още предния ден.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sat Jan 12, 2008 11:19 am

Аз ставам да уча, после ще отговоря. В момента отчаяно се опитваш да съшиеш с бели конци един ръшнат финал, горе-долу успяваш.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jan 12, 2008 11:24 am

Никак не съм отчаян и финалът никак не е ръшнат, а още по-малко има нужда от съшиване. Ако съдя по квот си говорихме в кю-то току що, ти просто на чисто събитийно ниво си изпуснал един-два момента. Пиша и тук.
Невил знаеше, че лечението ще стане като от кръвта на имунизиран успее да синтезира лекарство. Съответно в тия три години беше експериментирал различни методи за извличане на такова от своята си кръв. Версиите на серума обаче не сработваха. Накрая, когато последната сработи, той взе кръв от жената, защото в нея се съдържаше работещата версия. Това е. Нито нещо нелогично, нито нещо изсмукано, нито нещо глупаво.

Trip
Moderator

Post by Trip » Sat Jan 12, 2008 11:25 am

И аз съм възхитен, наистина. Филм със смазващо напрежение с участието на точно един човек :shock:

И, да
Във филма всичко трябваше да е максимално кондензирано. Абсолютно съм съгласен с решението на сценаристите да направят един-два компромиса, като съвпадението на откриването на лекарството и кулминационната сцена. Все пак филм с един-единствен актьор в него рискува да доскучае много бързо. Затова събитията трябваше така да следват едно друго, че да няма отпускане на напрежението. Хич не мисля, че откриването е необосновано и нелогично, щото човекът, видно от снимките по стената на лабораторията му, се е попилял да експериментира. Моментът с откриването си е напълно логичен, нагласен е единствено моментът с времето, когато то се случи. Но, както казах, това е за целите на сюжета. Аз лично щях жестоко да се разочаровам, ако ни мотаеха из празния Ню Йорк още няколко дни/седмици/месеца, само и само откриването да изглежда по-правдоподобно.
Просто точно в този филм беше почти невъзможно да бутнат повече събития, отколкото бяха бутнали, без абсолютно да съсипят темпото му.
Last edited by Trip on Sat Jan 12, 2008 11:27 am, edited 1 time in total.

Bat Garo Still Rots
Moderator

Post by Bat Garo Still Rots » Sat Jan 12, 2008 11:27 am

И на мен филмът доста ми хареса, особено на кино ефектът беше доста по-впечатляващ. Само не разбрах
моментът в който Уил Смит се хвана в капана на вампирите-зомбита и увисна с краката нагоре (това беше заложен от тях капан нали?) Нещо тази сцена ми се изгуби, защото реших че са запазили някакъв интелект противно на мнението му за липсата на всичко човешко. Та очаквах да го развият това. Сега сигурно ще излеже, че пак нещо не съм доразбрал, ама да попитам :roll:
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

Trip
Moderator

Post by Trip » Sat Jan 12, 2008 11:31 am

Интелект имаше само Мумията, ясно беше, че той е накарал идиотите да преместят манекена (или го е преместил той), за да се психира Невил и да се набута в капана. А иначе още от първата среща с тях на мен ми стана ясно, че развитие на сюжета откъм комуникация с тия гадове няма и не може да има. Те просто играеха ролята на рояк скакалци, ръководени от някакъв много мъглив интелект, достатъчен да идентифицира Невил като враг и да е способен да взима елементарни решения, за да го залови и убие.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jan 12, 2008 11:35 am

Не, това Е проблем за мен лично, макар и не оценкоопределящ.
Достатъчно хинтове имаше, че Невил ГРЕШИ и че те са запазили интелект в някаква степен. Ясно беше също, че мацката е гадже на Мумията, но сценарият не разви нищо от това. Не знам доколко щеше да е и от полза да го развие, но по-добре да го нямаше изобщо.

Trip
Moderator

Post by Trip » Sat Jan 12, 2008 11:43 am

Ами не те, а Мумията, по-скоро. Други с наченки на интелект нямаше. Бяха си с една идея по-тъпи от средностатистически хищник, и толкоз. А че само един от тях е запазил интелект в някаква степен, си беше пак лека фриволност, но напълно простима. Пък това, че оная му е гадже, си е твоята интерпретация. Пукаше му на гъза на Мумията кво е хванал нашия, и кво не. Просто имаше достатъчно светлинка в главата, за да се ядоса на някакъв, който лови ТЯХ, а не обратното. Даже използва същата хватка, за да хване Невил, каквато той използва, за да хване оная. A дори да му е била гадже, не виждам що да е по-добре да го няма. Трябваше да има причина да му се наточат, все пак.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jan 12, 2008 11:49 am

Ми за мен това е базов закон - или като въвеждаш елемент, го развий, или не го въвеждай. Стана ясно, че му е гадже от това, че оня се изложи на слънчева светлина, когато Невил я хвана, при това имаше доста дефинитивно ангуишд излъчване. А и фактът, че ровеш из къщата, вместо да нападне директно Невил, когато изпонахлуха вътре, също е доста показателен.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Jan 12, 2008 11:52 am

Бе, аз повече на такъв филм не искам да ходя. Или поне не като съм уморена, недоспала и квото там. Адски ми приличаше на 28 седмици по-късно, обаче за разлика от него ми дойде в много частта с хорър съспенса.

Няколко въпроса за челите книгата
Главният албинос що бе запазил наченки на разумност и само той ли беше?
Защо примамваше ордите зомбита с кръв? И защо те не се избиваха взаимно, мамка им?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jan 12, 2008 11:54 am

Щото са вампири, а не зомбита. Живи са и искат кръв. Тва, ако са следвали книгата, което те в случая явно са.

За лошия - никва идея. В книгата безмозъчни са само мъртвите, които вирусът е вдигнал, всички живи са си разумни и доста хитри.
А това е бтв най-добре направеният съспенс във филм от не знам колко време насам...

Впрочем, Морв, я издай сега какво ти бяха спойлнали предварително, че така се колебаеше дали да го гледаш?

Trip
Moderator

Post by Trip » Sat Jan 12, 2008 12:00 pm

@ Рол -
Ама не ровеше той. Оня, дето къртеше тавана, си беше идиот и него Невил го застреля. А Мумията още в началото го нападна и се опита да го изяде, обаче нашия взе да го стреля, и оня, понеже им някакъв акъл, избяга. Ако търсеше нещо специално, щеше да е първият, нахлул в лабораторията. А и да е ровел, може да се тълкува като издирване на майка Тереза и хлапето. Показването на слънчева светлина според мен беше, за да ни покажат главния гадюга на нас, зрителите, колкото да видим, че ще има ответен удар от страна на зомбитата. Един вид establishing shot на антагониста. И се изложи на слънце точно, за да ни покажат, че не реагира първосигнално на болката, причинена от слънцето. Просто идеята с гаджето като че ти се е загнездила в ума :)
@ Морви
Не се избиваха както зомбитата в 28-те дни не се избиваха и както лъвовете не се избиват, а ядат антилопи. Просто такава логика не се търси в толкова изчистен филм. Фокусът на сценария беше на друго място, и всичко повече щеше да е ненужно усложнение. Същото и за Мумията. Само той беше интелигентен, понеже трябва някак целия тоя кошмар, който представлява света след заразата, да се канализира върху нашия, иначе няма смисъл.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Jan 12, 2008 12:06 pm

Ам, има вдигнати от мървите? :shock:
Трип,
А аз бих направила края със създаването на вирус, който ги кара да си се хвърлят взаимно и да се избият...
Бтв, говореше се за нещо като бяс, а бесните животни се избиват взаимно, затова не беше толкова очевидно.
Рол, казаха ми, че
Уил Смит умира накрая, но спокойно, успява да направи лекарство и да спаси света.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either