След като ще правим отделна тема (според мен не си заслужава толкова), да повторя мнението си, малко по-подробно. Продължавам да смятам, че филмът не е нищо особено, и то главно заради края му.
- Spoiler: show
- Просто не смятам превръщането на героя на Уил Смит в поредния Спасител на човечеството (тм) помага някому. Поне половината роли на Смит са на екшън герой, който спасява всички в последния момент, и като капак на всичко се жертва самоотвержено. Не знам за останалите, ама това клише на мен отдавна ми писна.
Колкото до сюжета, ами Никола, ти сам си признаваш, че заглавието просто губи смисъл, защото това не е същата история. Освен това я няма и моралната дилема от книгата, където нашият човек избива хора, които просто са различни, но се опитват да изградят някакво общество насред целия хаос по света, което според мен е адски голям минус на филма. Осъзнаването на героя от книгата, че се е превърнал в същото за тези нови хора, което са заразените за него (легендарно чудовище), е най-силната идея, ама явно е доста трудно смилаема за масовата публика, за да бъде включено във филма.
Колкото до настръхването, имаше точно една сцена, от която някой може да се изплаши, където признавам, че са използвали най-добрия възможен похват - човек се страхува много повече от това, което не вижда. Иначе финалната сцена прилича точно на сцена от компютърна игра, и това CGI за "вампирите" (както всъщност е според книгата) отнема страшно много. Самият факт, че Никола сам написа "зомбита" говори достатъчно за усещането, което човек придобива, изобщо го няма онзи легендарен ужас от вампирите, както е в "Дракула" или "Носферату".
Като цяло, филмът започва обещаващо, но накрая се проваля тотално. Количеството ефекти е доста малко, за тези, които ценят ефектите в един филм, така че честно казано не виждам голям смисъл от този филм. Предполагам, че е по-добър от редицата боклуци, с които ни заливат, но поне за мен това далеч не е достатъчно, за да ми хареса.