Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Jan 09, 2008 10:54 am

А за журналистиката - спомням си навремето, когато брат ми беше в казармата, присъстваше в операцията по обезвреждането на една мина във водите на Черно море. След това разкаваше как "Труд" бяха украсили събитието с "Ужасена майка вижда как невръстният и син разравя с лопатката си мина в пясъка на брега". Та според мен 24 Часа и Труд доста жълтеят. По мои наблюдения "Капитал" и "Дневник" представляват по-качествени и достоверни издания, но за сметка на това и малко по-скучни, ако не ти се чете нещо сериозно :)

Истината, обаче, е, че за новини печатните издания винаги са поне с 1 ден назад, което малко или много ги обезсмисля на фона на Интернет. Вярно в тях понякога има интересни анализи и по-задълбочени изследвания в специализирани статии, но ако търсите актуална информация пък и не-лоши прегледи и анализи безапелационен фаворит е сайта на агенция Фокус. Понякога събитията се отразяват по минути след като са се случили - така в движение следих най-актуалните новини около циганските бунтове в София и снеговалежите. Лошото е, че Search опцията е практически неизползваема и човек не може да издири ценни ресурси, ако реши да потърси.
Last edited by Super M on Wed Jan 09, 2008 11:00 am, edited 1 time in total.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Jan 09, 2008 10:57 am

Това за осигуровките е така, ама там има един проблем - просто все още има много пенсионери, които са се пенсионирали по старата система, и ако изведнъж намалиш осигуровките и ги пращаш по частни пенсионни фондове, държавата трябва да покрива около 4 млрд. лв. годишно за пенсии (с тенденция за увеличаване). Много хора сигурно ще рипнат и ще кажат: ами вземете от излишъка! - само че абсолютно никой не си дава сметка, че бюджетният излишък не е постоянна величина. Достатъчно е веднъж да се случи нещо, и една година държавата да не може да плаща пенсии, за да се вдигнат всички на бунт. Така че не е лесно да щракнеш с пръсти и да кажеш - намаляваме осигуровките наполовина, пък пенсионерите да се оправят.

От друга страна, у нас нещата от край време са адски изродени, защото в момента разходите на един работодател за труд са около 120% от брутната заплата на един работник/служител. След като масово продължават да се дават пари на ръка, явно и това им е твърде много. Това според мен няма нищо общо с нормалността, но държавата на практика се е отказала да принуждава който и да е да спазва закона, където и е проблема. Така че държавата, след като не може да си свърши работата като хората, гледа да компенсира като запазва сегашното положение. Не че не могат да се направят опити за реформа, но от разговорите ми с хора, които имат отношение по въпроса, съм се отчаял, защото в момента преобладаващото мнение е да крепим положението, пък после някой друг да му мисли. В същото време пенсионерите не намаляват, и дефицита на държавния пенсионен фонд расте всяка година (вече е малко над един милиард годишно).

За здравеопазването пък там съвсем забатачиха нещата, защото здравната каса всяка година съкръщава обхвата на услугите си, вече и аз не знам защо. Така че Жоро, когато лекарката ти пише, че няма талони, тя просто няма избор. Защото извън някакви базови манипулации, тя няма право да върши нищо друго, освен да те прати при специалист. Само че няма как да те прати, тъй като здравната каса не покрива достатъчно пътеки. Така че единственото, което и остава, е да ти каже да отидеш при някой специалист, където ще си платиш за прегледа. Но официално тя направление не може да ти даде, защото просто не и е отпуснато такова. И най-тъпото нещо е, че положението е такова от години, и никой не прави абсолютно нищо по въпроса.

Накратко, че нещо много се разпрострях, ама ми е болна тема, у нас най-големият проблем е, че държавата се отказва напълно от контролните си функции, заради които би трябвало да съществува на първо време. Така че у нас всичко си е джунгла, във възможно най-първичния смисъл на думата, и всеки се оправя както може. Много се чудя, докога това подобие на държава ще издържи преди да настане пълен хаос, защото май нещата се крепят до голяма степен на инерция.
This signature is not yet rated

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Wed Jan 09, 2008 1:35 pm

Мен в пресата най ме дразни просташкия начин по които се пишат повечето статии. Разбирам че така е по-близко до хората но все пак е ужасно.
Таксиджия мами, че е баща на Иво Атанасов
Все пак вземаме още пари от БТК
Съпруга на общинар ще продава и купува ток
Ето няколко заглавия на статии от днешния 24 часа. Само като ги прочета въобще ми се отщява да го купувам това нещо. :evil: Ама това може да си е само мой проблем. :roll:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jan 09, 2008 1:44 pm

Живик, добро обяснение за пенсиите, но за здравната каса не разбрах, може би не съм наясно с терминологията. Какво значи това здравни пътеки? Т.е. има болнична помощ, която здравната каса е решила да не ми оказва, въпреки че съм си платил осигуровките?

Плюс това имам чувството, че всички талони са еднакви. За какво ще ги даде ДжП-то си е негова работа, нали така? Ако няма достатъчно, значи не са й отпуснали достатъчно - като чиста БРОЙКА. Е как така? Нали точно това уж е незаконно от страна на касата. Аз съм си платил - какво като някой е дошъл и преди мен е изцоцал талоните и парите на касата? Ако не можеш да осигуриш всеки да си получи платеното (а за съжаление със здравеопазването е така, че на доста хора им се налага да си го ползват, за разлика примерно от застраховките на колата), значи касата не може да се справи изобщо със задачата си и трябва друг механизъм. В какъвто случай за какво беше цялата реформа?

Ще използвам пак застрахователната аналогия - всъщност ЗК е една голяма застрахователна пирамида, която няма ресурсите да покрие това, което обещава. Но абсурдното е, че където една частна застрахователна компания досега да е отдавна в небитието на нейно място, касата е едва ли не наложена от държавата на гражданите като монополист. Поне както аз го виждам. Това редно ли е?
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Jan 09, 2008 1:56 pm

По-просто обяснено (практикуващите медицина във форума да се чувстват свободни да ме поправят, ако допускам грешка някъде), здравна пътека представлява дадено специализирано лечение, покривано от НЗК. Всяка година, НЗК определя лечението за кои болести (и съответно кои лекарства) ще финансира, в рамките на бюджета си, който се формира от здравноосигурителни вноски. Това предполага, че броят лечения (т.е. здравни пътеки) е ограничен в рамките на същия този бюджет. Това, което НЗК обещава, е да финансира всичко обявено в рамките на бюджета си. Всичко което излиза извън покриваните лечения, или броят, който може да бъде финансиран, остава на сухо.

Така че на въпроса ти, да, НЗК не покрива всичко, и има болнични (а и не само) услуги, които не се плащат от НЗК. Както споменах по-горе, всяка година обхватът на тези лечения и лекарства намалява. Така че формално НЗК не е пирамида, защото покрива точно това, което е заложено - проблемът е, че това далеч не е достатъчно.

Справедливо ли е? Със сигурност не. Има ли смисъл от тази реформа? В сегашното и състояние, определено не. Четох преди година-две едно хубаво изследване на МВФ за хода на здравните реформи у нас, накратко излизаше, че системата води до увеличение на нерегламентираните плащания, което облагодетелства по-заможните, и същевременно отказва по-бедните изобщо да ходят на лекар.

Чудел съм се много какво трябва да се направи, и си признавам, че в разрез на принципните ми убеждения, тук съм по-скоро за лява политика. Според мен, трябва да се промени концепцията на здравеопазването, и да се приеме че то е част от изконните човешки права, така че държавата да го поеме изцяло, както беше преди 1990-та. Склонен съм на това, дори и да значи, че данъците трябва да се увеличат, стига да не се случва повече състоянието на пациенти да се влошава просто защото броят на леченията е изчерпан за годината.

Другият вариант е да се върви към системата подобна на американската, която аз изцяло не подкрепям, въпреки че точно аз ще съм един от не многото облагодетелствани от нея, защото мога да си позволя да плащам за частна здравна застраховка. Но си е тежка работа, здравеопазването по принцип е доста инертна система, и доста скъпа. Но когато залогът е здравето и даже човешки животи, компромиси не би трябвало да се правят.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jan 09, 2008 2:06 pm

Съгласен съм с изводите ти.

Но пак не разбрах едно нещо - ОК, да кажем, че ЗК не покрива лечение на уши, но покрива лечение на очи. Примерно. На катаракт, конкретно. И покрива лечение на Х други болести. Обаче по закон (или поне по решението, което цитирах), това означава, че трябва да покрие лечението на Х+катаракт болестите на КОЛКОТО И ДУШИ ДА ИМАТ НУЖДА ОТ ТОВА. Така че това ТРЯБВА да й е заложено в бюджета. И оттук е застрхователното сравнение - просто се оказва, че касата няма пари да поеме това. Тя не отпуска талони ЗА НЕЩО (за Х+катаракт болести конкретно), а отпуска ЕДИКОЛКОСИ талона, които могат да се употребят за каквото и да е от Х+катаракт. И в един момент ЕДИКОЛКОСИ души са се излекували с парите на касата от Х, използвали са ЕДИКОЛКОСИте талона на личния лекар, идва Пешо с катаракта и ДжП-то няма талон за него, въпреки че по договор касата покрива катаракт, а Пешо си е платил осигуровката.

Е как това е редно и как не е КРУПНА ИЗМАМА от застрахователен характер? Не разбирам.
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Jan 09, 2008 2:45 pm

Ами системата е тъпа, ако не се лъжа, четох някъде че може би ще ги слагат на изчакване, по списък, както е например с операциите. Такава практика между другото се прилага в доста развити страни, затова възникнаха тези медицински пътувания, да пътуваш до страна, където е евтино, за да не чакаш пет години за операция.

За по-простите лечения не знам как стоят нещата, получава се Параграф 22, защото лекарите са длъжни да те лекуват, но НЗК няма пари да им плати. Съгласен с твоите аргументи, така трябва да е, но уви не е. Сега, далеч не при всички болести положението е такова, но има моменти, когато просто пътеките свършват, колкото и да е гадно това обяснение за болните.

Една последна бележка за застраховките - всъщност застраховките винаги покриват обезщетение до определена сума (нарича се застрахователна сума). Така че ако сумата бъде надхвърлена, застрахователят не плаща повече. В случая със здравните застраховки, когато сумата е по-голяма, оценява се рискът пациентът да заболее, правят му се прегледи и т.н., и на базата на това се изчислява вноската (или застрахователната премия). В случая с НЗК това не се прави, защото иначе ще излезе, че вноската трябва да е доста по-висока.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Wed Jan 09, 2008 3:03 pm

Жоро, обяснението ти е горе-долу правилно. С малки изключения, че правилният термин е катаракта, но това са дреболии, които не ти трябват.

Нека обаче да ти кажа каква е реалността. (мале как не ми се пишат дълги постове, а как ще направя това кратко, не знам, но...)

В общи линии. Има Клинични пътеки (не здравни, но все тая). Всяка клинична пътека е за конкретно заболяване, като в нея се уточнява по колко дни трябва да лежи боният (точно, без да се отчита възможност за по-бързо повлияване или евентуални усложнения), как да се лекува (а че той може да е алергичен към даден препарат, който те ИЗИСКВАТ или че този препарат може да има нежелани взаимодействия с други лекарства, които са жизненоважни за пациента, това никой не мисли) и накрая ти казва че болничното заведение ще получи сумата Х. Дали сумата Х отговаря на разходите на заведението е друга работа.

В изготвянето на плана за следващата финансова година, на база екстраполации, се прави сметка, че за тази година се отпускат средно примерно 1000 инсулта и 1500 инфаркта. На база брой на населението и бог знае какви други магии, се решава, че на месец има определен брой талони, които се полагат на 1 ДжиПи. Теоретично, ако тези талони свършат, ДжиПи-то може да изиска още от регионалния клон на ЗК, но на практика, това е почти непостижимо, защото искат безмислени обосновки и т.н.

Освен това всяко ДжиПи ще-не ще трябва да пази поне 3-4 талона за спешни и извънредни ситуации. И така се получава един хаос.

В болницата има втори хаос. Понеже във всяка отделна сфера на медицината се покриват само определени заболявания, много често на болните се поставя диагноза, която може да не е тяхната болест, но за да се обоснове пътеката в документите се пише болест по пътека. Само така може да се получат пари. Иначе пари няма.

Може да те лекуват правилно, но епикризата, с която те изпишат да не е точна. От тук избиват още няколко глави на тая хидра. След време ти отиваш в болница по нова причина и като съвестен човек си носиш епикризата, за да знае новият ти лекар какво, по дяволите, ти е имало няколко месеца/години назад. Да, ама той чете едно, а това, което ти му казваш за болестта ти като те разпитва, говори за друго. Тоест, той не може да разчита на пълна информация по НИКАКЪВ начин, защото документите са частично неверни (по причини, които той напълно разбира), а ти поради това че не си специалист, просто не би могъл да му дадеш нужната информация.

Та това е само бегла идея за някои от ужасните аспекти на този хаос.

Има го и моментът, че много мангали не плащат осигуровки, докато не попаднат в болница. Едва след това си плащат задължителните 6 месеца и ползват напълно спокойно безплатно обслужване, докато ти примерно плащаш вече 5 години, а не си ползвал нищо.

Аз съм за Американската форма, не за друго, а защото иначе старата, която в много отношения беше почти перфектна, облагодетелства именно такива паразити.

Ох, ако има още нещо ще отговарям, но това засега стига.

Едит:

Мда, и още нещо, в БГ нямаме т.нар. DNR (do not resuscitate) документ. Това е документ, чрез който всеки има право да се откаже от ресусцитация (тоест съживяване, когато шансовете са по-скоро че ще остане във вегетиращо състояние, отколкото да го бъде). Нямаме и закон който да определя че хора на по 85 години със заболявания, които не НЕ СЕ ЛЕКУВАТ, не трябва да бъдат държани на скъпо струваща животоподдържаща апаратура, която не прави друго освен да смуче пари от системата. Защото една извинявай за израза полумряла баба яде пари, които могат да отидат за 26-годишен младеж, чиито бъбреци са отказали. В САЩ ако някой е терминално болен и за него НЯМА лечение, той автоматично е DNR, защото системата икономисва за по-лечими пациенти.

Там има превенция, защото в крайна сметка превенцията на заболяванията е много по-евтина в дълъг период отколкото лечението им. Затова има здравна култура, която у нас е болезнено липсваща.

Освен това ЗК някак е пропуснала да се погрижи за спешната помощ. На практика едва миналата година спешната помощ изобщо влезе в пътеките, но и досега не се покриват елементарни спешни процедури.

Ако те блъсне кола, лекарите нямат право да ти откажат помощ, защото законът ще ги преследва, но за това не получават адекватно заплащане.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Jan 09, 2008 3:33 pm

Мор, под "тези които нямат нужда" разбирам хората които в държава с минимална месечна заплата 600 ? (Испания), взимат по 3/5000 или повече ? на месец. Сега, те сигурно ще ми докажат че имат нужда. Но честно, не ми пука за нуждите им, след като наемат апартамент по 2000 ?/месец и така подпомагат за повдигане наемите. Или пък си купуват апартамент по за милион ?, и дорпинасят за повдигането на цените.
Тея - да пукват всичките! :twisted: За предпочитане, по много болезнени начини. :mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Jan 09, 2008 5:19 pm

Личните карти и друга персонална информация за управителите на фирми вече са достъпни за широката публика чрез сайта на търговския регистър (www.brra.bg).

http://dnes.dir.bg/2008/01/09/news2525069.html

:shock:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jan 11, 2008 2:50 pm

Поредната добра критична статия от СЕГА, която да ни напомни защо желанието ни да живеем тук изглежда все по-налудничаво

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000901
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Jan 11, 2008 2:54 pm

Не ми говори, темата ме навежда на мисълта, че толкова се дразня от Николай Василев, който може да се опита да направи едно хубаво нещо, а именно всички документи по кореспонденция с НОИ да могат да се изпращат по електронен път, с електронен подпис. Това ще е таково огромно облекчение, че просто няма накъде, но аз искрено се съмнявам, че ще го доживея. Проблемът далеч не е само с болничните, ами на практика с почти всичко. Просто не пожелавам на никого да си има работа с НОИ редовно, такова опъване на нерви е, че няма накъде.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jan 11, 2008 4:16 pm

като гледам каква е организацията в НОИ дори да въведат обсужване по интернет или сървърите им няма да работят или ще кажат че ги нападат хакери и затова не могат да работят.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sun Jan 13, 2008 12:30 pm

http://dnes.dir.bg/2008/01/13/news25375 ... #sepultura

Представете си допълнителния шок, който причиняват на детето, което току що е загубило майка си!
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Jan 13, 2008 1:33 pm

Поредната пародия на действия които се прявят за отчитане на дейност!