Бездомни котки

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Dec 18, 2007 5:36 pm

hellside wrote:Приемните семейства се броят на пръстите на едната ръка.
Хотели за котки няма.
Няма хора, които да дадат своята непосещавана вила, гараж или мазе за да спасим животинките.
Хотели за котки няма защото котките трябва да живеят в гората- вместо да ги мъчите като ги затваряте в гадни и мръсни мазета по добре ги натоварете в един кашон и ги пуснете някъде извън града. за котките им е много по- добре на улицата където ги гонят кучета и отколкото затворени в мазе. Никога не бих затворил най- свободолюбивото животно в мазе или стая от където не може да излиза. Така не помагате на животните а повече им вредите. По- добре се свържете с някой ветеринар студент който да ви кастрира без пари ако трябва да ги кастрирате.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Dec 18, 2007 5:40 pm

Не говорим за диви котки, все пак...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

hellside
E'lir

Post by hellside » Tue Dec 18, 2007 5:44 pm

Това за свободата е абсолютна заблуда. Домашната котка си има защо да е наречена домашна. Има си и диви. Отделен животински вид.
А както казах кастрация, обезпаразитяване и ваксинация са просто задължителни винаги и винаги се прилагат. Дом трябва
Ако искаш мога да ти покажа поне на снимки труп на разкъсано 2 месечно коте-бебе от улично куче - не знам, но не вярвам да е било щастливо в свободата си. Или поне аз тази свобода не я разбирам. То и хората са почнали от пещерите, ама не се връщаме там, нали? Май еволюция му се викаше.
Ако продължим, ще кажа много неща , с които ще си заслужа бан. Но ако информацията, която давам, заинтересува поне един, ще бъда повече от щастлива.
Благодаря за времето ви.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Dec 18, 2007 5:53 pm

Morwen wrote:Не говорим за диви котки, все пак...
Всички котки от типа "домашна" за които е темата се водят сродни на дивите и са абсолютно пригодни за оцеляване в гората. Все пак не става дума за сиамски котки които са специално селектирани. Вярвате или не но в гората не ги гонят бездомни кучета, няма въздушни пушки и коли нито се хващат болести от развалена храна. Котката няма да умре от студ нито пук гладна- напротив : в града много по трудно си намира качествена храна като няма какво да лови и трябва да яде боклуци. Но да ги затвяряш в мази където насират навсякъде и не могат да изрязат- това вече е псевдопомагане. Моят апел за бездомните котки е: не учете да зависят от вас като ги храните, не ги затваряйте в мазета- така само си мислите че правите нещо. Ако имате възможност премествайте ги в естествената им среда- на село или в гората.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Dec 18, 2007 5:56 pm

Не, домашните котки са си домашни, искат топло, постоянно хранене, не са големи хищници. Те и пинчерите са сродни на добермана, но това не ги прави големи зверове някак... На село може - там все ще има кой да им помага поне инцидентно, но в гората няма как.
I don't wanna die

hellside
E'lir

Post by hellside » Tue Dec 18, 2007 6:01 pm

Принципно, ако не си разбрал, тъй като май не съм се изразила правилно - търсим място, където временно да ги подслоним, докато им намерим дом. Сега ги измъкваме от едно такова мазе, където идеята на лелката - собственичка е била да ги държи завинаги. Та просто им търсим временен приют докато организираме някак тяхното задомяване - чужди приюти, временни или постоянни осиновители. Просто да са някъде на тихо, спокойно, по-топло отвън, където можем да ги храним, да ги наблюдаваме, да ги водим на лекар ако се нуждаят. На запад обичайно общините помагат за такива неща, но тук не е така.
Но пак ти казвам, и аз си мислех, че навън на котките нищо им няма, че са си по-щастливи като са диви. Но не са, човече, не са - безпородното бездомниче има същата нужда от гушкане, галене и топлина като сиамката, нищо че втората е селектирана. А между другото една от котките в нужда е точно сиамка, така че и породата не спасява от улицата за съжаление.
Просто си има такива супер разпространени заблуди. Има и много диви улични котки, но такива те не са се родили. Обичайно са диви след среща с хора, които са се вълнували само дали да ги подпалят или просто застрелят. Такива истории знам и съм видяла, че просто е дарк хорър реалността. Но има и друга истина - че все пак повечето котки имат нужда от грижа. Съжалявам, ако тя не е твоята истина. Просто е моята.
Благодаря на Морвен за подкрепата. Надявам се, че не ставам отчайващо досадна, макар че съм близо до това...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Dec 18, 2007 6:07 pm

Ми аз и не мисля, че уличните котки са точно диви. Обикновено все някой ги храни, все някъде са си намерили къде да се топлят. Най-малкото дори да се препитават сами, то е или от човешки отпадъци или от малки животни, които съществуват в близост до източници на храна предлагани от хората (за мишки и дребни птици говоря).
I don't wanna die

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Dec 18, 2007 6:18 pm

Morwen wrote:Не, домашните котки са си домашни, искат топло, постоянно хранене, не са големи хищници. Те и пинчерите са сродни на добермана, но това не ги прави големи зверове някак... На село може - там все ще има кой да им помага поне инцидентно, но в гората няма как.
Хора вие въобще виждали ли сте как "домашна" котка ловува? Защото имам чувството че не сте били свидели как такива котки убиват 50 см плъх от който кучето бяга. Котките са много по- големи хищници от кучетата например- кучето със сигурност няма да се оправи в природата но котката е друга работа.
На hellside: бях останал с впечатлението че вашата група е затворила споменатите животни в мазето и има намерението да ги премести от един затвор в друг но виждам че не е така, сори за грешката.
Един от най-добрите ми приятели е ветеринар и в момента живее в София , ще го питам дали може да ви помогне с нещо но не мога да обещая нищо предварително. Ако се съгласи ще му дам e-mail който си дала да се свържете.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Dec 18, 2007 8:59 pm

Свободолюбиви - друг път. Нали и те чакат на локалния Господ да им даде манджата? Да не говорим, че и в диво състояние периметърът им не е кой знае колко голям. Те са си териториални твари. Нито имат нужда да протичват някви десетки километри на ден като кучетата, нито нищо. За сметка на това, търсят ласки. Отдавна сме ги откъснали безвъзвратно от дивите им корени. Така че ми е ясно как без нас тези животни са обречени, но все пак са поне една идея по-приспособими от кучетата към уличния живот.

Между другото искам да се извиня публично на хелсайд за прекалено резкия тон в предишните си два поста. Ненужно груба бях при това към човек, който не го заслужава.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.