Сексът във Фантастиката
Сексът във Фантастиката
Седя наскоро и си чета 'Илиум' на Дан Симънс. И някъде между страница 390 и поредната чаша кафе ме споходи една мисъл....
В голямата част от СФ и Fantasy литература която съм прочел напълно липсват добре описани секс сцени!
Помислете, същите тези писатели които не се колебаят да проливат реки от кръв, да хвърлят безпомошните герои срещу ужасявщи и детайлни чудовища, изведнъж с викторианска свенливост се 'покриват' когато стане нужда да се описва какво става в палатката на Героя (след победата над армията от демони примерно) или в космическата капсула (в тези свободни два-три часа преди кацане)?
Споменах Симънс преди малко защото той е едно от изключенията които потвърждават правилото (?). Дан е истински майстор когато трябва да се защити реалността и човешкия фактор. И според мен това придава дълбочина, реализъм и оригиналност на вселената която създава.
В голямата част от СФ и Fantasy литература която съм прочел напълно липсват добре описани секс сцени!
Помислете, същите тези писатели които не се колебаят да проливат реки от кръв, да хвърлят безпомошните герои срещу ужасявщи и детайлни чудовища, изведнъж с викторианска свенливост се 'покриват' когато стане нужда да се описва какво става в палатката на Героя (след победата над армията от демони примерно) или в космическата капсула (в тези свободни два-три часа преди кацане)?
Споменах Симънс преди малко защото той е едно от изключенията които потвърждават правилото (?). Дан е истински майстор когато трябва да се защити реалността и човешкия фактор. И според мен това придава дълбочина, реализъм и оригиналност на вселената която създава.
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...
-
- Paragon
Дельвиг, Дельвиг, Дельвиг...
Вземи наистина прочети нещо на Силвърбърг (изкллючая Лорд Валънтайн) и ще видиш секс на камари не, ами с тонове. Особено Вертикален свят е много добро произведение, дори и извън секса. Всъщност, убеди се сам.
Вземи наистина прочети нещо на Силвърбърг (изкллючая Лорд Валънтайн) и ще видиш секс на камари не, ами с тонове. Особено Вертикален свят е много добро произведение, дори и извън секса. Всъщност, убеди се сам.
Спомням си. Някой гений издател беше напускал един куп такива носещи гръмките имена 'Военна фантастика', 'Мъжка фант.' , 'Геройска фант.'Roland of Gilead wrote:Имам едно сборниче "Няма нищо по-опасно от една амазонка" от една старап оредица тематични сборниченца. Там имаше доста смислени и сюжетни неща, които се водеха до едно еротична фантастикаОсобено ме грабна "Вертикален свят" на Робърт Силвърбърг.
Измежду разказите се намираха и доста добри.
Но и това не е то. Аз съм чел страхотни описания на битки например. Да настръхнеш просто. Е ако вложат същата тази писателска енергия в едно друго.....А и във филмите също! Къде са филмите като стария Конан? (там с вещицата) А?
А Дилвиш! Благодаря за линка (точно се опитвах да измисля как ще е на английски). Епа чели сме и Силверберг. Гилгамеш си беше яко по..еротика. (Before the land is plowed, the goddess must be!) Но то се води 'алтернативна история'.
Last edited by B. Delvig on Mon Sep 18, 2006 10:56 pm, edited 2 times in total.
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...
Еми Калигула ве :р Ма не, иначе из тия сборничета имаше едно "Лица и маски". Вътре имаше един гениален разказ на Филип Дик. Изобщо, не съм чел прехвалените разкази на Шекли, сигурно ще наваксам сега лятото, обаче на Дик квото съм чел, е било винаги невероятно добро...
And you can't dance with a devil on your back...
-
- Paragon
Хм, Рол, на Дик (Филип Дик, имам предвид), ако се разровиш в data.bg, имаше доста неща, и то на английски - ако не ти е уморително да четеш от монитор - дерзай!
А Дельвиг, то това хубаво, ама недей така - специално пък "Вертикален свят" няма нищо алтернативно! Нищо. Няма на какво да е алтернатива - че то, ако имаше период от земната история, подобен на описания, ние нямаше да правим нищо друго, освен да го връщаме! Щяхме да сме в перманентен Ренесанс, един вид (без шортите на ленти, де... ама може би с оръжията, все пак). И все пак, виж, разрови се из SFBG-то, специално за Силвърбърг. Това там "В групата", "Време на промени", "Тайнствата на Стената", та дори и "Зной в полунощ" - навсякъде има секс.
А Дельвиг, то това хубаво, ама недей така - специално пък "Вертикален свят" няма нищо алтернативно! Нищо. Няма на какво да е алтернатива - че то, ако имаше период от земната история, подобен на описания, ние нямаше да правим нищо друго, освен да го връщаме! Щяхме да сме в перманентен Ренесанс, един вид (без шортите на ленти, де... ама може би с оръжията, все пак). И все пак, виж, разрови се из SFBG-то, специално за Силвърбърг. Това там "В групата", "Време на промени", "Тайнствата на Стената", та дори и "Зной в полунощ" - навсякъде има секс.
да, и на мен ми направи впечатление че секс сцените имат дефицит. не знам за нататък ама до сега (5 книга) на WOT няма нищо такова
иначе веднага се сещам за "Песента". Там наистина си имаше яко описани неща. Мартин си е свършил работата добре

иначе веднага се сещам за "Песента". Там наистина си имаше яко описани неща. Мартин си е свършил работата добре

All we have to decide is what to do with the time that is given to us
-
- Paragon
raff, не искам да те разочаровам, но като се изключи един момент, в който Авиенда си обува чорапите, а също и няколко споменавания на бани, Бой Джордж си е спестил секса. Явно покрай всички тия Врни, Единствени, Правилни, Грешни, Криви и т.н. сили са започнали да се размножават чрез просто делене, знае ли ги човек...
- JaimeLannister
- Forsaken
- Lubimetz13
- Mistborn