Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Dec 15, 2007 2:12 pm

Жоре, а знаеш ли какви са били драмите да се ожениш за софиянец, само и само да хванеш софийско жителство? Добре де, ние много ще се котираме, ма не е това начинът :lol:
Иначе за мен това е идиотщина. Светът върви към падане на границите (това е идеята на ЕС), ние ще слагаме такива в собствената ни държава. Да, и мен ме боли, при това остро за пренаселването на столицата. Ама не е това начинът.
Тъпият главен архитект иска някой друг да му върши работата просто. Защото най-простият начин да спреш пренаселването е като ограничиш строителството. А сега се строи във всяка градинка, в половината южен парк, а кооперациите мязат на китайски стени, стена до стена в продължение на цели улици. Да бяха строили по приетите закони и правила, София щеше да е поне с половин милион по-малка.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat Dec 15, 2007 2:14 pm

Я кажи как можеш да живееш 10 години в София при положение, че за да паднат ограниченията трябва... да си живял 10 години?
Като си от заслужилите другари, как иначе. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 15, 2007 2:19 pm

Всъщност просто като живееш 10те години СЪС ограниченията (по-високи данъци и т.н., вече говорихме за това).

А как точно строенето по правилата щеше да направи София по-малка? По-негъста може би (и пак трябват обаче общински пари за усвояване на външните за града терени - като има опасност да посегнат на витошките, за да разширят територията на града), но не и по-малка като хора.
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 15, 2007 2:25 pm

Yan wrote:Жоре, брате, направо не мога да повярвам какви си ги изписал.
Отговори ми моля те на един простичък въпрос:

Как ще определиш, кой е софиянец и кой не?

- по постоянен адрес ли?
- по месторождение ли?
- по това дали притежава имот тук?

Ако, да речем, е първия вариант аз съм пловдивчанин, обаче не е абсолютно никакъв проблем да си извадя лична карта с постоянен адрес в София - и какво, това прави ли ме софиянец?

Ако е втория пак съм пловдивчанин, но майка ми ще стане жител на Пещера, а баща ми на Ботевград.

Ако е третия ще се получи както Термита го описа.
.
Ти остави. Ми аз дето съм родена и живяла цял живот в Софето, сега жител на село Драгичево ли ще ставам? :lol: :lol: :lol:

Жоро: Ми кат няма къде да живеят и трябва да плащат бахти и наемите за да останат тука - няма да идват. Това е.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Dec 15, 2007 2:29 pm

А как точно строенето по правилата щеше да направи София по-малка? По-негъста може би (и пак трябват обаче общински пари за усвояване на външните за града терени - като има опасност да посегнат на витошките, за да разширят територията на града), но не и по-малка като хора.
Ам, ти смяташ ли, че както сега младите хора живеят на квартира по двама в стая, при двойно или тройно по-малко свободни апартаменти щяха да се бутат да живеят по 4 или 6? Вместо да се върнат примерно във Варна и да си разполагат със собствена стая или дори жилище?
И говорим за спазване на строителните правила - това включва и да не се застрояват нерегулирани части. Да не говорим, ако кварталът е чак толкова краен, на никой няма да му се живее там, прекалено далече ще му е. Факт е, че една от причините София да се пренасели е безконтролното строителство.
Last edited by Morwen on Sat Dec 15, 2007 2:31 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 15, 2007 2:30 pm

Това не е ли малко лицемерно? Значи не им забраняваме директно да идват, но пък не им оставяме място за живеене, да се оправят.

Струва ми се същото като моето - не им забраняваме да идвам, само плащат повече пари от нас за това.
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 15, 2007 2:44 pm

Не, защото и самите софиянци ще са прецакани с високите наеми. А и тук си говорим за спиране на НЕЗАКОННОТО строителство. Не става дума за ограничение на строителството само за да им е гадно на хората от провинцията.

Oui. Je suis garbage.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sat Dec 15, 2007 2:56 pm

Темата е интересна и се води доста смислена дискусия - може да се отцепи.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Dec 15, 2007 3:04 pm

Това не е ли малко лицемерно? Значи не им забраняваме директно да идват, но пък не им оставяме място за живеене, да се оправят.

Струва ми се същото като моето - не им забраняваме да идвам, само плащат повече пари от нас за това.
Каквото каза Амелия. Плюс това по-добре лицемерно, отколкото фашистка диктатура на общината, мааму.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 15, 2007 3:11 pm

Аз обаче не го схванах това "каквото каза Амелия", та ако може тя пак да го разясни.

И не, определено не мисля, че е по-добре лицемерно, отколкото диктатура (която не е диктатура и няма нищо общо с фашизма).
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Dec 15, 2007 3:15 pm

Не, викаш, да противоречи на закона да живееш където искаш не е диктатура?
Амелия каза, че няма да спираме строителството или да прецакаме само хората от провоницята, само ще спрем незаконното строителство. Това което прави София многократно по-голяма и населена, отколкото по план.
I don't wanna die

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Dec 15, 2007 3:17 pm

Всъщност нищо няма да напраим ;) те половината политици/държавен апарат да не са родом от софия щото :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Dec 15, 2007 3:19 pm

Хората идват и остават в София, защото постоянно се строят жилища и не е толкова трудно да си намериш подслон.
Строежът на тези жилища в много от случаите е незаконен, плод на корупцията по разните етажи на общините, и освен това съсипва столичната инфраструктура. Това трябва да се спре, по простата причина, че е НЕЛЕГАЛНО и влошава ситуацията в града. Намаленият поток от хора от провинцията ще е СЛЕДСТВИЕ ОТ, а не ПРИЧИНА ЗА това.
Или да перефразирам. Ако се правеха жилища на адекватни места, така че да не съсипват инфраструктурата на столицата, те щяха да са много по-малко на брой и тогава столицата щеше да е доста по-безлюдна и проходима. Сега по-ясно ли стана?

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Dec 15, 2007 3:19 pm

Ама това наистина рефлектира основно върху хората от провинцията, останалите най-малкото могат да си живеят у техните.

А и незаконното строителство е много мъгливо понятие, ако самият градоутройствен план е скапан (какъвто той вероятно е).

1) Диктатурите не противоречат на закона, те го създават по свой вкус
2) Предложеното също не би противоречало на закона (което не го прави задължително диктатура)
3) Определено няма закон, който да казва, че можеш да живееш където искаш, просто няма закон, който да ти казва къде да живееш, различни неща са.

Издребняваме така или иначе.

едит:

Амелия - еми да, ама така обяснено (както аз първоначално си го разбрах), си остава насочено срещу хората от провинцията, следователно началното ми твърдение, че е лицемерен вариант на същото предложение, си остава.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Dec 15, 2007 3:23 pm

Между другото в статията, от която се започна се говори само за някаква адресна регистрация, която е почти проформа. А до цялата работа със "София за софиянците" се достигна в последствие.
I don't wanna die