Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Dec 14, 2007 11:44 am

Частните школа на половин цена
Ваучери от хазната поемат 50% от годишните такси

СОФИЯ. Нова схема за заплащане на образованието обмисля просветният министър Даниел Вълчев. Той ще предложи държавата да дава на всяко дете ваучери за учене. Така хлапетата ще получават субсидия в размер на гласуваната от парламента издръжка на един ученик, но всеки ще има избор дали да употреби средствата за образование в държавно училище, или да доплати и да запише наследника си в частно школо. Досега субсидията се даваше на училищата, а не на учениците. В момента издръжката на едно хлапе е 1150 лв., като се предвижда от 1 юли да стане 1350. Таксата в частните училища е средно около 4 хиляди лева, което значи, че на много места държавните ваучери ще смъкнат таксата дори наполовина. Склонен съм да обсъждам идеята и смятам, че е редно да приложим принципа "парите следват ученика" по отношение на частните училища, коментира образователният министър Даниел Вълчев след среща с Българската асоциация на частните училища вчера. Според просветния шеф обаче това е предмет на широка дискусия и трябва да бъде одобрено от Министерски съвет.
В момента близо 13 хиляди деца трупат знания в частните школа. Ако приемем "парите следват ученика" за средните училища, това ще постави въпроса и за университетите, коментира още Вълчев. Още през пролетта на 2008 г. ще организираме кръгла маса по проблемите на частното образование, обеща още той.
Теодора Йолчева
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Dec 14, 2007 12:04 pm

Данък сгради може да стане два пъти по-висок

Гайдарски опипва 9% здравна вноска
2 поредни новини в дира. :mrgreen:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Fri Dec 14, 2007 12:08 pm

Явно все пак ще ставаме европейска държава. :cry:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Dec 14, 2007 12:11 pm

DELgado wrote:Явно все пак ще ставаме европейска държава. :cry:
Като цени - да. Като покупателна способност - :roll:

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Dec 14, 2007 6:11 pm

тва не точно абсурд ма може и да пасне скоро :roll:

Идващите в София ще се регистрират след 48 часа предлага...
http://dnes.dir.bg/2007/12/14/news2447729.html
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 14, 2007 6:12 pm

Е, добре де, нали и сега има няква адресна регистрация?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Dec 14, 2007 6:17 pm

Би трябвало, ма как я налагат? Колко от тях са с коли? Пълен батак си е според мене особено тука в спални квартали като надежда и свобода дет са некви хиляди чужденци под наем.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Dec 14, 2007 6:25 pm

Ми не съм сигурна, но ако полицията някак те хване, че живееш на адрес на който не се водиш (или някой те издаде) има право да ти наложи санкции май.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Dec 14, 2007 6:31 pm

shayhiri wrote:
Данък сгради може да стане два пъти по-висок

Гайдарски опипва 9% здравна вноска
2 поредни новини в дира. :mrgreen:
О, в "Труд" има и други новини, според Гайдарски:
Лошата новина е, че 2008 ще е по-лоша от 2007. Добрата е, че 2008 г. ще е по-добра от 2009.
:twisted:')
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Dec 14, 2007 6:33 pm

Мда тва си беше лафа на годината. В не съвсем добър смисъл, но не отстъпва особено на хляба и пастите. :spank:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Dec 14, 2007 7:04 pm

Тая година данък сгради + такса смет ни е 200 лева. Догина ако чакат от мен 400, ще го духат. Собствения си. Отговорно го заявявам. Ай ши ги иба!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Dec 14, 2007 7:59 pm

Ee ти па, аз пък плащам 10тина кинта такса смет за Своге дет навръх баира в Балкана :shock:

Още един начин НОИ да бават пари с извинение за "удобство"
http://dnes.dir.bg/2007/12/14/news2448955.html

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Dec 14, 2007 10:19 pm

Според него "демократично европейско решение е всеки гражданин, чужд или българин, да се регистрира, ако пребивава повече от 48 часа в столицата по съответното местопребиваване. Който не се регистрира, да бъде наказван.
Ааааааааааа!!! :shock: Това което вие сте изписали, ми напомня на комунистическото. Т.е. - на диктаторското!!
Само едно не схващам - къде му е, на горното изявление, демократичното европейско решение?!?!? :shock: Мамка муууууу! Никъде не те задължават да се регистрираш, нито те глобяват ако не се, освен ако не си "нелегален" (Мразя тая дума!!! Грррр! :evil: ). Тогава, просто, те депортират до "вкъщи"! :twisted:

ПП: Да се информирам. Ако не се регистрирам през коледната, за 9 дена, ще ме глобят ли?? Ай ША им я ... ! :spank:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Dec 14, 2007 11:43 pm

Специално по тоя въпрос пренебрегвам всички принципи и съм на позицията на крайния утилитаризъм. Всички незаконно пребиваващи в София трябва да бъдат изнесени със самосвал. Всички законно пребиваващи трябва да им стане ЗНАЧИТЕЛНО по-трудно да пребивават законно.

Омръзнало ми е градът да е проходим само между 15 юли и 15 август (+ четиридневните ваканции) и целият кич на културните разбирания на Горно Нанадолнище да се манифестира на две крачки от домовете на Яворов или Вазов.

Ксенофобско, провинциофобско или не, тва е. Ясно че има причини, ясно какви са, ако ще я караме демократично, държавата, областните управители и големите общини да си намерят решение да привличат инвеститори и работодатели навън от София (с което нямам предвид сред природата!). Ако няма такова желание - няма да я караме демократично.
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Dec 14, 2007 11:46 pm

Хахахах, Желю е виновен, че махна жителството. :) Мор, тва винаги е било много смешна позиция. Не изпадай в нея, колкото и да ти е криво.

Вярно, че София замяза на говнярник, ма вината не е там, където ти се привижда.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.