Е, не съм мастит автор, че да знам това, но предполагам че си е точно такаОпитите да обясниш на илюстратора как точно изглежда главния ти герой, за да му "плесне" един хубав портрет на корицата, най-често са безплодни - ако не броим за "плод" загубеното време, потрошените нерви и обтегнатите впоследствие отношения.

За съжаление, наистина просто няма начин да накараш някого да нарисува нещо "точно" както и ти го виждаш - не само защото няма как да му предадеш по телепатия образа, просто дори и ти самият имаш смътна представа за това, което искаш, и най-конкретното нещо което ти идва наум е "Не е това". Какво остава?
Отдавна си бях спомнил, че в полицията има художници, чиято работа е да рисуват лицата на хора по мъгляви описания - и че дори има софтуер, който ти позволява чрез избор на черти да си съставиш собствено лице. Бях попаднал на ревю за подобна програма в едно списание, но за съжаление беше отдавна и не си спомням името

А иначе темата си е интересна и за дискусия. Как се разбирате с илюстраторите?

П.С. Не приемам "потърси в Гугъл" за отговор. Щом съм допрял до тук, значи в момента го правя.