Малко закъснял, но ето коментарът ми за Елизабет: Златната епоха.
Определено добър филм, въпреки че според мен първият е по-добър. Филмът фокусира изключително върху Кейт Бланшет, което е хубаво само по себе си, но всички останали второстепенни герои, дори и тези с малко повече екранно време (най-вече Уолтър Райли, изигран от Клайв Оуен), остават прекалено схематични. Според мен това е недостатък, защото героинята на Кейт Бланшет изглеждаше далеч по-естествена в първия филм, когато се отразяваше и през второстепенните герои и отношенията и с тях. Все пак, отново прекрасно изпълнение от Кейт Бланшет, заради което си заслужава да се гледа филма.
Това, което най-много не ми хареса, обаче, е прекалената употреба на символиката във филма. Разбира се, това не е непременно огромен недостатък, и на някой друг това може да му хареса, но мен лично ме подразни. Просто в един момент ми се стори прекалено наблягането на това, кои са добрите и кои лошите (това беше особено очевадно с испанците), и според мен имаше малко повече сцени с въртящи се камери около Бланшет, бидейки представена за нещо като ангелът-хранител на Англия. Също така, сцената на брега, правейки доста ясни препратки към Жана Д'Арк също не ми допадна особено. Тук не говоря за историческа достоверност, въпреки че в голяма степен филмът следва действителните събития, просто според мен употребата на символика можеше да се ограничи.
Иначе филмът съдържа удивително много напрежение за кратката си продължителност (около час и четиридесет минути), и човек не усеща, как филмът преминава. Последно, не видях голям смисъл да се слагат талантливи актьори в толкова ограничени роли, които би могъл да изиграе който и да е - това най-вече за Саманта Мортън (Мери Стюарт) , Рис Айфънс (йезуитът), и Жорди Мойа (Филип II), но явно целта е била филмът да бъка от известни лица. Така или иначе, филмът си заслужава да се гледа на кино, даже накрая има ефектни бойни сцени с победата над испанската армада.
This signature is not yet rated