"За" или "Против" АЕЦ и прочие

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Marfa
Moderator

"За" или "Против" АЕЦ и прочие

Post by Marfa » Wed Jun 09, 2004 9:55 am

Пия си аз кафенцето рано от зарана, гледам сутрешните блокове на телевизиите и се нервирам. Ей сега ще обясня за какво иде реч - първо, научих, че според поредното социологическо проучване народът най харесвал не друг, ами точно Симеон за премиер... Е, викам си, добре, да са живи и здрави и Симеон и симеончетата му. То и да си имбецил не е лесно. После - АЕЦ-а. Там вече, признавам, съвсем се оплетох. Ще се опитам да перефразирам накратко думите на Митко Цонев - когато през 2007-ма година ни приемат с почести в Евросъюза, ще потекат реки от мед и масло. В мига, когато влезем в Обетована Европа ще станем по-богати, по-известни и, ако слушаме, по-красиви. Значително "по". Да не го мислим. За тази цел обаче трябва да се съгласим да правим всичко, каквото се поиска от нас. В случая - АЕЦ-а. Да го затворим. Въпреки резултатите от партньорската проверка, въпреки лиценза, издаден от Международния комитет за използване на ядрената енергетика, въпреки всичко. Според премиера освен това било "рано да се дебатира по този въпрос". Обаче, след като го изберем за втори мандат, тъкмо тогава ще влезем и в Европа и той ще им каже, че иска те тогава да дебатира по въпроса. Просто и ясно.
Другото са референдумите. Сега, да се изясня, че да е ясно: колете ме, бесете ме, аз съм убедена, че народът е тъпо стадо каквото и да го правиш. Такива приказки като "народът е мъдър" са митология и демагогия. Не е. Най-големите престъпления в световен мащаб са ставали с изключителното съдействие баш на народа, независимо от коя страна е той. Но, да се поогледаме в нашата си действителност - когато има избори и когато някой спечели от тях, а друг се нацупи, щото е загубил, се почват дитирамби и хвалебствия по медиите, възпяващи народната мъдрост. Народът, викат ТЕ, не може да греши. Щом толкова хора, викат, искат едно и също, значи, твърдят, имали право. Е да, ама не. Ето на, сега се поставя въпросът дали да има или да няма референдум за АЕЦ. Не можело, викат ТЕ да има. По много, ама много важни причини: първо, народът нищо не разбира от тези въпроси и в момента бил подведен какво да мисли. Втора и много важна причина - за да правим референдум трябва първо да приемем закон за него, което значи да не приемем много други къде-къде по-важни закони (чети тука Закона за забрана на рекламите на алкохол по телевизията, Закона за абортите, Закона за пчеларството, пък да не забравяме, че осемнайсетте души, които на полза роду се трепят и бъхтят в пленарна зала и те са хора, вече е лято и им сеполага заслужена почивчица на мориенце.) Трето... Ами няма трето, това е (дотук казаното за Рефрендума е според Кошлуков).
Знаете ли, писна ми. Ама много. Изход за себе си не виждам отникъде, не мога просто да си взема капелата и да отпраша на Запад, а тука се чудя и мая как да навнадя нещата тъй, че да успея да си платя тока. Щото ей сега юли чука на вратата, а цената на тока скача с 10%. Една приятелка, женена в Гърция, беше си дошла замалко във Варна, че от нея знам, че за три месеца там плащали толкова, колкото ние тука за един. За ток. Нямам причина да смятам, че ме лъже момичето или пък че преувеличава. Ама много, много, ужасно много ми писна, честно.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Lyolyo
Commoner

Post by Lyolyo » Wed Jun 09, 2004 10:05 am

Референдум за АЕЦ-а трябва да има! А смотаното ни правителство пищи че нищо не разбираме поради простата причина че знаят какви ще са резултатите и че общественото мнение по този въпрос няма да им изнесе...
А народът че си е тъпо стадо тъпо стадо си е, щом позволява така да го мачкат, и само да си говорат: "Следващото правителство ще е по-добро, и ще ни оправи". Да ама ще ни оправи в един друг смисъл на думата...
А това са пълни глупости че ще станеме ПО-ПО-НАЙ... Просто ЕС трябва да има изгода като ни присъединят, и гледат да ни направят зависими за да имат печалба... Абе просто NO COMMENT!
Ще спра да коментирам простотията, с която някой ден трябва да се справим, защото се изнервям... :evil:
Image

Hagal
Commoner

Post by Hagal » Wed Jun 09, 2004 10:23 am

"Сега, да се изясня, че да е ясно: колете ме, бесете ме, аз съм убедена, че народът е тъпо стадо каквото и да го правиш."
Да - точно така.С извинение за израза "овчи манталитет".Има една "приказка", че всеки народ си заслужава управниците.Докато търпим и скланяме главички, докато всички цени се вдигат и въпреки това , всеки продължава да плаща, докато се чудим кое по-напред-тока, парното или не дай си Боже да се разболееш-ще продължава да е така.Това е съвсем образно казано.Трябва да има референдум за АЕЦ.Но мисля, че резултатите от него са (ако има резултати)-са ясни.Няма да искаме да го "затворят".Точно за това и няма да има референдум :evil:
Това тук е Държавата На Абсурдите.Нищо нормално и подредено няма.Свободата се е превърнала в Анархия.Гражданско общество реално не съществува.Правосъдие също няма.Има само прекрасни хора, които се чудят какво все още правят тук.

Koruin
E'lir

Post by Koruin » Wed Jun 09, 2004 12:21 pm

Като икономист сам твърдо против. Това ще бъде непоправимо в голям период от време.

Иначе няма нищо лошо, АКО имахме водните ресурси на Канада примерно, да се борим за чиста природа.

Но ония в Евр. съюз знаят точно какво искат и няма къде да мърдаме.

И нали знаете - всеки народ си заслужава управниците - сами сме си ги избрали.
:(

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Wed Jun 09, 2004 1:01 pm

Все пак и ние сме част от народа :), нали?
Дето имаше един лаф, тука малките деца да не четат, все в гъз и все в нашия.
И каква е алтернативата? Да откажем да спрем АЕЦ-а и да не ни вземат в евросъюза?
Чудя се, кое ли е по- лошо...?
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Jun 09, 2004 1:51 pm

Сега верно че Симеон се държи като тотален идиот повечето време и свърши много глупости, но все пак точно за АЕЦ не беше ли вината на предишното правителство, което подписа там договорите и ангажимените за затварянето? Това не е призив за политически спор, не следя особено отблизо темата просто напоследък и ми е интересно. Не че има кой знае какво значение кой точно се е издънил...

Обаче все пак look at the bright side...ще загубим много пари, но пък няма да го има риска един хубав ден всички да измрем от радиация при някоя авария. Да, знам, че един милиард проверки потвърдиха, че е безопасна централата, но пък никога не може да има абсолютна сигурност.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jun 09, 2004 1:58 pm

Е, то щото ако гръмне не дай си Боже централата дето я строят сега на Черна вода или както там се викаше (оная в Румъния, дето е малко срещу Козлодуй), няма да измрем всички целокупно. Да, и на предишното правителство си беше вина, няма ко да се говори по въпроса изобщо, но това не променя факта, че вече изтрепаха всякаква риба Онези Там. А честно те такова нещо като НВ Имбецилът нивга не сме имали (визирам най-новата ни история, щото нямам идея що за тип е бил цар Чака например, дет известно време и той е минал през престола). Това парламентът вече наистина ми прилича на някакво сборище на психопати. А Симеон е в ролята на смахнатия чичо, за който никой не говори и при неочаквано посещение роднините го крият в килера.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Jun 09, 2004 2:03 pm

За Черна вода си права, но все пак вероятността намалява, нали така?:P
Не че и аз не съм съгласен, че затварянето е тотална простотия...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jun 09, 2004 4:24 pm

А Симеон е в ролята на смахнатия чичо, за който никой не говори и при неочаквано посещение роднините го крият в килера.
:lol: :lol: :lol:
way to go, Весе :) гениално :)
This is it. Ground zero.

Koruin
E'lir

Post by Koruin » Thu Jun 10, 2004 12:43 pm

Не знам защо си мислите, че вероятността намалява. Някои сигурно си спомнят "чернобил". Където и да стане нещо, винаги може да стигне и до нас. Само чукаш на дърво - гаранция няма.

Но не мисля, че нашата е по-опасна от която и да е друга.
Всичко е въпрос на лични интереси. Не мога да си представя колко ще вземат някои хора от това.

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Thu Jun 10, 2004 5:28 pm

Koruin wrote:Не знам защо си мислите, че вероятността намалява. Някои сигурно си спомнят "чернобил". Където и да стане нещо, винаги може да стигне и до нас. Само чукаш на дърво - гаранция няма.

Но не мисля, че нашата е по-опасна от която и да е друга.
Всичко е въпрос на лични интереси. Не мога да си представя колко ще вземат някои хора от това.
За Чернобил - ами тамошният реактор е бил друг модел, въпреки заблуждението, което са изпаднали повечето западни неспециалисти ("Руските реактори гърмят!" Ами вижте си вашите, да не са по-добри...) Козлодуйските при същия сценарий се самоизключват. (За справка - Чернобилския е бил РБМК, нашите - ВВЕР) Доколкото съм чувал, аварията е резултат от тъпичък експеримент с реактора, който обаче се обърква, защото реактора е повреден, водата вътре се пренагрява и - БУМ! - ако сте виждали как гърми бойлер (или по-скоро какво е останало след това, защото е малко трудно да видиш и да оцелееш), значи имате представа какво е станало.
Статистиката и здравият разум сочат, че повече и по-заплашителни аварии стават в заводите за преработка и производство на ядрено гориво. Тъй като в централите то си стои на едно място и не шава наоколо, вероятността да разпилееш нещо е по-малка. Освен това, все пак е подложено на ядрен разпад, и хората са много внимателни какво правят с подобни неща.
Пък и да гръмне... не духат ли преобладаващите ветрове на запад? ;-) Като си помисли човек, май не. Но на нас защо не ни пука за централите на западняците тогава?
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.