Зигмунд Фройд !:)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
JaimeLannister
Forsaken

Зигмунд Фройд !:)

Post by JaimeLannister » Fri Jun 04, 2004 2:34 pm

Накратко- едно от най- често споменаваните имена, но също така и един от най- малко познатите учени. Хората много обичат да говорят за малки пушки и големи п***и, за комплекси и либидо... Но знае ли някой за какво всъщност става дума? Лично моето наблюдение е, че почти никой не е запознат с нещата наистина... Получава се нещо като краставиците и Толкин- "Аз много я харесвам психологията, ама да знайти саму как гу мразъ ФРОЙД! Мръсен педофил и т.н...)
Сега, ето ви малко инфо: Зигмунд Фрой е роден на 6 май 1856 година във Фрайберг (тогавашна Австо- Унгария), днешна Чехия. Важна роля в живота му изиграва това, че по произход е евреин. Детството му е белязано с постоянни материални затруднения. Той е първото от 8 деца и впоследствие остава любимец на майка си. По- късно самият той казва- "Който е бил безспорен любимец на майка си цял живот се чувства като победител и вярва в успеха си. Това може да го тласне към истински успехи". Другото събитие, което е от голямо значение за развитието му, а и за последвалото развитие на психоанализата, е смъртта на баща му. Фройд изпада в тежа невроза и самоанализирайки се, един вид, става първият пациент на новото психологическо течение.
(Абе защо ли ги пиша всички тия подробности?)
Още по накратко- Фройд е създателя на психоанализата. Той е първият психолог, който обръща внимание на несъзнаваното в човешката психика, като казва, че то е преобладаващата част, за разлика от предишните разбирания. Фройд се изявява като бунтар още в началото на работата си, казвайки, че хистерията е заболяване, което може да се среща и при мъжете....
За съжаление (според мен) негативизма към разбиранията на Фройд остават и до ден днешен. Това се дължи най- вече на техния "неприятен" :) характер по отношение на човешката същност. Самия Фройд смята, че човешката гордост е била разклатена от науката 3 пъти- от Коперник, който доказва, че Земята не е център на вселента, от Дарвин, кйто развенчава илюзията за божествения произход на човека и от психоланализата, която разкрива, че хората са под влиянието на несъзнавани нагонни желания, които по нищо не се различават от тези на животните.
Зигмунд Фройд предлага структура на психиката, която включва три основни компонента, които са отделени по динамични и функционални критерии. Той ги нарича:" То", "аз" и "свръх-аз". "То" има енергизираща функция, несъзнавано е и в общи линии представлява двата основни нагона- нагон към смъртта и нагон към удоволствието (Ерос и Танатос). .......
Честно ви казвам, писна ми да пиша. Ако някои случайно се интересува от темата, мога да продължа със разясненията...
п.с. Само едно пояснение за да не възникват спорове. Възгледите на Фройд през годините значително са се променяли, така че ако някои иска да спори за нещо, ще му цитирам източници, да си спори с тях. :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jun 04, 2004 3:10 pm

Мило, аз само не разбрах що реши, че тука не сме запознати и че ще седнем и да спорим отгоре на всичко. Не знам какъв негативизъм има към Фройд, но не е от моя страна. Любимо ми беше онова за малките момченца и тоалетната хартия :)
And you can't dance with a devil on your back...

Dzvero
Sorcerer

Post by Dzvero » Fri Jun 04, 2004 4:01 pm

"п.с. Само едно пояснение за да не възникват спорове. Възгледите на Фройд през годините значително са се променяли, така че ако някои иска да спори за нещо, ще му цитирам източници, да си спори с тях"

Да спори!!?!?! :shock: След този твой послепис!?!?!?! :shock:
Няма начин! :!:
Не мое да мъмриш, брат!

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Jun 04, 2004 4:35 pm

Абе хора... Вие пък, защо решихте, че очаквам да спорите? :)
А аз реших, защото тука винаги някой спори за нещо, което не е лошо, но в случая става дума за възгледите на някой си. Те са такива или не са. Просто няма смисъл от спорове....
Рол, какво е онова за малките момченца и тоалетната хартия? Наистина не знам....
А никъде не съм казал, че не сте запознати. Аз казах само каква е общата тенденция. А тя е хората да си мислят, че са запознати....
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

AND NOW IS FOREVER..."

Image

B. Delvig
Sorcerer

Re: Зигмунд Фройд !:)

Post by B. Delvig » Fri Jun 04, 2004 4:37 pm

Как няма да спорим?! Нали трябва да работим иначе..

Freudism and all it has tainted with its grotesque implications
and methods appears to me to be one of the vilest deceits
practiced by people on themselves and on others. И reject it
utterly, along with a few other medieval items still adored by
the ignorant, the conventional, or the very sick.

В.В. Набоков

Тъй като това е мнението на моя любим естет, елитарист и зловещо добър писател, на мен ми остава само да покимам в съгласие.

Не искам да коментирам дали 'психоанализата' на добрия доктор има някаква научна стойност или просто е построена на хипохондричната и клинична пошлост толкова присъща на нордическите народи. И в двата случая за мен лично решаващ е антиестетическия заряд които последната притежава.

И не бих си представил как средно интелигентен човек би позволил някой да коментира душевното му здраве използваики тази объркана, паникьосана, лигава, и омотана в собствената си импотентност страхотия!

И ще завърша пак с нещо от недостижимия В.В.

Let the credulous and the
vulgar continue to believe that all mental woes can be cured by
а daily application of old Greek myths то their private parts.
И really до not care.
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Jun 04, 2004 4:45 pm

B. Delvig wrote:Как няма да спорим?! Нали трябва да работим иначе..

Freudism and all it has tainted with its grotesque implications
and methods appears to me to be one of the vilest deceits
practiced by people on themselves and on others. И reject it
utterly, along with a few other medieval items still adored by
the ignorant, the conventional, or the very sick.

В.В. Набоков

Тъй като това е мнението на моя любим естет, елитарист и зловещо добър писател, на мен ми остава само да покимам в съгласие.

Не искам да коментирам дали 'психоанализата' на добрия доктор има някаква научна стойност или просто е построена на хипохондричната и клинична пошлост толкова присъща на нордическите народи. И в двата случая за мен лично решаващ е антиестетическия заряд които последната притежава.

И не бих си представил как средно интелигентен човек би позволил някой да коментира душевното му здраве използваики тази объркана, паникьосана, лигава, и омотана в собствената си импотентност страхотия!

И ще завърша пак с нещо от недостижимия В.В.

Let the credulous and the
vulgar continue to believe that all mental woes can be cured by
а daily application of old Greek myths то their private parts.
И really до not care.
Всъщност... Ами ето за това говоря... Ей такива реакции дадоха идеята за този топик.......

AND NOW IS FOREVER..."

Image

B. Delvig
Sorcerer

Post by B. Delvig » Fri Jun 04, 2004 4:57 pm

Всъщност... Ами ето за това говоря... Ей такива реакции дадоха идеята за този топик.......
Това как да го приемам? ' Абсолютно си прав' или ' Заради такива като тебе трябва теми да отваряме и хората да просветлим за да не ни се смеят като четем книжки с подозрителни cover-и на Валехо в трамвая?'

Аз мога и още по-крайно! (топъл кафяв поглед изпълнен с надежда..)Ти само кажи!
Хеликоптерите са душите на взривени танкове...

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Fri Jun 04, 2004 7:52 pm

Джейм, да не би вдъхновението за Фройд да те сполетя след онова ЛС :?: ;-)

И аз съм от онези, които се обиждат от Фройд. Дори и учението му да е правдиво, не е достатъчно изчерпателно. Има болестни състояния, който не могат да се обяснят с него (не съм сигурен - може би беше шизофренията?)

Исках да пиша още, но още се възстановявам от шока след цитатите от Набоков. ;-) Не че he doesn't have a point.
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jun 04, 2004 8:40 pm

Ами, Делвиг, не че нещо, но и двата цитата, ако и написани на много як английски, не са обосновани с нищичко. А като става дума за ЛС-та, виж си твоето от мен.
And you can't dance with a devil on your back...

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Jun 04, 2004 8:52 pm

Делвиг- не, не си прав. Ако смяташ, че си- ми докажи го тогава. За цитатите Рол е напълно прав.
Daggerstab- мне, не е личното съобщение, макар че може би и то е оказало влияние на подсъзнателно ниво :).
Колкото до обиждането... Как така ви обижда? Това е все едно да се обиждате от това, че ядете или, че ******. За шизофренията, признавам си, нямам представа дали може да се обясни със теорията на Фройд. Но много от тезите в тази теория си имат чисто емпирично доказателство. Естествено има и спорни моменти...
Аз пък не се обиждам....

AND NOW IS FOREVER..."

Image