Сега, ето ви малко инфо: Зигмунд Фрой е роден на 6 май 1856 година във Фрайберг (тогавашна Австо- Унгария), днешна Чехия. Важна роля в живота му изиграва това, че по произход е евреин. Детството му е белязано с постоянни материални затруднения. Той е първото от 8 деца и впоследствие остава любимец на майка си. По- късно самият той казва- "Който е бил безспорен любимец на майка си цял живот се чувства като победител и вярва в успеха си. Това може да го тласне към истински успехи". Другото събитие, което е от голямо значение за развитието му, а и за последвалото развитие на психоанализата, е смъртта на баща му. Фройд изпада в тежа невроза и самоанализирайки се, един вид, става първият пациент на новото психологическо течение.
(Абе защо ли ги пиша всички тия подробности?)
Още по накратко- Фройд е създателя на психоанализата. Той е първият психолог, който обръща внимание на несъзнаваното в човешката психика, като казва, че то е преобладаващата част, за разлика от предишните разбирания. Фройд се изявява като бунтар още в началото на работата си, казвайки, че хистерията е заболяване, което може да се среща и при мъжете....
За съжаление (според мен) негативизма към разбиранията на Фройд остават и до ден днешен. Това се дължи най- вече на техния "неприятен"

Зигмунд Фройд предлага структура на психиката, която включва три основни компонента, които са отделени по динамични и функционални критерии. Той ги нарича:" То", "аз" и "свръх-аз". "То" има енергизираща функция, несъзнавано е и в общи линии представлява двата основни нагона- нагон към смъртта и нагон към удоволствието (Ерос и Танатос). .......
Честно ви казвам, писна ми да пиша. Ако някои случайно се интересува от темата, мога да продължа със разясненията...
п.с. Само едно пояснение за да не възникват спорове. Възгледите на Фройд през годините значително са се променяли, така че ако някои иска да спори за нещо, ще му цитирам източници, да си спори с тях.