Жоан Миро

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Jaar
Mistborn

Жоан Миро

Post by Jaar » Sun May 30, 2004 12:29 pm

Понеже си нямаме форум за изкуство, ще постна тук:

Вчера преди киното минах да видя изложбата на този толкова известен, търсен, прехвален художник. Беше пълно разочарование за мен. Не видях нищо красиво, завладяващо в "творбите" му. Може би не разбирам съвременното изкуство, знам ли.
И на всичкото отгоре после ме оплюха - казаха ми, че трябвало да го почувствам. И след като помолих човека да ми обясни какво по-точно намира в картините и склупторите на Миро, той ми отвърна - то не може да се обясни. То се чувства, идва ти така отвътре. А на мен ми дойде твърде много и си тръгнах към срещата за киното :D Където пък си прекарах чудесно.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun May 30, 2004 12:49 pm

Аз се извинявам, ама не се ли казваше този господин Хуан Миро? А инак, да, нещо и аз не съм на "ти" със съвременното изкуство - нещо ми липсва и не мога да възприема мръсножълта геомтерична фигура като "Натюрморт с грозде и хризантеми". Липсва ми въображение.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Regsa
Sorcerer

Post by Regsa » Sun May 30, 2004 2:10 pm

Marfa, и аз го знам като Хуан Миро, но на въпросната изложба всички се кълнат, че е Жоан. А пък на мен ми звучи ужасно превзето. Но те и картините му изглеждат така.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."

Dilvish the Damned
Paragon

Post by Dilvish the Damned » Sun May 30, 2004 3:27 pm

Единственото, което знам за него, е името, но както се оказа, и него не съм знаел. Но все пак Жоан/Жоао е португалския вариант на Хуан, така че ако е португалец или бразилец, би трябвало да е Жоан/Жоао.

Koruin
E'lir

Post by Koruin » Sun May 30, 2004 6:04 pm

Испанец е, по-точно каталунец. И на каталан името му е Jоаn. Той е бил един от най-големите привърженици на отделянето на Каталуния от Испания. И затова е държал навсиякаде да пише името си Jоаn. Даже в музея му в Барселона надписи на испански са сложили чак след смъртта му.

Колкото до творбите му - аз също не почуствах кой-знае какво. Но и нищо не разбирам от това изкуство. Едно му признавам обаче - чувството за хумор. Заглавията бяха много сполучливи - "Лудостта на лутата чушка", "Усмихната къртица" ....
:D

Dzvero
Sorcerer

Post by Dzvero » Sun May 30, 2004 6:26 pm

Абе Jaar, ти беше ли на киното!?!?!!?!?! На Троя!?!??!!
Как така не се запознах с теб!?! Криеше ли се или съм те пропуснал?
Не мое да мъмриш, брат!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun May 30, 2004 10:36 pm

Дойде късно и си тръгна рано просто. Още преди да стигнем у Ян :/
And you can't dance with a devil on your back...

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sun May 30, 2004 11:22 pm

Само не ми се нахвърляйте! :D Така се наложи. Съжалявам. Иначе и аз не успях да се запозная със всички и ме е много яд. Но другия път трябва да поправя тази грешка! А и да искам, не мога да се скрия. Едно такова високо ... :D

Благодаря за инфото, относно името му. Майка ми много се чудеше защо е Жоан, след като е испанец. Сега като й казах, остана доволна.

А хуморът му е неотразим. И нека не забравяме "Според пясъчната мишка". Освен това мнението и възгледите му за жените са доста ... особени, съдейки по склупторите му!
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Tue Jun 01, 2004 3:34 pm

на мен лично ми харесаха нещата му... странни... смешни... красиви... с малко цветове им беше предадено чувство и красота. добър художник и скулптур.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jun 01, 2004 3:52 pm

Ам все пак аз да кажа, че на каталански името му се произнася като Хоан. Хосе е Хосеп. И други такива. "Ж" нямат. Виж, ако беше от Галисия нямаше изобщо да има спор по въпроса.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.