Жоро, ще прощаваш, ама Юлето има повече право, отколкото явно предполагаш. Разбира се, на пръв поглед, бюджетът има много по-голямо влияние във Формула 1, отколкото във футбола. Обаче, положението във футбола все повече зависи от парите. Наскоро в "Капитал" имаше една много хубава статия по въпроса. Направено е едно изследване, което измерва равнопоставеността на футболните първенства в Европа. Оказва се, че в най-големите първенства, като Англия, Испания, Италия, разликата в точки между първите пет отбора в класирането и останалите се увеличава всяка година. Положението е по-зле в Испания и Италия, отколкото в Англия, но и там вървят по същия път. Германия, от друга страна, е с далеч по-равностойно първенство, но там не се дават чак толкова големи пари.
Казваш, че има 15 отбора с равностойни бюджети и 30 близки до тях. В Шампионската лига, сигурно. Но в националните първенства - далеч не е така. Дори и в Англия, където приходите от телевизионни права се разпределят далеч по-изравнено, клуб от типа на Болтън далеч не може да се мери с Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал или Ливърпул. Между другото, за последните 17 години, единственият отбор, извън тези четири, които е печелил първенството в Англия, е Блякбърн. Мисля, че това говори достатъчно. Положението е много подобно и в доста други първенства, да не говорим за по-бедните, като нашето, където от десетилетия е имало само 3-4 силни отбора.
Да, съгласен съм, че при футбола е много важно обиграността на футболистите, но по-добрите футболисти постигат това по-бързо, поради по-голям опит, талант и т.н. Разбира се, не е невъзможно слаб отбор да бие силен в един мач, но в дългосрочен план, разбирай целия сезон, от голямо значение и качеството на резервната скамейка. Така че един богат отбор може спокойно да поддържа постоянно много високо ниво, докато един беден почва да трепери, всеки път когато повече от един титуляр е контузен/наказан.
Колкото до късмета, има го и във Формула 1 - достатъчно е един механик да сбърка при смяна на гуми, ето ти пропуснато предимство и загуба на 1-2 места в класирането. Или пък изведнъж да завали дъжд, когато една част от пилотите са сменили гуми, а други тепърва се канят да влязат в бокса. Може би във Формула 1 късметът няма влияние толкова често, но и там това се случва.
Така че не съм съгласен със заключенията ти, защото според мен са базирани на неправилни допускания. Освен това, много сериозно се обмисля в УЕФА да се наложи таван на заплатите на футболистите, което е основното перо в бюджета на големите футболни клубове, за да се намали неравенството и да се увеличи интереса към националните първенства. Самият факт, че това предложение се обсъжда сериозно, говори достатъчно за сегашното положение във футбола в Европа. Между другото, това не е принципно лошо решение, защото подобни мерки бяха взети в САЩ, и техните първенства станаха далеч по-интересни, и вече рекорди като 6 титли в НБА за 8 години на Чикаго през 90-те са невъзможни ...
This signature is not yet rated