Аз съм Pass. И един добронамерен съвет: Дори и да нямаш нужда (може би), вземи си намери работа, Шайхири! Поумнява много, макар и ти да нямаш нужда.Lubimetz13 wrote:Къде е опцията "Тестовете за интелигентност са пълни дивотии, на които е безумно да се придава каквато и да е тежест"?
Менса
Moderator: Moridin
- BaYa
- Forsaken
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
- Moridin
- Global Moderator
Заблуда е, че мнозинството тестове мерят колко добър математик е човек.
ЧАСТ от тестовете използват математически въпроси (разчитайки на елементарна математическа култура), защото чрез тях по-лесно се оценява схватливостта.
ХУБАВИТЕ тестове използват основно визуални зависимости. Това не и няма нищо общо с математиката. ВСЯКА област на човешкото познание изисква осъзнаване и използване на зависимости. Филологията, изкуството, спорта, банкерството, всичко. Може да се каже, че това да откриваш зависимости е нещо като дефиниця на понятието "схватливост".
Друг е въпросът, че понятието "схватливост" не измерва понятието "интелигентност", поне според мен.
ЧАСТ от тестовете използват математически въпроси (разчитайки на елементарна математическа култура), защото чрез тях по-лесно се оценява схватливостта.
ХУБАВИТЕ тестове използват основно визуални зависимости. Това не и няма нищо общо с математиката. ВСЯКА област на човешкото познание изисква осъзнаване и използване на зависимости. Филологията, изкуството, спорта, банкерството, всичко. Може да се каже, че това да откриваш зависимости е нещо като дефиниця на понятието "схватливост".
Друг е въпросът, че понятието "схватливост" не измерва понятието "интелигентност", поне според мен.
This is it. Ground zero.
QFT.Corwin wrote:Означава следното - на МЕНСА теста основното нещо което се мери е бързината с която съобразяваш, намираш патерните и отговаряш на въпросите. Въпросите са елементарни, но имаш 20 минути за 45 въпроса и не трябва да се замисляш по-повече от няколко секунди на въпрос.
В много случаи това не е най-важното. Аз например имам слаба памет, която също би трябвало да е част от интелекта. Не мога да запомням дати, места, лица и т.н. В много случаи достигам бързо до решение на даден проблем, но като се сблъскам с него отново трябва да го решавам фром скратч, защото не мога да си възпроизведа решението му.
Друг пример - писал съм го и друг път. Айнщайн е имал КИ около 130, но е можел да се занимава паралелно с няколко проблема. (Докато работи в патентното ведомство, докато ходи на планина с приятели и тн, една част от него не спира да мисли за физичните проблеми, с които се занимава).
Още нещо - високата интелигентност не значи че взимаш правилните решения и имаш правилна преценка за нещата (в ДНД то разликата между Интелиджънс и Уиздъм).
Теста на МЕНСА наистина дава адекватна оценка на това, което оценява, но то е само един от параметрите за "улесняване на живота" (външен вид, физически качества, уиздъм, каризма и т.н).
Освен това Жоро също е прав - това, че си по-интелигентен на практика те кара да разбираш колко си зле всъщност и те кара да се замисляш и да имаш проблеми с неща, с които не би се сблъскал в обратния случай.
И за да не каже някой, че ми е кисело гроздето: аз съм карал веб варианt на менски тест, със таймер със всичко и резултата е 134.
Look at the darkness...
...around me.
...around me.
Любе, за Игов ли говориш?LifeJoker wrote:Имахме навремето един учител, който ни обясняваше надълго и нашироко, че тия тестове не са достатъчно представителни и ни обясняваше защо с някаква си там картинка на момченце, на която индианеца отговорил, че е нарисувано кръгче с две малки кръгчета по средата и няколко чертички, та го изкарали много тъп:)
Но както и да е, има разни приказки, че е нужен малко акъл, ама навреме, че успеха е 1% талант и 99% бачкане и т.н. Това, че си с високо IQ изобщо не означава, че ще се оправиш в живота.
Добавено: Четвъртата отгоре надолу не значи ли, че си непоправимо суеверен и нямаш воля да вземеш живота си в собствените си ръце?

Всъщност поне на нас е обяснявал друго - при тест за интелигентност за деца се дава едно лице и се пита какво му липсва - колкото повече неща назове детето (око, ухо, вежди и т.н.) за толкова по-интелигентно се смята. Само че като дали този тест на индианчета, те казвали само, че липсва тялото и с това въпросът за тях бил приключен. И съответно теста ги изкарвал невероятно тъпи по простата причина, че в индианската култура не разглеждат лицето отделно от тялото.
Иначе аз мисля, че в повечето случаи коефициентът на интелигентност има значение. Ся, не разбрах от анкетата за какво трябва да има значение - за заплатата, за живота ти или за това колко си умен. Но във никакъв случай не е гаранция за нищо. Един човек може да е адски интелигентен и невероятен темерут, което да му пречи както на работата, така и на личния живот. Или пък да е интелигентен само по отношение на това, че адски бързо изчислява разни неща на ум, ама какво от това? Или може просто да не се справя добре с тестове - има и такива хора, които въобще не е задължително да са глупави.
Разбира се, според мен в много случаи коефициентът на интелигентност може да служи поне като ориентир - т.е. ако е много висок или много нисък, това обикновено поне донякъде влияе на интелекта.
Жоре, в какъв смисъл ти е по-тегаво като си по-интелигентен? Дори не по-интелигентен, а с по-висок коефициент?
Ако е това, което казва Коруин - че те кара да оценяваш реално колко зле са нещата, според мен то те кара да виждаш и хубави неща, там където един семпъл човек не би ги намерил. Да не говорим, че понякога можеш и да промениш поне някои от лошите неща (тук говоря за интелект, а не за коефициент).
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Значи, ше кажа и аз кво мисля по някои от горните заблуди, ма след малко, че излизам.
А м/увременно, по темата: и кво сега, никой ли не иска да ходим утре си ги мерим?
Никой не е пробвал (говоря за официалния тест), толкова ли не ви е интересно пък? Или ако се окаже, че сте БАШ умни, да си имате един дукимент, там - да развявате? Аре, а? 10 кинта такса, де.
А м/увременно, по темата: и кво сега, никой ли не иска да ходим утре си ги мерим?

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
http://www.iqtest.com/ - ако резултатите които съм изкарал тук се считат за официален тест, значи съм го държал.Инк, много добро изказване. Означава ли обаче, че си държал официалния тест?
Но ако питате мен (пита ли ме някой

Глей ги, не щат.
Ми ше ходя сам тогава.
Някои разяснения по теста. Инк, изобщо не е тва, брат.
Истинският тест (това и към останалите) не включва никва математика, лингвистика, асоциации или квото и да е друго. Ами дето вика Мор: единствено откриване на закономерности, което е в основата на човешкия интелект и база на всичките му дейности - ше ме прощава Любимеца.
Не се излагайте с онлайн тестчета. Който му стиска да се пробва, да държи истинския. Който, пак да кажа, изчислява точно чистата "животинска" интелигентност. В смисъл - едно шимпанзе да пуснеш, пак ше изкара 30-40 КИ, щот и те си имат интелект. Буш пък може да изкара дори 70-80 КИ.
Освен това интелектът е базова характеристика и не може да се развива. Кой си го има, го има. Като с някои други части.

Ми ше ходя сам тогава.
Някои разяснения по теста. Инк, изобщо не е тва, брат.

Не се излагайте с онлайн тестчета. Който му стиска да се пробва, да държи истинския. Който, пак да кажа, изчислява точно чистата "животинска" интелигентност. В смисъл - едно шимпанзе да пуснеш, пак ше изкара 30-40 КИ, щот и те си имат интелект. Буш пък може да изкара дори 70-80 КИ.
Бая-та, а да се сещате, че възможността на човек да изкарва доволни пари, без да си мърда дебелия задник, е най-точният признак за висок КИ (=интелект)?И един добронамерен съвет: Дори и да нямаш нужда (може би), вземи си намери работа, Шайхири! Поумнява много, макар и ти да нямаш нужда.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- BaYa
- Forsaken
Маминото, викаш и днес никой не ти обърнал внимание!shayhiri wrote: Бая-та, а да се сещате, че възможността на човек да изкарва доволни пари, без да си мърда дебелия задник, е най-точният признак за висок КИ (=интелект)?Освен това интелектът е базова характеристика и не може да се развива. Кой си го има, го има. Като с някои други части.

В никакъв случай! Тъкмо излизаме с аверите към Студентски.
А и внимание не е като да ми е липсвало баш пък днес. Е, вярно че Минувача ме прецака и не дойде на уговорената среща за филма - но за сметка на това пък пусна цяла тема посветена лично на мен (рядко ми се случва).
Така че - доволно.
П.П.: Не пренебрегвай цитираното инфо, истина е - ко не знаеш.

А и внимание не е като да ми е липсвало баш пък днес. Е, вярно че Минувача ме прецака и не дойде на уговорената среща за филма - но за сметка на това пък пусна цяла тема посветена лично на мен (рядко ми се случва).

П.П.: Не пренебрегвай цитираното инфо, истина е - ко не знаеш.
- BaYa
- Forsaken
Понеже вече са те баннали от останалите части на София, и не ти позволяват да ловуваш жеснко там ли? Или понеже са по-предразположени и податливи в Студентския?shayhiri wrote:В никакъв случай! Тъкмо излизаме с аверите към Студентски.![]()

(За навъртане на постове и статус - в спама, впрочем.)
- tigermaster
- Elder God
Даааа, на такъв съм изкарвал и резултат от около 250. А и около 20 също така. Онлайн-тестовете са тъпотия.shayhiri wrote:Не се излагайте с онлайн тестчета.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Ами всъщност онлайн тестовете не са толкова зле. Аз винаги съм изкарвал почти еднакъв резултат, който получих и на официалният тест.
Бтв якото е, че на официалният имаш право да се явиш втори път чак година след като си ходил първия път и макс два пъти за лайфтайм.
Бтв якото е, че на официалният имаш право да се явиш втори път чак година след като си ходил първия път и макс два пъти за лайфтайм.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
I like to touch them...
It's almost orgasmic...