Burton's Batman vs Nolan's Batman Begins

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!

Кой от двата филма/стила предпочитате?

Burton's Batman
18
64%
Nolan's Batman Begins
10
36%

Total votes: 28

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Oct 22, 2007 1:53 pm

Чак сбъркал не бих казал. По-скоро реши да не прави малоумни опити да имитира Бъртън, както направи Шумахер, и да направи филм-а по начин, по който той си може. И се е справил добре. Но Бъртън продължава да ме кефи повече.

Рол това че са по-комикс не означава че са тъпи като филми. Напротив, просто поради тазе причина не трябва да се сравняват с филми като Кръстника, Списъка на Шиндлер или Американски Прелести, та дори и От Другата Страна.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 22, 2007 1:53 pm

Само дето Батман не е супернечъръл, а е точно мрачен трилър.

Сашенце, пиле златно, моля те прави си малко рисърч, преди да лепиш етикети на комикси, наистина излизаш леко глуповат :lol:

Никола, Алънм Мур е писал и Батман комикси, ако не греша фатално.
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Oct 22, 2007 2:19 pm

Само ако ме тълкуваш превратно. 8-) Казах, че Батман е евтин супергеройски комикс. (Това е факт.) След като си запознат с мнението ми, че всички супергеройски комикси са евтини, защо го прие все едно го низпоставям спрямо друг такъв?

Нормално е точно Батман да ми харесва най-много от всички супергеройски комикси, тъй като е най-близо до реалността и почти издрапва от родната канавка. Но все пак си остава такъв. А този жанр изисква по-фантастична трактовка от Нолановата. Според мен и огромна част от публиката.
Last edited by shayhiri on Mon Oct 22, 2007 2:23 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 22, 2007 2:21 pm

Е това е експертното мнение на човек с едно 4-5 прочетени комикса през живота си, 3 от които - негови, така че освен да сведа смирено глава... :lol:

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Oct 22, 2007 2:23 pm

и понеже ги оценяваш като филми, плоското куклено водевилче на Бъртън те кефи повече от един интелигентен трилър? Винаги съм знаел, че си ценител
Думата интелигентен ми се вижда някак несъвсместима с Batman Begins. Все пак това е филм, който ужасно иска да бъде взиман насериозно, но пък в него има неща от рода на
Spoiler: show
тайнствена организация от нинджи, иска да избие цялото население на мегаполис в името на доброто и тем подобни безумия
Но харесвайте си го, ваше право е. дайте само да не се заяждаме толкова сериозно, само защото имаме различни мнения и да не се изживяваме като последна истанция.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 22, 2007 2:56 pm

Сори, ма след като насреща си имам човек, за който е по-лесно да вземе "насериозно" първия Батман, отколкото последния, ми е трудно да не се имам за последна инстанция :oops:

Gunslinger
Warmage

Post by Gunslinger » Mon Oct 22, 2007 3:16 pm

Предпочитам този на Бъртън поради простата причина,че атмосферата на Нолан въобще не ми пасва с Батман!Стори ми се много реално,а реализма не е нещо,което търся в един филм по комикс!Чел съм малко от комиксите,но определено не ми се вписва с атмосферата на анимационните серии с които съм израстнал!Пък и злодейте в Батман Бегинс ми се сториха много плоски!
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Oct 22, 2007 3:47 pm

Сори, ма след като насреща си имам човек, за който е по-лесно да вземе "насериозно" първия Батман, отколкото последния,
Не помня да съм казвал подобно нещо. Първият Батман е пълен с несериозни моменти и въобще не го е грижа за реализма, обаче това е умишлено търсено и приятно. Последният пък много се мъчи да е убедителен и реалистичен, обаче според мен се проваля в това си намерение, което е и една от причините да предпочитам Бъртъновия вариант.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Oct 22, 2007 4:15 pm

Мда, темата не беше ли все пак за сравнение между двата филма, а не за това дали са сериозни или не? Защото като се замислиш, сюжетът и на двата филма е леко безумен:

Batman - престъпник с психични отклонения, придружаван от циркови акробати, иска да отрови целия град с химикали, защото ... абе не е много ясно, ама нали е с психични отклонения.

Batman Begins - таен орден от нинджи, посветен на опазването на Висшата Справдливост (тм) се опитва да отрови града с химикали, за да ... раздаде правосъдие, навярно, въпреки че не е ясно как избиването на един град ще стане символ на борбата срещу престъпността и порока.

В крайна сметка защо просто не може всеки да си каже: "харесвам този или другия филм/или и двата/или не харесвам и двата, защото ..." и толкова. Мисля, че едва ли има много хора с илюзията, че който и да е от двата филма е представител на висшето изкуство, или нещо подобно, така че хайде просто да се ограничим с темата, и да си изкажем мнението по конкретния въпрос. Отчитам, че всеки има право да си каже мнението, ама според мен точно за такава тема е ненужно да се излиза извън поставения въпрос.
This signature is not yet rated

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 22, 2007 4:18 pm

Джокер има по-нормален мотив - отмъщава за това, че той самият е обезобразен от химикалите. Няма нищо странно тук. Сюжетът на новия Батман е доста по-implausible.
This is it. Ground zero.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Mon Oct 22, 2007 4:22 pm

В Батман Бигинс нинджите не целят унищоженият град да е символ. Градът бива унищожен защото е седалище на греха :D .. или поне аз така си го спомням де :oops:
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Oct 22, 2007 4:25 pm

Demandred вече е казал горе-долу това, което аз щях да кажа. Някакси Брус Уейн го обучаваха нинсжите в Тибет(?). В такъв случай ми е наистина трудно да го възприема като интелигентен трилър. А се взимаше твърде болезнено насериозно. Вярно, откъм основна идея така, както аз я виждам(страхът и внушението са най-силното оръжие и т.н.), е всъщност най-добрият от петте, а и Бейл е по-готин Брус Уейн от Кийтън, но все пак ми беше твърде сериозен. А първият си беше просто убийствен и, което е по-важно, съдържа най-великия злодей ако не в киното, то поне в комиксовите филми изобщо. Даже всъщност върху неговото развитие май са хвърлени повече усилия, отколкото върху това на Батман. Съвсем отделен е фактът, че готическата фантазия на Бъртън ми е доста по-приятна от прекалено сивия Готъм на Нолан.

Само че така, както е тръгнало, спорът ще опре до личните вкусове на участващите и ще се развали.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Vash
Paragon

Post by Vash » Mon Oct 22, 2007 4:38 pm

shayhiri wrote:Само ако ме тълкуваш превратно. 8-) Казах, че Батман е евтин супергеройски комикс. (Това е факт.) След като си запознат с мнението ми, че всички супергеройски комикси са евтини, защо го прие все едно го низпоставям спрямо друг такъв?
И отиде Watchmen, единственият комикс, спечелил Хюго и част от класацията на Таймс за стоте най-добри книги от 1923 г. насам. Но ти, естествено, дори не си чувал за него. :lol:
И да, въпреки че по принцип споделя една вселена със Супермен, Батман си е точно мрачен трилър. Така че визията на Нолън ми харесва доста повече. При него Готам изглежда едновременно модерен и мрачен, когато показват по-бедните му места. Без да разчита на евтина готика. Най-много ми харесва факта че във филма Батман се опитва да бъде легенда в един малко по-реалистичен свят, вместо да го представят директно като такава.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 22, 2007 4:48 pm

Тайгъра е прав. За едните готиката е кичозна и евтина, за други съвременно изглеждащия град е сив и скучен. Лесно се вижда обосновката и на двете гледни точки, тъй че спорът е малко или много безсмислен, щом като опира до това.
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Oct 22, 2007 4:49 pm

Vash wrote:И отиде Watchmen, единственият комикс, спечелил Хюго и част от класацията на Таймс за стоте най-добри книги от 1923 г. насам. Но ти, естествено, дори не си чувал за него.
Айде сега. :? Специално мислех да го спомена, но:

а) кога ще се научите, че изключенията само потвърждават правилото? :roll: Елементарна логика, баси.
б) не съм го чел (и не смятам, добре че правят филм)
в) предполагам, че изобщо не е супергеройски комикс в истинския смисъл, а просто използва чудовищната инхерентна глупост на жанра, за да я обърне в свой плюс (както Пратчет с фентъзито) :wink:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.