Български фентъзи писатели

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Oct 20, 2007 4:44 pm

А кво ше кажеш за Пратчет? Или за ЛОТР филмите?
Познавам поне двама човека, които не харесват Пратчет, сигурна съм, че има още доста. А за ЛОТР филмите дори аз не смятам, че не са особено изкуство.
И Мат е прав. Когато една дума има определено значение, някак "ма аз влагам в нея друг смисъл" показва само непознаване на тълковния речник. Ние няма как да знаем какво влагаш ти в нея, така че за да си спестим ферманите обяснения ползвай общоприетите значения.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat Oct 20, 2007 4:56 pm

Предполагам, че можеш да се сетиш и за хора, които не оценяват Чаплин. Или Мечо Пух. Или Битълс. Или оригиналните СтарУорс. Това не променя факта, че са в една от споменатите крайности (нискоинтелигентни или сноби), възлизат на ирелевантен за стойността на твърдението ми процент - и общо взето проблемът си е лично техен.

Ще си използвам квито думи искам, щом съм преценил, че няма по-точни. След като си правя труда да пояснявам, не виждам какъв е проблемът. Ако любезно ми препоръчате по-недвусмислена дума, ще превключа на нея с удоволствие.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Oct 20, 2007 5:02 pm

Оф, тия детински номера с изплъзването по допирателната ги прилагай на други, които не са ти навикнали на "аргументите". Напразно си хабя клавиатурата, но все пак - "стойностно за всеки" е абсолютно, тотално, изцяло и каквото още щеш, различно твърдение от "възлизат на ирелевантен за стойността на твърдението ми процент - и общо взето проблемът си е лично техен". Да не говорим, че никой не знае колко е висок този процент и каква част от хората влизащи в него са "сноби" или "нискоинтелигентни". Въобще, четеш ли какво пишеш?

А за комерсиализма - ами по твоята логика да взема да почна да използвам думата "олигофрен", а ще обяснявам, че имам предвид "shayhiri". :P
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Oct 21, 2007 11:55 pm

Ха, Шайха току-що ме нарече нискоинтелигентна или сноб, щото не харесвам обожавания от него филм. Както и всички, които не смятат, че Властелинът е Голямото Произведение. Похвално.
По тази логика и аз мога да кажа че е безвкусен или сляп, щото не си пада по Моника Белучи.
I don't wanna die

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Oct 22, 2007 12:05 am

Morwen wrote:Ха, Шайха току-що ме нарече нискоинтелигентна или сноб, щото не харесвам обожавания от него филм. Както и всички, които не смятат, че Властелинът е Голямото Произведение.
Хм, така излиза, да. Не се бях замислил. Може би трябва специално за ЛОТР да въведа още една маргинална категория: "толкинов пурист - лицемер" (всъщност подразделение на сноба). Нали се сещаш - от тия дето дотолкова вярват в свещеността и неповторимостта на книгата, че не биха си признали, че са се изкефили дори на най-гениалната й екранизация. Познаваш такива хора, нали? Поне един?

Моника може и да е добра актриса (нямам мнение по въпроса), но съм сигурен, че не е добър вкус да допускаш (че и афишираш) похотливи мисли за жена, която изглежда 1:1 като достопочтената ти леля. Следващата стъпка би била Мерил Стрийп или Лили Иванова. :?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 22, 2007 12:16 am

По-кротко! :evil:
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Oct 22, 2007 12:19 am

Ми... не. Всъщност почти толкова малко хора не изпитват похотливи мисли към нея, колкото и не смятат, че Властелина е велик шедьовър. В смисъл, тя е широко призната за много хубава жена, не толкова за голяма актриса.
Ок, ся пък излязох лицемер(!!!), защото не харесвам неговия любим филм. Все същата патетика.
I don't wanna die

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 22, 2007 12:19 am

Ей, чш, алоу! :?
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Oct 22, 2007 12:23 am

Млъкваме, млъкваме. Сори, Морв, знаем се и без да се обясняваме публично. :)

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Oct 22, 2007 2:35 pm

Обажда се още една нискоинтелигентна снобарка!!
shayhiri wrote:Това не променя факта, че са в една от споменатите крайности (нискоинтелигентни или сноби), възлизат на ирелевантен за стойността на твърдението ми процент - и общо взето проблемът си е лично техен.
Просто колкото да не ме забрави Шайхири.
Аз не виждам нещо специално в книгите на Пратчет, освен онази за автентичната котка. Можбе да е от годините. А може и да е понеже я съм нискоинтелигентна, я снобарка, я и двете - sic shayhiri.
Но понеже Шайха все си позволява едни такива генерални категоризации, викам аз - А ти колко книги на Пратчет си чел, бе душо??? :twisted: Понеже аз съм се пробвала с 4/5, на испански и на български. (Дори още държа в къщи някои които ми зае Кселос-а и смятам да ги прочета.)
Да знаеш, иде ми на акъла един мнооого обобщителен термин който ти пасва екстра, ама съм възпитан човек (или поне това си мисли майка) та ще ти го спестя. :mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Oct 22, 2007 2:52 pm

BaYa wrote:Обажда се още една нискоинтелигентна снобарка!!
Чакай сега! Или едното, или другото. И двете наведнъж ще ти е трудно постижимо. Вероятно.

На Пратчет съм чел всичко без най-новите. Пазя си ги за десерт, щото вярвам, че точно те са и най-добри (след като изчетох Нощна стража). Все пак човекът се доразвива, винаги има накъде.

Ако ти смяташ, че Пратчет е обикновено хумористично фентъзи, добре. Аз пък неколкократно заявих, че част от книгите му са висока/голяма литература, маскирана като комерс, за да стигне до мозъчетата на широката публика. Или точно това, в което вярвам: че истинската "добра литература" трябва да е многослойна, "на нива", за да предоставя достъп и отплата за всеки читател.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Oct 22, 2007 3:46 pm

Аз не смятам нищо. Не се разбираме добре с математиката. Само се обадих, че на мен не ми харесва особено Пратчет. Макар и 4/5 опита вече.
А на теб - поздравления!! Един път да те видя да имаш мнение за нещо което сам си "проверил". :mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Oct 22, 2007 3:56 pm

С две думи, каквото го кефи Алекс най-много, трябва да е харесвано от всички. Ако пък все пак има неверници, които твърдят, че не харесват това нещо, те са или лъжци, или сноби, или тъпаци, щом противоречат на Върховният съдник за качеството в изкуството - негово величество Шайхири. Ясно ли ви стана вече? 8-)

Алекс, вземи пусни пълния списък с творбите, които всеки, който не е сноб или глупак трябва да харесва, да видим има ли въобще такива хора тук (освен теб, естествено). :)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Oct 22, 2007 4:02 pm

Значи ти не харесваш Пратчет?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Oct 22, 2007 4:05 pm

Вероятно го харесва, но не заради тебе.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.