Кой какво чете, part II

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Oct 18, 2007 5:38 pm

"Снежен крах" е чудесна - изключително забавна, героите са култови, но това не пречи да има и доста интересни идеи включени в нея.

А е потенциален прикуъл на "Диамантената ера" само защото светът, в който се развива действието, е нещо като по-ранна версия на този в Ера-та (пак има франчайзи, но още нанотехнологиите не са се развили), иначе героите и сюжета са съвсем различни.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Fri Oct 19, 2007 12:26 pm

"Снежен крах" е чудесна - изключително забавна, героите са култови, но това не пречи да има и доста интересни идеи включени в нея.
Най-вероятно ще я включа в списъка книги за по-мащабната поръчка от Хеликон, която планирам да осъществя скоро. Жалко само че освен тези две книги, Стивънсън няма повече sci-fi :(

Сега започнах Трейнспотинг в оригинал и омфг! Scottish диалекта размазва :shock:
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Oct 19, 2007 12:52 pm

Сега трябва да изкопам "Диамантената ера" :)

Крахът ми е една от любимите книги
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Fri Oct 19, 2007 1:08 pm

thunder wrote:Сега трябва да изкопам "Диамантената ера" :)

Аз я имам ма не съм я прочел заради ужасната корица. Прилича на долнопробно шесторазрядно романче на външен вид. :shock:

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Oct 19, 2007 2:50 pm

Аз пък вчера започнах Хиперион и съм в телешки възторг!! :oops: Успях да свърша разказа на вторият поклонник - генeрал Касам, и книгата ми изглежда вeликолепно. Лощото е че нямам никоя друга от поредицата, та май и тоя месец ще нападна заплата щом се появи. :mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Oct 19, 2007 2:55 pm

DELgado wrote:
thunder wrote:Сега трябва да изкопам "Диамантената ера" :)

Аз я имам ма не съм я прочел заради ужасната корица. Прилича на долнопробно шесторазрядно романче на външен вид. :shock:
видял си снимката на автора отзад на корицата, заприличал ти е на някого и си се отказал :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Fri Oct 19, 2007 4:14 pm

Прочетох Нощният и сега съм на Дневния патрул, голям кеф :) Много обичам книги, от които не мога да се откъсна :P
Байита, Хиперионите са ми сред най-любимите книги :wink: Първият път като ги прочетох просто не знаех на кой свят съм, нищо не ми се четеше след тях.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Oct 19, 2007 5:52 pm

Жалко само че освен тези две книги, Стивънсън няма повече sci-fi Sad
Всъщност щеше да е наистина жалко ако останалите му книги бяха тъпи, а не размоазващо добри. :wink:
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Fri Oct 19, 2007 11:28 pm

В последно време се случи така, че се наложи да се позалежа за малко и попрочетох Харуки Мураками. Бях чела преди "Спутник, моя любов", която си остава един от милите ми подаръци за последния РД, а сега се запознах и с "Норвежка гора" и "Кафка на плажа". Ми... красиво, егаси! Съобразявайки се с тематиката на този форум, склонна съм да препоръчам Кафка и Спутника, определено фантазийните залитания в Гората са по-малко, а настроението й е твърде.. минорно.

"Спутник, моя любов" трътва странно и става все по-странно, като на моменти тотално се отдалечава от елементарната екзистенциална логика. Много емоционален разказ, личен, личи си, че е първата по хронология на писането книга.

"Норвежка гора" - доста безнадеждно, по един ненатрапчив начин. Горчивичко. Някой /демек Мураками/ яко е прекалявал с Пинк Флойд, докато е писал, или поне на мен субективно ми носеше такова усещане. Бтв, падам си по Флойд в здравословни дози :wink:

Кафка е доста различна. От идейна гледна точка е по-зряла, усеща се и увереността на вече утвърдения автор да експериментира с мисловни залитания. Личи и увереността в..., хм, продажбите :wink: :D

Дано да не е станало досадно дълго, но понякога просто си залитам по някой автор, обикновено до 3-та книга, та не се стърпях да не споделя. На този си купих и четвъртата, стискайте ми палци да не угасна, още я поглеждам с боязън и не смея да я отпочна :)

Random
Ascendent

Post by Random » Fri Oct 19, 2007 11:47 pm

Хроника на птицата с пружина е много добра. Ако Кафка ти е харесала, вероятно ще харесаш и нея :)

Препрочитам си Стрелеца на Кинг на английски, ревизираното издание. Колкото и зле да беше краят, Кулата определено е едно от най-силните и атмосферични фентъзита :)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Sat Oct 20, 2007 12:05 am

Мерси :) Беше ме страх да не се разочаровам, още утре ще видя :)

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Sat Oct 20, 2007 10:57 am

Препрочитам си Стрелеца на Кинг на английски, ревизираното издание. Колкото и зле да беше краят, Кулата определено е едно от най-силните и атмосферични фентъзита Smile
На мен пък краят ми хареса, даже много. Просто нямаше как иначе да стане :) Е може би тоталната тъпотия на предхождащата го шеста книга ми го издига малко в очите, нз..
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

fantasy_fan
Scholar

Post by fantasy_fan » Sat Oct 20, 2007 12:53 pm

Дочетох си тази сутрин "Покана за екзекуция" на Набоков. Как е могъл да напише такъв шедьовър само за две седмици!!! Нареждам я сред най-добрите антиутопии, които са ми минали през ръчичките. Препоръчвам я на феновете на Мураками. Набоков е по-труден за четене и разбиране, но за сметка на това е наистина гениален.

fantasy_fan
Scholar

Post by fantasy_fan » Sun Oct 21, 2007 1:35 pm

Прочетох и "Жълтата стрела" от Пелевин. Главната тема е също толкова добре застъпена и у творбите на Набоков. Лошото е, че дори да прочетеш сто хиляди подобни произведения, няма да достигнеш до никакво просветление. (Все пак това са чужди мисли и чувства; трябва сам да достигнеш до тях, да ги преживееш.)
Затова по-добре да си налягам парцалките и да помедитирам тая вечер. :)

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Sun Oct 21, 2007 5:20 pm

Ееее, най-после някой, който да е чел и друго на Набоков, освен Лолита, а и друго на Пелевин освен Дженерейшъна :D My man :wink:
Btw, не знаех, че Поканата е писана само за две седмици, май трябва да почна да чета и гръбчетата и уводите...