Хъм, по темата: ами различно е в конкретните случаи. Някои от героите ми (и то не от разкази!) до голяма степен въплъщават някаква част от мен - гнева ми, аспекти от мирогледа ми, това, което (не) бих искал да бъда, и са оформени според това, но иначе - веднъж получили битие, започват да се развиват и живеят някакъв самостоятелен живот (чак да се плаши човек от това, което става в мозъка му...

) Доста от другите биха могли да се нарекат, опасявам се, "стереотипни"... трябва да се потрудя доста по това... Но както и да е замислен първоначално героя, ако не направя грешката да го нанеса направо върху хартия, щом отлежи в ума ми, става все по-добре изграден, по-логично оформен...
Иначе събирам черти (реплики, жестове, поведение) от хората, които познавам, или съм срещал - направо съм си "закупчик на мъртви души"

Епизодичните герои, намесващи се само със реплика или действие, не е нужно (и няма как) да притежават дълбочина, и за тях не се старая особено. Всъщност, доста от тях са "откраднати" от реалния живот - реплики, постъпки, типове хора, които съм засякал случайно и са ми направили достатъчно впечатление да ги запомня... (Защо ли все става дума за отрицателни персонажи, черти и постъпки ?

)
Не смятам, че един разказ е достатъчно дълъг, за да се разбере много за героите... в смисъл, концепцията за някои от моите е около пет-шест страници

, доста по-дълго от разказите на някои хора... Въобще мисля че в разказ е по-трудно да те "спипат" че героят ти не е "жив", или че има например противоречащи на логиката му реплики/постъпки, които стоят като кръпки... Може би заради това разказите се препоръчват на начинаещите автори