Ох...

(( Стига де, не съм религиозне фанатик, мисля, че казах, че нямам нищо общо със сектата Амиш. Като се налага - повтарям го - нямам нищо, ама нищо общо с Амишите. Не! Това - първо. Второ - Новият завет ревизира Стария. Неясно ли е? Кое му е неясното? Ами - ревизира го. Отменя го. Не приема нещата, казани в Стария, за меродавни към момента на ставането на събитията в Новия. Тъй. Седемедесетте пъти по седем... Аз го разбирам като метафора - идеше реч, че според Мойсей човек трябвало дап рощава на брата си дор седем пъти, та някакви книжници питаха Иисус да продължават ли да се придържат към това правило, ако приемат новото учение. На което им се отговаря, че всеки човек им е брат, когото трябва да възлюбят и прочие и да му прощават тези въпросни пъти, която градация идва да покаже, че принципно новозаветниците трябва постоянно да прощават на събратята си. Едва ли е ставало дума да ходят с тефтерче в ръка и да си записват колко пъти Пешо ги е обидил. Ако някой действително е правил това нещо, само доказва убеждението ми, че някои неща верно по хората ходят и се класира директно в блаженството за нищите духом. Ко да праим ся?
не съдете, за да не бъдете съдени и оставете всичко в ръцете на Бог
ти се моли за грешника, щото ако знаеш как ще го накаже Бог, чак ще го съжалиш каквото и да ти е направил...
Кои две неща как се съвместяват? Да не съдиш
ти грешника, да оставиш на Бог да го съди, а докато чакаш да го осъди да се молиш за грешника, щото наказанието му ще е толкова голямо, че ще те впечатли по някакъв начин? Да? Не знаех, че е неразбираемо. Неприложимо за един нормален средностатиситчески човек - да, Непостижимо освен в някакви свръхутопични условия - съгласна, ама чак пък да е и неразбираемо... Добре, ще го перефразирам за по-ясно - не съдете грешниците, оставете Бог да ги накаже за делата им, вместо това се молете за тях, щото наказанието за грешниците е много голямо голямо. така, мисля, че воля и пътища не съм споменала, мисля и че е разбираемо, а вместо да вадя води от не знам колко кладенца, за да убеждавам, че в Новия завет може много работи да има, но между тях
не е одобряването на смъртното (и каквото и да е друго) наказание, е несериозно. Ако смяташ, че греша, намери доказателства в своя подкрепа там и се радвай. В Стария има бол, в Новия - няма.
Да ти обясня и за повелите. Споменах ли, че не съм Амиш, квакер, туатанка или представител на някаква особена фанатична секта? Ако не съм, да си кажа. И да допълня, че мен християнството ме привлича като философия, но не смятам, че е приложимо в неутопични условия. И че не мисля, че е много удачно да си седиш, докато някой те налага с чук по главата, противоестествено е. Колкото до заповедите, които спазвам, спазвам си ги и преди да чуя за десетте Божи заповеди - гледам да не убивам, обикновено ми се удава да се въздържа, да не крада (успявам), стремя се да не лъжесвидетелствам срещу ближния си, не пожелавам жена му (тук съм облагодетелствана, очевидно Библията е писна само за мъже, тъй че моя пол си има привилегии), нито осела му нито разни други такива добитъци... Както бях споменала при друг повод и преди, за мен Библията основно е интересна от чисто историческа гледна точка - представлява основно история и митология на еврейския народ, а не някакво нещо, дето да мога да си го използвам от типа на "ходжа гледа на Коран". За вярването - имам си свои теории и идеи, които са доста далеч от догмите на християнството. Имам си свои основания да вярвам в Бог, те са си лично мои, но не съм тръгнала с хоругви по улиците да призовавам човеците към покаяние. Който иска - да си вярва, който не ще - да не си вярва, просто да не си пречат взаимно едните на другите. Така, ясна ли бях? Надявам се. И изясних ли вече, че тезата ми "против" смъртното наказание не е повлияна от християнска догматика, а от чисто лични убеждения, които се изразяват в съмнение относно възможността за пълно и безрезервно доказване на престъпление, при което може невинен или поне не толкова виновен човек да бъде убит? Моето мото за този случай е, пак ще го кажа - "по добре един виновен да живее, отклокото един невинен да бъде убит". Вярвам в това нещо. Не отричам правото на вашите съждения, но това не ми пречи да не ги приемам.
Рол, кой спор? Че в Библията не трябва да се гледат запетайките ли? И аз съм била против? Щото аз в момента, пък и принципно твърдя, че не само Библията, ами което и да е четиво не трябва да гледа със запетайките. С теб спорихме дали имало или нямало Бог. Е, аз си твърдя, че има, ти твърдиш, че няма, има и такива, дето си имат и Съмнения...
Колкото до настоящата тема- и аз казвам, че се измести, знам това, само исках да поясня, че в Новия завет не се толерира смъртното наказание. За това съм убедена, че съм права. Просто е така, и не щото аз го казвам. То това е, дет се вика, същността му един вид. Не предполагах, че ще бъда въвлечена в теологически спор, в който трябва да се извинявам за убежденията си.