Роулинг вс Туитър, серия поредна

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10910
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Marfa » Sat Sep 26, 2020 12:40 pm

Първо, браво на @Shamajotsi.

Второ, доколкото успявам да се ориентирам, спорът в момента е що е ляво и дясно, съпроводен с искреното недоумение как нечия крайна позиция може да произведе ответна крайна позиция. Ами може, все така става. Нютън беше прав. Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Например в съвсем конкретния случай, довел до създаването на тази тема, Роулинг в момента се е заинатила точно като магаре на мост и тролва мощно с тия безумни тениски, значки и всякакви такива простотии. (Надписът с вещицата впрочем ме кефи). В доста по-общ план крайните течения от едната страна успяват да предизвикат крайни отговори в другата, втвърдяване на електоралните маси на доста непрогресивни партии, движения и идеологии, въобще, изостряне на крайностите. А това никак не е добре.

Между другото, ако продължа по странните пътища, по които темата е поела, с все лявото, дясното, Венецуела, България, Норвегия и кой ли още не, ще направя опит да обясня чуденката как прогресивна идея може да се изроди до диктатура. Ами много лесно. Когато се направи опит идеята да се наложи насилствено, уж в името на висшето благо. От утре вече няма да има бедни и богати. Ще вземем от богатите, ще го раздадем на бедните, а богатите ще ги пратим да чукат камъни (или направо ще ги ликвидираме, че да не се занимаваме). Богатите са лоши, бедните са добри, опираме до чекването на кутийките, което бе споменато от Shamajotsi, няма да търсим нюанси. Очевидно не става така. Правилният подход би бил промяна на държавната политика, свързана с подоходно облагане, подобряване на образованието, подобряване на здравеопазването, промяна на данъчната политика и още цял списък от мерки, който след известно време ще повиши значително качеството на живот на цялото население и може би не всички ще станат заможни като Безос, но никой няма да рови в кофите и никой няма да раздава по пеесе лева на простолюдието и да вика "а целувайте ръка сега".

Доброто образование освен това ще доведе до редуциране на расизма, хомофобията, сексизма и всички други неприятни черти на човечеството. Обаче тези неща няма как да се редуцират с репресии и абсурдни забрани. Не можеш да идеш да пребиеш някого, било буквално или виртуално в туитър, и да му кажеш "ей сега тук и веднага спираш да мразиш негрите, инак ще ти избия всички зъби, бяла хомофобска супремасистка мъжка свиньо". Този човек не само че няма да спре да мрази негри, а е много вероятно да иде и да извърши някакво насилствено действие спрямо представител на тази раса. И още по-зле, ще си намери последователи.

Замяната на личните местоимения с някакво полово неутрално такова няма да доведе до редукция на сексизма. Екранизирането на Спящата красавица в класическия си вариант с черен трансджендър младеж с еврейска кръв във вените в главната роля единствено ще засили настроенията срещу всички подобни съвременни редакции, но никой няма да се плесне по челото и да спре да бъде расист, антисемит и трансфоб. Това са глупости, единственото, което правят, е да дразнят, положителен резултат липсва, но пък за сметка на това има редица доста нежелани последици и просветления от сорта на "аз само исках хората да заживеят като братя, да се обичат и да добруват, пък то гле ква диктатура станало накрая".
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18900
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Moridin » Sat Sep 26, 2020 1:52 pm

Dr. Horrible wrote:
Sat Sep 26, 2020 10:43 am
То това е хубава идея - "морал е това, което се отнася към добруването на други живи същества" - но реално наистина не е толкова просто. Защото са единици хората, които съзнателно си казват, че ще разрушат или влошат качеството на нечий друг живот. Да, има хора, които поначало са егоисти, които казват "Аз ще изсека тази гора или ще унищожа тази плаж, за да направя луксозен хотел, който да ми носи много пари." Но такива случаи са рядкост, просто такива хора имат много средства, от там имат власт да диктуват случващото се.

Твоят морален принцип е - "Аз подкрепям хората." Затова подкрепяш транс хората, които са обект на тормоз, насилие, присмех и редовно попадат в ситуации, отричащи човешкото им достойнство. Обаче на Роулинг принципът също може да е "Аз подкрепям хората". И тя, минимум в своите очи, не говори срещу транс хората, а срещу системата, която манипулира млади момичета да минават през сериозни операции без предварителна психологическа подкрепа, системата, която поощрява деца да пият блокери преди тялото им изобщо да се е развило, срещу системата, която лишава жените жертви на домашно насилие от това да имат обособени места специално за жени и т.н. Не казвам кое от двете е по-правилно или по-логически издържано, но и двете тръгват от една и също идея - от търсенето на доброто за хората.
Някои разбират това добро като "важно е всички да живеем в безопастност, затова не е редно всеки да може да си купи пистолет и да го разнася навсякъде", други разбират това добро като "важното е всички да живеем в безопастност, затова всеки има правото да си носи оръжие за самозащита и да се предпази, когато му се наложи". Началният принцип е общ, но хората го разбират и допълват по различен начин. И ако само демонизираме другата група, ако само казваме "Те са чудовища, не заслужават диалог, защото са изначално зли" тогава няма как да се стигне до добро решение. Затова е хубаво политическите дискусии да бъдат изчистени от спорове и коментари за морално превъзходство. Не "аз съм по-морален, защото мисля за хората" (което често се изражда в "аз съм по-човечен и емпатичен от теб, затова ме слушай, чудовище проклето"), ами "Разбирам, че и двамата искаме доброто на хората. Нека да обсъдим различните политики и да видим кой метод на действие ще донесе повече добро."
+ MAX_INT
This is it. Ground zero.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 5988
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Demandred » Sat Sep 26, 2020 3:08 pm

Amikae wrote:
Sat Sep 26, 2020 11:31 am
Мислиш ли, че на някой активист му е приятно да се прави за посмешище пред хората за да им вкара някакви нови идеи в главите? На никой нормален човек не му е приятно да се кара с други хора и да го третират, като безумен олигофрен. Но това е процеса. Днес ние с Роланд сме радикални кукута, след време нормите се променят и всички бързо забравят как ни се подиграваха колко сме прости. But that's alright, as long as it works out in the end.
Или ще ви се подиграват още повече. Много е приятно да си мислиш, че си on the right side of history, обаче никой не знае как ще се развият нещата след 10, 20 или 50 години. Не беше толкова отдавна примерно, когато "I don't see colour" се считаше за най-прогресивното мнение по расовите въпроси и идеала, към който всеки трябва да се стреми, но в последните години стана супер проблематично според self-proclaimed експертите в областта и сега всеки, който се осмели да каже нещо подобно, е третиран като откровен расист и bigot. Да не говорим колко бързо се променят нормите по отношение на transgender хората. След 20 години може да се окаже, че сегашната политика на усърдно насърчаване на transitioning при хора под 18 г. е била грешна и е донесла повече вреда, отколкото полза.

Това, че нещо се води прогресивно, не го прави автоматично правилно и праведно.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3204
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Litz » Sat Sep 26, 2020 5:22 pm

Абе защо Роулинг и подръжниците и като доктора смятат, че блокъри, хормони и операции се раздават толкова лесно и без предлегат, като че ли говорим, за аспирин и лейкопласт. Никой не дава току-така хормони/блокъри и никой не прави двойна мастектомия на тийнейджъри, все едно че е бретон при фризьора. Никой. Освен това, виждам, че Роулинг е много притеснена относно страничните ефекти на тея блокъри. Фън факт. Всичко в тоя свят има страничини ефекти. Анти депресенатите? Имат странични ефекти. Стимулантите, които хората с adhd взимат също. Противозачатачните и те. Аспиринът, витамин цето, слънцезащитният крем, всичко в тоя живот има страничен ефект. Освен това, мисля че гледах видео на транс ютюбърът Сам Колинс, който каза, че кръвта му е я тестват няколко пъти годишно и всичко е наред. Въобще не е като да ти дадат хормони и да ти направят мастектомия и да те оставят на самотек.

Бтв тънкообидността на крайните леви е смешна, но аре да не се преструваме, че крайно десните, също не са бая тънкообидни. Не е като Бен Шапиро да не излезе на рант срещу WAP и как това е краха на човешката цивилизация и култура и толкова да рейджнe по темата, че сам си призна, че никога не е докарвал жена си до оргазъм. Но да, определено това да кажеш, че в Холивуд има нерванство или не достатъчна репрезентация и системен проблем е много по-сноуфлейк поведение, от това да рейджваш десет минути заради песен на Карди Б.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10910
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Marfa » Sat Sep 26, 2020 6:36 pm

За мен ще остане загадка как от целия коментар на Доктора беше прочетено единствено това, но бегло търсене в гугъл с "transgender wants to transition back" дава бая резултати. Естествено, че тия хормонални препарати не се продават по хлебарниците и естествено, че страничните им ефекти не са съотносими с ефектите на витамин С. Не знам как изобщо може да се прави сравнение между странични ефекти от медикамент, който взимаш по неволя заради простуда например с тези на медикамент, който се взима с цел да се направи драстична промяна - например да си смениш пола. А да не говорим за операции и прочее, където вече резултатите са необратими. Деанам, на мен ми се вижда разумно да настояваш подобна промяна да може да се предприеме единствено от зрял пълнолетен индивид, който преди това е преминал терапевтичен курс, за да се увери, че наистина желае да си смени пола. Твърдението "ама то тия случаи не са чак толкова много, че да се кахърим", ми е несъстоятелно. И един случай е много, за да се създаде прецедент.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Litz
Forsaken
Posts: 3204
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Litz » Sat Sep 26, 2020 7:35 pm

И един случай е много, за да се създаде прецедент.
същата логика ползват и анти ваксърите принципно.нека да да не се ваксинираме тогава.
:mrgreen:

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18900
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Moridin » Sat Sep 26, 2020 10:31 pm

Litz wrote:
Sat Sep 26, 2020 5:22 pm
Бтв тънкообидността на крайните леви е смешна, но аре да не се преструваме, че крайно десните, също не са бая тънкообидни. Не е като Бен Шапиро да не излезе на рант срещу WAP и как това е краха на човешката цивилизация и култура и толкова да рейджнe по темата, че сам си призна, че никога не е докарвал жена си до оргазъм. Но да, определено това да кажеш, че в Холивуд има нерванство или не достатъчна репрезентация и системен проблем е много по-сноуфлейк поведение, от това да рейджваш десет минути заради песен на Карди Б.
Шапиро е жалкар от класа и винаги съм ценял високо откровеното порно в музикални видеота, ама трябва да призная, че тая песен е нема такъф криндж :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4464
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by трубадур » Sat Sep 26, 2020 10:53 pm

Тая тема има нужда от филма the social dilemma, доста добра документалка е

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18900
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Moridin » Sat Sep 26, 2020 11:12 pm

трубадур wrote:
Sat Sep 26, 2020 10:53 pm
Тая тема има нужда от филма the social dilemma, доста добра документалка е
Тенкс фор дъ рекъмендейшън, изглежда като право да думаш, ама не само тая тема, ами сички ни
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29649
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Roland » Sun Sep 27, 2020 9:39 am

@Moridin защо подкрепяш ЕДИНСТВЕНО анти-леви постове не само в тая тема, но и всяка друга, свързана със социална справедливост? Защо само контрата те кефи и единствено псевдо-умерени позиции, защитаващи репресивното статукво заслужават "+1"? Питам за приятел, който съм аз.

@Marfa, всичко може да се обърне на водевилна крайност, ако човек си го постави за цел. И всеки гугъл сърч ще ти даде безброй резултати. Въпросът е какво търсиш и защо точно това искаш да намериш.

@Dr. Horrible, тоя проблем, дето Роулинг то бута толкова агресивно, с блокърите и злите транс-активисти със злата им транс-пропаганда, която промива мозъка на младите, е абсолютно измислен проблем, който не съществува извън разни екстремни случаи. И не знам как не ти е кофти да защитаваш поведение, което е ТОЛКОВА сходно с ретроградните псевдо-психологически аргументи отпреди 10-20 години, които разни псевдо-професионалисти ги размахваха срещу хората като теб и мен.
По-рано се опита да ме накараш да се чувствам виновен, че като начинаещ автор не съм съпричастен с тая абсолютно изкукуригала милиардерка-екстремистка, но не ти пука колко сходна е реториката ѝ с тази, използвана срещу нас толкова доскоро, че и двамата сме били сексуално-активни по това време.

Просто сериозно ми е непонятно.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18900
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Moridin » Sun Sep 27, 2020 11:18 am

Roland wrote:
Sun Sep 27, 2020 9:39 am
@Moridin защо подкрепяш ЕДИНСТВЕНО анти-леви постове не само в тая тема, но и всяка друга, свързана със социална справедливост? Защо само контрата те кефи и единствено псевдо-умерени позиции, защитаващи репресивното статукво заслужават "+1"? Питам за приятел, който съм аз.
Няма нито едно вярно изречение в тоя абзац, which is the whole point and problem.
Подкрепям пост, който тъжи за загубената способност за комуникация. As evidenced by...
This is it. Ground zero.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2696
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Dr. Horrible » Sun Sep 27, 2020 11:57 am

Roland wrote:
Sun Sep 27, 2020 9:39 am
@Dr. Horrible, тоя проблем, дето Роулинг то бута толкова агресивно, с блокърите и злите транс-активисти със злата им транс-пропаганда, която промива мозъка на младите, е абсолютно измислен проблем, който не съществува извън разни екстремни случаи. И не знам как не ти е кофти да защитаваш поведение, което е ТОЛКОВА сходно с ретроградните псевдо-психологически аргументи отпреди 10-20 години, които разни псевдо-професионалисти ги размахваха срещу хората като теб и мен.
По-рано се опита да ме накараш да се чувствам виновен, че като начинаещ автор не съм съпричастен с тая абсолютно изкукуригала милиардерка-екстремистка, но не ти пука колко сходна е реториката ѝ с тази, използвана срещу нас толкова доскоро, че и двамата сме били сексуално-активни по това време.
Само да кажа, че преди 20 години съм бил на 11 и определено не съм бил сексуално активен :lol:

Реториката ѝ може да е сходна с друга реторика, но това не ги прави еквивалентни. Batman v Superman има сходни сюжетни и тематични моменти със Civil War, но двата не са еквивалентни. За мен използването на думата "екстремисти" за хора, които не са екстремисти, понижава стойността на понятието и така всеки изглежда екстремист. Роулинг не е искала деца да се затварят в поправителни лагери, да им се прилага шокотерапия, да бъдат извеждани в изолация и т.н. Или, ако го е искала, значи определено съм го пропуснал и ще се радвам да ми посочиш къде точно е демонстрирала "екстремистки" позиции. Да, значките бяха супер безвкусни, и част от тях несъмнено са крайни и неприемливи. И това, че е постнала линк към тях е грозно, без съмнение. Но тези значки не са цитати от нейни туитове, а и тя беше обявена за екстремистка месеци преди тоя пост. Тя в самото начало каза, че в момента в UK има действаща система, има предложение законовите изисквания за смяна на пола при тийнейджъри да се облекчат и тя е против това облекчаване и за оставане на сегашната система.

Но, което е по-важното - аз не искам хората да приемат нейната позиция за най-вярна, най-правилна или най-адекватна. Искам просто споровете да са по-цивилизовани и да не се стига до демонизиране на противника. Имам приятели, които определено са несъгласни с Роулинг, дори разочаровани от нея, но казват "Уважавам я като личност, благодаря ѝ за това, което ми е дала, но изобщо не подкрепям тези нейни позиции." Аз нямам проблем с това. Колкото и да е шокиращо, не държа хората да са винаги съгласни с Роулинг :lol: Нямам против Тревър Ноа или някой друг коментатор интелигентно и културно да обори аргументите на Роулинг, да покаже грешките в логиката ѝ и така нататък. Просто тея стадни кампании #RIPJKRowling, изкарванатено на Роулинг по-черна от Хитлер, тролското бомбандиране на книгата с ревюта с една звезда и тн - това ме дразни и ми е неприятно.

Онзи ден, докато си ровех из нета, попаднах на два цитата от "Кучешко сърце" на Михаил Булкагов. Толкова много ми харесаха, че веднага си я пръчах :) Може би те ще ти помогнат да си обясниш поведението ми в случая.
Kindness. The only possible method when dealing with a living creature. You'll get nowhere with an animal if you use terror, no matter what its level of development may be. That I have maintained, do maintain and always will maintain. People who think you can use terror are quite wrong. No, no, terror is useless, whatever its colour – white, red or even brown! Terror completely paralyses the nervous system.
Nobody should be whipped. Remember that, once and for all. Neither man nor animal can be influenced by anything but suggestion.
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29649
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Роулинг вс Туитър, серия поредна

Post by Roland » Sun Sep 27, 2020 11:01 pm

Dr. Horrible wrote:
Sun Sep 27, 2020 11:57 am
Само да кажа, че преди 20 години съм бил на 11 и определено не съм бил сексуално активен :lol:
Omg! Имах предвид способен на сексуална активност :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: И аз на 15 си нямах идея кое къде влиза :mrgreen:

На другото ще чета и отговарям утре, щото днес ми е ден за mental self-care :metal:
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests