The Hobbit

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

The Hobbit

Post by Amelia » Thu Dec 22, 2011 8:17 am

Викам да открием хайпа, а?

Току що изгледахме трейлъра на The Hobbit: An Unexpected Journey (виж тук). Няколко пъти. Джуджарите като запяха и на мен ми се насълзиха очите от епиката. Песента е гениална. Филмът размазва още на ниво трейлър. Това ще е убийствено преживяване! Ей така сме: :shock:

Баси, заслужава си всяка секунда от голямото чакане!

Джаксън дали не може да направи една поредица от филми и по Силмарилион? Примерно много искам да видя историята на Нуменор адаптирана с тоя размах...
==================================================

Роланд: Ревютата в Shadowdance
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Feanor
Scholar
Posts: 134
Joined: Fri Jan 16, 2009 12:06 am

Post by Feanor » Thu Dec 22, 2011 8:38 am

Джаксън има гадния навик да променя както му падне. Вторият му филм по Властелина (не заслужава да го нарека Двете Кули) има около 30 минути общо с оригинала. Вярно, че е добър в епиката и вярно, че различните артистични форми предполагат различни изразни средства и промени по оригинала са допустими, но той се оля предния път.

Той сам си е казвал, че не е режисьор, между другото -- нарича се "emotion miner". Т.е. гледа в оригинала за силни сцени и после допълва около тях. Простотии за масите -- жена рейнджър, любовен триъгълник, Гимли като клоун, етц. Неща, от които няма нужда не заради криворазбран пуризъм, а от чиста естетика, защото променят героите фундаментално. Като гледам е измислил някаква елфка да сложи сега в Хобита -- предполагам щото а) модерният зрител трябва да гледа секси женско и б) не може да има чисто мъжка компания или приятелство -- трябва да са нещо гейове, а ще е прекалено да промени оригинала толкова.

Но епиката е голяма, де, няма спор. И моята душа напълниха джуджетата с песента. А за Билбо са взели перфектния актьор.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Thu Dec 22, 2011 8:51 am

Еми аз не намирам оригиналните книги за особено добри - там има доста баласт, без който можем да минем преспокойно. Харесвам адаптациите - направени са доста гледаеми. От трилогията по Властелина си обичам най-много първия филм - в другите два имаше някои досадни глупости. Но мисля, че Джаксън добре беше навързал нещата в общи линии. Хобитът ще са два филма по доста по-малка книжка - предполагам, че ще го направи по-близък с оригинала. А въпросният оригинал съм го чела преди 20+ години и НИЩО не си спомням, така че ако промените не са някакви много малоумни, няма дори да ги забележа...

Актьорът, който играе Билбо е страхотен. Гледала съм го в няколко неща - много е готин! Чудесен избор!

А иначе за каква елфка става дума? Галадриел? Или има и друга? Ако е Галадриел - дълбоко ме съмнява да има голямо участие във филма. Това, което се вижда от трейлъра си е яка мачо дружинка поела по пътя на приключението.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Thu Dec 22, 2011 9:06 am

Много преувеличаваш за разликите спрямо книгата. Честно казано основният проблем на втория филм е, че е правен по доста посредствено написан оригинал. Първата книга на Властелина я обожавам, третата също, но втората винаги ми е била по-малко приятна. При последният ми опит да я чета направо се отказах по средата. Толкин се е мъчил най-много с нея и си личи.

Плюенето по адаптации на книги, че не са 1:1 с оригинала, ми е доста смешно, особено като става въпрос за прекрасно реализирани такива като LotR на Джаксън.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu Dec 22, 2011 9:24 am

Честно казано, и на мен Двете кули ми хареса най-малко и смятам, че имаше сериозни разлики спрямо книгата (колкото и и аз да харесвам повече първата и третата). Като материал бяха взели най-вече битката в Шлемово усое и я бяха направили половин филм, другата една четвърт бяха натъпкали с ай кенди от типа на Арвен, която въобще не се и загатва в книгата, Леголас на скейтборд и т.н. и останалата една четвърт беше за всичко останало в книгата.

Само че не е за това темата, нали, пък аз от тук не мога да гледам трейлъра:(
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Feanor
Scholar
Posts: 134
Joined: Fri Jan 16, 2009 12:06 am

Post by Feanor » Thu Dec 22, 2011 9:32 am

Тук не става въпрос за харесване на оригинала. Ясно е, че не може книгите да са любими на всеки. И в предния си пост ясно съм дал да разбера също, че не съм луд пурист който протестира срещу липсата на Бомбадил или Глорфиндел примерно, или че Балрогът прилича на африкански бивол. Това няма особено значение за фундаментите, но други промени имат.

Основният ми протест срещу Джаксън е, че променя фундаментални постройки в сюжета или в характера на героите, за да добави комерсиалност във филмите си и с това смъква нивото изключително много. Като човек, който има претенции да има вкус, намирам това за пошло и тромаво. Да не говорим, че за да промениш нещо при Толкин, трябва да си запознат с цялата дълга история на света му назад -- а Джаксън не е и си личи. Примерно в допълненията на ДВД-тата към филмите има доста дълъг епизод, в който Джаксън и сценаристите му общо взето само се вайкат как няма силни женски персонажи (Еовин сигурно е момче, нали, да не говорим за Галадриел) и трябва да си ги смучат от пръстите. Подозирам, че и случаят сега е такъв. Като искаш силен женски персонаж който не е ангсти тийн, направи един флашбек с Галадриел, не пипай некадърно по Арвен. Че даже и Лобелия можеш да покажеш повече, може и весело да стане от друго място освен Гимли. Но да бръкнеш по Арвен означава да счупиш фундаментално не само нея, но и Арагорн -- което е и резултата. И дори изключителен актьор като Виго Мортенсен не може да спаси положението.

Ходихме с Лина това лято на ренесансов/средновековен панаир тук близо до нас. Чудесно се бяха постарали хората, имаше дрехи от периода, атмосфера, добри актьори и т.н. До момента, в който рицарят започна на чист американски да разправя как ще нарита задника на другия или пък сцената с подлия шериф на Нотингам беше направена на комедия на основата на кенефен хумор.

За това говоря и тук. Не е нужно да си запознат с оригинала, за да забележиш очевидните несъответствия между величието на света на Толкин и простоватите герои и сюжетни линии на Джаксън. Нарича се breaking the suspension of disbelief и е най-лошото нещо, което един автор на художествено произведение може да причини на читателите / гледачите си.

Но е по-добре от нищо, все пак, а може и да е много по-зле.

User avatar
penzata
Archmage
Posts: 2428
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Post by penzata » Thu Dec 22, 2011 9:42 am

Спомням си, че непосредствено преди да излязат "Двете кули", четох книгата и след като изгледах филма бях очарован. Може би защото бях хайпнът по битката при Шлемово усое, тъй като Джаксън я бе направил, както си я представях аз. Вече нито книгата, нито филма си спомням :oops:

Юнашката дружинка от трейлъра кърти мивки. Мен пауър + мен лав. Още от тези 2мин и кусур се вижда, че порасналото брадато дете Питър ни е подготвил приказката, която толкова отдавна чакаме. Трейлъра го въртя от два дена и надъхва с всяко ново гледане. За жалост тук трейлърите ми вървят без звук и нямам никаква представа, каква ще е тая зарибена песничка на джуджетата. Дано да добарам по-скоро саунд, за да направя изживяването по-пълнокръвно.
Евалата, Джаксън. Брадато бастарде такова :mrgreen:

User avatar
Feanor
Scholar
Posts: 134
Joined: Fri Jan 16, 2009 12:06 am

Post by Feanor » Thu Dec 22, 2011 10:12 am

П.П. Елфката, за която говоря се казва Tauriel и съм ужасен от това, което успях да прочета в последните 10-тина минути по фенски сайтове за нея. Май пак ще има любовен триъгълник и ще трябва да режа части от филма... При това май единият мъжки ще е някой, който се казва нещо като Некромант -- което е името на Саурон в Хобита. Колко акъл се иска, за да не набуташ такава простотия в приказка?

Дано феновете да си спекулират само, защото не ми се проследяват източниците им. Много хубав трейлър и после -- разочарование, включително от хора тук. Отивам да спя.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19540
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Thu Dec 22, 2011 10:33 am

Спекулации спекулации, аре да го видим първо. Най-неприятното е, че ще трябва да чакаме разширените издания най-вероятно за пълен кеф. Разликата между тези по кината и разширените версии до сега си е наистина много голяма. Ще ме изкефи филма задължително, аз не съм голям фен на всяка дума в телефонните указатели на Толкин.
If you have come to these pages for laughter, may you find it.
If you are here to be offended, may your ire rise and your blood boil.
If you seek an adventure, may this story sing you away to blissful escape.
If you need to test or confirm your beliefs, may you reach comfortable conclusions.
All books reveal perfection, by what they are or what they are not.
May you find that which you seek, in these pages or outside them.
May you find perfection, and know it by name.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Thu Dec 22, 2011 10:37 am

Feanor wrote: и после -- разочарование, включително от хора тук.
Какво имаш предвид с това?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Thu Dec 22, 2011 10:41 am

Да не говорим, че за да промениш нещо при Толкин, трябва да си запознат с цялата дълга история на света му назад -- а Джаксън не е и си личи.
Силно подценяваш зора, който не само Джаксън, ами и останалите сценаристи са хвърлили, за да адаптират книгите в нещо сгодно за филмиране. Също както и познаването им на материала.
За това говоря и тук. Не е нужно да си запознат с оригинала, за да забележиш очевидните несъответствия между величието на света на Толкин и простоватите герои и сюжетни линии на Джаксън
Нещата, които могат да работят в книга и във филм са много различни. И имам чувството, че не си гледал разширените издания, които добавят много повече материал от книгите.


Но как да е, вижте следните видеота - те нагледно показват колкото правилно се оформя филмът и май са безпрецедентни с количеството информация, която дават:


http://www.youtube.com/watch?v=rjMEYjCN ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Gc6TVoYeKJU
http://www.youtube.com/watch?v=Y22Ibgsi ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=6e-3i1ploR4

Също техническите аспекти направо ми мязат на нова ера в кино индустрията - 48 кадъра в секунда, ултра мобилни 3D камери, дори 3D concept art... :shock:
Last edited by AlDim on Thu Dec 22, 2011 10:45 am, edited 1 time in total.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19540
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Thu Dec 22, 2011 10:44 am

Хихи, обикновено съм свикнал Алдим да звучи като старците на балкона на Мъпетите, ама тоя път Феанор е на два гласа от там :mrgreen: :mrgreen:

Филма ще сече през колената! :free:
If you have come to these pages for laughter, may you find it.
If you are here to be offended, may your ire rise and your blood boil.
If you seek an adventure, may this story sing you away to blissful escape.
If you need to test or confirm your beliefs, may you reach comfortable conclusions.
All books reveal perfection, by what they are or what they are not.
May you find that which you seek, in these pages or outside them.
May you find perfection, and know it by name.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2571
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Post by Dr. Horrible » Thu Dec 22, 2011 11:04 am

Аз пък нямам търпение за елфката :D
Играе я Еванджелин Лили - Кейт от Lost. Дано има прилично екранно време :D
Spoiler: show
Image
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu Dec 22, 2011 12:12 pm

Браги, като да ти плащат да хвалиш филм, едно такова симпатично насилено е:)
Аз и преди съм казвала, Джаксън прави много хубави филми, но не е като да прави точно Толкин. И не става дума за "всяка дума от телефонния указател", а за придържане към духа, а не към буквата на писанията на Толкин. В тоя смисъл аз дори приветствам орязването или променянето на някои сцени от книгата, но някои от добавките са епик фейл в името на доброто старо клише. И не епик фейл в смисъла на "филма стана боклук", а епик фейл в смисъл "Трябваше да е Толкин, стана добър Хауърд".
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Scourge
Mistborn
Posts: 1265
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Thu Dec 22, 2011 12:31 pm

доста зле изглежда тоя материал, то и трейлър не е. мен лично щеше поне мъничко да ме е срам да показвам такива восъчни джуджешки лица на широката публика.
и дано поне в 3д да е поносимо с тия криспи фреймрейти, че в момента доста противоречиви чувства води и вдига по някоя вежда. :)

а това с 3д концепта ми се вижда доста голяма глупост, но той джаксън си пада по фойерверките. и изобщо - някакво усещане, че не са много в час ми водят тия материали. ще чакаме крайния резултат де, засега просто е леко втф.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 10 guests