20-летничество!

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18894
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

20-летничество!

Post by Moridin » Mon Jul 13, 2020 12:22 am

Тази седмица Шадоуденс стана на 20 години, а аз чак в неделя вечерта намерих сили да сипя тук малко мисли :)
Което донякъде описва списанието в наши дни - животът е уморително начинание! И добре, че е ентусиазмът за подобни проекти да го оживява от време на време и да му влива малко кофеин.

Благодарности от името на целия екип, че сте тук с нас и ни четете :)
Надяваме се да сте се позабавлявали с последните няколко материала на спомени за туй как започна всичко, и може би по-старите кучета сред вас да са се посмели и на Шадоуденс куиза

Но тук май му е мястото за още една последна порция спомени - тази за форума.

Форумът беше създаден в далечната 2003, преди само 17 години. Не си спомням точната поредица от събития, довели до това, но все пак беше време когато форумите бяха all the rage и като за списание на достойните три години изглеждаше задължително да си имаме такъв, още повече, че основните интернет-обиталища на хората от тогавашния екип (DragonEye и форума на Бард, доколкото венерабилната оригинална книга за гости на Колелото на Времето ставаше прекалено трудна за следене с линейния си формат и, за да бъдем честни - ужасната шльокавица) се разпадаха главоломно.

Това е първият топик във форума. Изглежда плашещо :mrgreen: Не само защото и първият ми пост там е на шльокавица... Интересно нещо е например оплакването от модераторски произвол (в първия топик!!!). Някои от вас знаят, че това беше нещо като лайтмотив на форума горе-долу за целия му живот та и досега. Всъщност, сигурно е така за всички форуми. Половин година след първия пост, Турин, известен и като fizik, прави бегъл опит да привнесе исторически уроци в управлението на форуми. Както се вижда от темата, тя доста се бързо се изражда от дискусия на форумната демокрация, в дискусия на демокрацията изобщо, гарнирана с напълно рандъм спор за хронологията на Римската империя. Пак там можете да видите и трити от авторите си постове, феномен по крайно комплициран и лабиринтов начин причинен отново от недоволство от модераторския произвол къде 7-8 години по-късно.

Но като си говорим за офтопика покрай Римската империя, той винаги е бил голям бич, защото явно идва толкова естествено за всички (дори и днес, в брой теми на пръстите на едната ръка). Дори си спомням вътрешна дискусия, в която @Roland казва, че форумът имал три проблема: "спам, офтопик и шайха". Някои от вас може би си спомнят и Шайха, заради когото дори се наложи да разширим списъка с правилата (а @Amelia чак се жертва да мери легендарния му легндариум). Четири години по-рано обаче акълът за спама е по-друг и изпълнен с новофорумен оптимизъм и енергия.

И като казвам новофорумен оптимизъм, няма как да не отбележим с тъга какви теми имаше някога тук, ехе (и слънцето печеше по-ярко). В 2004 сме обсъждали изразяването на чувства. И - в нещо средно между сарказъм и урок по биология - цикъла на живота.

На сегашните години може би всичко ни е вече ясно, де. И ако има по-млади потребители след нас, може би и на тях всичко им е ясно, понеже светът все пак се развива, Quora вече обобщава всичко за всички въпроси, и изобщо то остана ли нещо за обсъждане (освен политиката, де).

В онези времена имаше дори чат (!). Не мисля, че някой някога го е ползвал, но знам ли. Никога не съм ги разбирал тия чатове. И в наши дни Дискордът ми е тъмна Индия. Пълен хаос.

Форумната култура беше по-друга. Топикът за чувствата, макар и само няколко месеца след създаването на форума, е (внимание) номер триста и пет! Явно някога създавахме теми за щяло и нещяло, сега предпочитаме да пишем в пет основни, когато има какво да се споделя де. Триста осемдесет и петия топик впрочем е бил покана за кино (чак като sticky?!). Спомням си когато преди 2-3-4 години предложихме тук една среща за запознанство с който понастоящем пишеше активно, но май така и не успя да се организира нищо.

Изместеният към злободневие дискурс някога е бил силно екзистенциалистки.
Можем ли да сме Истински? (съдържанието е подвеждащо ефемерно, но заглавието задава дълбоки импликации за природата на реалността, разбира се)
Мъж или жена е по-добре да си? (с включвания от цял колектив легенди. Регса, Колибри, Ланис и Дилвиш отдавна не пишат тук, но пък @Daggerstab се мярка отвреме навреме, а и бай @coldie. От светлината на днешния ден обаче текста на @Random остава най-уау).
All the leafs (sic) are brown and the sky is gray (медитация върху сезоните от най-висш порядък)

А еволюцията в разбиранията за пиратството - сериозна!

Голяма част от постовете (ГОЛЯМА) бяха честитения на рождени и имени дни. От днешна гледна точка това изглежда много степени на безумно. Но все пак и сред плявата има диаманти, в лицето на големия форумен класик Lubimetz13, със своето самочеститене.

Залаганията на световните си бяха силен жанр, който дори някога ни накара да направим цял спортен форум. Въпросният естествено си остана почти напълно празен и до днес. А инак разбира се и политиката си беше тема, особено по избори, като настоящите спорове могат да се проследят ако не и по-далеч, то поне до този кротък 50+ страничен топик отпреди 10+ години.

Легендарни ще останат разбира се драмите покрай WoW, игрите с реплики от песни, и изобщо.. за финал - темата за рождения ден на списанието през 2004 :) lots to unpack! 15 години по-късно изпълнихме хартиения завет.

Поздрави на всички :heart:
This is it. Ground zero.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2569
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: 20-летничество!

Post by coldie » Mon Jul 13, 2020 12:36 am

Да ви е честит юбилиеят. Липсва ми стария формат форуми, който вие все пак запазихте. Много сме се плюли в Бард, дори се е стигало до сериозни вербални ексцесии. Но Тъмния е мъртъв много отдавна, единствено искам да шибна два виртуални шамара на Кселос, понеже ме е обиждал много грубо и на майка, но предполагам че ако се срещнем на живо е по-вероятно да го чепя една пица с бира. В знак на доброжелателство. Все пак за мен е минало - заминало.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
penzata
Forsaken
Posts: 2504
Joined: Thu Dec 10, 2009 7:13 pm
Location: between the planescapes
Contact:

Re: 20-летничество!

Post by penzata » Mon Jul 13, 2020 1:05 am

@Moridin , :heart: :heart: :heart: !
п.п. @Xellos , вач йор бак, маан!!! :ninja: (колдибойец е отзад)

User avatar
Martix
Aes Sedai
Posts: 1546
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: 20-летничество!

Post by Martix » Mon Jul 13, 2020 3:48 am

Честита да ни е 20-тилетката. По принцип избягвам да пиша в общия форум, а и като цяло избягвам да пиша, за да не би алгоритмите на Делос да ме засекат и да ме върнат в парка, но не мога да се сдържа и ще пратя няколко сърчица на всички съфорумци и на екипа на списанието. :heart: :heart: :heart: :heart:
Като малък, подобно на много хора от моето поколение, се влюбих в жанра, а и в четенето като цяло, благодарение на тази подмолна gateway дрога, Хари Потър. Нашите нямаха много пари, и понякога трябваше да чакам месеци, преди да могат да ми купят следващата книга от поредицата, през това време препрочитах предишните. Първата може би съм я чел поне 7 пъти. След като се освестих от тази трескава мания, влязох в друга - научна фантастика. От малък бях хвърлил око на фантастичната библиотека вкъщи. Да, вярно че досега бях гледал само картинките на кориците, но вече навлизайки в един читателски пубертет аз започнах да забелязвам и други неща у тези книги, започна да ми се иска да ги чета. А домашната библиотека никак не е за подценяване. Баща ми също е голям на фантастиката, и с годините е натрупал малко състояние от близо хиляда жанрови книги. В началото ме беше шубе от тези книги, изглеждаха сериозни, дебели, и труднодостъпни, а аз още бях малко хлапе. Не си спомням много от четеното по онова време, но помня началото. Избрах си най-тънката книжка, малко сборниче с разкази, наречено "Когато Времето Полудя". След него за кратко време изчетох цялата серия, а после като започнах, нямах спиране. Четях по 2 книги на седмица, не можех да се спра. Вече не помня много от тези книги, все пак бях малък а и четях толкова бързо, че най-вероятно съм пропуснал половината съдържание. Да не говорим че те бяха толкова много, че и до днес съм чел няма и една трета от всичко, което имаме вкъщи. Някой ден ще се завърна към това съкровище, но живота все се изпречва между нас.
Четях много, но нямах с кого да обсъдя всички фантастични неща, които бях прочел. По това време Хари Потър вече беше минал като мода, и децата от училище бяха сериозно зарибени по "От Местопрестъплението". В междучасията се обсъждаха заплетени случаи, и нямаше място за моите космически кораби. В този момент вече бях осъзнал, че фантастиката ще е моето нещо, и тръгнах да я търся в мрежата. Интернетът тепърва беше навлязъл, то и точно навреме. Не помня вече как попаднах на shadowdance, но със сигурност е било случайност, тъй като и до днес не познавам в реалния живот човек, който да го е чел, и да не съм се запознал с него заради форума. Е, намерихме се със списанието преди, боже господи, вече са станали 16 години, и оттогава то си остава неизменен мой спътник. Без shadowdance едва ли щях да съм човекът, който съм днес (примерно може би щях да съм нормален и да следя "Моите Съседи"). Нищо друго в животът не е оформило вкусът ми към, ще използвам мръсната думичка, entertainment, така както го направи едно тъпо интернет фенско списание, което дори си нямаше хартиени броеве. Срам ме е да си призная, но новите броеве на shadowdance съм чакал повече от книгите, които се ревюираха вътре.

Скоро след като започнах да чета списанието се регистрирах във форума и пуснах там някакво тъпо мнение със смешки. Доста голяма стъпка за мен, тъй като съм, как да се изкажа меко, много интровертен, и не си говоря с хората току така, без първо да свикна с тях. Не твърдя, че присъствието ми във форума е оставило някаква следа, все пак абсолютно нарочно избягвам да говоря на лични теми и да се сприятелявам в интернет, но е показателно, че тук съм навъртял близо 1500 мнения, а общо в целия интернет имам може би още 100-тина, ако всевиждащия гугъл успее някога да ги събере и преброи.

Последните години форумът сериозно позамря (особено в сравнение със златните му години от преди да стана активен), но пък списанието изглежда като че ли се справя все по-добре. Форумите вече не са на мода (макар че на мене този много ще ми липсва ако изчезне), кой ти пише дълги мнения в ерата на twitter, но от Shadowdance винаги ще има нужда... Не съм сигурен как да завърша този пост, затова просто ще го завърша.

Поздрави,
Марто.
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19598
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: 20-летничество!

Post by Xellos » Mon Jul 13, 2020 8:17 am

penzata wrote:
Mon Jul 13, 2020 1:05 am
@Moridin , :heart: :heart: :heart: !


п.п. @Xellos , вач йор бак, маан!!! :ninja: (колдибойец е отзад)
Пускам сълза направо. Е ово бе стандард, ма пчелата вълк и лекенцето муки почнаха там съсипията. Емоционални времена беа, ма колди не се е променил поне. Надявам се майка му да е жива и здрава. :roll: у Бардака се видя ко става без админски произвол, не че и тука някой някога е разбирал от идеалното модериране. Форумите са вече в миналото масово покрай фейса и вайбъра, ама списанието е по-силно отсекога, нищо че мен ме кефеше с повече 4th wall задявки в статиите и хранене на Топ 8 любими детски автори в цитаделата. Иначе за ретро снимки на млади съфорумнички, пишете на Л.С. Изгодно! Че 20 години си чакаме заплатите от Шефа.

https://9gag.com/gag/a7WE7W2
That's a good start, but if you want to be a real writer, you're going to need to procrastinate a lot more.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9438
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Re: 20-летничество!

Post by RRSunknown » Mon Jul 13, 2020 9:33 am

Аз си намерих първият пост в първата тема - написани неграмотно.
В интерес на истината четях списанието от 5-6 брой - тогава нямах и домашен интернет затова свалях страниците на дискета и си ги четях на компютъра. Това беше периода в който не можех да си намеря работа и си запълвах времето с четене на книги от библиотеката - 6 книги на седмица докато не изчетох всичко което предлагаше градската библиотеката с раздела фантастика

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5416
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: 20-летничество!

Post by Ghibli » Mon Jul 13, 2020 9:51 am

Леле, как ги изкопа всичките тия теми... Право в чувствата.

Първите постове са класика, моят в Бард беше еталонно тъпо заяждане с Елан Морин Тедронаи :mrgreen:
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10907
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: 20-летничество!

Post by Marfa » Mon Jul 13, 2020 11:20 am

Онова с модераторския произвол е майтап, щото в тая първо демоверсия имаше някакви подфоруми, които обаче бяха заключени. Вероятно тестов режим, де да знам. Та оттам е това.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18894
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Re: 20-летничество!

Post by Moridin » Mon Jul 13, 2020 12:02 pm

@Marfa да бе, ясно че бъзик :) ама не беше заради тия форуми, няква задявка с Рол ще да е било според мен.

@Martix, мегаяката история :) Много радост :heart:
This is it. Ground zero.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19598
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: 20-летничество!

Post by Xellos » Mon Jul 13, 2020 1:34 pm

Moridin wrote:
Mon Jul 13, 2020 12:02 pm
@Marfa да бе, ясно че бъзик :) ама не беше заради тия форуми, няква задявка с Рол ще да е било според мен.

@Martix, мегаяката история :) Много радост :heart:
Не помня колко време ми отне да го чета Мартикс место Матрикс :oops:
That's a good start, but if you want to be a real writer, you're going to need to procrastinate a lot more.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4435
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: 20-летничество!

Post by трубадур » Mon Jul 13, 2020 6:24 pm

Xellos wrote:
Mon Jul 13, 2020 1:34 pm

Не помня колко време ми отне да го чета Мартикс место Матрикс :oops:
целио фором кима ф съгласие

чеситутка иначе, не е като да не съм се псувал с повечето от вас га бех по-млад и по-малко прост, кат съседи сте ми

User avatar
Martix
Aes Sedai
Posts: 1546
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Re: 20-летничество!

Post by Martix » Mon Jul 13, 2020 7:18 pm

Мдаа, има нещо такова. Пиша се така по онлайн игрите от 20 години и за това време не помня някой да ме е наричал мартикс повече от 10-тина пъти. А едно време и аватара ми беше кода на матрицата, успех... :wink:
Man has always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much...the wheel, New York, wars and so on...while all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man...for precisely the same reason.

User avatar
coldie
Forsaken
Posts: 2569
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: 20-летничество!

Post by coldie » Mon Jul 13, 2020 7:23 pm

Xellos wrote:
Mon Jul 13, 2020 8:17 am
penzata wrote:
Mon Jul 13, 2020 1:05 am
@Moridin , :heart: :heart: :heart: !


п.п. @Xellos , вач йор бак, маан!!! :ninja: (колдибойец е отзад)
Форумите са вече в миналото
Тотално съм незаинтересуван от популярните социални мрежи, чат пат влизам във ФБ с активност клоняща към нула, туитър, инстаграм, редит въобще даже и не влизам. Единствено инстаграм заради някои тематични албуми, примерно последно се захласнах по един албум с рисунки на изтребтели. Посещавам Калдата но там предимно за технически въпроси. Както и някои други форуми, които все пак останмаха по-близо до класиката. Като Offroad, някои рибарски, за коли и прочее доста тематични, примерно клуб Мицубиши и клуб Форд, Направи си сам. И за други май не се сещам. В готвач помагам на майка ми за рецепти, но то не е форум.

Има и някои форуми, за които наистина съжалявам, че не успях да си запиша от там някои неща, които вече ги няма, не може да се намери и кеширана версия, а отгоре на всичкото не им помня и домейна. Имаше един форум доста концентриран за поезия, от където помня само Dalila - която пишеше страхотни стихове в стил Петя Дубарова.

В Сивостен съм влизал много малко, но те така или иначе се отказаха доколкото знам.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
aiva
Adept
Posts: 227
Joined: Tue Mar 21, 2017 9:10 pm

Re: 20-летничество!

Post by aiva » Mon Jul 13, 2020 8:53 pm

Моята история доста се припокрива с тази на Martix (това сериозно за първи път забелязвам как точно се чете :shock: ): от Хари Потър, през домашната библиотека до липсата на хора, с които да обсъждам.. и после Shadowdance! За разлика от него обаче аз упорито си витаех тихомърком по тези места, вече повече от 10 години (и съответно знаех отговорите на повече от 10 въпроса от куиза #proud).

Shadowdance заема мн специално място и за мен. Както и много други, които споделиха тук и в спомените, които шернахте (които бяха супер мили :P), и аз открих списанието на една крехка и формираща възраст и то е било с мен ever since. Все още това е моето място номер едно за намиране на вдъхновение какво да чета или гледам и дори познавам вкуса на повечето автори дотолкова, че се ориентирам дали нещо ще ми хареса или не само по само по автор и крайна оценка (в повечето случаи, новите попълнения са все още една енигма). В последно време съм се запознавала на живо с хора, с които имаме общи интереси в четенето, така че вече знам, че те наистина съществуват, но първият ми (едностранен и срамежлив) досег беше точно с хората тук.

И как така форумите не били на мода вече? Аз чинно си проверявам всяка сутрин (че и повече) дали има нещо ново тук или в списанието. Чак ми си завива свят като си помисля колко много много часове съм прекарала във висене във форума и четене на всякакви теми. Помня, че искрено се забавлявах с темата за Здрач. Но като се замисля, май вече наистина няма такива теми тук..

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19598
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: 20-летничество!

Post by Xellos » Mon Jul 13, 2020 8:56 pm

трубадур wrote:
Mon Jul 13, 2020 6:24 pm
Xellos wrote:
Mon Jul 13, 2020 1:34 pm

Не помня колко време ми отне да го чета Мартикс место Матрикс :oops:
целио фором кима ф съгласие

чеситутка иначе, не е като да не съм се псувал с повечето от вас га бех по-млад и по-малко прост, кат съседи сте ми
"Шадоуденсци в повече" сезон 20 :heart: :mrgreen:

Поздрав за всички, тако'ата https://www.youtube.com/watch?v=d1MwAvuiyVA
That's a good start, but if you want to be a real writer, you're going to need to procrastinate a lot more.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 96 guests