Предложения за сайта

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
bsb
Paragon

Предложения за сайта

Post by bsb » Mon Jun 28, 2010 9:37 am

Понеже имам предостатъчно работа, реших, че сега е най-подходящият момент да дам няколко предложения за оформлението на сайта. Тъкмо имам оправдание да не се обосновавам :)
Пиша съвсем накратко, при нужда мога да обясня и по-задълбочено. Слагам номера не заради някаква подредба по важност примерно (поредността на писане е произволна), а за да може по-лесно да се цитира, ако се наложи.

1. Да се промени лейаутът (сигурно има и българска дума, но не я знам). В момента е предвиждан за ширина на екрана от 800 пиксела, при което се получава много голямо разливане на текста по хоризонтала. Не ми се мисли как изглежда сайтът на цял екран на монитор с 1920 пиксела по хоризонтала.
В същия ред на мисли да се смени центрирането на текста, където е останало, с подравняване отляво. А е останало най-малкото при текста, който се появява след цъкване върху "Броеве".

2. Да се осъвремени страницата "Екипът". Вярно, беше ми интересно да прочета какви са били някои хора преди 5-6, а може би и повече години, но все пак...

3. Да се актуализира страницата "Партньори". Издателство "Квазар" примерно съществува ли още? А някои хора вече не работят в "Прооптики". Която фирма на всичкото отгоре вече се казва другояче.

4. Във форума да се сложи връзка към списанието.

5. Да се направи някаква връзка към новините. В момента няма такава - до новините се стига единствено през главната страница. Дори ако се натисне иконката с къщичка, не се стига до тях.

6. Да се актуализира съдържанието. И по някакъв начин да се посочи, че думата "Съдържание" е за цъкане, а не е просто пояснителен текст, сочещ, че на този ред е съдържанието от броеве.

7. Да се оправи навигацията. След като човек цъкне върху номера на някой брой, се променя единствено съдържанието на десния фрейм. А понеже то често е еднакво в различните броеве, е много объркващо, тъй като в основния фрейм не се случва нищо.

8. Да се замени иконката с къщичка с нещо, за което е по-очевидно, че може да се цъкне. Дълго време си мислех, че къщичката е орнамент към "Броеве" и нямах представа, че може да се цъкне върху нея. Думата "Начало", колкото и да не се препоръчва, е нелош избор.

9. Да се въведе RSS. И за новините, и за обичайното съдържание. Тъй като сайтът не разчита на брой посетители, това по никакъв начин няма да му навреди. Друг е въпросът, че вероятно технически е трудно осъществимо при начина, по който е изграден сайтът.

10. Връзката "Поща" да предизвиква не изпращане на писмо през пощенския клиент на компютъра (какъвто може да липсва), а да отваря страница с формуляр за връзка. При което може би не е зле да се преименува на "Свържете се с нас".

11. Да се интегрира някакво търсене.

Може и още да се сетя, ама ми се струва, че и това е достатъчно като за начало :)

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Mon Jun 28, 2010 9:45 am

Тези две неща ми се струват изпълнени:
4. Във форума да се сложи връзка към списанието.

5. Да се направи някаква връзка към новините. В момента няма такава - до новините се стига единствено през главната страница. Дори ако се натисне иконката с къщичка, не се стига до тях.
Бутонът "Shadowdance" (първия, най-горе на страницата) води точно към новините и съответно списанието.

EDIT: Виж в случая, когато си вече в списанието, наистина няма връзка към новините.
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Jun 28, 2010 10:21 am

Ей това с RSS ще е много хубаво да го има, особено както има новини вече :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Mon Jun 28, 2010 10:51 am

+1 за RSS новините

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jun 28, 2010 11:25 am

Върху layout-а се работи, в малко по-дългосрочен план. В краткосрочен план, както писах преди време в съседната тема, работи се върху съдържанието, то може би ще интегрира и търсене. RSS също ще има скоро, да, това също е в краткосрочния списък със задачи.

Връзката към новините (в списанието) и навигацията ще се променят най-късно с новия layout, може би и по-рано, но не е сигурно.

За пощата - ще бъде обсъдено в екипа, благодарим за предложението.

Като цяло, не знам дали имам право да говоря от името на целия екип, но може и само от мое име - мдам, благодаря ти за времето, което си отделил, за да изложиш тези предложения; всичките изглеждат добре обмислени и не моментни прищевки, каквито са се случвали от време на време и тук, и на други места :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jun 30, 2010 11:13 pm

И аз мерси за идеите :) мисля, че всичко това го имаме предвид като цяло :)
This is it. Ground zero.