Заглавие: За писането
Автор: Стивън Кинг
Издател: ИК Весела Люцканова
Ревю: Рандъм

(Ревюта: Трип)

     За писането е една от най-късите книги на Стивън Кинг. Самият автор в началото на книгата пише:
     "Тази книга ще бъде кратка, защото повечето от книгите за писането са пълни с глупости. Белетристите, включително моя милост, всъщност не са много наясно какво правят. Те не разбират защо нещо се получава добре, а друго – не толкова. Моята идея беше: колкото по-кратка е книгата, толкова по-малко глупости има в нея."
     Много правилно според мен. Писането не е математика и не може да се "научи" в стандартния смисъл на думата. Затова и тази книга не е буквар/учебник/наръчник за писане. Тя е по-скоро една съвсем искрена и доброжелателна изповед на любимия автор. И си мисля, че като такава вероятно би била много по-полезна на начинаещия писател, отколкото високопарните упътвания на самоиздигнали се корифеи.
     Първата част на книгата (която заема малко под половината обем) е разказ за живота на Стивън Кинг, не автобиография, а, както той сам твърди, "животописание". В стотина страници Стивън разказва за живота си и за събитията, които са повлияли на писателската му кариера и са оформили някои от най-запомнящите се образи в творбите му. Звучи скучно, но всъщност не е.
     Втората, същинска част представя погледа на Стивън върху писането като процес. Изпълнена с типичните за стила му метафори, вдъхновяваща, саркастична и болезнено искрена, тя предлага най-важните съвети за един млад писател, така както авторът ги е уловил.

Плюсове:
+ Адски четивна и увлекателна, нещо съвсем характерно за Кинг и книгите му.
+ Книгата е някак много лична – и в "животописателната" част, и в същинската, и в послеписа. Зарежда те с ентусиазъм да твориш и да се надяваш.
+ Съветите, които Кинг дава, са много полезни, макар и малко на брой. Авторът е успял да събере най-важното според него и да сподели наистина ценните трикове, които ползва самият той.
+ Изключително идейна и по-важното – показваща как всеки да изрови собствените си идеи и образи. А в крайна сметка при писането май това е най-важното – собствената ти фантазия.

Минуси:
– Въпреки че стиловите примери в книгата не са много, все пак това е превод и със сигурност е изгубил доста при транслирането от английски на български. Пък и някои съвети относно писането на английски просто не важат за българския писател.
– Като оставим настрана очевидните трудности при превода, в За писането има съвсем елементарни грешки, от което ясно си личи, че преводачът и най-вече редакторът откровено са проспали някои моменти.  
– В книгата има отрязък от 10-20 страници, в който се обсъжда тясно американската реалия и се дават съвети за писателя, неприложими у нас.

     Много приятна, вдъхновяваща и лична книга. Смятам, че всеки, който има талант за писане, би могъл да извлече полезни неща за себе си. А и да не се интересувате от писане, ако сте фенове на Кинг, мисля, че пак ще й се насладите.

Оценка: 8/10 Рандъм, 7.5/10 Трип