Дизайнер: Josh Wood

Продължителност: 30 мин.

Брой играчи: 2-4

Механика: set collection, card drafting

Издател: AEG

Cat Lady не беше от планираните придобивки, но както често става с импулсивните покупки, се оказа една от най-приятните игри, на които съм попадал. Всъщност може би послъгах малко – още щом я видяхме на щанда на AEG, с Гибли вътрешно предусещахме накъде отиват нещата и макар да се опитахме да устоим на изкушението, в крайна сметка не издържахме и се сдобихме с творението на Джош Ууд. Няма какво да се лъжем, и в двама ни дреме по една неосъществена crazy cat lady (моята си пада и по мопсове, но да не навлизаме в подробности) и това се оказа най-лекият и приятен начин да я пуснем на свобода.

Cat Lady комбинира по елегантен начин драфтване на карти и събиране на комплекти, като целта естествено е да спечелим най-много точки и измъкнем победата изпод носа на конкуренцията. В играта има две тестета – едно с бездомни котки и едно игрово. Картите са няколко типа: сладки космати топчици от ада, т.е. котки, няколко типа храна, играчки, костюми (crazy cat ladies, все пак), предмети, обяви за загубени котки и, разбира се, коча билка (catnip). В началото се разкриват 3 бездомни котки, които евентуално може да придобиете, а от игровото тесте се прави поле 3 на 3 карти. Играчът, който е на ход, може да вземе една редица или колона от три карти, стига до нея да не е поставен маркерът с форма на котка. Щом го направи, моментално обменя храната за цветни кубчета, поставя евентуалните карти с котки пред себе си, а другите видове карти задържа в ръка. Празните позиции се запълват от игровото тесте и маркерът с котката се поставя до запълнената редица или колона, така че следващият играч да не може да прибере всички новоизлезли карти. Играта продължава в същия дух, докато не се стигне до ситуация, в която няма как да допълните полето. Следва точкуването и събралият най-много точки играч бива провъзгласен за ултимативната Cat Lady.

Това, което прави играта хитра и забавна, е методиката на точкуване и разнообразните начини, по които може да ви прецака. На първо място имаме четири вида храна: пилешко, риба тон, мляко и универсална (wild card). Всяка от косматите топчици изисква различна комбинация, за да бъде нахранена, и естественият порив на всеки е да почне да трупа манджа. Да, ама не. Ако в края на играта имате излишна храна, ще получите наказание от -2 точки. За всяка ненахранена котка също ще получите -2 точки. Ако имате само една коча билка – пак -2 точки; виж, ако съберете 2, 3 или 4 ще получите различни бонуси от всяка нахранена (и вероятно щастливо надрусана) котарана. Точки се печелят и от комплекти с различни играчки, както и от играча, събрал най-много костюми (после защо котките проявяват психопатски наклонности), но ако нямате никакви костюми – поредните -2 точки. Сериозно внимание заслужават и бездомните завалийчета, защото всяко от тях има различни условия за точкуване и може сериозно да повлияе на тактиката ви (някои носят точки за цвят котки, други за костюми, трети за това колко точно сте изтрещели…). Именно бездомничетата и фактът, че в играта се използват само 3 от общо 12 са един от факторите за огромната преиграваемост и гаранция, че няма да има две игри, които да си приличат. Въобще, ако поне малко харесвате котки и си търсите бърза игра, с която да убиете 30-ина минути, няма как да сбъркате с Cat Lady.

 

П.П. И вместо завършек, един съвет ­– не пренебрегвайте картата с водната пръскалка! Възможността да преместите маркера с котката преди да направите хода си (или пък след него) може да се окаже решаваща за победата.

Оценка: 8/10