fandombg
Скъпи читатели на ShadowDance, обръщаме се към вас, за да ви поканим на едно събитие, посветено на фантастичните жанрове и насочено към почитателите им в България. Ще бъде огромна подкрепа за организаторите (сред които Рандъм и Моридин от екипа), ако ви видят и се запознаят с вас на Дни на фантастичното, на 29 и 30 октомври в литературен клуб ПеротоВ допълнително обявление ще ви представим и подробната програма на събитието, за която обещаваме, че си заслужава!

Фестивалът ще обединява разнообразни проявления на фантастиката, фентъзито и хоръра – игри, комикси, клубове, литература – но с фокус върху българските общности. Надяваме се с него да привлечем широк кръг почитатели на тези жанрове и може би да разширим кръга на запознанства помежду ни. В рамките му сме поканили различните общности и на една среща, за която искаме да обясним по-подробно какво имаме наум, за да избегнем недоразумения.

Тази среща-обсъждане няма за цел да обединява различните клубове, сайтове, издателства и прочие, в обща организация, която да изземе функциите им, да им налага правила, или да слага някакви рамки на комуникация за в бъдеще. Единствената ѝ цел е да започне разговор за това как да можем да минимизираме конфликтите си и да правим неща заедно – било то общи проекти, по-мащабни събития или дори само дискусии.

Пример за въпроси с нужда от дебат са Националните фантастични награди. Не е тайна, че много недоразумения в последните две години предизвикаха НФН. За тях сме писали в ShadowDance, писали са организаторите им и колегите от клубове и списания като ЦитаделатаЛазарус, Сборище на трубадуриСоларис, автори, фенове и други. Организацията и смисълът от такива награди са плод на много дискусии, но с времето те придобиха прекалено конфликтен характер. А в крайна сметка тази задача – да се номинират някак български предложения за състезанието на Еврокон – трябва да може да се изпълни по легитимен начин. Една от идеите на подобна среща е да бъде нов опит, в по-спокоен и приятелски контекст, да се започне дискусия на тази тема.

Това далеч не е единственото нещо, което фантастичната общност може да прави заедно. Но е важно да се отбележи, че това по никакъв начин не води до задължителни обединения, правила или контрол, както някои колеги интерпретираха тази покана. Чистосърдечно заявяваме, че каним всички наши познати и непознати дейци във фантастиката, за да могат да си говорят по спокоен начин и да помислят заедно как могат да са си полезни. Нека това събитие се възприема като среща. Предлагаме да има модератор и сме поканили Иван Крумов от ИК „Квазар“, дългогодишен издател на фантастика и сред организаторите на успешния Еврокон 2004 (Пловдив), с цел да можем структурирано да представяме мнения в смислена дискусия. Нека всеки представи своето мнение и да забравим дрязгите досега.

Надяваме се тези уточнения да помогнат за изясняване целта на предложената среща в рамките на фестивала. Завършваме с още едно такова. Нито фестивалът Дни на фантастичното, нито срещата „Фантастичният фендъм – перспективи“ в неговите рамки се организират от ShadowDance, въпреки че сред организаторите им присъстват автори на списанието. ShadowDance обаче подкрепя позицията на организаторите: че с общи усилия феновете на фантастиката могат да постигнат чудесни неща – светъл пример за това е Еврокон 2004, проведен в Пловдив, благодарение на родните фенове и все още един от най-силно посетените европейски конове.

Дали подобно сътрудничество би могло да реализира мащабен ежегоден фестивал, на който да се събират мнозинството родни фенове и който да привлича много нови почитатели на жанра; дали би могло да осигури справедлив и представителен процес на номиниране за наградите на Еврокон; дали може да подпомага създаването на нови клубове и издаването на качествена родна фантастика; дали от подобно сътрудничество в крайна сметка има изобщо нужда – това, убедени сме, може да се реши само когато всички седнем заедно, споделим идеите си и ги дискутираме сериозно и конструктивно.

Затова каним всеки почитател на жанра да се включи в това обсъждане – колкото по-богат и задълбочен дебат предизвикаме, толкова повече можем да постигнем. А тази среща би била само една първа стъпка, от нея не зависи нищо повече от това да даде начало на разговора. Организаторите ѝ осъзнаваме колко е важно този разговор да осигури равен старт на всички участници, така че нашето участие се изчерпва само с това да осигурим пространство, време и авторитетен за целия фендъм модератор. В случай че изкажем лична позиция как и дали трябва да бъде постигнато някакво обединение на фендъма, то тази позиция ще бъде представена наравно с всички останали по време на обявената среща.

Ето и самата покана:


Привет на всички почитатели на фантастичното в България, в многобройните негови форми и проявления!

Обръщаме се към вас от името на инициативата „Фантастичният фендъм – перспективи“, за да ви поканим официално на двудневен фантастичен фестивал, в чиито рамки организираме обща среща с цел да начертаем заедно едно по-продуктивно бъдеще за фантастиката и фендъма в България.

Цел на срещата

През последните месеци във фантастичната общност се проведоха задълбочени дискусии на тема развитието на фантастиката у нас. Те ни вдъхновиха да организираме по-мащабен форум, който да положи началото на нова традиция на съвместна работа. На тези форуми предлагаме да се обсъждат възможностите и перспективите за развитие, както и настоящи и бъдещи общи проекти в рамките на фендъма. На първата среща ще се дискутира възможен механизъм за взаимодействие между общностите, правилата на неговото функциониране, начините на представителство на различните общности и фенове вътре в него. В края ѝ ще се проведе гласуване за приемане или отхвърляне на различните предложени варианти.

Място и формат

Срещата ще се проведе в рамките на фестивала „Дни на фантастичното“ (29 и 30 октомври, в литературен клуб „Перото“ в НДК). Фестивалът ще включва разнообразна програма за проявленията на фантастиката в различни медиуми и аспекти и ще започне в 12:30 в събота. Началото на срещата за перспективите пред фантастичния фендъм е от 16:00 часа в събота и ще бъде във формат на структуриран дебат с модератор, Иван Крумов, дългогодишен издател и фен. Главна цел на срещата е да се осигури представителство на всички основни гледни точки и да се потърси обща позиция. Подробна програма на целия фестивал очаквайте на сайта: http://fandombg.org/

Участие

За да бъде успешна дискусията за взаимодействието между фантастичните общности, каним всички тях (в това число клубове и инициативи, електронни и хартиени издания за фантастика, фестивали, конкурси, издатели и всички останали фенове) да се свържат с нас, ако желаят да представят своята позиция по темата. Моля да ни я изпратите предварително в писмен вид на info@fandombg.org до 20.10.2016. Всяка гледна точка ще бъде публикувана по желание в списанията „ShadowDance“ и „Сборище на трубадури“ в седмиците преди фестивала. Приветстваме с благодарност всяко желание за популяризаторско участие от страна и на други фантастични медии.

С поглед към бъдещето, заедно.
Организатори на „Фантастичният фендъм – перспективи“ и „Дни на фантастичното“:

Александър Попов (списание ShadowDance)
Валентин Д. Иванов (фен)
Георги Пенчев (списание ShadowDance)
Кристиана Тошева (Фентъзи ЛАРП Център)
Стефан Караманов (През 9 земи)
Юрий Илков – Генерала (клуб Аркадий и Борис Стругацки)