The Winds of Winter

Магнум опусът Песен за огън и лед започва историята си преди повече от двадесет години, в далечната 1996, когато излиза първата книга от поредицата. По това време Мартин е вече популярен научно-фантастичен автор и стъпването му на фентъзи сцената е голямо събитие, за чийто последващ комерсиален успех спомага и препоръката на патрона на жанра по него време, Робърт Джордан. Със своя реализъм, силен политически привкус и много умерена употреба на магични елементи в повествованието, Мартин задава нов тон на епичното фентъзи и постепенно поредицата се изкачва до върховете на читателското признание, като през 2013 Песен за огън и лед печели и най-престижния приз във фантастичния свят, а именно първото място в класацията за топ фентъзи поредици на ShadowDance. Времената на трескаво писане при първите три тома обаче рязко свършват, когато Мартин решава да се откаже от идеята си да въведе петгодишна дупка в историята и тръгва да я запълва. Това разбърква плановете му, налага му се да зачеркне доста готов текст и в крайна сметка го принуждава да направи най-противоречивата стъпка в историята – да раздели основните сюжетни линии в два тома. Пир за врани отнема пет години, за да се появи на бял свят, а Танц с дракони – още шест, с много пренаписване и нагласяне на многото въведени до този момент персонажи. Започналият по това време сериал Game of Thrones увеличава в порядък феновете на поредицата и създава допълнителен стрес върху Мартин да напише останалите книги, преди ТВ продукцията да ги настигне. Както всички знаем, това не се случва.

Всъщност шансовете The Winds of Winter да излезе тази година са доста добри, но това едва ли ще стане навреме за седмия сезон на шоуто. Точните взаимоотношения между сюжетните развития в двата формата на произведението не са ясни, най-вече защото постоянно променящата се динамика на догонването вероятно означава, че първоначалните решения как сериалът да пренесе поредицата на екран, е трябвало да бъдат преосмислени. В този смисъл ситуацията напомня донякъде случилото се с култовия аниме сериал Fullmetal Alchemist, който изпреварва литературния си оригинал и получава по-късно второ прераждане, което следва по-плътно историята в мангата. Въпреки че Game of Thrones вече живее свой живот, много от случилото се в него все пак вероятно е повлияно от оригиналния план на сценаристите и това е единият от начините, по които можем да предвиждаме какво ще ни донесе шестият том от Песента. Другият, разбира се, стъпва на немалкото пуснати вече глави от новата книга. Нека да видим.

Мийрийнският възел и Денерис

Грандиозното струпване на интриги, армии и всепомитаща скука в Мийрийн оформи голяма част от повествованието на петата книга и допринесе много за гаргантюанския ѝ обем, докато всички ние се питахме кога най-сетне ще се тръгне на запад, по дяволите? В крайна сметка знаем от самия Мартин, че The Winds of Winter ще започне с голямата битка между робовладелците, всевъзможните наемници, Неопетнените, останалите в Мийрийн дотраки и разбира се кракените на Виктарион. Цели пет от пуснатите дотук единадесет глави от новата книга се занимават с тази битка, което, да ви призная, ме прави много тъжен. Знаем, че в нея ще участват Баристан, Тирион и Виктарион, а можем смело да предположим и как ще завърши. Големият въпрос по-скоро e кога и как Денерис ще се прибере обратно при своята огромна армия и КОГА ЩЕ ТРЪГНЕ НА ЗАПАД. По-точно, дали изобщо ще тръгне на запад? Знаем, че тя ще прекара известно време с халазара на Джако, който я намери в края на последната книга, и че вероятно ще го присвои (надяваме се не толкова безумно, колкото в сериала), но какво следва нататък? Дали Денерис ще изостави най-сетне робските проблеми, както изглежда бе решила при страданията си в пустинята? И по-важно, ще тръгне ли „на изток, за да стигне на запад“ и ще видим ли ние най-сетне Ашай? Разбира се, че не…

Войната за Севера

Втората голяма битка, с която ще ни занимае началото на шестата книга, ще е тази между силите на Станис Баратеон и тези на двамата Болтън. Няколко интересни въпроса стоят тук, свързани най-вече с прословутото писмо на Рамзи до Джон Сняг, в което той твърди, че вече е спечелил битката. На пръв поглед това писмо изглежда като блъф, още повече, че пуснатата преди няколко години глава на Теон показва Станис не само жив и здрав, а и крайно впечатляващ, вън от влиянието на Мелисандра. На втори поглед обаче тази глава спокойно може да се случва преди писмото, тъй като различните сюжетни линии се развиват паралелно, а не хронологично, а и Рамзи изглежда знае за Манс. Ситуацията е объркана, но какво точно става с тази битка, разбира се, не е най-важното. По-важното е какво става със Зимен хребет. Ако Болтън все пак спечели битката, дали трагедията на фамилията Старк ще остане пълна и те ще загубят родовото си имение завинаги, което би било доста странно за главни герои, но и донякъде типично за Мартин? Ако Станис спечели, как ще реши въпроса с наследството на Севера и как ще продължи похода си към Кралски чертог? Два фактора могат да повлияят на това. От една страна, появата на Хауланд Рийд и неговите тайни за Джон, барабар с писмото на Роб, което той изпрати преди Червената сватба. От друга страна, голямата конспирация на Лорд Мандърли. Северът помни!

Давос и Скагос

За да продължим горната тема, Уиман Мандърли изпрати Давос на нещо като Командо мисия на острова на човекоядците и еднорозите Скагос. Целта на това пътуване е да намери Рикон Старк и да го доведе обратно в Зимен хребет, за да могат лордовете на Севера да му се закълнат във вярност. Разбира се, това няма да е лесна задача, но кой да я изпълни по-добре от най-badass героя на Вестерос? Скагос е едно от малкото още неизследвани  места във Вестерос и каквото сме чули досега за него, звучи повече от обещаващо. Знаем, че еднорозите са истински заради гледната точка на Рошльо, а знаем и че скагосите следват Старите богове и говорят на езика на Първите хора. Мартин обещава по-голяма роля и за Оша, чиято актриса в сериала се е справила много по вкуса му (оставяме това без коментар). Най-важното е, че безумното ТВ развитие на всички тези персонажи няма да омърси страниците на Песента и че ни очаква истинско приключение с човекоядците, които може би ще изиграят своята роля в битката за Севера.

Възкресението на Джон

Че Джон Сняг няма да остане мъртъв, е видимо от километри. Очакваното му възкресение беше един от воденичните камъни пред сценаристите на шоуто и можем смело да кажем, че те го разрешиха бая повърхностно. Теориите за това как и кога Мартин ще подходи към връщането му в сюжета би трябвало да са ви добре известни, но основните две включват целувката на Р’хлор и прехвърлянето му в Дух, по почина на петия пролог. Тъй като знаем, че целувката създава нещо като полу-зомбита (справка Кейтлин Старк и Берик Дондарион), едва ли тя е оптималният вариант за един от главните герои в поредицата. От друга страна знаем, че Джон все пак е рожбата на Леда и Огъня, а вярваме, че в шестата книга ще го научи и той най-сетне. Така че не би било чудно, ако възкресението му всъщност е комбинация от магията на Севера и магията на Огнения бог. По-интересно отново обаче е какво всъщност ще стане с Джон занапред? Сериалът го доведе при битката за Зимен хребет, към която той се беше запътил, преди Стражите да му устроят импровизирани Мартенски иди. Но аз лично се съмнявам книгите да развият нещата по този начин. Смъртта на Джон ще го освободи от клетвата му към Черен замък, но бих очаквал да го видим на север от Вала поне за малко, а защо не и заедно с Бенджен? Знаем, че последните две книги ще ни сблъскат със Земите на вечната зима, а силно се съмнявам Бран и Мийра да ги кръстосват самотно и да пият чай с Бродниците, докато чакат голямата битка.

Джейми и Церсей

Историята на Джейми и Бриен поднесе най-голямата подигравка към читателите с двата си поредни шестгодишни клифхенгъри. В първия Бриен най-сетне се срещна с бившата си покровителка, понастоящем лейди Каменно сърце, и за малко да увисне на въжето, но (все още неясно как) успя да се спаси. Във втория тя замъкна и Джейми по своите стъпки. Развитието на Кейтлин Старк и на Джейми Ланистър предлага интересни паралели – свързани още от началото на първата книга с бутането на Бран от кулата, техните съдби сякаш вървят в противоположни посоки. Докато той постепенно се превърна от недоразбран и суетен егоист в един от любимите на читателите герои, лейди Старк измина целия път от благородна и възвишена майка до отмъстително зомби. Трагедията на всичко това ще трябва да бъде разрешена в срещата им и припомняйки си измъкването на Хрътката от Братството без знамена, най-вероятно Джейми ще трябва да се бие за живота си пред очите на Седемте, и най-вероятно – срещу Бриен. Ние знаем, че той ще оцелее, защото би било крайно невероятно да не изпълни пророчеството за валонкара на Церсей, следователно остава да се питаме как точно ще се разреши този двубой на фона на изгарящата ги сексуална нега. Отсега ви казвам, че би било крайно жалко ролята на лейди Каменно сърце да свърши толкова бързо. Същевременно самата Церсей очаква своя собствен двубой пред Седемте, инак известен като Cleganebowl заради очакването Хрътката да играе ролята на шампион на Врабеца. За разлика от сериала, нещата изглеждат доста тъжно за Ланистърската дива в Кралски чертог, особено след смъртта на чичо ѝ Кеван и много възможния разрив с Тирелите. Церсей няма да доживее до края на поредицата, но може би ще доживее края на The Winds of Winter и не би било крайно нереалистично да осъществи пироманските си амбиции и в книгите, макар и с по-трагичен изход. Преди да си вземе, би било хубаво да разберем дали близнаците или Тирион са истинските деца на Тивин.

Аря у дома

Една от потвърдените глави от новата книга е тази за Mercy, алтер-егото на Аря, което видяхме и в сериала. В нея тя вижда сметката на Раф, един от пазвантите в нейния списък, и решава, че ще трябва да напусне актьорската трупа, към която я зачислиха в края на предната книга. Но дали това наистина е така? Една теория свързва новия ѝ шеф Изембаро с Кралски чертог и предвижда, че Аря ще бъде изпратена да убие Кайбърн, защото неговите действия са ерес за Многоликия бог. Другият вариант е тя просто да избяга от Безликите и да тръгне да изпълнява собствената си програма. Ако мен питате, и двете не са крайно вероятни. Нямам добро предвиждане как точно ще се развие историята на Аря, но Мартин неведнъж е споменавал, че тя ще се срещне с Нимерия и че глутницата на вълчището ѝ е класическа пушка на Чехов. Наистина, историята на Аря постоянно се върти около това, че тя не успява да се отдаде на нито една от своите самоличности и че само вълчите сънища я правят щастлива. Замислете се!

Бунтът на Железните острови

Ерон Мократа Коса ще е една от гледните точки в новата книга, колкото и да ни е тъжно това. След най-мъчителните и провлачени епизоди от Пир на врани ще трябва да търпим още от бозата на Железните острови и край се не вижда. Малкият брат Грейджой, свещеник на Удавения бог и лишен от всичко, що е забавно в живота, не харесва много новия крал Юрон. Това може да е заради детски травми, а може да е и просто защото въпросният е крайно неприятен борсук, който се занимава с черна магия и излъчва зло на талази. Ерон може да се опита да поведе въстание срещу брат си, за което на никой няма да му пука, защото тия голи скали в морето не стават за нищо, но леко по-интересният въпрос е какви са плановете на самия Юрон. След като изпрати брат си да му доведе драконовата майка за булка, той започна нападение над плодородните земи в югозападния ъгъл на Вестерос и очакванията са да се включи по някакъв начин в новата война за континента, фракциите в която вероятно ще изкристализират в рамките на шестата книга. А може и просто да умре безславно.

Обсадата на Бурен край и новото завладяване на Вестерос

И като казахме война, един от най-големите обрати в петата книга беше появата от трета глуха в центъра на нов претендент за трона. Младият Егон, предполагаем син на Регар Таргариен, мистично спасен от Варис и Илирио по време на хаоса по овладяването на столицата от въстанието срещу Ерис. Вкарването на толкова основен играч на такъв късен етап от поредицата прави много хора скептични към достоверността на историята на Егон. Много вероятно той е или съвсем никой, или може би наследник на рода Блекфайър, една от издънките на Таргариенската фамилия, за чиито бунтове можете да прочетете в разказите за Дънк и Ег. Виденията на Дани за кукления дракон и репликите на Варис как силата е там, където хората вярват, че е, допълнително наливат вода в мелницата на съмненията. Но истински или не, с дракони или не, фактите са, че Егон стъпи на Вестерос, а от четените от Мартин глави знаем, че Мартелите ще търсят съюз с него и че той някак успява да завладее непревземаемия Бурен край. Това със сигурност го прави много по-опасен от преди и ако Тирел или част от тях се присъединят към каузата му, нещата за Томен стават доста сложни. Финалният мастърплан на Доран Мартел на свой ред остава доста неясен, но поне трябва да очакваме по-достойна съдба за него от това, което ни предложи сериалът.

Играта на тронове продължава

Една от изненадите в поредицата беше, че Марджери Тирел в крайна сметка също се озова в затвора. Ако все пак е правила някаква грандиозна конспирация срещу Церсей, тя явно не се е увенчала с успех. Въпреки това нейният род остава в най-добрата позиция в Играта на тронове към момента и как те ще успеят да се справят с Врабеца е една от въпросителните за следващата книга. Не по-малко интересно е какво очаква Санса в Долината. Нейните сложни взаимоотношения с Кутрето отдавна се нуждаят от някакво разрешение, но дали тя ще успее да го отстрани, или ще продължи да бъде част от плановете му за Севера и за Орлово гнездо? Веднъж женена за Хари Наследника (когото тя среща в една от пуснатите глави), ще е въпрос на време малкият Робърт да полети на свой ред към вечността. Санса би могла да помогне за овладяването на Севера от Рикон, но как ще се върже това с плановете на Петир, предстои да разберем. Играчите на сцената са много и Мартин далеч не бърза да ги разчисти от пътя на Джон и Денерис, както това направи сериалът.

Драконите и Бродниците

Разбира се, за всеки истински любител на светостроенето и на древната история във фентъзито, какъвто съм аз, всичките сюжетни линии по-нагоре са втора категория забавление. Това, което всъщност носи светлината и смисъла в четенето на Мартиновите тухли, е маниакалното чоплене по текста за късчета информация за легендите на Вестерос и истината в тях. Погледнато през този ъгъл, най-голямото очакване от шестата книга е всъщност да продължи историята на Архимайстера Марвин, за когото вече ви споменах в резюмето си на последния сезон на шоуто. Марвин е човекът, който единствен изглежда знае каква е връзката между Цитаделата в Староград, магията и драконите, и който при последната ни среща пое към Денерис. Намесата му там ще е още по-интересна заради двама други мистични персонажи, които витаят в бъдещето на майката на драконите – неуловимата Куайт от Ашай и червения жрец Мокоро. Светлина върху знанията на Марвин може да хвърлят и изследванията на Сам в Цитаделата, още повече с един от Безликите точно до носа му. Разбира се, не по-малко съществена остава задачата ни да разберем какво искат от (не)живота и Другите – въпрос, за чийто отговор много фенове очакват изцяло да преобърне смисъла на поредицата и да донесе прословутия „сладко-горчив край“, за който Мартин е споменавал. Още повече, че сериалът даде едно доста тъжно и неубедително обяснение и ще е пропуск, ако се окаже истинно. Голямата загадка за ролята на двете основни магически раси в текста и за прераждането на Азор Ахай едва ли ще бъде разрешена преди последния том (ако изобщо), но поне Бран е потвърден за участие в следващата книга, а той (и ние с него) има още много какво да научи от Триоката врана.

С това затваряме предварителния поглед към The Winds of Winter. За още много информация по въпроса силно ви препоръчвам ето този и без това пълен с доста интересни есета за поредицата блог, а в коментарите заповядайте да споделите своите предвиждания и за двете поредици. Ще се радваме да ги обсъдим. Малко остана, видя му се краят!