Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Locked
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18641
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Нов живот за форума, а.к.а. четете внимателно

Post by Moridin » Sat Jun 13, 2020 4:52 pm

Image

Драги съфорумци.

В Шадоуданс винаги сме се гордеели с обективността на това, което пишем. Обективността налага да кажем ясно, че форумът, който беше създаден, за да събира общността от създатели, почитатели и приятели на списанието и на фантастиката, от години не изпълнява тази цел. Няма значение какви са причините и доколко се коренят в този форум, в потребителите му, или в целия свят и случващото се в него - фактите са ясни. Експериментът е дерайлирал и не върши работа нито като общност, нито като официално лице на списанието.

В това списание екипът на Шадоуданс и аз лично вложихме много усилия в същите последни няколко години. И тази ситуация подрива усилията на екипа и подрива това, в което се опитваме да превърнем списанието и неговата стойност за българската общност. За съжаление фокусът върху писане, изследване и журналистика не ни позволява да обърнем адекватно внимание на този форум и той се превръща в поле на страсти, което няма физическата възможност да бъде модерирано адекватно. Не спазваме собствените си правила, което не е ОК. Отново за съжаление - поне за нашите сравнително либерални разбирания за интернет общности - това налага някакво по-автоматизирано решение, което да не изисква вникване във всяка ситуация, реакция и лични отношения. Справедливо или не, изглежда това трябва да е начинът. "Северна Америка" беше тема, създадена за споделяне на впечатления от един нов свят - най-"фантастичното" нещо, което може да има. Сега е арена за оценки на идеологии. Същото важи за редица други теми, които всички знаем. Въпреки че аз лично, а и редакционната линия на списанието винаги е вярвала и ще вярва, че четенето на фантастика и говоренето за нея е отличен политически инструмент, малко фантастика остана във форума за сметка на политиката.

Затова е време за малко пауза.

Вярвам, че този форум може да предложи доста по-конструктивно и интересно говорене и извън горещите точки на съвремието. Има достатъчно места те да бъдат дискутирани и достатъчно други хора, с които да го правим - с настоящите всеки си знае вече мнението и рядко има промяна, а следователно - няма и смисъл. Трибуната е малка.

От днес Шадоуденс ще се опита да не е място, което провокира разделение. Не знам доколко ще успеем и с този експеримент - разделения винаги е имало и ще има, било то заради World of Warcraft, Паулу Коельо или трансфобията. Не може всичко да се пребори, но можем да опитаме да създадем нещо по... фантастично?, ако реалността е основно на разделения по племенни линии от години насам. Някакъв друг тип място. Пък да видим какво ще стане.

Приключвам с абстракциите, ето какво става оттук насетне:
  • От днес, до 13 юли, ще ви помоля да спрем с всякакво политическо говорене, особено на теми, свързани с т.нар. identity politics. Това включва, но не се изчерпва с: сексистка или расистка ли е някаква проява, правилно ли е да отнемат еди каква си награда, заслужава ли някой присъда, добре ли са представени малцинства в произведение, .... схващате идеята. Това важи за ВСИЧКИ потребители, независимо кой се чувства жертва на това говорене или го намира за важно за дискусия. Нека е на друго място.
  • Как ще стане това практически? За съжаление, ще трябва да решавам аз (каза диктаторът с тъга). За още по-голямо съжаление аз нямам много време да чета и ще реагирам със закъснение. Това означава, че в момента, в който видя нещо, което отговаря на горните изисквания, ще трябва да изтрия цялата дискусия в същата тема оттам насетне, независимо колко е ценна. Може да е доста висока цена, но при нередовно модериране, няма друг стимул.
  • Ако ми се наложи да изтрия няколко пъти в една и съща седмица, едни и същи участници, ще се принудя да ги заключа за нещо от порядъка на три дни. Моля да не ми се налага да го правя.
  • Премахвам всички теми, които директно не отговарят на горните правила. Няма нужда да ги изброявам.
  • Ако някой потребител на форума има желание да изпълнява това модериране вместо мен, моля да ми пише на лични съобщения, ще оценя помощта.
  • След един месец, ще превърна тази тема в анкета за гласуване и даване на мнения дали потребителите искат да продължим по този начин.
Без съмнение подобна мярка ще снижи доста активността във форума. Но честно казано той се превръща в усилие, особено имиджово, за списанието. Така че ако не му било писано, не му било писано.

Успех на всички с търсенето на конструктивни теми!
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests