Шаро, баууу

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderators: Yan, Xellos, Roland, Moridin, Morwen, Marfa

User avatar
coldie
Archmage
Posts: 2257
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Шаро, баууу

Post by coldie » Sat Jan 11, 2020 11:35 am

Що да няма и за кучета :)
Кученце сме имали преди много години и то на село. И имам само повърхностни и странични впечатления. Отскоро си взех едно гонче - и просто разликата с котка е огромна. Котката се самовъзпитава и приспособява. Кучето ако не успееш да го възпиташ - заеби...

И в момента не иска да възприема команди, не се поддава. А все пак се води ловджийска порода. Само иска да яде и да маха с опашка и да ми се време между краката. И чесно казано съм в затруднение. Четох, много хора се оплакват, че не са успели да си приучат кучето на навици докато е малко и после вече...
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12737
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Шаро, баууу

Post by Amelia » Sun Jan 12, 2020 8:30 am

Не знам дали има такова нещо в България, но тук има разни училища, на които да си заведеш животното да ти го научат на по-базовите необходими поведения. Аз моите си ги възпитавам сама, с променлив успех. Зависи много от индивидуалното животното, а и някои породи имат темперамент, който ги прави по-трудни за приучаване. Зоро абсорбира всичко, все едно ми чете мислите. Санджи е тъп като окръжност и се предава супер бързо, ако нещо изисква усилие.

Има всякакви трикове, в зависимост от това какво искаш да научи кучето. Най-важното е да създадеш рутина (примерно за това да го научиш кога и къде да пикае) и да повтаряш, повтаряш, повтаряш по хиляда пъти (ако искаш да го учиш на определени команди). Не го възпитавай с бой - аз моите ги пердаша доста рядко, ако наистина са сгазили лука (изпикали са се на възглавницата ми, например) и под пердах разбирам леки шамари по задника. И в този случай наказанието трябва да се случи НА МИГА след пакостта - безсмислено е да наказваш, ако не си хванал добичето в действие. Ако направят пакост обикновено им се карам, въпреки че и това не се препоръчва по настоящите позитивни методи на възпитание. И двамата знаят, че като попитам на висок глас "Какво е това?" и "Защо?" или им кажа, че са "Лошо куче!" и "Помияр", са насрали гащите. Чак крясъци не са нужни.

Понеже ти е лакомо животното, може да го окуражаваш с храна, когато направи нещо, което искаш. По тоя начин досега успях да науча глупавото мързелче Санджи как да ползва дог падовете в къщи и на командите "Не", "Ела тук!", "На място!" и "Легни!". Все още не ги изпълнява на 100%, но става все по-добре. Той е на 9 месеца в момента и е с нас откакто беше на 3 месеца. Като цяло си дойде у нас с редица психични отклонения и паранои, които в момента борим. Подобрява се непрекъснато, но си трябва търпение.

Има разни приспособления за immediate feedback - кликъри и прочее, които помагат ако възпитаваш с лакомства. Аз моите ги възпитавам без кликъри и пак се научават. Измисли дума за похвала, която да върви заедно с лакомството като позитивен фийдбак към кучето. С времето, можеш да спреш лакомствата и да останеш само с похвалите. Аз на моите им казвам "Браво!" и "Добро куче!" като се справят добре.

И със Зоро, и със Санджи ползвахме клетка или кошарка, за да държим животното затворено, докато ни няма в къщи. Много помага за намаляване на демиджа, особено ако животното е невротично и има separation anxiety. Докато са бебета дъвчат всичко - направи си услуга и научи кучето си да стои в клетка. Клетката му става safe space - Зоро и досега си влиза в неговата като усети, че ще ходим някъде. Тук препоръчват да държиш кучето по този начин до 18тия месец. Със Санджи ползвахме кошарка и го държахме отделно от Зоро докато не станаха добри приятели. Сега от 2 месеца ги оставяме затворени заедно в стаята (на свобода - могат да ходят из цялата стая, да се качват на леглото, да правят каквото искат), в която спим и все още се случва да направят по някоя беля докато ни няма, но нещата се уталожват. Просто си трябва търпение. На Зоро клетката е в спалнята ни и стои отворена, с паничката им за вода, легло и няколко играчки в нея. Могат да влизат и излизат от нея когато пожелаят.

Добре е с възпитанието и социализацията да почнеш веднага - още от 2ри-3ти месец, но реално командите започват да им влизат след 6тия месец. И отново, ТЪРПЕНИЕ му е майката. С търпение, сравнително лесно може да научиш едно куче на неща, които една котка никога няма да научи.

И АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА БЪЛГАРИЯ - кастрирай кучето и го извеждай на повод. Не го пускай да търчи из вилаета, особено ако не е кастрирано. Освен, че може да се загуби или да заплоди някоя бездомна кучка, разни психопати хвърлят отрова и твоето както е лакомо, ще вземе да изяде нещо, дето не трябва. А, ако е агресивно, може и намордник да се наложи да му сложиш. Безопасността на околните е най-важното нещо. Моите не са кастрирани и не ги пускам от каишката навън, освен в двора или отпред пред къщата. И при това положение ги наблюдавам през цялото време да не духнат нанякъде.

ПП. Възрастни кучета също се учат на навици. Кучетата са creatures of habit и им трябва добре изградена рутина да се научат на каквото там искаш да ги учиш. На Зоро му сменяхме навиците за това къде да пишка няколко пъти, докато накрая не ни писна да го приучаваме на различни неща през лятото и зимата и решихме целогодишно да сме с дог падове у нас. Тук с -40 градусовите температури, тея дребни псета просто не могат да съществуват навън достатъчно дълго, че да си изпикаят и изакат всичкото, дето имат, дори ако ги натрунтиш с дрехи и обувки. Сега имаме заден двор и ги пускаме там по няколко пъти на ден, ама като стане много студено и това не е достатъчно.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
coldie
Archmage
Posts: 2257
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Шаро, баууу

Post by coldie » Sun Jan 12, 2020 9:41 am

Принципно базовите неща ги знам. За детайлите чета. Като цяло аз съм съгласен с общото мнение, че кучето трябва да се възпитава на принципа на моркова и тоягата. Аз не обичам изобщо да бия животни, и никога не съм бил, но почти всички казват, че кучето трябвало да се пошляпва.
Не знам малко ли е още, друго ли е... Отбито е някъде преди две седмици.
Например, казах ти че е гонче, ловджийска порода, то сякаш няма обоняние, давам му кайма на 10 санта от муцуната и не се усеща, трябва да му хвана муцуната и да го наведа и тогава "захапва".
Само ми се вре в краката и маха с опашка. Иначе е женско.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10732
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: Шаро, баууу

Post by Marfa » Sun Jan 12, 2020 4:41 pm

Oх, има училища и за кучета в България. При това читави. Колди, не те знам от кое място на територията си, ама потърси. И не си храни кучето с кайма. И щом е бебе, отбито преди две седмици, не би трябвало да е при теб, човек. Не знам отде си го взел, ама щом тъй и тъй е станало, а звучиш като да си отговорен, поне потърси подходящи училища. Намери му храна за кучета бебета. Аз поръвам от ей тия хорица zooplus.bg щото цените им са супер, а качеството - безкомпромисно. Гончетата наистина са нещо щуро. Имах близко познанство с едно такова.

Отивам аз на гости на Козата Ани в Добро хрумване, където имат дневен център за кучета, все едно детска градина. И там едно гонче, търчи из стаята все едно има люта чушка в дупето. Наложи се да ме светнат, че човечето е сакато - само с три крачета, четвъртото - протеза. Историята е, че някакви хора се разхождали из планината и го открили много клето, примряло от глад и с прегризано краче - явно попаднало в капан и се измъкнало по трудния начин, Бог да им го тури на всички бракониери. Веднага го прибрали и на лекар. От клиниката го взели да го лекуват, сложили му някаква хипер мега гига бионична намква протеза, онова келеме я нагризало. Хайде едни 800 евро и кусур на минус. Слагат втора. Междувременно го водеха и на треньор. Онова беше на под годинка, малко кученце. Ухапа ме зверски и то от обич. Просто не знае какво да прави. Аз щото се разкиснах като го видях, то пощуря от кеф и ме сгриза така, че само де не се разревах. А то дори не разбра какво става. Мислеха да го дадат за осиновяване в чужбина, щото кой тука ще иска сакато гонче, и май успяха и сега е добре. Но тогава коментирахме за възпитанието на кучетата и споделиха за някакви хора, дето с това се занимават.

Та си мисля и ти да потърсиш, ако не можеш да намериш, кажи, все ще намеря някой.

Но наистина те моля да спреш да храниш човечето с чудесии и го дресирай добре, щото тука си е ебало макята и то наистина.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12737
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Шаро, баууу

Post by Amelia » Sun Jan 12, 2020 8:06 pm

Ако е отбито едва преди две седмици, значи е хептен бебе. Какво очакваш, бе, брат? То е на възраст, на която още ни приема, ни предава.

В момента най-важните неща, по които трябва да работиш са социализация и дресировка за това къде да пикае и къде да спи. Сега е идеален момент да го научиш да стои в клетка или да пишка на пад. Ако не искаш да пишка на пад, трябва да го дебнеш непрекъснато да не се изпикае някъде из къщата и на всеки два часа да го носиш навън на ръце, на някое място, определено за пишкане. Всяко изпикаване, изакване на правилното място трябва да се награждава с много похвали и с лакомство. Бебето не може да държи дълго, така че ще имаш сега няколко месеца, в които няма да спиш много, за да го изпикаваш. В общи линии, rule of thumb е, че кучето може да държи толкова часове, колкото месеца му е възрастта. Ние затова обичаме да ползваме дог падс - позволяват ни да се наспим и да идем на работа, без животното да пострада от това.

Не знам къде смяташ да спи това куче - моите спят в леглото с нас. Санджи докато беше съвсем бебе спеше в неговото креватче до нашето легло. Креватчето му беше сложено върху кутия, така че да стане на ниво на нашето легло. Като му се допишкаше през нощта почваше да мърда неспокойно и аз ставах да го сложа на пад-а (и да му казвам "Пиш!" - и двете ми кучета могат да пикаят по команда сега). Така се научи да ползва пад. И малко след това почна да прескача в нашето легло и да спи гушнат в мен и така си и остана. Но ако искаш животното да спи само, в друга стая (те мразят това, социални животни са и спят гушнати едно в друго - спокойно им е като чувстват нечия друга топлина), ще се наложи да понесеш малко квичене докато не свикне животинката.

За социализацията, това животно трябва да комуникира с други хора, за да свикне с тях и да е дружелюбно, а не агресивно - почни да каниш хора у вас (включително деца) да си играят с него и да му дават лакомства. Ако имаш познати с ваксинирани, здрави и кротки псета, помоли ги да се срещнат с бебето, за да може да почне да се учи да комуникира с кучета. Ако нямаш - дръж си го в къщи засега, твърде малко е и не е ваксинирано все още, така че е опасно да контактува с непознати и бездомни кучета. И от време на време го носи на ръце навън, за да може да свиква със света, шумовете и миризмите малко по малко.

Това, дето Марфата казва с хапането - като са малки хапят и не си знаят силата и ако не ги отучиш, ще е проблем. Като растат с други кучета и си играят с тях, се научават да я регулират, така че да не причиняват болка. Почни да го учиш да не хапе силно при игра. Всеки път като те ухапе, му казвай "Боли" и спирай да си играеш с него. Разни игри също помагат да се научи да си регулира захапката - примерно tug-o-war (дърпате някоя играчка), последвано от "Пусни!", за да се научи да пуска. Лакомства се дават за всяко нещо, което се направи както трябва. Санджи хапеше доста силно и го приучих вместо да хапе, да ближе. Сега като си играем хапе, но не така че да заболи.

И определено му купи бебешка храна - бебето има различни нужди от тези на възрастното животно. В каймата един господ знае кви лайна има. Като цяло, това със суровите меса като кучешка храна е спорна история - не се знае кви паразити има в тях, а и кучето има нужда от други неща (те са малко по-всеядни от котките). Санджи яде мокра храна няколко месеца и постепенно го превключихме към сухата, която уж била по-добре за зъбите им и ненам си кво си. След още един месец, от бебешката суха, ще минем на сухата за възрастни.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
coldie
Archmage
Posts: 2257
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Шаро, баууу

Post by coldie » Sun Jan 12, 2020 8:52 pm

Взех го защото... то е улична превъзходна (гонче е, но е родено на улицата), но кучката роди 6-7 и за около две седмици измряха почти всички, може би защото бяха недохранени. Аз като го взех вече бяха останали само две, това женското и едно мъжко, но мъжкото беше много агресивно. И отгоре на всичкото пак се колебаех, но това женското ми се навря под колата. Отидох и го изкарах и пак искам да потегля и то пак се навря под колата. И така го взех.

П.с. Марфа, м/у другото ако знаеш какви зъби ми заби Мима в ръката (ако случайно си прочела и в темата за котките, като и правеха цезаровото) Брррр...направо ме продупчи. Като билет за градския транспорт навремето.

Амелиа - дворно куче ще е. Или би трябвало да бъде... То изобщо не е агресивно. "Рева" първите 48 часа след като го взех. И оттогава само маха с опашка, иска да яде и то много, и като чуе човешки глас, започва да ревтуни. Мисля, че иска прекалено много внимание, но аз чак толкова много не мога да му отделя на този етап.

И само да допълня, че в момента имам две котки, които са около 3-4 пъти по-големи от кученцето, и не мога да бъда съвсем точен, но около 2 седмици се страхуваха от тоя мъник. Обаче днес гледам че мъника е старателно изблизан на места.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12737
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Шаро, баууу

Post by Amelia » Sun Jan 12, 2020 9:54 pm

Ами ще се наложи да му отделиш повече внимание - кучето има нужда от такова. Има нужда от игра с господаря си, разходки, дресировка и т.н. Баща ми разхожда нашите дворни кучета - нищо, че цял ден са търчали по двора. Купи му играчки да се занимава с тях докато те няма - има играчки, в които можеш да скриеш храна и са перфектни за лакоми кучета, които имат нужда от много внимание. Не може просто да го запокитиш в двора на няма и 3 месеца и да се чудиш после що не се държи както трябва.

Понеже е женско, задължително го кастрирай.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
coldie
Archmage
Posts: 2257
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Шаро, баууу

Post by coldie » Mon Jan 13, 2020 5:57 pm

Еми добре, но каквото прочетох за породата гонче, твърди се че са умни и схватливи. Което аз не го виждам. Игриви и енергични и привързани - това го виждам.
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12737
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Шаро, баууу

Post by Amelia » Mon Jan 13, 2020 9:48 pm

Първо, не се знае дали кучето ти е гонче. Прибрал си го от улицата, кой го знае кво е. Дори да е гонче, всяко животно има свой уникален характер и той не се формира само от породата на животното.
Второ, това, че бебето, което си засрал на двора на самотек не се държи като пораснало и дресирано куче, не е щото нещо му липсва интелект, а щото ти си некадърен стопанин.

Става ми лошо и ми се повръща, съвсем наистина физически, като си помисля за това малко обичливо човеченце, жадно за малко комуникация и любов, което вместо да ги получи, откача от самота по цял ден на двора и накрая центъра на вселената му се появява, хвърля му няква кайма там и счита, че с това си е покрил всичките задължения към кучето. Останалото му идва некак си твърде и липсата на прогрес в поведението на животното силно го огорчава. Такива хора не заслужават да имат куче.

Направи услуга и на себе си и на кучето и му намери други стопани, които наистина ще го обичат и ще се грижат за него. Във Фейсбук има няколко групи, в които хората пускат обяви.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
coldie
Archmage
Posts: 2257
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Шаро, баууу

Post by coldie » Mon Jan 13, 2020 11:21 pm

Ама, разбира се, права си по всяка точка.
По точка 1 - дали е гонче, не искам да го снимам, защото съм суеверен в това отношение, но да - гонче е. Нищо че е прибрано от улицата. Но то всъщност не е прибрано от улицата, а от парка.
По точка 2 - дали е животно или човек, всеки си има уникален харектер.
По точка 3 - Абсолютно вярно е, че аз съм абсолютен некадърник за възпитаване на куче (поне засега) но не съм го ИЗОСТАВИЛ на двора.
По точка 4 - ами това е положението, и изобщо как си представяш да държиш ловджийско куче в къщи? На теория всичко е възможно, де.
По точка 5 - ако не го бях взел, щеше да е вече мъртво.

Точка 6, и последна - за пръв път имам куче и няколко пъти казах че съм в потрес едва ли не. Ако идеята е да гоо гледам като коте - ОК. Но е ясно че не е това.

И точка 7 - наистина съм разочарован от последните ти два реда - това ли означава да обичаш домашния си любимец - да прекарваш 24 часа в леглото с него?

И точка 8, и втора предпоследна - идея си нямаш дали го обичам това кученце или не го обичам.
И 8.1 - струва ми се че си ядосана от нещо но не е от моето отношение (или както си го разбрала) към моето куче.
8.1.1 - Животното не е човек. Колкото и да ни е мило и драго. Споделих - и то съвсем искрено, че когато Мима умря ходих да рева на пейка в парка няколко дни подред. Но после осъзнах, че все пак това е животно. Или поне така се успокоих.

Точка 9. Ако искаш да ти го дам кученцето - за да е при любвеобилен и гарантиран стопанин.

Точка 10. Няма да стане! :)
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

lightning peregrine
Commoner
Posts: 42
Joined: Sun Dec 17, 2017 10:53 pm
Location: Sofia

Re: Шаро, баууу

Post by lightning peregrine » Tue Jan 14, 2020 12:36 am

Гончетата не са особено добър избор за хора които нямат голям опит с кучетата, или поне така съм чувал. Ако имаш котка или нещо подобно ще е най-добре да намериш друг стопанин на гончето. Ловните кучета и котките са ужасна комбинация.
А това, че иска много внимание, не изненадващо, от една страна е малко кученце а и е порода която се използва за групов лов. Едно куче за групов лов е важно да може да общува, не само с собственика си но и с другите кучета в групата си. Няма да се изненадам по социално поведение да е селектирано нарочно.

User avatar
coldie
Archmage
Posts: 2257
Joined: Fri Dec 05, 2008 10:20 pm

Re: Шаро, баууу

Post by coldie » Tue Jan 14, 2020 12:55 am

Две котки имам. И бягат от гончето въпреки че са 3 пъти по-едри. Но онзи ден забелкязах, че гончето е доста близано по козината?
I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
94.34 Out of the limits.
When defenders follow Lionel Messi on FB, he move to Twitter, when they follow Leo in Twitter, he flow to Instagram.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12737
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Шаро, баууу

Post by Amelia » Fri Mar 27, 2020 7:25 am

Беби става на годинка днес! :heart:

https://photos.app.goo.gl/3uvz3C4pcev6Q7T27
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 19234
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Re: Шаро, баууу

Post by Xellos » Fri Mar 27, 2020 11:14 am

Честито! :heart: Голям да порасне! :)
"Хотели, как лучше, а получилось, как всегда".
Да започна да ти разправям, как"Сийке!... Ами не ми е по характера... Не съм от тях!...

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 3773
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: Шаро, баууу

Post by трубадур » Fri Mar 27, 2020 11:39 am

Бе май тва му е максимумът, ама доста пупесто лице име, жив и здрав да е

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 7 guests