Да, сори за ДНК-то. Тогава много ги подигравахме тея във форума и мислех, че всички тук си спомнят за тоя инцидент. Останало ми е като нарицателно за протестиране на невежи екземпляри, които са криворазбрали цялата технология, но иначе много знаят. Иначе, естествено, че всички домати имат ДНК, просто ДНК-то на доматите на пазара не е пипано с т.нар. генно инженерство.
Иначе защо настоящите домати са гадни? Щото са селектирани така, че или да изглеждат красиво и равномерно червени, за да ги купуват хората или да са твърди, така че да не се мачкат лесно при пренос. И никой не го ебе за вкуса, важното е да се продават в големи количества. Освен това, стандартната практика е да се берат зелени (щото са твърди) и да се обливат с етилен, изкуствено зреейки на път към супермаркета. Та това са си проблеми на конвенционалното земеделие в свят на супермаркети и глобализация. Който иска по-добро, да ходи да търси при някой дребен земеделец, щото понастоящем и т.нар. органична продукция се е превърнала в мултимилиарден бизнес и не предлага по-добри продукти.
Тук има фермерски пазари, на които местните фермери си продават стоката от петък до неделя. Та някви корифеи са като опре до всичко, в направата на което е участвала крава. Щото това + боровинките вирее добре тук из прерията. Но като опре до домати и зарзавати, не се справят добре и единствените хубави домати, които намерих се продаваха всъщност в супермаркета. Купуват ги от един местен фермер, който ги гледа в някви температурни условия, дето симулират Латинска Америка, дето им е родното място. И ги бере узрели, щото не трябва да ги кара на стотици километри. Веднъж беше в магазина и аз си приказвах с него и му се обяснявах в любов, щото, наистина, след 8 години, най-сетне ядох домат с вкус, ебаси.
Та търсете разни бабички и дядовци по пазарите, дето са донесли торбичка с продукти от градината ИЛИ СИ НАПРАВЕТЕ ГРАДИНА, ЕБАСИ, И СИ ГИ ГЛЕДАЙТЕ САМИ!!!
Но се надявам, че с настоящите изумителни разкрития за това дали доматите в магазина са със или без ДНК, хора, които си мислят, че само с ГМО се правят някакви изродски хибриди, вече знаят, че това е напълно постижимо и с конвенционалните методи на селекция, така че няма кво да се правим, че ГМОтата са толкова страшни и специални. В крайна сметка, точно с конвенционални техники сме произвели това: