Page 42 of 58

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Mon May 10, 2021 11:25 am
by трубадур
Litz wrote:
Sun May 09, 2021 10:47 pm
Днес за пръв път готвих артишок и тва е най-безсмислено то нещо евър. Ся, аз верно си е, че трябваше да проуча, че буквално 15 процента от нещото са ядливи, но как да е. Брутално вкусно е, но някси целия тоя зор не си заслужава целия тоя зор. На всичкото отгоре бяха и мега скъпи. Никога повече.
земи си го на бурган следващия път

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Tue May 11, 2021 1:07 am
by coldie
Аз пък за пръв път днес посетих мгазин за руски хранителни стоки. И определено бях малко изненадан (доколкото мога да се изненадам) от супер високото качество (на поне това, което си взех, само няколко неща всъщност).

Не мога да кажа, че съм опитвал стотици видове бира, но все пак съм опитвал достатъчно - от масова бира, пред среден клас, през висок масова бира клас (примерно белгийски, чешки и пр., Хайнекен примерно, специални издания и пр.) През средно до високо ниво крафт + бегли спомени от комунистическата жива бира.
И като цяло мога да кажа, че трите най-добри бири, които съм опитвал (но да уточня, че аз не харесвам тъмно, а само светло) са именно бирата без етикет, която я имаше при Бай Тошо, една белгийска бира, която опитах преди много години и не и помня името, но не беше известна марка. И сега тази бира, която си взех от този магазин. Бях скептичен - руска бира. Обаче много ми наподоби вкуса на старата жива бира - бирата е марка "Жигули" 4.9 процента premium.

Другото, което си взех е крем сирене с някакви подправки с техен лук и магданоз, което също беше супер добре. Казва се сьiр творожний воздушньi на Савушкин. И на примерно западни марки продукти, много не съм обръщал внимание как е описано съдържанието, на българските ясно, че да, но такова нещо сякаш рядко съм виждал. Това беше описано не само какво садържние, а и как точно е приготвено. Сега не ми се преписва, но само за основната крема са точно двайсет думи.

Една тортичка, която ако я сравня с някои водещи сладкарници в България (еми те са направо нищо). Изобщо не се усеща масленноста, лека, сочна, ароматна. И последното, което си взех са шоколадови бонбони - за тях мога да кажа, че не са нещо особено но са прилично качество.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Tue May 11, 2021 1:42 am
by coldie
Xellos wrote:
Mon May 10, 2021 10:43 am
Артишока верно е изгъзица, и аз не искам да хвърля 90% от некъф трън за да сготвя нещо съмнително. :D

Супер е да, ще стане и за тортили и гьоза.
Дори тази евтина тенекия с манивела дет взех не е зле. Ся Брашно насекъде, се едно съм в оная сцена от Белязаният, ама стана и с евтини продукти. Ще се дебне за пармезан примоции :mrgreen:



Следващото в списъка ще е сувидка. :ninja:
Истината е, че машинките спестяват време и труд, но в много отношения дори за нас, като любители не могат да го направят с истински естествен вкус. Ако е за домашно ползване, и от-време на време за мен си остава по-добре да си го направя всичко на ръка. Може би има нещо от притчата за неволята, но съм оставал изумен каквви факири са някакви тезгяхни готвачи в страни от постарому наречения Трети Свят. Последно гледах един виетнамец, който беше направил тесто буквално с формата и размерите на юрган и може би за около 30 минути направи около 200 питки Бан Ми.Сам. Като ги изпече ги сложи в един огромен плетен кош и ги покри с нещо като черга.

Това, което досега съм си отсял, че ако нямаш никакви заложби, еми вероятно няма да стане, но ако имаш нормално, с подходящите продукти и техника за печене могат да се направят много хубави неща. Аз нямам нищо подходяща техника, нито продукти, примерно дори не съм виждал наживо брашно тип 0. Те измислиха и бързовтасващи смеси и какво ли не вече. Но си взех един руски дрожди да видим какво ще стане.

Иначе, примерно, квас може да си направиш за 2-3 часа от най-обикновени масови продукти. И много други неща.

Обаче, техниката в която се пече, на мен ми е най-важна. Имам само две печки - и двете нямат нищо общо дори с полупрофесионални домашни печки.

Отделно съм се убедил, че ако правиш нещо по определена рецепта е желателно да я спазваш точно. Ако си правиш експерименти, както аз често си правя - там вече е друг въпрос.

Предлагам да направите една тема, няма нужда да е цял раздел, но да е специализирана за "крафт" истории. Без значение дали готвене, дърводелство, фотография, шивачество, колекционерство и пр. Абе леко влиза в графа споделяй народе, но да е по-специализирана.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Tue May 11, 2021 2:19 pm
by coldie
Това руско крем сирене със силно препечени картофи на фурна и свеж домат е направо уникално. Днес въобще нямам апетит, но това просто ми го върна.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Tue May 11, 2021 3:14 pm
by трубадур
колди, кака, земи си направи един туитър

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Tue May 11, 2021 3:46 pm
by The Dragon
coldie wrote:
Tue May 11, 2021 1:42 am

Истината е, че машинките спестяват време и труд, но в много отношения дори за нас, като любители не могат да го направят с истински естествен вкус. Ако е за домашно ползване, и от-време на време за мен си остава по-добре да си го направя всичко на ръка. Може би има нещо от притчата за неволята, но съм оставал изумен каквви факири са някакви тезгяхни готвачи в страни от постарому наречения Трети Свят. Последно гледах един виетнамец, който беше направил тесто буквално с формата и размерите на юрган и може би за около 30 минути направи около 200 питки Бан Ми.Сам. Като ги изпече ги сложи в един огромен плетен кош и ги покри с нещо като черга.

Това, което досега съм си отсял, че ако нямаш никакви заложби, еми вероятно няма да стане, но ако имаш нормално, с подходящите продукти и техника за печене могат да се направят много хубави неща. Аз нямам нищо подходяща техника, нито продукти, примерно дори не съм виждал наживо брашно тип 0. Те измислиха и бързовтасващи смеси и какво ли не вече. Но си взех един руски дрожди да видим какво ще стане.

Иначе, примерно, квас може да си направиш за 2-3 часа от най-обикновени масови продукти. И много други неща.

Обаче, техниката в която се пече, на мен ми е най-важна. Имам само две печки - и двете нямат нищо общо дори с полупрофесионални домашни печки.

Отделно съм се убедил, че ако правиш нещо по определена рецепта е желателно да я спазваш точно. Ако си правиш експерименти, както аз често си правя - там вече е друг въпрос.

Предлагам да направите една тема, няма нужда да е цял раздел, но да е специализирана за "крафт" истории. Без значение дали готвене, дърводелство, фотография, шивачество, колекционерство и пр. Абе леко влиза в графа споделяй народе, но да е по-специализирана.
Тип 0 е българското 600, тип 00 е българското 500 ... на софиямел са напълно адекватни.

За хляб - на всяка фурна става феноменална - просто ти трябва чугунен тиган който да е понагрят с нея за да метнеш малко лед вътре - трябва ти пара. No knead ти спестява миксер. Ако е за единичен хляб - просто чугунена или друга тежка тенджера. Някои от най добрите ми неща съм ги правил на фурна купена 2000-та година. За мая - всяка става. като цяло тази на SAF е нечовешки добра - и едно пакетче от 500 грама е 7 лева. А ти стига за мнооого хляб.

Единственото нещо което не можеш да правиш е 60-90 секундна неаполитанска пица с нормална бай-тошова техника. Но можеш да правиш много близък NY Style - за 3 мин.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Tue May 11, 2021 7:04 pm
by Litz
Аз само идвам да кажа на колди, че нищо не разбира от бира и всеки лист, на топ бири не включващ Augustiner Helles е автоматично невалиден :mrgreen:

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Tue May 11, 2021 8:31 pm
by Xellos
Хубавото на готвенето е, че кат си научил техниките може да импровизираш доста дори в сладкарството и пекарството. Иначе всеки с вкуса си. :roll: Моят вечен немезис е китайският пържен ориз.

Последното място дето очаквах да намеря италианско 00 farina беше пробитият т-маркет днеска. Не че и софия мел 500 не става чудесно за какво ли не.
То на пристъпи желанието за готвене ся, тия дни къщата е с ароматизатор чесън и домати.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Tue May 11, 2021 11:28 pm
by coldie
Litz, то аз бях много скептичен за руската бира, обаче да ти кажа я издрънчах за отрицателно време (2х500) и не се напиваш. Странна е. Много е мека и лека. На крем сиренето направо му еах мамата. И да ти кажа след като изпих жигулито си отворих една загорка специално и направо ми се стори гадна.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Tue May 11, 2021 11:51 pm
by coldie
Един-единствен път през живота си съм играл на машинки и то преди около 15-20 години. От известно време имах идеята да вляза в някое казино и да дръпна ръчката, Обаче логично се оказа, че вече няма такива машинки и всичко е дигитално един вид. И като влязох служителите се отнесоха доста скептично като им казах че иска м да заъртя една ръчка и че не съм играл от 20 години. Минимума беше пет лева и там въртях няколко минути но не успях да стигна 15, но си бях решил, че или ще ги изиграя тези пет лева или ако ги удвоя ще си ги взема и то така и стана и да ви кажа честно служителите в казиното показаха респект, вероятно щото са свикнали на как да го кажа на гембъл пропаднали хора.

Около мен понякога има някакви завирхяния, което по-скоро ми е неприятно. Малко преди да вляза в казиното се появи една жена с котка, обаче беше много стресирана и ми вика нещо от сорта ела ей тука до един ветиринар да спасим котката, еми тръгнах с нея, а като видях котката и казах няколко пъти на жената, че е натровена и в никакъв случай да не и бият инжекция а да я остави някъде на сянка да и сложи мляко и вода и ако оживее-оживее. Обаче тази жена беше много стресирана и въобще не попи нищо. Както и да е - заведе я на ветириара и аз продължавах да и повтарям да не и бият инжекция. И този ветеринар го чу това и се засегна, но както и да е. Аз останах отвън, в крайна сметка тоя и би инжекция и казал 50 на 50. И поиска 19 лева. И тогава наистина ме ядоса и му казах нещо от сорта - абе господине, вие сте ветеринар вие си знаете вашите неща, но в моето семейство има няколко лекари, включително хора работели в Бърза Помощ повече от 30 годдини. Както и да е, ако не забравя ще я издиря тази жена да я питам дали котката е оцеляла.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Tue May 11, 2021 11:56 pm
by Ghibli
Аз съм виждала това 00 брашно в магазин Била.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Thu May 13, 2021 5:41 pm
by Litz
Нали сме на тема готвене и само да кажа, че въобще не схващам как услуги hello fresh и blue apron са по sustainable от нормално готвене, при положение, че всичко идва с 13 милиона пакетчета, за приготвянето на всяко ядене са нужни минимум 5 купи, 2 тави, 3 тигана, 4 тенджери, няколко дъски за рязане и околи 4718824 лъжици, бъркалки, вилици и тн. Което си е разхищение на вода.

Освен тва цялото нещо е бая скъпо. Някои от рецептите са готини и интересни, но не разбирам хайпа.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Fri May 14, 2021 1:22 am
by Shamajotsi
От подобните услуги, които ги има на Острова, досега съм се възползвал от Густо и Хелоу, Фреш. Впечатленията са ми, че си струва човек да ги ползва известно време.

На първо време - напълно споделям мнението ти, че е крайно разхищаващо и отива бая боклук. Особено ако ти доставят замразени неща, които Хелоу Фреш загръщат в някаква пластмасова "вълна", която хубаво е от рециклирана пластмаса, ама все пак замърсява (Густо ползват истинска, миришеща на овце вълна :lol: - поне се надявам, че е истинска).

И да, изискват масата съдове. Веднъж готвех някакви вегетариянски бургери с халуми и чушка, които бяха много вкусни (хубаво, че се подсетих за тях - скоро ще си ги напря пак) и заради всичките му там гарнитури и сосове се видях в чудо - буквално ми свършиха тенджерите и тиганите!

От друга страна, и двете услуги ги ползвахме за около един месец и тъй като в двата случая ползвах големи отстъпки, излязоха много на сметка. За Густо не се сещам какво беше, но за ХФ моята приятелка взе код за отстъпка от един подкаст (No Such Thing as a Fish - ще го представя утре подобаващо в другата тема) и първата седмица беше нещо от рода на -60%, а следващите две - по -30%. Тъй че ако човек докопа отстъпка, яденето за 1 месец излиза всъщност бая на сметка (особено като сравня с това колко пари плащах на столовата в офиса преди пандемията...). И в крайна сметка са си вкусни рецептите и научихме някои и други полезни идеи за готвене, тъй че не съжалявам.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Wed May 19, 2021 7:24 am
by coldie
На печка без вентилатор да слагаш вода, лед да правиш пара и прочее - заеби тази работа. Това съм го пробвал отдавна. Същата работа е с керемиди или камък. Ефекта е по-скоро отрицателен. Не съм пробвал с метална верига все още. Но тъй или иначе, ако няма вентлатор печката тази пара само ще както се казва затикля тестото, което се пече.

Re: Сподееееляй, народе

Posted: Wed May 19, 2021 12:26 pm
by трубадур
Аз затва играя с чийт кодове и просто награбих жена, която може да готви, и то по начин, който обезсмисли всите ресторанти (освен ако не са мишелин левел), дет се вика, ако ще се излиза или взима купешко е само, за да си почине и не занимава с това.

Иначе сега разгледах плановете, специално на хело фреш излиза приемливо, ако човек не може да готви и разчита на тейк ауей, и то ако се забива в по-ниския клас заведения. Ако иска нещо по-така определено ще се изръси повече. Не знам наистина с колко глупости идват тия рецепти и какви нужди се покриват, но на книга изглежда по-прилична алтернатива за прохождащи в кухнята. От друга страна, ако човек си го влече, по-добре да преебе няколко манджи и в крайна сметка изкара няколко вечери на яйца и там квото е останало, но да се научи наистина да готви.