Page 1 of 2

The Expanse

Posted: Tue Mar 29, 2016 6:09 pm
by Martix
Image

И няма тема за най-добрия spaceships sci-fi сериал от Firefly насам?

Изгледах първите 5 епизода наведнъж без нито веднъж да си погледна часовника и засега е стабилна 9-ка, и това на мизерен SyFy бюджет. Личи си, че проектът е правн с любов и уважение към source material-а и не е пестено от нищо.

Хвала на exec-ите в SyFy, че greenlight-наха втори сезон, въпреки че първи не прави пари.

Имаме:
Няколко фракции, хванати в космическа студена война, липсват лошковци и всеки си има цели и мотивации.
Hard Sci-fi, вакууми, ускорения, low-g проблеми с човешкото тяло, този сериал кара всички останали подобни да приличат на анимационни филмчета.
Добър writing и witty диалози.
Ефектите са ок, не са на ниво филм, но за сериал са напълно passable, и е похвално, че са хвърлили толкова пари за worldbuilding, вместо да се съсредоточат само върху сюжета.

Актьори:
Играта е силна на всички фронтове, а относно кастинга, като изключим самия Джим Холдън, който ми е твърде манекенски изглеждащ, всички са spot-on, а Наоми и Милър все едно ми излизат от въображението.

Re: The Expanse

Posted: Fri Apr 01, 2016 12:15 pm
by Ambartanen
Много добър сериал. За мен Експанс и Джесика Джоунс са двата нови сериала от септември насам, които си заслужават гледането. Актьорите се справят много добре и вече абсолютно не мога да не си представя героите от книгите като тях, въпреки че описанията им там са доста различни. Всичките физически сетове, ефекти и CGI сцени също са много добре направени, въпреки че очевидно не работят с огромен бюджет (все пак са Scy Fy). За мен е най-добрия космически сериал от Battlestar Galactica насам и горещо го препоръчвам.

Най-силно съм впечатлен от сценаристите. Прочетох книгите по време на телевизионната коледна ваканция и ми стана много интересно да наблюдавам как са решили да адаптират историята. Почти всички най-важни сцени представящи света и развиващи историята са пренесени на екрана почти дословно, но същевременно героите и различните plotlines са представени в много внимателно променен ред и с някои критични промени, за да пасват по-добре в телевизионен формат. Най-големият недостатък на първите две книги е, че развиват един единствен конфликт, но някои много централни елементи (завръзката, злодея) са дуплирани. Лек спойлер за хората чели книгите:
Spoiler: show
В сериала сценаристите взимат завръзката/проблема от първата книга (унищожаването на The Canterbury) и злодея от втората книга оставяйки историята на протомолекулата да се развие малко по-бавно но доста по-плавно. Най-важното е че това много по-успешно запазва мотивацията на Холден и другите главни герои до края на втората книга.

Re: The Expanse

Posted: Fri Apr 01, 2016 12:31 pm
by Roland
Проблемът е, че за цял сезон билдъп накрая оставаш с точно никаква яснота какво аджеба се случва. И за хората, които не са чели книгите, това води до загуба на интерес.

Re: The Expanse

Posted: Fri Apr 01, 2016 1:52 pm
by Ambartanen
Да, сезонът е доста очевидно първата част от историята. Аз лично нямам проблем с много отворения край, но пък прочетох книгите преди да свърши сезона, така че ми е трудно да си представя колко задоволителен край щеше да е ако не знаех вече всичките отговори.

Re: The Expanse

Posted: Sat Apr 02, 2016 12:51 am
by Roland
Еми спойлър алърт - УЖАСНО незадоволителен е. И това го казвам след като цял сезон цвилех от кеф.

Re: The Expanse

Posted: Mon Apr 04, 2016 12:15 am
by Martix
Мда, краят беше много срязан, поне една елементарна завръзка на коя да е линия да бяха сложили.

Still the best new series though.
9/10 засега, да видим дали сценаристите ще запазят нивото във втори сезон.

Re: The Expanse

Posted: Mon Apr 04, 2016 3:46 pm
by alshu
Here's 12 Easter Eggs From The Expanse You Might Have Missed The First Time Around - http://io9.gizmodo.com/heres-12-easter- ... 1756115458

Re: The Expanse

Posted: Fri Feb 03, 2017 1:43 am
by alshu
Почна, като първи сезон - маса време не можеш да повярваш, че всички дуднат за идеали, справедливости и всякакъв шит, но в края на втората серия шоуто рязко стана динамично и интересно.

Re: The Expanse

Posted: Sun Apr 02, 2017 8:26 pm
by aiva
Аз пък нямам нищо против как свърши първи сезон. Да, някакъв мазен клифхенгър е, ама не дразнеше. Иначе после прочетох книгата и е невероятно колко точно сериалът я следва. Колкото повече четях обаче, толкова повече не ми харесаваше част от актьорския подбор, особено Миръл и Наоми. Макар че с Наоми имах проблеми и докато гледах сериала, откъде пък този префарцунен british accent у една белтърка??

Re: The Expanse

Posted: Sun Apr 29, 2018 4:22 pm
by coldie
Добър е но много клиширан и позициониран с по-тънка пропаганда.

Re: The Expanse

Posted: Sun Apr 29, 2018 4:26 pm
by alshu
coldie
с по-тънка пропаганда
Ъхъ, по думите ти тънка като стара притъпена мотика.
Въобще самото съществуване на entertainment на територията на Северна Америка е пропаганда и най-нагла провокация.

Re: The Expanse

Posted: Sun Apr 29, 2018 4:40 pm
by coldie
alshu wrote:
Sun Apr 29, 2018 4:26 pm
coldie
с по-тънка пропаганда
Ъхъ, по думите ти тънка като стара притъпена мотика.
Въобще самото съществуване на entertainment на територията на Северна Америка е пропаганда и най-нагла провокация.
Е хубо, ама не смятам да продължавам спора и тук. Поне мога да кажа, че не са мозъчните промивки на Нетфликс. И казах, че е интересен но не ми допада каквото не ми допада.

Re: The Expanse

Posted: Tue May 01, 2018 3:15 pm
by coldie
Започнах поредицата от книги близо към края на събитията във втори сезон на сериала. Сериала слабо се придържа към книгата, някой неща са обърнати на почти 180 градуса. Но не става ясно какво се е случило с Авасарала.
Spoiler: show
Тя просто изчезва от сюжета а шеф на ООН е Еринрайт.

Re: The Expanse

Posted: Sun Mar 14, 2021 10:49 pm
by aiva
Някой следи ли го този сериал все още? Аз съм на средата на 5-ти сезон и този е доста различен от предния - някак си тотално забравиха за протомолекулата и всякакви извънземни неща, чак все едно гледам друг сериал. От друга страна е сякаш в пъти по-гледаем и интересен от предния, понеже вече всеки от героите е на различно място от другите и има отделна история. Така че екранното време на Холдън и Наоми (демек скучните герои) е значително по-малко. За съжаление и политическите врътки на Авасарала нещо ги е хванала липсата, но има време тепърва да забъркат нещо с нея.

Re: The Expanse

Posted: Mon Mar 15, 2021 10:33 am
by Delegat
Страхотен е 5ти сезон, единствено драмите на Наоми със сина й ми дойдоха в повече. И краят беше право в чувствата :cry: