Нередностите в Игра на тронове [SPOILERS!!!!!!!!!]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Нередностите в Игра на тронове [SPOILERS!!!!!!!!!]

Post by Marfa » Mon Apr 13, 2015 5:09 pm

САМО ЗА ХОРА, КОИТО СА ЧЕЛИ КНИГИТЕ, ГЛЕДАЛИ СА СЕРИАЛА ИЛИ НЯМАТ НИЩО ПРОТИВ ДА СЕ НАСПОЙЛЯТ!

Тъй. Въвеждам тази тема с оглед на новия сезон. Идеята е да споделя, а после и вие, съответно, онова, що не е както трябва и дразни чувството ми/ви за справедливост. Ето ви и Моя Списък™:

1. Драстичното намаляване на магичното и мистичното в сериала спрямо литературния първоизточник.

ОК, Там Има Дракони и така нататък. Проблемът е, че сюжетът в книгите и без това не е пропит с магия и мистичност, за да се пести от тях. В случая особено ме дразни липсата на жената-джудже, заради чиито пророчества се случва всичко ставащо - кой за кого да се ожени и пр. И която продължава да прорицава. Липсва и Шута. Мелисандра и Шайрийн донякъде опитват да компенсират това, но всъщност абсолютно нищо не компенсират.

Изживяванията на Денерис в Карт и Дома на немрящите. Не знам какво донесе тази сцена като информация на хората, които не са чели книгите. Всъщност, освен покрития със сняг (или може би пепел) Железен трон, някой помни ли нещо от нея? В тази връзка някак здраво се откроява и липсата на Регар и неговите прорицания за предвещания принц и пр. Да не говорим пък за липсата на Регар и Лиана - това се споменава бегло между другото, колкото човек да не му обърне внимание. Хората, които гледат само сериала, помнят ли въобще кои са Регар и Лиана?

Липсата на Зомби Кейтлин. Липсата на Студени ръце. Липсата на вълчищата... Липсата на... Още много личности и събития, които не изискват особен ресурс, а без които се получава малко все едно гледаме филмирана версия на исторически събития. Получава се все едно си живеем в нашия свят, само дето някъде в Африка в момента някаква е измътила дракони, а в Гренландия пълчища Други замислят щурм срещу Континента. Включвам тук и липсата на лилавите очи на Таргариените. Нямаха пари за лещи? ОК, може да е дребнаво, но на кого и защо пречеше това, та беше махнато? А е твърде отличителен таргариенски белег, за да махне човек с лека ръка на него.

2. Изнасилването като част от суровата вестероска култура.

Книгите са дори по-кървави, за да се използва оправданието, че това е направено, за да стане всичко по-драстично. Продължавам да твърдя, че бруталното изнасилване на Денерис в брачната нощ продължава да е лишено от смисъл и е дори по-лишено с оглед на по-нататъшното ѝ обсесивно влюбване в Дрого. Един вид "бий ме, обичам те". Оня разпра девствено и чисто като капка сълза девойче, което вследствие се влюби до полуда в него. Защо? Кое наложи това? Бениоф и Уайз са презобали с Criminal Minds вероятно? Понеже друго нормално обяснение липсва.

Изнасилването на Церсей от Джайм пред тялото на току-що кабардясалия им син. ТОВА ПЪК ЗАЩО БЕШЕ НУЖНО?! :shock: Да оставим, че очевидно филммейкърите са решили да превърнат Кейтлин и Церсей от грешници в светици и им създават съвсем различни образи. ОК, бива. Та това как точно доведе до изнасилването на Церсей? Джайм не е северната версия на хал Дрого по никакъв начин, че да очаква човек това от него. И после продължава да си се държи съвсем нормално, като е на въпрос. Някакъв шизофреничен пристъп? Или отново да се обърнем към профайлърите от Criminal Minds?

3. Разни сюжетни неволи

Шае, поредната грешница, обърната в светица. При това доста нескопосано. Тоест, доколкото съм говорила с хора, дето не са чели книгите, в крайна сметка предателството ѝ беше твърде неоправдано и пресилено. Разгневена и отхвърлена жена, добре. Може. Става. Но напълно лишена от всякаква логическа мисъл? Неспособна да приеме, че любимият ОЧЕВИДНО иска да я спаси? Шае в последните си мигове се държи като лоботомирана. А Тирион я убива, защото... Всъщност той знае, че тя го обича и напълно може да си обясни поведението ѝ, предвид, че поне той уж не е с лоботомия.

И уби баща си, защото...? Да, Тивин го дразнеше и пренебрегваше, евентуално щеше да го пречука. А може би не. Може би вместо Тирион и Джайм Изнасилвача да си правят препратки към Играта на Ендър, разговаряйки за мачкащия буболечки братчед Орсън, да бяха споделили това-онова за Тиша. Toест, кому беше нужно това нескопосано осакатяване на образ и на развръзка? "Тате, тоя път много ме изнерви, земи тая стрела и чао".

4. Други

Дължат се евентуално на липса на бюджет, а може би на други фактори.

Турнирът на Ръката.

Събират се десетина лешпери от близкото до столицата селце на къра, където двама-трима рицари се гонят с копия.

До този момент зрителят си е създал впечатление за древноримска разгулност и очаква нищо по-малко от зрелищен гладиаторски бой насред някакъв колизеум - нещо, което може да се види в далеч по-непретенциозни и нискобюджетни халтури. И внезапно получава нещо като пародия на рицарски турнир на къра. Което просто крещящо контрастира с прекрасни и прекрасно заснети моменти на Вала, в столицата и пр.

Това как да е.

Но постоянния рекаст? До нас има три контейнера за боклук, които всяка сутрин се оказват на различно място и в различна конфигурация. Майтапим се, че можем да залагаме къде ще ги оставят боклукчиите следващия път. Нещо подобно се случва и с Планината. Имахме една. ОК, имало уважителни причини, трябваше да го сменим. После втора. После трета... Сега, ако стане зомби, вероятно ще е четвърта.

Даарио. Първи, втори... Сега остана да се яви като жена, за да бъде по-убедителна трансформацията. Може би съм педантична, но ми се струва, че един сериал с претенции не би трябвало да си позволява подобни нелепости.

KILL THE MASTERS - надписа в Мийрийн. Това вече беше Евтино, та и отгоре.

---------------

За това се сещам на прима виста. :)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Mon Apr 13, 2015 5:29 pm

Нали в предишните четири години многократно си казвахме, че между книгите и сериала има и ще си има разлики по ред причини, какво значи "нередности"? Да, и аз предпочитам някои събития и персонажи както са в книгите, а бойната хореография е мъка*, обаче книгите са една творба, сериалът - друга. :wink:

А ако някой актьор е решил да ходи да се снима другаде, какво друго да направят, освен да вземат друг за ролята? Какво му е тук нелепото? И на други сериали им се е налагало. Неприятно е, но е по-малкото зло.
Новият Даарио мен по ме радва впрочем - в сериала работи по-добре визуално и като поведение. А за първата Планина оставам безутешен, обаче много бързо стана известен Конан Стивънс.

Впрочем всичко гореизброено сме си го обсъдили пространно в темата на сериала покрай съответните епизоди и със съответните спойлър тагове. Е, там има и немалко неконтролирани спойлъри, де, та си е малко опасно за нечели книгите. :P
Ама сериалът скоро ще задмине книгите, та всички ще се изравним. :mrgreen:


*Тук специално допускам, че нямат време да обучават актьорите на качествени поредици от бойни движения поради натоварен график, та приемам бутафорията, макар и неохотно.
Last edited by passer-by on Mon Apr 13, 2015 6:11 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5773
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Mon Apr 13, 2015 6:10 pm

И аз не разбирам какъв е смисълът от отделна тема, след като тия неща са нищени в темата за сериала вече, и новите такива пак могат да се обсъждат там.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Mon Apr 13, 2015 6:15 pm

Щот тука е систематизирано.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6266
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Mon Apr 13, 2015 6:17 pm

Книгите са дори по-кървави, за да се използва оправданието, че това е направено, за да стане всичко по-драстично. Продължавам да твърдя, че бруталното изнасилване на Денерис в брачната нощ продължава да е лишено от смисъл и е дори по-лишено с оглед на по-нататъшното ѝ обсесивно влюбване в Дрого. Един вид "бий ме, обичам те". Оня разпра девствено и чисто като капка сълза девойче, което вследствие се влюби до полуда в него. Защо? Кое наложи това? Бениоф и Уайз са презобали с Criminal Minds вероятно? Понеже друго нормално обяснение липсва.
С оглед на обичаите на дотраките и характерът на Дрого това си беше доста по-правдодобно от описаното в книгата.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6471
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Mon Apr 13, 2015 7:37 pm

Сериала спрях да го следя нейде в средата на втория сезон, обаче разни сайтове, които посещавам, правят всичко възможно, за да съм надлежно осведомен за кажи-речи всички по-важни събития, па и в един момент и наживо ги обсъждаха разни хора около мен. (Все някога ще наваксам, де.) Т. е. чета темата без притеснения. Така е яко. :twisted:

Само да кажа, че за голяма част от споменатите в първия пост проблеми вината, ако можем да говорим за вина, е на НВО, доколкото тая телевизия май няма нито един сериал поне в последните десет години, в който да няма биещи на порнография голи сцени и/или брутално насилие. Същото важи и за Starz и Cinemax.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Mon Apr 13, 2015 9:46 pm

В интерес на истината циците понамаляха в пети сезон, при това се предлагат предимно от неизвестни изпълнителки - Денерис и Марджъри вече се загръщат (Мелисандра обаче не, браво на Карис Ван Хутен).
Няма да се учудя, ако за някои това е добра новина. :mrgreen:


А за двама от персонажите някои читатели на пета книга ще изреват като видят какво става с тях (то и аз съм поозадачен), ама нека се излъчат официално епизодите и тогава да ги обсъдим тук (персонажите, не епизодите) - без спойлър тагове, щом такава е волята Марфиетина.


Но Бениоф и Уайс определено са поели курс към разграничаване от книгите за някои събития и персонажи, много повече от предишните сезони. Иначе те самите казват, че крайната точка е същата като при книгите, просто ще я достигнат по различни пътища:

https://www.youtube.com/watch?v=TfvVluNxujc
Между 34:00 и 36:00

П.П. Марфе, на 50:00 има въпрос за изнасилването на Церсей от Джайм, отговорът на Бениоф според мен е валиден. :wink:


П.П.П. А на 57:00 има въпрос за читателите, които са против сериала, на който Уайс отговаря чудесно за различната численост на читатели и зрители и каква е тяхната работа като създатели на сериала (важи и за други екранизации, особено супергеройските). :wink:


П.П.П.П. И на 1:00:00 въпрос кога те като писатели решават да се отклоняват от книгите и защо, а по-нататък пък Бениоф и Уайс споменават кои са били тримата актьори, които са искали непременно още преди да почне подборът и как онова с бебето върху леда е било автентично и Бениоф това го е преживял най-тежко, абе най-добре го вижте цялото, дори на почивки, добър разговор се получава, включително по разминаванията книги/сериал, но далеч не само, а по темата - още встъпителният въпрос на водещия е за секса в Троновете. А после пък си казаха, че са по-скоро ОК с пиратството. И т.н.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5773
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Wed Apr 15, 2015 10:08 am

Изгледах го видеото и основният извод беше*, че Кит Харингтън не само изглежда като плюшено мече, а е плюшено мече. И се изчервява! Много е сладък наистина. А Бениоф прилича на Мартел на външен вид :shock:

*Сори, но откъм въпроси и отговори нищо чак толкова не ме впечатли, някак повърхностно го раздаваха. Например, беше ми интересно да чуя отговора на въпроса с мъченията, очевидно зададен към писателите, но те оставиха Кит да отговаря, което беше доста тъпо, защото той естествено няма какво толкова да каже по такъв въпрос. Но частта с Мартин и пържолата ми хареса :mrgreen:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Wed Apr 15, 2015 6:09 pm

Е, казах, че стана добър разговор, не че са настъпили големите разкрития, просто добре си се аргументираха хората. :wink:

Аз се израдвах на поведението и на четиримата гости като непринуденост и чувство за хумор (онова в самото начало с коментара на Джон Брадли за любимите сериали на Кит Харингтън и мен ме разсмя с глас като всички в залата, или по-нататък като каза Кит защо му харесва да е уарг).
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Post by Dr. Horrible » Fri Apr 24, 2015 7:09 pm

Ето тук нещо забавно:

http://www.buzzfeed.com/maritsapatrinos ... .lg2vAXVGQ
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Sat Apr 25, 2015 10:10 am

Ох, наистина благодаря, че запазиха носа на Тирион и че Даарио не прилича на Азис след тежка злоупотреба с още по-тежка дрога. :lol: :lol: :lol:

Всъщност, поне досега на мен промените спрямо книгата по-скоро ми харесваха. Повечето от тях. Например намирам за положително, че Санса не е с интелекта на плесен, защото в момента няма никакво оправдание за поумняването си. Тя просто е тъпа и превръщането й от пионка в Играч няма как да бъде оправдано с преживените мъки. Добре е също, че не предава баща си. Онова ми се беше сторило прекалено. И така нататък, не е само това. По-скоро говорех за сюжетни нередности без логично обяснение - не съм точно от тези, дето се оплакват, че "ама то в книгата не беше така".

Ама вече не съм сигурна, че ми харесва накъде отиват работите. :?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Sat Apr 25, 2015 9:10 pm

Все пак не забравяй, че момчетата работят с малко и не особено добър изходен материал. 4 и 5-та книга са посредствени на клизма. Практически не остана човек от книгите за който да ми пука.

Сцената с брачната нощ на денерис е малко по комплексна отколкото и давате кредит. Все пак Денерис е обучена и е royalty, така че тя е напълно наясно, че ще бъде плодна крава оженена не по любов. Така че, не е само изплашено момиче, а тагариен изпратен там със задача, да търси съюзници и със една жажда за власт която и е в гените. От страна на Хал Дрого пък - той трябва да е прелъсти защото това е "победа" с повече чест отколкото директното изнасилване. А и при толкова адреналин от всичко, постигането на чисто физическо възбуждане надали е толкова трудно.

А за влюбването - надали е трудно да се влюби в готин пич, който води 100000 други готини пичове и на всичкото отгоре я третира с максималното възможно от културата му уважение.

TLDR: И на двете места не е описано много добре какво точно става с тази сцена.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Sun May 17, 2015 5:25 am


Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Sun May 17, 2015 9:42 am

Аз лично се радвам, че разликите с книгите стават все по-големи. Очевидно е, че Мартин ще умре много преди да ги завърши. Поне с правилните насоки GoT може да продължи напред и тепърва да има интересни сезони, когато изцяло свършат с текущия материал.

Както каза Драгъна, 4 и 5-та книги не са кой знае какво и частичното разграничаване от тях може да донесе само ползи на сериала.

User avatar
Delegat
Aes Sedai
Posts: 1583
Joined: Mon Dec 25, 2006 7:53 pm

Post by Delegat » Mon May 18, 2015 4:13 pm

Можеше да донесе ползи, ако не се заебаваха цели сюжетни линии в полза на смотани такива. Къде е сестрата на Теон, дето уж щеше да го спасява? В морето? Бран и Ходор вече шести епизод никакви ги няма, но пък имаме предостатъчно Денерис, където има точно нула сюжетно развитие. И кому е нужна сюжетна линия с Бриен и Подрик, като има толкова по-интересни такива в книгите.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests