Сексистки хроники

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Сексистки хроники

Post by passer-by » Mon Jan 05, 2015 12:29 pm

http://www.independent.co.uk/news/peopl ... ebook-post
Kaley Cuoco-Sweeting has taken back a recent comment claiming she did not believe in feminist values.

The Big Bang Theory star was quoted as saying “no” when asked if she considered herself a feminist.

“Is it bad if I say no? It’s not really something I think about. Things are different now, and I know a lot of the work that paved the way for women happened before I was around… I was never that feminist girl demanding equality,” she said in an interview with US magazine Redbook.

But the actress has since taken to Instagram to refute her comments, saying her words have been taken out of context.

“I’m completely blessed and grateful that strong women have paved the way for my success along with many others. I apologise if anyone was offended. Anyone that truly knows me, knows my heart and knows what I meant.”

She added: “Some people have taken offence to my comments regarding feminism – if any of you are in the ‘biz’ you are well aware of how words can be taken out of context.”

But the 29-year-old has yet to give her full support to the movement and say she is unequivocally a feminist.

And judging by her comments that she enjoys playing the role of the housewife with her husband at home, it looks unlikely that she will anytime soon.

"I cook for Ryan five nights a week: it makes me feel like a housewife; I love that. I know it sounds old-fashioned, but I like the idea of women taking care of their men.

"I'm so in control of my work that I like coming home and serving him."

Един вид, жената трябва едва ли не да се чувства виновна, че обича да е домакиня и да готви на мъжа си.

Евала.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4064
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Post by Litz » Mon Jan 05, 2015 4:43 pm

Това не е толкова брутално, колкото Розета кометата и якето, което е еманация на феминистката дебилщина.

Смисъл мен лично ме дразни тоя вид феминизъм, който е най-разпространен при американките, където те се жалват, че видиш ли трябва да си покриват гърдите на плажа, а мъжете не, и как в едикое си племе на еди кой си остров жените можели да ходят по цици. Това, че на тоя остров често режат клиторите на 9 годишни момиченца го игнорираме, нали. И това, че в повечето офиси лятото жените могат да ходят с рокли и поли до колената, а мъжете трябва да си носят дънките не го броим.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Mon Jan 05, 2015 5:03 pm

Историята с Розета всъщност е много показателна докъде са го докарали съвременните мъже. Абсолютно никакво значение няма какво пича е постигнал, колко интелигентен е и какъв принос има към човечеството. He's a slave to the pussy and he needs to apologize for being a sexist pig. :lol:

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Jan 05, 2015 5:51 pm

Litz wrote:Това не е толкова брутално, колкото Розета кометата и якето, което е еманация на феминистката дебилщина.

Смисъл мен лично ме дразни тоя вид феминизъм, който е най-разпространен при американките, където те се жалват, че видиш ли трябва да си покриват гърдите на плажа, а мъжете не, и как в едикое си племе на еди кой си остров жените можели да ходят по цици. Това, че на тоя остров често режат клиторите на 9 годишни момиченца го игнорираме, нали. И това, че в повечето офиси лятото жените могат да ходят с рокли и поли до колената, а мъжете трябва да си носят дънките не го броим.
Нека не генерализираме излишно и да си изсмукваме примери от пръстите. Островните нации нямат навика да обрязват момиченцата, това е африканска практика и не мисля, че има феминистка или въобще нормална жена, която да я одобрява. От друга страна напоследък виждам и доста жени без горнища на плажа и не съм забелязала да е особен проблем. Това, че някой е казал нещо, не прави изказването му представително за цялата му група, все едно дали става дума за жени, феминистки или почитатели на кърлинга.
И не знам за вашите офиси, но обикновено при дрескода от жените с поли до коляното през лятото се очаква да носят чорапогащници, което, уверявам те, е по-запарващо от дънки на 30 градуса. А дори случайно да не е така, силно се очаква жените да са с гладко епилирани или обръснати крака, с което се съмнявам някой мъж да би се примирил в името на по-къси панталони.
От друга страна във фирмите без дрескод, всички си ходят по къси панталони (жените, разбира се, отново трябва да са с обръснати крака, ако искат тази привилегия), без да им пука. Пичът с конфликтната тениска беше много добър пример за това.
Историята с Розета всъщност е много показателна докъде са го докарали съвременните мъже. Абсолютно никакво значение няма какво пича е постигнал, колко интелигентен е и какъв принос има към човечеството. He's a slave to the pussy and he needs to apologize for being a sexist pig. Laughing
Йей, много епично звучи, само дето това, че някой се е разсъскал за ризата на пича не го е направило по-малко признат експерт в областта си, не е накарало някой да го уволни или да не го наеме, нито пък му е свалило заплатата. (Неща, които все още са проблем за жени в определени професии просто защото са жени.) Пука му, че се е обяснил за ризата си на пича. Ако беше жена с разгърдено облекло също щеше да трябва да се обяснява на целокупното гражданство защо била мязала на уличница, нали, само на друга група недоволни. Както и ако беше жена в тениска с портрети на Фабио от корици на романи, което ми се вижда най-близката аналогия.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Mon Jan 05, 2015 6:57 pm

Morwen wrote:Пука му, че се е обяснил за ризата си на пича. Ако беше жена с разгърдено облекло също щеше да трябва да се обяснява на целокупното гражданство защо била мязала на уличница, нали, само на друга група недоволни. Както и ако беше жена в тениска с портрети на Фабио от корици на романи, което ми се вижда най-близката аналогия.
Ми не, нямаше да и се налага, щото нали е свободна да бъде себе си. Трудно е да видиш, че всъщност съществува двоен стандарт, когато не си на потърпевшата страна.

Посочи ми, между другото, в кои професии имат проблеми жените? Интересно ми е да чуя. Щото от доста време се натиска идеята, че видиш ли на жените им било много трудно да работят в научните среди, защото обстановката не била гостоприемна за тях. Bullshit.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Mon Jan 05, 2015 7:37 pm

Да кажа като жена в научните среди - да, все още има сексизъм и в тях. Преди няколко месеца получих писмо от една дама, Анна Крилов. Тя е една от Големите в квантовата химия. Протестираше, че на International Congress of Quantum Chemistry (голямо събитие, което се провежда на всеки 3 години) са поканили като говорители ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ САМО МЪЖЕ, въпреки че доста от въпросните говорители имат по-малко заслуги от някои от жените в сферата. Аз бях на последния ICQC и наистина жени говорители нямаше, а някои от мъжете направо ме удивиха с присъствието си - тотално не бяха за тоя конгрес.

Та пълно е с ей такива дребни нещица, които показват, че имаме още лебец да ручаме докато постигнем истинско равноправие дори в университетите, където са най-умните и рационално мислещи хора. С което не оправдавам Розетския казус, щото това беше абсолютна тъпотия, която води до двоен стандарт, както Амикае каза, а не до равноправие. Но проблемът с Розета беше раздухан от журналистка, а не от научна работничка и никой от научната общност не изглеждаше особено трогнат, така че поне в това виждам няква надежда за човечеството.

За тая от Биг Бенг - малоумно е да се очаква всяка жена да е супер еманципирана, както е малоумно да се очаква всеки мъж да е убер мачо. Аз имам по-големи притеснения за нейната колежка Mayim Bialik, която въпреки доктората си се развява като няква религиозна еврейка, веганка и говорител на антиваксер малоумието Holistic Moms Network.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4064
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Post by Litz » Mon Jan 05, 2015 7:42 pm

Fuambai Ahmadu обясняваше как обрязването е нещо прекрасно едва ли не, заради културния релативизъм + че тя сама се е подложила на него. Макасарите в Индонезия го практикуват също.
Иначе там където работих си имаше дрес код, в който чорапогащник лятото никога не съм носила :shock:
Не съм генерализирала феминизма като цяла, а частта феминистки, които нападат всичко живо, което не е с тях и които мразят мъжит.
Иначе аз го деля на правилен и неправилен феминизъм. Щото ми иде да заколя всеки, който каже "Дръж се като мъж", "Имам нужда от мъж, п**ка си имам" и тн. Или цялата идея за равенство между половете е чудесна, нали. Ма има граници.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Mon Jan 05, 2015 8:01 pm

Amelia wrote:Да кажа като жена в научните среди - да, все още има сексизъм и в тях. Преди няколко месеца получих писмо от една дама, Анна Крилов. Тя е една от Големите в квантовата химия. Протестираше, че на International Congress of Quantum Chemistry (голямо събитие, което се провежда на всеки 3 години) са поканили като говорители ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ САМО МЪЖЕ, въпреки че доста от въпросните говорители имат по-малко заслуги от някои от жените в сферата. Аз бях на последния ICQC и наистина жени говорители нямаше, а някои от мъжете направо ме удивиха с присъствието си - тотално не бяха за тоя конгрес.
Това мога да го квалифицирам, като сексизъм, но не е задължително да бъде. В смисъл може да има и други причини(не по-малко скапани) за да стават такива мизерии.

А и смятам тук по-скоро говорим за работното място. Защото аз не виждам с какво не сме гостоприемни в IT или инженерните среди. Как точно сме сексисти и виновни за това, че няма повече жени инженери и програмисти? Ми няма. То и в университетите по тия специалности няма много момичета. За сметка на това тези, които работят в сферата, са не по-малко уважавани от мъжете. В смисъл всичко си е до заслуги и умения.

Проблемът при случая с Розета и не само, е че се създава враждебна обстановка, която преди това не е съществувала и то точно от хората, които се оплакват от това. Които и без друго в повечето случаи дори не се интересуват от работа по тези поприща.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Mon Jan 05, 2015 8:48 pm

http://everydaysexism.com/
That is all. Ама и сигурно са си го просели повечето там или са кучки и курви, so it's okay. :roll:

За IT и STEM нещата - в главите на момичетата и момчетата от малки се набиват разни стереотипи - момчетата трябва да са силни и/или да се занимават с твърди науки, момичетата - с хуманитарни лиготии. И така, когато се стигне до гимназиите с профили и университети, мнозинството момичета си казват че там има само момчета и няма да е welcoming средата или че чисто и просто не са за там и не ги интересува, щото какъвто и интерес може да са имали е бил убит още в училище. Порочен кръг е.

За Розета - беше пълна тъпотия това, ама и той, като професионалист, не трябваше да носи тая риза. Не за да не обиди жени или някой си, а защото просто е непрофесионално. Може да си се мотае така в лабораторията, учен е, ама това е медийна изява.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Litz
Ascendent
Posts: 4064
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:46 am

Post by Litz » Mon Jan 05, 2015 9:44 pm

Claymore47_Fen wrote: За Розета - беше пълна тъпотия това, ама и той, като професионалист, не трябваше да носи тая риза. Не за да не обиди жени или някой си, а защото просто е непрофесионално. Може да си се мотае така в лабораторията, учен е, ама това е медийна изява.
Той има право да си носи, каквото и когато си поиска, колкото и грозно да е то, както и Рияна има право да бъде с ужасна прозрачна рокля, шапчица и ръкавици на наградите за модна икона. Ся че нея я обявиха за феминистка икона с егати мотивите, а мацката просто търсеше ПР и го получи, не го броим? Но пичът с Розета автоматично беше обявен за сексист.

Иначе относно everydaysexism, в Берлин ми се е случвало да откажа на чернокож, който в продължение на 20 минути искаше да ме убеди да отида у него и приятеля му, и да спим заедно и той да ме обяви за расист и неонаци :mrgreen:

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Mon Jan 05, 2015 10:35 pm

Пхахахах, т'ва е некъв double threat - хем нахален крийпър, хем вади картата с малцинството.
И не, не виждам никъде връзката между поп-певица и учен. Ученият по подразбиране трябва да се държи по - зряло, щото не е шоумен, за разлика от жена, чиято главна публика са тийнейджърки. За феминистка икона не знам кой освен Jezebel би я обявил, а и наистина мисля че не е тя набедената икона, а по - скоро Бийонсе.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6438
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Mon Jan 05, 2015 10:39 pm

Claymore47_Fen wrote:За Розета - беше пълна тъпотия това, ама и той, като професионалист, не трябваше да носи тая риза. Не за да не обиди жени или някой си, а защото просто е непрофесионално. Може да си се мотае така в лабораторията, учен е, ама това е медийна изява.
Доколкото помня, той носеше тази риза, за да зарадва приятелката си - която я и беше направила май. Професионално или не, в това нямаше нищо обидно.

Иначе ще е добре да се прави разлика между реалния феминизъм, който е необходим заради споменатото от Амелия и който се изповядва дори от мъже - примерно Джоузеф Гордън Левит - и феминацизъм, демонстриран от откачени еманципатки, които обичат да изкарват себе си и всички останали жени жертви на злите мъже.

Бтв, надявам се Амелия да не ми се обиди, обаче някои от най-незрелите хора, които познавам, се занимават точно с наука - и аз бях тръгнал да се образовам за такъв, обаче от мен учен не излезе. Понеже темата тръгна от актриса от "Теория за Големия взрив" - доктор Шелдън Купър е слаба работа в сравнение с някои от колегите ми в университета.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4955
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Tue Jan 06, 2015 12:50 am

Мда, познат ми е тоя манталитет, щото понеже си умен и си влязъл нещо с наука, си цар на света. Нищо че може да си умен, и все пак да си много просто парче. Но аз какво ли знам с моята хуманитарна специалност...
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Tue Jan 06, 2015 1:57 am

Абе не знам за България, но тук определено хората дето се занимават с точни науки в уни-то са доста по-широко скроени и модерно мислещи лица от average Joe. Не че няма и прости кретени между тях, ама са по-малко. В общи линии, никой не проявява буйстващ расизъм, хомофобия, сексизъм и т.н. Сега като си помисля за моите преподаватели в СУ, там бая морална измет имаше, но те всичките бяха някви антични, отгледани и възпитани в едни други епохи. По-младите са малко повече в 21ви век. Те пък имат други проблеми. А студентите не са хора, така че те да се държат като животни е нормално.

Пичът с Розетата верно можеше да се облече малко по-некичозно за случая, но пък едно от нещата, които харесвам в научните среди е, че не се акцентира чак толкова на дрехи и външен вид и хората те преценяват по акъла. Моят бивш шеф се носи облечен като пълен прошляк, но това не му пречи да е едно от най-големите и всепризнати имена в областта. Та предпочитам да имам колоритен научен работник с кичозна ризка и татуировки на някво такова събитие, отколкото да вземат да ни наложат малоумния дрескод на белите якички. С голите жени по грозната ризка нямам никакъв проблем - ще ми е все тая дали са голи жени или мъже. Или ако имаме райета с цвета на дъка, съчетани с шарени точки. Все е грозно, ма си е въпрос на личен избор.

И последно, няколко думи за жените в науката. Начи, много сме. Половината PhD студенти са жени. Във физиката са по-малко, но и там ги има. И после изчезват. Много малко от тях продължават научната си кариера и стават ръководители на научни групи. И причината е безкрайно прозаична и е истински грозното лице на сексизма. Не оня крещящ, агресивен и очевиден сексизъм от уебсайта дето Клеймора е пуснал, а скрития, подмолен такъв, който ни е форматирал всичките да живеем по определен начин. Става дума за семейства и деца. Понеже в днешно време е АДСКИ трудно да си намериш постоянна позиция в университет, такава е достъпна само за хора, които са не само достатъчно квалифицирани за целта, а са и готови да се отдадат на 100% на работата си. Война за оцеляване е, не само в бизнеса, а и при нас в Академията. И най-големият зор е точно в началото на кариерата - докато се утвърждаваш като авторитет и просенето на пари не е станало лесно все още. По ирония на съдбата това са и детеродните години за една жена. И докато в едно семейство жената продължава да е тази, която полага повече грижи за къщата и децата, докторките на науката ще изчезват от научния небосклон. Или ще имаме бездетни научни работнички - познавам доста такива. Анна Крилов май е от тях. Та просто няма да се постигне равнопоставеност между половете, докато жената е тая дето трябва освен да си бачка бачкането, да върти цяла къща и да дундурка деца. Докато мъжете не почнат и те да участват активно в домакинството и отглеждането на децата, ще сме на тоя хал. За да спрем да сме на тоя хал ще ни трябват още доста години препрограмиране докато си изоставим отживелите джендър стереотипи. Нещата се променят, но бавно. И по втория начин - можете да видите, че раждаемостта намалява в развитите страни. Една от причините е, че все повече жени се хващат да правят кариера вместо да създават семейство. Аз лично нямам кой знае къв проблем с това - Земята е достатъчно населена с хора за момента, не е нужно всеки да прави деца.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19286
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue Jan 06, 2015 9:18 am

Не мисля, че е достатъчно мъжете да поемат домакински дела или да си поделят гледането на бебето (което мнозина правят между другото). Бебето изисква доста време и доста отдаване. Ако и двамата продължат да работят, възпитанието му и щастието му - което е arguably най-грандиозното, плодотворно и предизвикателно нещо, с което ще се занимаваш в живота си, при все гениални химични прозрения и сонди по комети, - ще пострадат. Ще се наложи да разчиташ на бавачки, или на баби повече отколкото ти се иска. И дори така няма да можеш да се съсредоточиш върху работата си достатъчно, че да правиш кариера в средата, която Амелия описва, освен ако си безкрайно надарен индивид, което е рядкост.

Алтернативата е да работи само единият. Най-малкото заради кърменето и заради хормоните (но не е изключено и по психологически съображения за детето) майката е тази, която ще избере (!) да остане вкъщи. Мъжът сега трябва да е екстра-надежден в работата си, за да не я изгуби и е мотивиран да се бори за повишение, защото приходите на домакинството им са намалели, а разходите са се увеличили. Това прави ангажирането му с домакински труд рядко възможно и често нежелано.

Това е ситуацията, с която повечето се сблъскват, според мен, дори мъжът да е ангелче. Решението е ясно - on-site работата в икономиката на услуги беше един откровен сто и петдесет годишен провал. Отдалечена, интернет-базирана креативна работа или земеделие му е майката. Така времевите изисквания върху граденето на кариера за сметка на възпитанието и отглеждането на децата намаляват силно.

Или както ти казваш - да шкартираш децата като концепция. За мен това е неприемливо разбира се, тъй като възприемам създаването на по-добър индвид от себе си като основното смислено нещо, в което си струва да влагам енергия, но подозирам, че някой по-егоцентричен от мен би разсъдил иначе.
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests