Page 1 of 5

9-ти септември

Posted: Thu Sep 09, 2004 10:01 am
by Yan
На който празнува, честито:)

За останалите интересно ми е кой какво мисли. Само моля без пенене, и без това цяла сутрин слушам малоумието на народните "избраници" :(

Posted: Thu Sep 09, 2004 10:25 am
by Roland
Дам, след като ми напомниха къв "празник" е днес, мисля тактично да замълча :р Не че ми пука достатъчно, че да плюя де...

Posted: Thu Sep 09, 2004 10:29 am
by B. Delvig
Добра или лоша датата си е ДАТА! На вaше място бих направил един тематичен купон....

Майор Деянов - лице на победата!

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:06 am
by Havelock Vetinari
Извинявайте за пененето, но датата, на която в една държава е наложен тоталитарен режим няма логически връзки в главата ми с думата "празник". Това по принцип. Ако говорим за България, то дайте да го празнуваме като Международен ден на жертвите на хитлерофашизма. И нищичко повече, ясно?

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:09 am
by Regsa
Не виждам какво има да му се плюе на 9-ти септември. Особено пък от хора като нас, които са хванали само последните години на комунистическия режим. Но това е много гадна тема и не би трябвало да я започваме въобще.
Както и да е днес празнувам двадесет и една години, откакто за първи път влязох в киносалон. Да ми е честито! Дядо ми ме заведе да гледам "Хан Аспарух", а аз се разревах и избягах от салона, защото реших, че ще се подпали. Нали имаше някакъв епизод, в който горяха едни големи огньове. Май беше при някакво нападение на хазарите - не си спомням вече. :oops:

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:10 am
by Roland
Доста по-уърти празник, викам. Честито да ти е :)

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:11 am
by Yan
Havelock Vetinari wrote:Извинявайте за пененето, но датата, на която в една държава е наложен тоталитарен режим няма логически връзки в главата ми с думата "празник".
Всъщност специално на 9-ти септември подобно нещо не се случва. Прави се държавен преврат. Въвежда се т.нар народна демокрация, която забележете не забранеява политическите партии или нещо подобно. Запазени са болшинството кадри, политически и военни. Доста годинки по-късно, когато вече има реална членска маса на комунистическата партия и са обучени приемници, може се говори за налагането на нещо.

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:13 am
by Roland
От друга страна дали поставяш, доста умишлено всъщност, началото на нещо, при това със сила, или се ражда самото нещо, няма ТВЪРДЕ голяма разлика. Ама и мен не ми се навлиза в тоя спор, нито имам историческите познания, нито верно някой от нас е достатъчно навътре в самата епоха, че да водим словесни двубои.

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:14 am
by Yan
Regsa wrote:Не виждам какво има да му се плюе на 9-ти септември. Особено пък от хора като нас, които са хванали само последните му години. Но това е много гадна тема и не би трябвало да я започваме въобще.
Аз я започнах защото се издразних от неадекватното поведение на наште любими депутати, които упорито се обвиняват в какво ли не и говорят глупости вместо да си вършат работата....

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:15 am
by The Dragon
Ми що не? Требе с празнува как храбрите български партизани, сампожертвователно са саботирали лошата фашистка армия, чрез внимателно планирани и осъществени нападения над мандрите на България. Ако не знаете тоталния разгром на нацистите е дошъл от пресекналото снабдяване с българско бяло саламурено сирене.

Така - с простотията дотук. Истината е, че не мога да дам категорична преценка за тази дата поради простата причина, че огромно количество информация за нея е неизвестна. Не искам да омаловажам борбата на българските партизани, но наистина ли се получи онзи рай на земята за който те се бореха?

Който иска да празнува - Честито. Ние сме на всеки километър!

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:20 am
by Marfa
Което обаче не променя факта, че 9-ти воистина си е ден на държавен преврат, ако и да не забраняват веднага другите политически партии и само подготвят почвата това да се случи непосредствено след това... Не виждам какво общо имат депутатите, те по принцип си се пенявят и биха го правили по всякакъв друг възможен повод, дори да го нямаше 9 като празник. А пък това, че някои от нас са улучили само последните години на този период, с нищо не променя факта, че много други хора са изживели живота си през това време. На мен са ми противни всякакви празнувания на дати, които ознаменуват силовото налагане на нечие мнение над други хора, а сега да седнем и да се надъхваме колко по-добре сме си живели по онова време - мисля, че е несериозно от страна на млади и интелигентни хора, каквито се опитваме да бъдем, нали?
Само да допълня, за уточнение де, че никой още не е казал верно колко сме били добре тогава, последното ми изречение си е превантивна мярка, да знаете:Р

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:42 am
by Yan
Хех Марф, сходно на моето мнение за превратите. Ма един от НП-та спомена, че трябвало 10-ти ноември да дойде, че да се оправели нещата :) Пък то реално погледнато е абсолютно същото - пак преврат:)

Иначе за начина на живеене - ся когат Съветския съюз ти пуска яко безвъзмездни помощи всяка година верно може да има разлика в лайфстайла:)

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:50 am
by The Dragon
Особенно в Беляне. Както и драстично се е променил живота на доста хора набедени за врагове на "Наоднътъ Властъ", от цялата ми рода по майчина линия само майка е успяла да завърши висше - и то защото е била най-малката и времената са попреминали. Другите ми лели и чичовци - приети във Вузовете и след това отпаднали по политически причини.

Posted: Thu Sep 09, 2004 11:52 am
by Roland
Е, по тоя повод на дядо ми брат му са го и поразстреляли, нали, както и на едната ми прабаба братята, ма май отидох много назад. Да, и в нашта линия има доста изхвърляни от колежи поради политическа несъвместимост.

Posted: Thu Sep 09, 2004 12:03 pm
by Marfa
Мда. Пък понеже дядо ми беше свещеник, познай майка ми как са я приели в университета:( Вуйчо ми, царство му небесно, успял по някакъв невероятен начин да се набута във Варненския ВИНС. С много голям зор:(