Page 1 of 3

Shingeki no Kyojin

Posted: Sun Aug 11, 2013 10:27 pm
by Super M
Сега - не съм очаквал да се появя в този раздел, обаче след като с години отбягвах аниме сериалите, при все че по някаква случайност ми се случи да се запозная с половината аниме общност в България, успях да си открадна половин ден и спонтанно подхванах Shingeki no Kyojin.

Става дума за свят, доминиран от великани, в който хората са оредяващо малцинство, обитаващо богат на природни залежи хълм, опасан с три пръстенообразни, петдесет метрови стени. Няколко по-слабо защитени периферни селища от външната страна на мегаполиса очертават границите на контролираните от хората владения.

Великаните са от 4-5 до 14-15 метра високи, голи, безполови същества с вид на мъже. Те обикалят безцелно ухилени и единственото което ги привлича, е желанието им да ядат човеци. Освен всичко друго са почти безсмъртни и се регенерират, щом бъдат ударени или наранени. Единственото слабо място и способ да бъдат унищожени, е ако бъдат уязвени в тила.

След 100 години привидно спокойствие, буквално от нищото, се пръква един 60-метров колос с оголени мускули и сухожилия, в сравнение с който другите гиганти приличат на детски играчки. Заедно с него се появява и друг, по-малък великан с много твърда костна структура. Двамата разбиват външната стена и изчезват, също така ненадейно, както са се появили. Обикновените гиганти нахлуват с десетки във външния пръстен на града, изяждат хората и продължават да се клатушкат напред-назад между сградите като щастливи малоумни зомбита.

Главният герой, доведената му сестра и съседското дете се записват като кадети в армията, за да мъстят за своето разрушено селце. На най-добрите кадети е дадено право да се запишат в личната кралска гвардия, която охранява владетеля и бди за реда в града. Другите две възможности са: строителните войски, които пазят стените, поддържат укрепленията и оръдията и разузнавачите - единствените, на които е разрешено да напускат мегаполиса, за да проучват света отвъд. Героите се движат със странни, задвижвани с газ приспособления, като с помощта на куки и макари летят напред-назад по покриви и дървета.

Това е засега - ако напиша повече рискувам да спойля. Сетингът е доста интересен и атмосферичен, анимацията на много високо ниво. Дразнят ме от време на време прекомерните сълзи, самопризнания, самосъжаления и т.н. но те май са типични за жанра.

Posted: Mon Aug 12, 2013 12:06 am
by Drigan
Звучи интересно, може да го пробвам. Отскоро проявявам интерес към жанра, превъртях някои заглавия, въпреки че се надявам да не забия твърде навътре ;> И как е българската аниме-общност?

PS
Spoiler: show
Падат ли жертви сред основния каст, някак си ми доскучава, ако главните са неуязвими, докато всичко окото тях мре

Posted: Mon Aug 12, 2013 12:15 am
by Super M
Снимах на Анивенчър 2012, ходих да помагам и с осветлението за някакъв Ани-спектакъл - весели млади момичета и момчета, дето си правят кефа.

Ами основният каст все още се очертава. Умират разни хорица, но не мога да потвърдя как ще се развият нещата с най-главните герои. Пък и отново рискувам да я докарам до спойлер.

Posted: Mon Aug 12, 2013 3:27 am
by Amelia
Да, това е хитът на последните два сезона. Народът масово е полудял по него. Аз не можах да го изтърпя и го зарязах на 11ти епизод. Има нелош сетинг и ЖЕСТОКИ екшън сцени. Ако мога да кажа нещо хубаво за това аниме, то ще е за арта. Останалото е пълна дупка според мен - клиширани персонажи, които крещят и се цъклят клиширано и преживяват клиширани катарзиси (има и една клиширана постоянно гладна шматка, която е много ВТФ на фона на всичките сълзи и сополи), клиширана катарзисна драма, клиширани сюжетни врътки и т.н..

В смисъл, това аниме съм го гледала хиляди пъти, само без скъпо-анимирания кръволей. А ако ми се догледа хубав кръволей, мога да си пусна други анимета, в които персонажите са минали пубертета и не викат и не реват толкова.

Дригане, по принцип хора мрат на талази и анимето е от типа, в който се мре, та може и да тръшнат някой от по-главните нататък.

Бтв, да не вземе да ви обидя и изгоня от форума с това си по-рязко мнение? :) Плз, не го приемайте като лична нападка. Аз така си говоря като ме издразни някое аниме, не ми обръщайте внимание. Виждам защо Кьожина ще се хареса на човек, който не е пребозал с аниме, ама аз съм пребозала с аниме и хич не можах да го понеса.

Posted: Mon Aug 12, 2013 9:44 am
by alshu
Те поне кървищата да бяха в достатъчно количество, та да компенсират...та за мен не е и добър "кръволей"...

Гледам, че и аниме ветерани го харесват това.
За мен обяснението е - хората просто си падат по прекалената емоционална експресивност.

Иначе аз и свръхклиширани неща си харесвам, стига да включват любимите ми клишета. Тук не виждам такива.

Posted: Tue Aug 13, 2013 10:17 am
by Drigan
До тук ми харесва, основно заради ухилените титани, които ми изглеждат доста крийпи. Вечно гладната се надявах да го отнесе, или да се окаже върколак - ще чакам епизодите след 11ти с нетърпение ;>

Иначе главният и вторичният каст сравнително ми харесват (основно защото не съм гледал още толкова анимета че да ми втръсне от клишетата), особено циникът който искаше да се скатае на топла службичка, и сестрата (когато не отразаяа емоции) - ама русото хлапе с женската косичка нещо не ме радва...

3Д gear май е най-якият елемент, битките са интересни.

Posted: Thu Aug 15, 2013 9:56 am
by ProxyFantasy
Много силно заглавие. Като цяло съм чел повече мангата от колкото анимето, но съм хвърлил око и на двете.

Разликата, която съм видял до момента беше, че анимето има доста ужасен арт, когато са извън битки и сражения, докато мангата вдъхва една нечовешки мрачна атмосфера през цялото време, което е супер пристрастяващо.

10/10 е мангата, а анимето ми идва 8/10.

Posted: Thu Aug 15, 2013 10:28 am
by Mushu
Мен мангата ми дойде твърде мрачна и с груб арт, в интерес на истината, не че прочетох повече от 2-3 чаптъра всъщност. Даже много се чудех дали да гледам анимето, но там все пак нещата са раздвижени и се оказа, че ми понася по-добре. И да, гледам си го, непрекъснато валят спойлери от мангата, така че не успявам да се изненадам вече от нищо реално....

Posted: Thu Aug 15, 2013 10:47 am
by Xellos
Мене ми идват твърде нанагорно душевните им драми, на тия виенето и драматизъмъ им е еквивалентно на поуъръпите на драгънбола забравяш за кво аджеба реват в един момент. Така че мангата ще е пропусна смело, анимето е красиво ама да се понатрупа, че така дразнещо се мотат.

Posted: Thu Aug 15, 2013 11:43 am
by Mushu
Искам да кажа, че всеки път, когато в някое аниме пуснат рекап епизод, ми иде да си тегля куршума! ВТФ бе, минали са 12-13 епизода, кой кретен ще забрави какво се е случило дотам, че да има нужда да се повтаря всичко :evil:

Posted: Thu Aug 15, 2013 11:59 am
by Drigan

Posted: Thu Aug 15, 2013 12:13 pm
by Mushu
....Мда, как можах да ги забравя....

Posted: Thu Aug 15, 2013 12:46 pm
by alshu
кой кретен ще забрави какво се е случило дотам
Нали се сещаш, че това го правят, защото нямат готов епизод или защото нямат достатъчно материал за такъв, а договорът е за определена бройка и ТВ слота трябва да се пълни с нещо.

Това се е случвало и с мизерни и със свестни продукции...дори Cowboy Bebop има такава серия, но май не се е наложило да я излъчват.
(Пък що имаше реклами? Може би са я излъчили, а се води "неизлъчена" по западните телевизии.)

Posted: Mon Oct 21, 2013 1:50 am
by Amelia
Начи наваксах с мангата, където точенето на лиги, сополи и сълзливи ретроспекции продължава с пълна сила, но поне развиват и няква история в бекграунда. ОЩЕ НЕ СА СТИГНАЛИ ДО МАЗЕТО. Ама разни неща стават ясни и засега вниманието ми се задържа от мистерията. Реших да си пусна един епизод от анимето, където Микаса и Ривай спасяват Оцъклен Мухльо от няква интелигентна гигантка, за да видя как е анимиран боя там. Боят беше анимиран добре и продължи около 2 минути. Останалата част от епизода беше посветена на филър, в който се употребиха ВСИЧКИ възможни мелодраматични похвати за мелодраматизиране на мелодрамата. Имахме ревящи войници, които престъпиха заповеди и се върнаха назад, за да намерят тялото на приятеля Иван, гонки с титани, в които трябваше да хвърлят безценните тела Иванови по титаните, дълбокомудрени приказки, от които проличава че коравото копеле Ривай всъщност имал сърце и той и прочее простотии. Последва слайдшоу презентация на родители на загиналите, които ядат чорба и си говорят как синът им се прибира, щото още не знаят, че е умрял. Завършихме с евтина драма, дето я има и в мангата - като бащата на една от загиналите войнички от взвода на Ривай, взе да дрънка на Ривай някви неща за това как щерка му е млада и тря се омъжи. Щото още не беше проверил дали дъщеря му изобщо е жива - и аз бих постъпила така, когато детето ми се прибира от няква месомелачка с 50% вероятност за смърт. Господи, толкова много тъпота, всичката на едно място... А анимето друго освен тоя шит не предлага просто. Отдавна не бях виждала заглавие, което толкова силно подценява интелекта на зрителя. Мангата е маргинално по-добре, но и там ни се обяснява в прав текст по няколко пъти що е ужасно трагична трагедия това, че са умрели хора и колко е важно за общото благо разни лица да губят човешкото в себе си и да взимат тежки решения, които убиват други лица. Все аедно ако не ми го издекламират, няма да го схвана. Чувствам се яко издразнена от мисълта, че деля една и съща вселена с тоя буламач.

Re: Shingeki no Kyojin

Posted: Sat Dec 24, 2016 5:40 pm
by KoP3Le7o
https://www.youtube.com/watch?v=e8IthrzLP94

Савано пак изригва със саундтрака!