Page 1 of 3

SHADOWDANCE - Комикси

Posted: Wed Mar 13, 2013 2:39 am
by Roland
Това е тема, в която ще обявяваме новите материали в тази рубрика. Чувствайте се поканени да коментирате и обсъждате :)

Posted: Wed Apr 03, 2013 8:59 am
by Roland

Posted: Wed Apr 03, 2013 2:05 pm
by alshu
Ще се самоцитирам:
АлШу
03.04.2013 at 14:02

Честит ви прощъпалник на секцията!

И статията беше интересна.
Дано ни радвате често с материали там!

Posted: Wed Apr 03, 2013 5:25 pm
by passer-by
Добри статии и от двамата автори (кой е Никола Тепелиев все пак и защо я няма и позицията на Никола Белев, който е здраво подкован по темата? :P )

Ще си позволя само две леки забележки.

Никола:
Marvel винаги са били по-добрата от 2те компании, когато е ставало въпрос за изграждане на взаимовръзки в света им и между персонажите, затова глупости като липса на синхрон между отделните броеве и големите събития е вбесяваща.
Според мен двете компании са доста подобни като издатели на супергеройски комикси, които се редуват в краденето на идеи един от друг и напускането на автори заради несъгласие с редакторите.
Затова ми се струва, че избирането на едната като по-добра от другата до голяма степен е въпрос на лични предпочитания към световете и персонажите им и начина на представянето им (Марвъл - по-приземени и близки до нас и мразени/критикувани от народонаселението, ДиСи - по-митични и харесвани от въпросното народонаселение. Чудесен коментар на това различие се вижда в отличната минипоредица JLA/Avengers от Кърт Бъзиек и Джордж Перес). :wink:
за разлика от DC, Marvel не тегли майната на всичките години, през които са ги следили.
Според мен я тегли, но другояче, ти самият посочваш как в болда от първия цитат, и то не само между големи събития и отделни броеве. Въпросната липса на синхрон става все по-повсеместна и различните автори пишат едни и същи персонажи толкова различно понякога, че ти навяват мисли за шизофрения. :wink:
Плъс това заебаването на развитието и поведението на дадени персонажи, както е било изградено от предишни автори, и превръщането им в съвсем други образи понякога е доста тегаво.
А се случва дори един и същи автор да не успява да синхронизира събитията в различни поредици, които пише (Брайън, здравей :mrgreen: ).


И донякъде в тази връзка - Симеоне, много добре си посочил кусурите на ДиСи, но да беше балансирал историята с Кард в ДиСи с тази, която отскоро се вихри в Марвъл с Рик Ремендър и Ънкени Авенджърс 5 :wink: (стана дума за нея в комиксовата тема в Книги, има и линк към доста добра статия по въпроса).



Това обаче са подробности, и двете статии са доволно добри за този си обем. :thumbsup:

Posted: Wed Apr 03, 2013 6:18 pm
by Roland
Мерси за отзивите :) Две точки:

1. В първия ти цитат пичът вика, че Марвел са по-добри конкретно в интеракцията между поредици, не като цяло. Иначе по мои наблюдения DC бая издишат след Марвел по... много показатели.

2. За Ънкени Авенджърс реших да не пиша не за друго, а защото към момента е случайна аберация. Пък и материалът все пак не беше за "социалните течения в комиксите", то аз се колебаех и това да напиша, което написах...

Posted: Wed Apr 03, 2013 6:39 pm
by passer-by
Да, второто го разбирам.

По първото ясно, че говори конкретно за взаимодействието между поредици - ами според мен и двете компании имат издънки в тая област в един или друг момент.

За издишането - абе до лични предпочитания си е, иначе и аз израснах с Марвъл. :wink:
Просто и Двамата Големи имат силни и слаби периоди - по всички показатели: поредици, издателска политика, редакторска работа, сценаристи, художници (които често прескачат от едната в другата компания и обратно или заебават и двете).
За мен най-важното е, че и двамата издатели си имат четива, които заслужават вниманието на всеки, който се интересува от добри комикси. :)

Posted: Wed Apr 03, 2013 6:47 pm
by Roland
Да, това е безспорно. Но сега като съм тук и ги гледам отблизо, е доста явно. Първо, DC са много по-малки и бедни от Марвел. Второ, моделът им на издаване е много по-rigid и тромав. Изобщо...

Posted: Wed Apr 03, 2013 9:24 pm
by Random
Много ми допадна на мен статията, доста интересно и надъхващо като за пълен лаик. :)

Posted: Tue Apr 09, 2013 9:47 pm
by Random

Posted: Tue Apr 09, 2013 9:59 pm
by passer-by
Добро представяне на Танос за незапознатите, браво. :thumbsup:


Иначе се казва "придавам външност", не "предавам", а думи като "превидение" и "всемогъщие" май няма. :wink:


Никола Тепелиев пише ли във форума или само на статии кара? :)

Posted: Fri Apr 19, 2013 8:53 am
by Roland

Posted: Wed May 08, 2013 6:34 am
by Roland

Posted: Sun May 26, 2013 12:39 am
by Roland

Posted: Sun May 26, 2013 1:08 am
by passer-by
Приятен встъпителен материал, браво, Докторе. :)

Иначе за интересуващите се от историята на Марвъл, най-добре проученото, подробно и увлекателно изследване по въпроса вероятно е Marvel Comics: The Untold Story - от създаването на Fantastic Four до премиерата на Avengers, с материал от над 100 оригинални интервюта.


http://www.amazon.co.uk/Marvel-Comics-U ... 442&sr=1-1&

Posted: Sun Sep 15, 2013 10:03 pm
by Roland