Page 1 of 9

SHADOWDANCE - Статии

Posted: Wed Mar 13, 2013 2:38 am
by Roland
Това е тема, в която ще обявяваме новите материали в тази рубрика. Чувствайте се поканени да коментирате и обсъждате :)

Posted: Wed Mar 13, 2013 2:45 am
by Roland
Класация: Топ 10 Фентъзи поредици

Огромен материал, който готвим от доста дълго време, надявам се да ви хареса :)


...защото потроших около 10 часа да го оформям -_-

Posted: Wed Mar 13, 2013 3:01 am
by passer-by
Браво за положения труд и чудесно включване на новите автори - отличавам на първо място Ордо, чийто стил най-много ми допада, а и добавя параграф "Слаби страни".

Минах статията на диагонал, понеже ми беше любопитно главно кои заглавия сте включили и на кои места. Като цяло добра класация (от нещата, които съм чел), макар и някои заглавия да са на по-предни места може би и по силата на авторитета си и въпреки по-слаби свои части, които нарушават цялостното впечатление (Патрулите на Лукяненко според мен остават с високо общо ниво и без слаба част до момента, но не са толкова прочути в жанра. Същото важи за трилогията на Бари Хюгарт за господаря Ли).

Две неща ме учудват - някои от авторите не са дочели някои от поредиците (ако бяха, това може би щеше да се отрази на крайното им впечатление) и отсъствието на някои от старите кучета, особено при заглавия като Малазана, Колелото и Землемория (:wink: ), но не само.

При всяко положение евала за хвърления труд.

Posted: Wed Mar 13, 2013 3:08 am
by Roland
Мерси за отзивите, точно това й беше идеята на темата :)

Що се отнася до класирането - екипът (почти целият, не само хората, писали в статията) гласува в работния форум и това беше крайният резултат. И аз бих подредил някои заглавия иначе, но това е положението :)

Иначе що се отнася до няколкото недочетени поредици, в общия случай става дума за достатъчно ясни параметри, за да може да се пише. Не мога да коментирам за други, но при мен и Малазана, предвид опита ми от първите осем книги и множеството ревюта и коментари, които съм чел за последните две, очаквам, че мнението ми ще се промени слабо, ако изобщо. Пък и съм коментирал общи неща за поредицата като цяло, не за финала конкретно. Никъде в интернет не съм попадал на мнение, че финалът тотално преобръща представите ни за серията ;)

Posted: Wed Mar 13, 2013 3:13 am
by passer-by
Roland wrote:Никъде в интернет не съм попадал на мнение, че финалът тотално преобръща представите ни за серията ;)
Абеее, този на Тъмната Кула попромени моята, ама нейсе. :P

А гласуването е едно, писането на мнение е друго. В смисъл, като видя статия за Колелото, Землемория или Малазана, веднага се сещам за определени хора тук. :wink:


Евентуално пуснете отделна статия за фентъзита, които са по-слабо известни, но заслужават прочит, по-горе дадох два примера. :)


Но статията със сигурност върши чудесна работа по критерия "десетте класики, с които всеки фентъзи фен трябва да се запознае".

Posted: Wed Mar 13, 2013 3:26 am
by Roland
Еми аз пък не говорех за Тъмната кула (за която да, доста хора писаха, че финалът е преобръщащ, но също така ще забележиш, че аз не съм писал), а за Малазана, който е една голяма аморфна маса, със или без финала си...

А това кой е писал, уви, беше въпрос на желание :/

Posted: Wed Mar 13, 2013 11:23 am
by Dante
Ебати епичната, МЕГА статия, евалата, пичове!!!!

Posted: Wed Mar 13, 2013 11:58 am
by Ordo Malleus
Голямо Благодаря за коментарите и хубавите думи, наистина отне доста време и усилия създаването на този материал - което в никакъв случай не означава, че не се забавлявахме... е, може би с изключение на Роланд, комуто се падна да форматира цялото нещо, да пише уводи и още безброй неща :lol:

Радвам се, че предизвикахме някакъв отклик, надявам се и други хора да се включат с мнение, критика или каквото им е на сърцето.

Posted: Wed Mar 13, 2013 2:34 pm
by thunder
Яко! Евала :)

Posted: Wed Mar 13, 2013 4:43 pm
by Devoted of Slaanesh
И на мен ми хареса много. Поздравления за екипа. Новата кръв успешно се е вляла! :wink:
Чакаме следващите ви творби с нетърпение!

Posted: Wed Mar 13, 2013 6:45 pm
by RRSunknown
Одобрявам - и материала като такъв и подреждането :metal:

Сега мисля да го разпространя във фейсбуук и по форумите.

Posted: Wed Mar 13, 2013 7:16 pm
by tigermaster
Определено як материал, много ми хареса. Надявах се да видя и поредицата на Бари Хюгарт за господаря Ли и Вол Номер Десет, всъщност, понеже ми е нейде в топ три на любимите фентъзи серии, но статията ми хареса. Трябва най-после да го видя Бакър, отдавна му се точа...

Posted: Wed Mar 13, 2013 8:50 pm
by RRSunknown
Забравих да кажа, че ме кефи как Симо дойде на моя акъл за Колелото и след епични спорове по темата е разбрал за какво говорех.

Posted: Wed Mar 13, 2013 9:08 pm
by ProxyFantasy
Идеята е готина, защото подава на човек, нови поредици, към които да се насочи... Но личното ми мнение, е че не сте прави в подреждането...Нооо това си е фенщина хД

Posted: Thu Mar 14, 2013 12:02 am
by Roland
RRSunknown wrote:Забравих да кажа, че ме кефи как Симо дойде на моя акъл за Колелото и след епични спорове по темата е разбрал за какво говорех.
А, споко - все още мисля, че си тотално в джаза с твърдението, че народите му били различни ;)