Толерантен ли е българинът и толерантността въобще

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Tue Jan 22, 2013 2:23 am

Българското общество е толерантно и отворено някой друг път. Не знам как е при вас в Монреал, но аз откакто съм в Канада само ми става ясно колко нетолерантно и затворено е българското общество. Добре, че сме пасивни в нетолерантността си, че иначе щяхме да сме на нивото на Африка в някои отношения.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Jan 22, 2013 4:39 am

Подкрепям горното. България е ужасно нетолерантна по един неприятно пасивно-агресивен начин.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Samail
Sorcerer
Posts: 436
Joined: Fri Mar 19, 2004 4:48 pm
Location: Монреал, Канада

Post by Samail » Tue Jan 22, 2013 5:27 am

Абе като сравнявам с тукашните...

Аз честно не съм бил много в контакт с хора (българи) които не са били с толерантно мислене, не знам за вас. Тук форума е още едно доказателство, ето огледайте се. :)

Не е някак си на място още повече да се говори за пасивност, след като тук в Запада, са се извършили сума ти гонения на малцинств, етноси и онеправдани хора, и много често под егидата на "равентсвото на всички хора под един Бог". Да не забравяме че Кинг накрая на живота си заявява че неговата мечта е несбъдната.

Едит: ей оня ден тъкмо се навършваха 70 години от спасяването на българските евреи, почти непрецедентент случай в много страни. Историци винаги се намират с различни анализи и тъй нататък, но истината е че всички тея евреи дълбоко признават сами признателност на България че ги е спасила. Тъй че мислете в голям мащаб за толерантноста на България, в исторически контектс, а не само въз основа на единични елементи в годините на ужасно труден преход. (айде че малко преповдигнах патоса..)
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Tue Jan 22, 2013 9:41 pm

Amelia wrote:Българското общество е толерантно и отворено някой друг път. Не знам как е при вас в Монреал, но аз откакто съм в Канада само ми става ясно колко нетолерантно и затворено е българското общество.
Според всичките ми познати и колеги, които са родени или отраснали в Монреал, там хората са доста неприятни като цяло. Една нова колежка от Монреал беше искрено шокирана, че в нашата част на Канада хората са отворени и се отнасят добре един с друг. Да я цитирам: "I can't believe how different it is from Montreal - people here are actually NICE." :mrgreen: Забавното е, че Калгари всъщност е cowboy redneck heaven и е пълно с идиоти.

Иначе в България хората живеят с някакви илюзии за толеранс, но дотам...

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Jan 22, 2013 10:08 pm

Да, тук като цяло мразим расизма, негрите, евреите, турците и циганите.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Mr. Nobody
Misting
Posts: 275
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:08 am

Post by Mr. Nobody » Wed Jan 23, 2013 1:38 am

А кой точно по света не ги мрази? Където твърдят обратното, са обикновено лицемерни и политически коректни. Циганинът никъде по земното кълбо (дори и в Индия!) не са го приели с отворени обятия... Много сме си добре, не сме тръгнали да убиваме и колим някого заради цвят, религия и т.н. Затова се нарича толерантност - може да имаш нещо против човека, но не му пречиш и не го показваш. Ако хората се възприемаха такива, каквито са, нямаше да го има този термин въобще.

И Канада не може да бъде давана като най-големият пример, най-малкото защото е страна, създадена от емигранти - единствено индианците биха могли да бъдат питани дали са толерантни. Всъщност не - забравих, че те бяха почти изцяло изтребени от френските колониалисти.
'Poetry first, sausage - later!'

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Jan 23, 2013 1:55 am

И на какво си базираш мнението, Мр. Нободи? И това мнение и онова мнение за англичаните дето били по-ограничени от нас? Пътувал ли си из света някога? С чужденци комуникирал ли си изобщо? Щото нещо твърде ни се разминават представите за света и аз не мога да си представя как човек, който си е подавал някога носа извън родния коптор може да ги приказва такива.
И аз едно време робувах на тая митология дето е популярна в България, ама ми мина като пообщувах малко с всичките тея хора, които се предполага да мразя и презирам.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Jan 23, 2013 2:06 am

Мен ми е по-дразнещо, че се говори за циганите все едно са някаква константа, неподлежаща на промяна.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Jan 23, 2013 9:10 am

"Затова се нарича толерантност - може да имаш нещо против човека, но не му пречиш и не го показваш. Ако хората се възприемаха такива, каквито са, нямаше да го има този термин въобще. "

Това си е вярно за мен.

Разлика в хората може да не може да се генерализира, но между културите - да. Тъй като живеем във време, в което за съжаление те се стопяват и размиват, е лесно да се отърсиш от стереотипите, но все още имат някакво значение. Специално отношението към циганите е много подвластно на тяхната култура. Това със сигурност е некоректно спрямо някои представители на този народ, така че да чакаме или да опитваме да предизвикаме някакси момента, в който социалното напрежение ще бъде разрешено (не се наемам да кажа как, а и имахме много говорене по тоя въпрос).

В България не сме нито стряскащо етнически/религиозно нетолерантни (срв близкия изток или примерно сърбия), нито стряскащо толерантни (срвн германия). Казвам го като човек, който доста е пътувал по чужбина.

Доста по-неприятно е, че ставаме все по-нетолерантни към хората около нас (българи). Случаят "Монреал" дето описва АлДим.

Всъщност представата на всекиго за някой друг народ идва от начина, по който вижда хората навън - как се държат един с друг, и как се държат с него. Ако не са склонни да му се усмихват, да са учтиви и да помагат, човек инстинктивно решава, че са дръпнати и на границата на неприятни. За съжаление по този критерии представата за българите със сигурност е ужасна на всички. Аз правя каквото мога с моите гости, минимизирайки сблъсъка им с продавачки и раздавайки го екстра-найс, но наистина впечатлението на всеки чужденец се поражда от случващото се навън, а не от някой екстра-найс познат и неговите приятели.
This is it. Ground zero.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Wed Jan 23, 2013 9:23 am

Mr. Nobody wrote:И Канада не може да бъде давана като най-големият пример, най-малкото защото е страна, създадена от емигранти - единствено индианците биха могли да бъдат питани дали са толерантни. Всъщност не - забравих, че те бяха почти изцяло изтребени от френските колониалисти.
What. The fuck. Are you talking about?!?
Това е такава тотална глупост, че направо нямам думи. На първо място самите индианци са воювали масово помежду си, докато разните колониални народи като французите, англичаните и холандците дружно са се бъркали в местните взаимоотношения, търговията и т.н. и са воювали помежду си на свой ред, използвайки индиански племена като съюзници. Със сигурност е имало не една и две кървави войно през 17-ти и 18-ти век на кандска територия, но едно мога да ти кажа със сигурност - никакво "изтребване" на нещастни и безпомощни местни от зли колониалисти не е имало.

Мятай по някой-друг поглед към Wikipedia поне, така ще се излагаш по-малко.

Истинската толерантност, между другото, е да ти пука за хората според личните им качества, а не расовите и етническите им принадлежности. Доколкото съм видял от постовете ти, ти не си способен на това, така че нямаш никакво право да ни говориш за лицемерие.

User avatar
Mr. Nobody
Misting
Posts: 275
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:08 am

Post by Mr. Nobody » Wed Jan 23, 2013 10:53 am

Amelia wrote:И на какво си базираш мнението, Мр. Нободи? И това мнение и онова мнение за англичаните дето били по-ограничени от нас? Пътувал ли си из света някога? С чужденци комуникирал ли си изобщо? Щото нещо твърде ни се разминават представите за света и аз не мога да си представя как човек, който си е подавал някога носа извън родния коптор може да ги приказва такива.
И аз едно време робувах на тая митология дето е популярна в България, ама ми мина като пообщувах малко с всичките тея хора, които се предполага да мразя и презирам.
Живял съм и в чужбина, много ми се чудеха на приказките за стереотипите :lol:

Не мразя никого (наистина!), просто ви показвам нагледно, че с нищо не сме по-долу от прехвалените западни народи. И историята затова се учи - за да се знае какво се е случвало преди и на какво е способен даден народ, как стига понякога и до изтъпления. Не са минали и 70 години от Втората Световна и германците се дават като пример за толерантност?! Има си хас! Като нищо може след 20 години да им се видят турците твърде много и пак да избухнат като тенджера с боб и вурст под налягане. А в същото време българите, спасили безпрецедентен брой евреи в онези времена (в Дания, в която все се изтъква колко много били, са едва 5 000), са давани като пример за нетолерантност! Е това не мога да го разбера!

Като заключение - не е хубаво да се мрази заради миналото, но също така не е препоръчително то да се забравя.


AlDim - Прав си, малко неподготвен се изказах за французите и индианците. Обещавам да попрочета повече по въпроса.

Но не мога да се съглася изцяло с твоето обяснение за "толерантност" - негов синоним е "търпимост", демек преглъщаш някаква лична неприязън, породена от различията между теб и другия човек.

Колкото до лицемерието - аз може да говоря от време на време като нетактичен балкански шовинист, но определено не смятам, че съм лицемер. Просто защото си казвам в очите на хората винаги това, което мисля. Пък били и те чужденци. И ако щеш ми вярвай, през живота ми не са ме били за това. Просто те разбират веднага какво ми е мнението по даден въпрос (вместо просто да се усмихвам дружелюбно, което би било лицемерно), започват да се аргументират защо не е така и много често са ми променяли становището.

П.П. Мога да напиша цяла книга с глупостите, които съм наговорил на хора от други етноси - сами няма да ми повярвате :lol: И противно на вашата логика, това по-често е разрушавало бариерите помежду ни, вместо да изгражда нови.
'Poetry first, sausage - later!'

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Jan 23, 2013 10:59 am

Не мразя никого (наистина!), просто ви показвам нагледно, че с нищо не сме по-долу от прехвалените западни народи. И историята затова се учи - за да се знае какво се е случвало преди и на какво е способен даден народ, как стига понякога и до изтъпления. Не са минали и 70 години от Втората Световна и германците се дават като пример за толерантност?! Има си хас! Като нищо може след 20 години да им се видят турците твърде много и пак да избухнат като тенджера с боб и вурст под налягане. А в същото време българите, спасили безпрецедентен брой евреи в онези времена (в Дания, в която все се изтъква колко много били, са едва 5 000), са давани като пример за нетолерантност! Е това не мога да го разбера!
Не говорим ли за съвременните българи обаче?

User avatar
Mr. Nobody
Misting
Posts: 275
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:08 am

Post by Mr. Nobody » Wed Jan 23, 2013 11:08 am

Както казах вече, народите (разбирайте народопсихологията) трудно се изменят. Каквито са били хърватите, сърбите и албанците преди 100 години, такива са и сега (в по-голямата си част) като манталитет. Затова не мисля, че правим изключение. "Бай Ганьо" е нагледен пример - все още много хора могат да се припознаят (ако са поне малко широко скроени!) в този персонаж.
'Poetry first, sausage - later!'

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Jan 23, 2013 11:15 am

Тогава защо се аргументираш със спасените евреи?
То е било резултат от решения на високо ниво (митрополит Кирил), повече отколкото от всенародно великодушие и емпатичност.

Отделно от това, общите твърдения като това за народопсихологията създават единствено и само фалшиво удовлетворение, че си разгадал някаква "мистерия", и скриват много по-интересните и важни разлики, независимо колко са трудни за засичане, между това какво е било тогава и какво е сега - както и какво е тук и какво е там. Накратко, общите категоризации са непродуктивни в мисловен и практически план :)

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Wed Jan 23, 2013 11:55 am

Като начало, и аз не смятам, че сме супер нетолерантен народ. Но не смятам и че сме забележително толерантни. Дори да сме били толерантни към евреите си (за което Трип изказа някои съмнения), това не ни прави толерантни към хомосексуалните, цветнокожите, арабите или жените в определени случаи.
Аз лично смятам, че в повечето случаи интелигентните и/или младите хора у нас са толерантни, но пък има и твърде много, които просто по навик не са. И нито едините, нито другите са някакви изолирани слуачи.
Last edited by Morwen on Wed Jan 23, 2013 12:09 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 11 guests