Page 1 of 1

Книгоиздаването и книгоразпространението в България

Posted: Sun Oct 28, 2012 8:21 pm
by Devoted of Slaanesh
От известно време се наблюдава сериозно нарастване на цените на книгите.Оправданията на издателите са ни до болка познати. Но цени от по 25-30 лева вече не са изключение и книгите въобще не са с твърди корици, страхотно оформление или рисунки, нито са на луксозна хартия.

Самият аз професионално съм се сблъсквал с част от големите играчи в този бизнес, докато работех в България. Впечатленията ми в повечето случаи не са никак добри. Никаква бизнес етика или дори нормални отношения. Най-зле бяха наричащия сам себе си баш тариката Йордан Табаков от несъществуващата вече верига книжарници Буквите, както и другарите от веригата Пингвините.

След изчезването им от пазара ни, си мислех, че са останали само по читавитe играчи, като коректните Сиела например.

Попаднах на една статия в Биволъ и направо занемях - тa те просто са се маскирали като чисто нови вериги.
Хората завлечени и ощетени от тях ще ги познаят и ще се опазят от повторната грешка да работят с тях, но не е изключено да бъдат подведени отново...

Ето линк със статията:

http://bivol.bg/patevoditel-iz-knizhars ... sti-1.html

След прочита и, ми станаха ясни доста неща, които са ме озадачавали.

Не се чудя вече и къде са ни будителите. и да ги е имало, отдавна са удавени от мръсната вълна наречена книжен бизнес в България ...

Posted: Mon Oct 29, 2012 10:28 am
by JaimeLannister
Имам един познат, който е собственик на издателство и ми беше разказвал какъв мутрафон е шефът на Буквите. Тогава си мислех, че преувечлиава...

Posted: Mon Oct 29, 2012 1:27 pm
by Razaelski
Според мен голям проблем идва от това, че преди време Тройната Коалиция (или може би, още по времето на царо) се въведе един страшно нелеп "Данък Книга". Т.Е. наложиха данъци върху книгата. Първанката дори и не наложи вето (въпреки, че се говореше, че може би ще го направи) и от тогава до ден днешен този данък така си и остана и май не беше никак малък, нещо от рода на 20 % процента данък на парче се зачисляваше за културата (освен ако не се бъркам нещо).

Отделно, че разпространителите са си "мафия" и бачкат само с най-големите издатели. :lol: Иначе, лично аз съвсем не смятам, че издателите ни са сто процента скапаняци и некадърници както ги изкарва Дантето в блога си и фейсбук коментарите си. На пазара има от Пиле Мляко. Ето го, даже и Станек ви го издадоха. Не виждам поводи за недоволство.


П.П. Прочетох статията. Нищо ново под слънцето. Същата е схемата и с телевизионните и кино продуценти у нас :lol:

Posted: Tue Nov 06, 2012 12:05 pm
by bsb
Понеже гледам, че няма особен интерес, ще задам един леко провокационен въпрос.
Каква полезна функция изпълняват у нас "общите" книжарници, т.е. тези, които не са на конкретен издател?

Posted: Tue Nov 06, 2012 12:32 pm
by Marfa
Ми като супермаркетите. Отиваш и намираш там всичко, а не само нещата на конкретно издателство. Впрочем, не съм сред почитателите на Райна Маркова.

Posted: Tue Nov 06, 2012 5:36 pm
by Moridin
Има нова книжарница на Бард на графа - където беше първият буктрейдинг (май) навремето - почти до Славейков :)

Иначе какво искаш да кажеш с това подчертано "у нас", бсб? Каква друга по-висша роля изпълняват общите книжарници в чужбина?

Posted: Tue Nov 20, 2012 5:34 pm
by moonlight

Posted: Tue Nov 20, 2012 5:54 pm
by RRSunknown
Цените не са мръднали за толкова време ? :shock: