Backup, encryption, security and your digital life

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ползвате ли бекъп?

Не, за какво са ми?
5
24%
Не, нямам нищо важно.
6
29%
Имам някакъв бекъп, май, стар.
5
24%
Райд 1, 2 онлайн бекъпа, локален NAS и през всеки 10 дни всичко се сваля на ленти.
5
24%
 
Total votes: 21

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Backup, encryption, security and your digital life

Post by The Dragon » Tue Aug 21, 2012 12:53 pm

Така - от доста време мисля да я отворя тази тема защото въпреки че в днешния свързан свят натрупваме все повече и данни, акаунти и логини културата която имаме за защитата и опазването им е на нивото на културата за предпазване от СПИН в подсахарената африка.

Факта че изобщо съществува позиция като тази http://www.infoworld.com/d/adventures-i ... 2?page=0,3 може да ни подскаже колко е сериозен проблема. Комбинацията на непознаване на компютрите как работят с факта, че повечето техника работи достатъчно добре, че да ни даде фалшиво чувство за сигурност води до едно пренебрежително отношение към защитата на данни от загуба или кражба, както и реалната цена която сме готови да заплатим след това за възстановяването.

Загубата на данни е нещо което неизбежно ще се случи на всеки от нас. В последната година се наложи да нося диск на спасяване на една позната, на цена колкото на нов 10-на пъти по голям диск, а за жалост и Жоро си имаше собствен data loss event наскоро.

Бекъп - това са резервни копия на данните които са ви ценни и от които може да се възстановят при нужда. Стандарта е на 3 места, поне едно от което да е на различна физическа локация. Трябва да се тества от време на време дали може да се възстановява от него.

Криптиране - подсигурява, че един крадец или навлек няма да може да рови в личните ви документи в случай на физическа загуба на устройството. Разбира се това прави загубата при забравяне на парола или физическа повреда на твърд диск 100%. В такъв случай бекъпа е задължителен.

Кои данни са ценни: ами тук поне емпиричното правило е колко трудно може да се възстановят. Ако е свалено от интернет - най вероятно не е ценно. В крайна сметка торент директорията и музикалната колекция са огромни, но дори и да изчезнат - лесно възстановими. 10 годишното хистори на скайп е 100 мегабайта, профила в мозила 10 - но отидат ли си - лоша работа. Както и различни проекти, снимки, контакти, имейл - като цяло ако е създадено от вас, или го имат много малък кръг от хора и подобни - трябва да е защитено.

Бекъп услугите като цяло са платени, но излизат доста по-евтино от услугата възстановяване от професионалисти на умрял хард.

Типове бекъп:

1. Никакъв - най-често срещания при домашните потребители.
2. Копиране на нещата в същия хард - виж 1.
3. Копиране на втори хард - първо ниво на защита, може и да свърши работа в ограничен кръг от случаи. Но при доста типове повреди може да се окаже неадекватно.
4. RAID 1 - дублиращ диск който поддържа копие на цялата информация от основния хард. Номер 3 но направено като хората. Не защитава от shift + delete, токови удари, изгорели захранвания, кражба, ритници и подобни.
5. Външен хард диск - става стига да не е основното средство. Освен това се повреждат, губят, крадат и то винаги в най-неподходящия момент. Освен това изискват усилие да се сетиш да го вържеш и ползваш което автоматично означава че няма да се ползва.
6. Онлайн бекъп - най-доброто решение за момента. Хубавите са платени, но Гугъл и Microsoft предлагат 5 и 7 гигабайта съответно безплатен онлайн сторидж, които са едно добро начало.
7.CD/DVD - еми няма да го изберат Ал Гор за президент, може да залагаш спокойно при букмейкърите за изборите в лето господне две илядно.

В някои от следващите постове ще разгледам по детайлно някои облачни услуги и начини за криптиране на дисковете и за защита на онлайн акаунтите. Как си защитавате вашите данни?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1453
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Post by Ordo Malleus » Tue Aug 21, 2012 1:12 pm

В работата ги защитаваме.

В нас имам един външен диск 1.5 тера, но не е за бекъп, а по-скоро да си мятам неща, които да не се търкалят на HDD-то на компа. Освен ако не е някакъв вид творчество, което е на практика невъзстановимо (ръкопис на книга да речем, някакви рисунки и т.н.), не виждам смисъл от бекъп за нормален потребител. Ще отидат няколко хиляди емпетройки, десет филма и колекция снимки на безпаметни напивания, чудо голямо. А и честно казано, ако толкова си на зор да ги възстановиш тия неща, не виждам как 10-на години занимания с бекъп-и и т.н. са worth it, като можеш да го дадеш диска на професионалисти и да ти върнат инфото. Чак с RAID-ове и NAS-ове да се занимавам домА - забрави.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

bsb
Paragon
Posts: 640
Joined: Sun Dec 06, 2009 7:33 pm

Post by bsb » Tue Aug 21, 2012 1:26 pm

RAID 1 и производни (5, 1+0, може би други) не е бекъп, т.е. не е архивиране или създаване на резервно копие на информацията. А е просто резервиране на носителя на информацията. Което са леко различни неща. Сигурен съм, че ти е добре известно, все пак си го написал, макар и с по-малко думи.
Затова смятам, че изобщо не бива да се намесва като стратегия за бекъп. Най-много може да се опише като нещо, което не бива да се ползва за бекъп.

Dropbox има доста аналози, къде по-добри, къде по-лоши. Още не мога да се прежаля да опитам Google Drive, понеже не смятам, че Google наистина иска да се занимава с това.

Иначе всички онлайн системи за бекъп имат един фундаментален проблем. Нямаш контрол над информацията. И колкото и да е шифрована, винаги може да се окаже, че не е съвсем шифрована. Примерно в Dropbox могат да ти видят данните: https://www.dropbox.com/help/27/en
За Google не съм търсил, но вероятно и там е така.

От друга страна, няма съмнение, че онлайн бекъпът е най-удобното нещо в момента за обикновените потребители - или поне онези с достатъчно бърза връзка. Няма нужда да помниш, да включваш и изключваш дискове.

А ако трябва да отговоря на въпроса как защитавам данните си - ами не ги защитавам. Може би ценните са някакви мегабайти, обаче още не съм ги организирал в лесен за бекъп вариант.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Tue Aug 21, 2012 1:35 pm

Последното беше шега. А домашен нас или htpc вече изобщо не е екзотика във времената когато все повече хора изобщо не си правят труда да връзват ТВ-то към кабел.

А проблема със специалистите е че не винаги могат и цените са солени. Умряло ССД става трудно и скъпо възстановяването. А ако са надрани плочите на харда успех.

А за домашните потребители - въпреки че е малко вероятно да ти свърши живота, със сигурност на всеки комп има неща които да те заболи от тях ако залипсват - хисторита, букмаркс, мейлове, да не говорим за 480 000 бебешки снимки които всяка уважаваща себе си бг мама трябва да има.

А и темата е за цялостно подсигуряване на дигиталния живот за който човечеството все още не е готово:

http://www.wired.com/gadgetlab/2012/08/ ... n-hacking/

http://www.theatlantic.com/magazine/arc ... _page=true

Едит: @bsb Услугата която аз ползвам за онлайн бекъп позволява личен ключ да зададеш - тогава и те не могат да видят за какво аджаба си качил.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1453
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Post by Ordo Malleus » Tue Aug 21, 2012 1:45 pm

The Dragon, евала за усилието, наистина го оценявам, а и в крайна сметка аз самият се занимавам с информационна сигурност. Обаче 95% от обикновените потребители, извън работа, просто нямат нужда от някакви специфични защити, бекъп-и и т.н.

Както казах, ако наистина се занимаваш с творчество и ти е много важно - купуваш някво външно дискче и меташ там нещата или ползваш въпросните онлайн услуги. За всичко останало абсолютно не смятам, че си струва усилието.

В кариерата ми на IT, към 8 години, не съм срещал повече от 2-3 наистина "отишли" твърди дискове. И обикновено като му кажеш на юзъра, че примерно струва 300лв. възстановянето на инфо (единственият път когато ми се наложи да ползвам такава услуга, преди години беше) и се оказва, че тия неща не са толкова важни. Еми, ако инфото не ти струва 300 кинта, за чий ще се тровиш със софтуери, хардуери, cloud услуги и пр.?

Да, фрустриращо е в първия момент загубата на линка към онова якото порно, след две вечери си го забравил.

В корпоративният свят, дори и в БГ, общо взето са се осъзнали и доколкото ми е направило впечатление, на сравнително добро ниво се съхраняват и защитават данни.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Tue Aug 21, 2012 5:52 pm

Еми аз си бекъпвам документите и файловете на работа. Периодично - на два харда и на ДВДта.
У нас, Александър е настроил някакъв автоматичен бекъп на някакъв екстърнъл хард поне на настолния компютър. Бекъпвали сме и трите лаптопа там. Но лаптопите ги бекъпваме само ако дадат индикация, че ще се развалят нещо. Наскоро ми гръмна харда на единия - спасихме документите, ама 250 гиги аниме си замина. Не страдам от тоя факт - сериалите, които искам да имам или ще си ги купя, или ще си ги сваля пак.
Снимките ги бекъпваме постоянно и ги раздаваме на 2 семейства в България. Купихме на нашите Кодак диджитал рамки с големи мемори карти и на всяко прибиране им слагаме нови снимки там, щото те искат да гледат каквото ние сме видели. Сега изпратихме кумата, дето ни беше на гости, с две флашки снимки нататък, че не знам ние кога ще си ходим. :lol:
Имаме и БД записвачка (и недокоснат шпиндел с БДта) и дори не сме я проверили дали работи, ебаси. Някой ден ще пробвам да бекъпна нещо с нея - примерно целият ми докторантски труд мое да иде на 2-3 БДта, които ще оставя на шефа, да им се радва.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Tue Aug 21, 2012 6:17 pm

Аз съм описаната "позната", дето рева заради гръмнал хард. Евала, спасиха ми го, при това на цена, която е под инфото на него (защото, по закона на Мърфи, не ми умря харда с аниме или филми, а този с текстови файлове и снимки, тоест, с най-важното ми инфо). Вече имам онлайн бекъп и не съжалявам за парите, които ми струва. Напълно си заслужава спокойния сън.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue Aug 21, 2012 8:23 pm

След инцидента с откраднатия ми външен хард, минавам не само на онлайн бекъп (който както и да е не може да бекъпне всичко, без яко постояноство), но и на следящ софтуер във фърмуера.

ВЗЕХА НЕЩА ЗА 10 БОНА БАСИ ПРИТРЯБВАЛ ИМ БЕШЕ ТОЯ ХАРД ЗА СТОТИНА ЛЕВА :(
This is it. Ground zero.

User avatar
Mindcrime
Arcanist
Posts: 827
Joined: Sat Mar 29, 2008 5:31 pm
Location: Shadow Earth

Post by Mindcrime » Tue Aug 21, 2012 8:33 pm

Аз досега не съм ползвал сериозен бекъп, най-малкото защото не мога да се доверя на техника която във всеки един момент може да се скапе на някакъв случаен принцип. От известно време обаче обмислям да почна да ползвам някакви облачни услуги, най-вече за снимки и тям подобни шитс, защото един път съм горял лошо.

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Tue Aug 21, 2012 8:48 pm

Moridin wrote:След инцидента с откраднатия ми външен хард, минавам не само на онлайн бекъп (който както и да е не може да бекъпне всичко, без яко постояноство), но и на следящ софтуер във фърмуера.
Жоро, зорът е първите 2 седмици (според обема на инфото ти, де, аз съм с 5ТВ хардове, от които около 200 ГБ са част от бекъпа ми) и то според скоростта на ъплоуда ти. Аз, когато ми течеше първичното бекъпване бях още на бавен нет и не ми се лишаваше от торенти, та ми отне около 12 дни. След това е лесно.

Не ми пука за филми/сериали/амиме, но имам списък с тях, за да ми е по-лесно възстановяването после.

Но поне вече няма да съм в паника, че може да си изгубя папките с учебници, снимки или документи. Но сега ги имам и на 2 различни компа, освен онлайн бекъпа.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20295
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Tue Aug 21, 2012 10:58 pm

Нинам, аз се справям чудесно с една 16гб флашка за лични нужди в момента, нищо кой знае какво ценно нямам по компютъра освен документи, докато работя си правя копия на 2-3 места фтп/гмейл/преносим хард, но тва е само докато има служебна информация. Снимките на някое и друго двд и драйверчета. Програмите са на един торент растояние за да складирам стари версии по дискове...
:ninja:

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Wed Aug 22, 2012 12:07 am

DVD, Флашка и един хард който се ползва само за бекъп - не мисля че имам нужда от онлайн платени услуги, NAS и Raid.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Wed Aug 22, 2012 6:02 am

5. Външен хард диск - става стига да не е основното средство. Освен това се повреждат, губят, крадат и то винаги в най-неподходящия момент. Освен това изискват усилие да се сетиш да го вържеш и ползваш което автоматично означава че няма да се ползва.
Wha...??? Точно това е най-ултра-мега-тотално лесният и труден за забравяне начин за бекъп. Не знам как е в БГ, но тука 90% от външните хардове вървят с автоматичен бекъп, като за останалите има Norton 360, Ghost, Windows Backup & Restore, Acronis и какво ли още не. Просто си оставяш харда включен и не го мислиш. Аз лично разполагам с един 2TB и един 3TB за автоматичен бекъп, и един стар с архив на основните ми файлове отпреди няколко години.

За клиентите любимия ми вариант е Clickfree (те са част от Intel) - ползването на техните хардове за автоматичен бекъп включва следните стъпки: а) бучиш го в компа б) нищо повече. Запазват всичко - системата, програмите, файловете...

При наличието на повече компютри идеална работа вършат WD Live или Time Capsule-а на Apple за мрежов бекъп.

На бизнес потребителите (или хора, които доста си разнасят лаптопите) винаги им препоръчвам и онлайн бекъп. Най-готина е опцията, която включваме в новите ни сетъпи - Norton 360 Everywhere с 25GB бекъп.

За дългосрочен бекъп много подходящи са archival grade DVD-та (или Blu-Ray-ки, които принципно са по-качествени от DVD-тата) и ръгането им в water и fireproof сейф. Както жената каза, още не сме стигнали до Blu-Ray-ките щото сме мързели, но някой прекрасен ден ще ги оползотворя.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20295
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Wed Aug 22, 2012 8:21 am

Абе малко скъпарски са ми блурейките като медия още, иначе трябва да пробвам някой ден дали ми работи записвачката с тях, поне някое и друго аниме/сериал да складирам верно.

Иначе за външните хардове излизаше май изгодно една докинг станция за два харда гнезда, един кашон еднакви хардове и ползването им като външни или клонирането един на друг ако човек толкоз чак му трябват терабайти.
:ninja:

User avatar
Ordo Malleus
Mistborn
Posts: 1453
Joined: Fri Apr 23, 2010 9:59 am

Post by Ordo Malleus » Wed Aug 22, 2012 9:55 am

The Dragon, ако е уместно да ми споделиш, би ли казал какво работиш? Очевидно IT е, но по-специфично? Благодаря.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot], Bing [Bot] and 15 guests