Puzzle

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Post Reply
User avatar
Mindcrime
Arcanist
Posts: 827
Joined: Sat Mar 29, 2008 5:31 pm
Location: Shadow Earth

Puzzle

Post by Mindcrime » Wed Aug 15, 2012 1:12 pm

Има ли някой който още да си пада по тази архаична форма на забавление :D. Надявам се все още помните онези glory days в които, пъзелите на Unicef бяха върха на детският entertainment.

Аз доста години не бях пипал сериозен пъзел, но покрай едно мое скорошно чудене, как да декорирам част от стаята на детето реших, че ще бъде много яко ако обзаведа една от стените с някой готин пъзел. След няколко дневно ровене из различни сайтове и магазини се спрях натози модел на Ravensburger. Пъзелът се състои от 18240 парчета и има размери 2,76 x 1,92. Тъй като обема от толкова много части надхвърля възможностите за подреждането му в една средно статистическа стая, цялото това нещо е разпределено на 4 части(горе-ляво, долу-ляво, горе-дясно, долу-дясно) и има възможност за модулно съединяване. Към края на първата част( най трудната от всички, тъй като 70 процента от повърхността е едно голямо слонско тяло) нещата изглеждаха така(има сложено още но в момента не мога да направя нова снимка):
Spoiler: show
Image

От началото на подреждането досега минаха около месец и половина, като се надявам в зависимост от свободното ми време до две седмици тази част да е готова.

Вероятно има хора които смятат, че подреждането на по-голям пъзел е трудна работа, но не е, особено ако човек има предначертан план как точно да го направи. В най-общи линии етапите за оптимално и бързо редене са следните:

1. Сортиране - най-неблагодарната, скучна и неприятна част от упражнението, но в същото време и най-важната. От това как ще направиш първоначалното сортиране зависи колко бързо ще се справяш в последствие. Важното е в колкото се може по-голяма степен да разделиш отделните части на "картинката" на отделни купчинки.

2.Обособяване на рамката - при започването на който и да е пъзел най-лесно се получава оформянето на рамката, тъй като работиш само с парчета които имат само по три страни с дупки или "пишки", вместо стандартните четири.

3. Сглобка на различни фрагменти - доста често хора които започват да редят се изправят пред фундаменталния въпрос: "От къде точно да започна?". Една от най-често срещаните грешки е да се опитва да се почне от директно продължение на рамката. Там нещата винаги са "мъляви", човек още не е запознат със структурата и мащаба на пъзела и обикновено се тръгва мнооого бавно. Далеч по-лесният вариант е да се стартира със сглобяването на отделни фрагменти които, са лесно разпознаваеми, намират се сравнително близо до четирите ъгъла на картината и дават солидна база за "надграждане". В моя случай началото логично беше дадено с фламинготата и дребните животни, като лека полека надградих небето, фауната и дърветата.

4. Подреждане на останалите парчета - макар че, най-трудната част предстоеше(слонът) колкото по-малко парчета остават на дъската толкова по-лесно е ориентирането кое къде трябва да отиде.


Без да си поставям срокове се надявам, че пролетта когато се постопли ще мога вече да го залепя, тъй като по ранен етап ми се вижда невъзможен(все пак от време на време е хубаво да се отпочива).

Та казвайте, редили ли сте някога пъзели? Редите ли сега от време на време? Имате ли любими?

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Wed Aug 15, 2012 1:23 pm

И аз съм фен на класическите пъзели, но никога не ги лепя. И сега редя едни пъзели, които купих с оферта в Колектива. Частта със сортирането и аз много я ценя имам си даже отделни торбички за целта.

Аз ги подреждам под килима, защото като го сложа отново отгоре, парчетата не се нараняват, а сглобените части си остават. При това повечето хора дори не разбират че ходят върху пъзел, а стаята ми е напълно използваема.

Аз обичам тези от по 2 хил. парчета, защото са ми много добър баланс м/у размер и тръпка. Моят проблем е, че имам огромни претенции за това, какво е изобразено на пъзела. Не обичам снимки, а само картини. Напривмер размерът на твоя пъзел е предизвикателство, но картинката би ме отблъснала от покупката.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
Mindcrime
Arcanist
Posts: 827
Joined: Sat Mar 29, 2008 5:31 pm
Location: Shadow Earth

Post by Mindcrime » Wed Aug 15, 2012 2:02 pm

Напълно те разбирам, въпрос на вкусове е. И за мен това не е най-готиният, но все пак си мисля, че едно дете на 5 г. би се изкефило повече на това отколкото на нещо по абстрактно или скучновато. Да се върна обаче на вкусовете, един мой приятел е страшен почитател на пъзелите на Victoria Frances, аз пък не мога да ги трая, но пък и не харесвам тоя тип готика като цяло.

Btw, преди време ми направиха подарък и в шкафа ме чака ей това нещо, но идея си нямам кога ще успея да стигна до него.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Wed Aug 15, 2012 2:41 pm

Аз имам един 2000 парчета на Салвадор Дали, но още не съм го наредил. Иначе разни детски пъзели все още си ги редя от време на време. :)
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 16 guests