Америка - По-далечна, отколкото можем да си представим

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Америка - По-далечна, отколкото можем да си представим

Post by Roland » Fri Aug 10, 2012 9:00 pm

Image


От доста време ме сърби да напиша нещо по-въпроса, но все не стигах дотам. Както повечето хора тук знаят, вече три години откак живея в Щатите, и понеже за разлика от повечето международни студенти около мен, аз всъщност зная английски на нивото на нейтив спийкър, вместо да гравитирам около "своите", така се получи, че повечето ми приятели тук са американци. В резултат смея да твърдя, че имам доста по-добра представа за тази държава от повечето ми сънародници - дори тук, а какво остава за хората, живеещи в България.

В съседната тема, чието заглавие тази имитира, редовно се пускат разни "шокиращи" истории какви закони били приети, как "американците' са такива и онакива, и това мен много ми бърка по отверстията, и не по начина, по който обичам, и съответно този топик има за цел да се опита да даде малко контекст от гледната точка на човек, който все пак ги живее тия работи от първа ръка.


Част първа -"Американците? Кои точно американци?"

Живеейки в европейска държава с население по-малко от това на Ню Йорк Сити, за българина е лесно да говори за "американците" като за един народ. Но при все, че определено има общи черти, в общия случай малко неща могат да се кажат за "американците" като цяло. На първо място, Амерка е нация от имигранти. Хората, живеещи в средните щати, са от различно място спрямо тези в Тексас или Калифорния, или в Нова Англия да речем. Това са буквално различни народи, всеки от които си пази някаква форма на традиции отпреди да дойде в Новия Свят.

Съединените Американски Щати са петдесет отделни държави, някои от които в близък контакт една с друга, други - крайно противоположни. Те обхващат всички възможни видове климат и се простират на пет часови пояса (шест с Хавай, ако не ме лъже паметта). Между изтрещелия юг, който все още не може да преживее загубата на робите си, и прогресивния североизток, където Ню Йорк е някакъв тотален център на вселената, или западния бряг, който движи световната поп-култура... Това не са едни и същи "американци". Това са абсолютно различни народи, които просто живеят под едно правителство. И в този ред на мисли...


Част втора - "Who Watches the Watchmen?"

Докато първата част е лесна за разпознаване където и да се намира човек, то втората е почти невъзможна, докато не си поживял известно време в Америка. Нещо повече - това, че те дирижират световната политика и че България е една от най-силно американизираните държави в Европа, допълнително пречи човек да осъзнае колко драстично различен е американският манталитет по отношение на властта.

Нека почнем с федералната система. И да, ясно ми е, че някои от вас това го знаят, но имайте търпение. При все параноичните глупости със злите правителствени конспирации, с които сме свикнали от филмите, истината е, че правителството на Щатите има десетократно по-малък контрол върху живота на гражданите от КОЕ ДА Е европейско правителство. Самата им конституция ги ограничава в огромна степен.

Само един пример - гражданите на САЩ не са задължени да притежават форма на идентификация. ВСЕКИ има шофьорска книжка и това е масовият state-issued ID документ, но ако не караш, не си ходил в чужбина и не си си дал зор да идеш до майна си райна да ти издадат някакъв документ, ти реално нямаш начин да докажеш, че си ти. ДОРИ при гласуване на много места е достатъчно да покажеш чек от работа примерно, и можеш да гласуваш. Това в момента е голяма драма, защото оснвоно бедните са тия, които нямат идентификация, и съответно Републиканците искат да въведат закони за задължителни документи при гласуване, за да не могат малцинствата да гласуват срещу тях, но да не се отплесвам.

Американецът е параноичен към правителството си. Той иска да бъде управляван на щатско ниво, от хората, които познава лично и лично е избрал. Глобалното правителство в DC e "Врагът", който трябва да бъде ограничен и на който не бива да се дава власт. Целият майндсет на американеца е посветен на анти-правителство, анти-деспотизъм и - нека си го кажем в прав текст - анти-Европа. Не в смисъл на ненавист, а в смисъл на това, че Америка се е зародила и развила като анти-теза на Европейските монархии, в които държавата контролира целия ти живот от до. Дори съвременните Европейски правителства притежават десетократно повече власт, отколкото Американецът някога би допуснал, поради простата причина, че са еволюирали бавно от монархии.

Оттам насетне всеки щат има собствена конституция, която позволява или забранява определени неща. В момента има тридесет и два щата, в които конституцията определя брака като между един мъж и една жена например. Това означава, че единственият начин този закон да се промени, е чрез референдум. Всеки щат провежда референдуми ежегодно, в които народът целокупно се изсипва да гласува за разни работи. Всичко може да бъде поставено за гласуване, ако събереш достатъчно подписи (между десетки и стотици хиляди според кой е щатът и колко е голям). Всеки щат има собствен конгрес и house of representatives (както и да се превежда това), които помежду си създават законите, които после губернаторът да приеме или отхвърли. Тези закони не могат да нарушават конституцията на щата ИЛИ тази на САЩ.

Третият крак на триножника е Върховният Съд, който е ултимативната инстанция. На теория той е недостижим както за федералното, така за щатските правителства, което означава, че каквото се реши там, е окончателно и не може да бъде променено, освен пак от него. На практика това е горе-долу така, макар че президентът назначава съдиите. Оттам насетне обаче дори той няма контрол върху него. Върховният Съд е причината в САЩ официално да няма сегрегация. Забавен факт - в множество южни щати конституциите все още забраняват смесени бракове. Но веднъж Върховният Съд постанови ли нещо, всеки трябва да се съобразява. Той е окончателният интерпретатор на Конституцията на САЩ и никой няма властта да го оувъррулне.

С която дълга експозиция се опитвам да обясня, че управленческата система на САЩ е тотално извънземна в сравнение с коя да е европейска такава (освен известни прилики с Германия, която след Втората Световна биде реконструирана от американците по техен образ и подобие). Разни идиотски предложения (bills) се правят на всякакви нива - от най-най-местно (град, county) през щатски сенат, та до правителството в DC - ежедневно и безспирно. Но има толкова различни нива, на които те трябва да бъдат приети, и толкова много ограничения в зависимост от това на кое ниво са били приети, че много малко от тях дават какъвто и да е поглед върху "Америка" като цяло. Така че когато някой види как "американците" например позволявали креационизъм в училищата, първо трябва да види КЪДЕ, после КОЙ, след това дали наистина е приет проектът, на кое ниво, и окончателно ли, и чак тогава да надува гневния тромпет. Понеже...


Част трета - "Certain Inalienable Rights"

Конституцията на САЩ определя ролята на правителството. Вторият документ, прилепен към нея, е "The Bill of Rights", определяща какви права имат гражданите на държавата. Америка, например, обожава оръжията си. Тук е между безкрайно и обидно лесно да притежаваш оръжия и за всеобщ ужас The National Rifle Association е най-могъщата и богата организация в Щатите с най-голямото лоби.

Америка, също така, няма официална религия (за разлика от почти всички - дори най-атеистичните - държави в Европа). Всеки има правото да изповядва каквато религия пожелае, стига да се придържа към светските закони. Има официално разделение между "church and state", което гарантира, че извън неофициално влияние, никоя религиозна институция няма правото да се меси в управлението на държавата, и правителството няма правото да се меси на никоя религиозна институция.

И американците са ОБСЕБЕНИ от тези си права. Част от причината всеки тук постоянно да се съди за нещо е, че те имат много повече свободи от нас и много повече от тях подлежат на различни интерпретации. Те имат много по-активно участие в управлението на държавата, и много по-голямо влияние върху хода на развитието й. Което е и причината да развиват много по-силно чувство на "общество", в което ако помагаш на околните, помагаш на себе си, и всички работите заедно за нещо по-голямо от вас. Дразнещият български цинизъм в стил "след мен и потоп" и "ако аз не се грижа за себе си, няма кой да се грижи за мен" съществува и в САЩ, естествено, но редом с идеята, че ако помагаш за развитието на общността от която си част, тя ще ти помогне когато ти имаш нужда. Нещо, за което всеки нормален човек би следвало да им завижда впрочем.


Епилог - Ако прилича на вибратор, но изправя коса...

Така че да - в много отношения САЩ прилича на нас, защото светът през втората половина на 20-ти век като цяло заприлича на тях, НО тази прилика е само повърхностна. Това е държава, построена на изцяло различни принципи от Европейските, работеща със съвсем различна система, и населена от хора с тотално различно себеусещане и концепция за правителство и тяхната роля в него. Това са хора, които от самото зачеване на Щатите са се отказали от сигурността в името на повече възможности. Тук няма значение в коя каста си роден, винаги имаш шанс да се издигнеш над нея - шанс, който статистически погледнато в Европа е многократно по-малък. Можеш да бъдеш уволнен за щяло и не щяло, но можеш и да се издигнеш до невъобразимо високи нива в професията си, защото за да задържиш позицията си, трябва да си най-добрият в нея, но ако си най-добрият в нея, ще бъдеш реално възнаграден подобаващо.

И да, естествено, че тези свободи и права могат да бъдат абюзвани - двупартийната система, базирана на бясна пропаганда, спонсорирана от мегакорпорации и религиозни групи, е доста видим пример през последното десетилетие. Но независимо дали цялостният резултат ни харесва, или не, това е смесица от народи и култури, която някакси функционира като едно цяло на някои нива, докато същевременно не би могла да е по-разнородна на повечето други. И меренето им с нашия аршин просто не води до адекватен резултат.
And you can't dance with a devil on your back...

kalendarа_ska4a
Misting
Posts: 338
Joined: Mon May 30, 2011 6:26 pm

Post by kalendarа_ska4a » Fri Aug 10, 2012 9:50 pm

Е, дано ми помогне тоя пост, когато уча американска култура и общество след 1 година. И аз се дразня много на US хейта, който в повечето случаи прилича на българския към политиците и как те са виновни за лошото време тук.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri Aug 10, 2012 9:52 pm

Чакам Сашко да каже като историк за "бавната" еволюция от монархии.

Иначе го прочетох с интерес, повечето неща ги знам на книга но как работят на практика нямам представа :wink:

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Fri Aug 10, 2012 10:09 pm

По въпроса на социалната мобилност който така лесно го хвърли като неоспорим факт.
http://www.washingtonpost.com/opinions/ ... story.html

In fact, over the past decade, growing evidence shows pretty conclusively that social mobility has stalled in this country. Last week, Time magazine’s cover asked, “Can You Still Move Up in America?” The answer, citing a series of academic studies was, no; not as much as you could in the past and — most devastatingly — not as much as you can in Europe.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri Aug 10, 2012 10:28 pm

Радвам се, че все пак успя да намериш за нещо да ги нахлебиш пак :) Те са много лоши и много виновни за Всичко...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Fri Aug 10, 2012 10:57 pm

RRSunknown wrote:Чакам Сашко да каже като историк за "бавната" еволюция от монархии.
Сигурно е искал да каже нещо за бързите революции, но се е объркал. :lol:

Аз обаче по-скоро ще обърна внимание на едни други странности в горния пост:

Симеон е пропуснал да отбележи, че американците сами си избират общия президент, също както местните управници, и гледат на него като на нещо като батко CEO, който трябва да оправя нещата на федерално ниво с магическа пръчка (освен ако не е от противоположната партия - тогава със сигурност е "враго"). Същото важи за сената и конгреса като цяло между другото. Това че локално всеки щат си има governor не значи, че хората не избират представителите си на държавно ниво. Всъщност понякога се чудя тия хора правят ли нещо друго освен да участват в избори. Има местна власт, щатска власт, щатски представители в сената, избор за президентски кандидати на партията, избори за президент...

Бтв горния пост е много объркан що се отнася до употребата на думата "правителство". В САЩ върховната власт е в президента, който има около себе си секретари на това и онова. Правителство в Щатите няма според европейските разбирания за думата (което е премиер с правителство). Примерно в БГ имаме президент, който е общо-взето figurehead с власт единствено над армията, а ни управлява бате Бойко с неговата сган. Дори в UK е същото - кралицата си седи там, докато prime minister-а управлява. Това всъщност прави властта в САЩ още по-централна отколкото в повечето европейски страни с тяхното монархическо минало, дори с разните "checks and balances" от Върховния съд и конгреса/сената. Защото президентът изпълнява в ролята И на премиер, И на президент.

Но как да е. Американската система на теория е прекрасна и действително е действала добре дълги години благодарение на иновативната конституция, която са си направили след отърсването от британската власт. Но днешно време проблемът е, че управниците са просто кучки на корпоративните интереси на всички нива.
Америка, също така, няма официална религия (за разлика от почти всички - дори най-атеистичните - държави в Европа). Всеки има правото да изповядва каквато религия пожелае, стига да се придържа към светските закони. Има официално разделение между "church and state", което гарантира, че извън неофициално влияние, никоя религиозна институция няма правото да се меси в управлението на държавата, и правителството няма правото да се меси на никоя религиозна институция.
С изключение на Ватикана, за КОЯ Европейска държава важи обратното? Колко мохамедани има в американската власт? Защо всеки американски президент трябва да бъде християнин и шумно да декламира това? "In god we trust"? For fuck's sake, dude...
Не е нужно да ни цитираш как нещата работят НА ТЕОРИЯ в тази страна, при положение че реалността е много различна.
Особено радваща е реакцията срещу твърдението на Обама, подкрепящо горния ти пост:
http://www.lc.org/media/9980/attachment ... _obama.pdf

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri Aug 10, 2012 11:27 pm

Ти си много наясно с реалността от Канада, убеден съм. Аз оттук нямам идея кое как е, разбира се.

По точки:

1. Нищо не съм пропуснал да отбележа, това, че американците сами си избират президента и гласуват и за федералното правителство просто очаквах да се подразбира от само себе си. Остава фактът, че това федерално правителство те искат да го държат максимално беззъбо, защото ги тресе параноя.

2. Президентът е "върховна власт" дотолкова, доколкото е аналогичен на министър-председател от европейско правителство. Същевременно обаче има толкова много фейлсейф механизми, които му пречат да концентрира тая власт в себе си, че Бойко изглежда като южноамерикански уорлорд в сравнение с него. Властта в Щатите е тотално децентрализирана и четирите години управление на Обама са абсолютно неоспоримо доказателство за това. Фактът, че конгресът беше в състояни тотално да го спъва на всяка крачка и да го направи максимално неефективен президент, ясно показва, че единият президент САЩ не прави.

3. Системата на САЩ има колосални пробойни и в последното десетилетие е била брутално опорочена. Темата няма за цел да словослави американците (макар че останалата част от модерния свят още бая хляб има да изяде, докато ги догони по толкова много показатели, че е смешно чак), а да покаже колко масивно различни са от нас и колко тъпо е да се мерят с бг-аршин или дори европейски такъв.

4. Всички европейски държави имат официална религия. Понеже много страни в Европа са силно не-религиозни, това на много места е про-форма, но пак си я има. Православното християнство е официална религия в България. Не че други не са позволени, но пак има ЕДНА официална.Що се отнася до "freedom of religion" клаузата, тя няма как да промени факта, че повечето американци произхождат от християнски държави, единствената й функция е да защитава изповядването на всички религии еднакво. Естествено, че на християнството му се правят много по-големи отстъпки, но също така КОЕ християнство? Тук има един трилион деноминации и нито един от големите три Европейски клона не е сред най-големите от тях. Що се отнася до правителството и президента, никъде в закона не пише, че трябва да е християнин. Така, както никъде не пише, че трябва да е хетеро и да е женен. И така, както никъде не пише, че трябва да е бял, ама трябваше 2008-а да стане, за да изберат черен президент.


Така че плс не ми обяснявай за теория и практика. Следя политическия живот тук много отблизо, имам някаква идея от историческия контекст и не живея с идеята, че САЩ е някакъв рай на земята. Но точно тоя тип БГ-манталитет "да бе, те си приказват там, ама ВСЪЩНОСТ ЦИНИЗЪМ ЦИНИЗЪМ ЦИНИЗЪМ" е нещото, което пречи на повечето хора да стоплят, че сравняват ябълки с портокали. Защото твръде, твърде много неща от теорията СА практика тук, и дори когато не са, хората искрено искат да ги превърнат в реалност. Не живеят със схващането, че "ми то всичко е лайна ениуей" и аз лично им завиждам за това.


PS - защо, за бога, си линкнал към сайта на райт уинг хейт група? О.о
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri Aug 10, 2012 11:57 pm

Добре де като нямат религия защо постоянно повтарят God bless America а официалния им девиз е In God we trust. Даже са си го сложили на банкнотите
http://stephansmithfx.com/wp-content/up ... e-Note.jpg

На всичкото отгоре клетвата на президента завършва официално с, цитирам :
„So help me God!“
Last edited by RRSunknown on Sat Aug 11, 2012 12:03 am, edited 2 times in total.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Sat Aug 11, 2012 12:01 am

Симеоне, в България е фрашкано с мюсюлмани в парламента, има ли ЕДИН в американски политик, който е мюсюлманин? Точно това имам предвид относно теорията и практиката. Освен това "България няма официална религия според конституцията си, вместо това като „традиционна религия“ за страната е посочено православното християнство".

Германия, Франция, Ирландия, Португалия, Румъния, Русия, Испания, Грузия и Турция също нямат официална религия (те са или "secular", или имат няколко официални), официалната на Великобритания е ултимативната "попе, глей си работата, ще се развеждам с жените си и ще си ги убивам както си искам" религия, която местните като цяло третират като форма на атеизъм, а в Шотландия въобще няма официална.

Твърди официални религии има само в: Лихтенщайн, Монако, Ватикана, Гърция, Дания, Исландия. That's it, dude.

Проверявай си фактите, моля те. Иначе няма какво въобще да "ни обясняваш как всъщност стоят нещата" тук или там. Само се излагаш публично.

защо, за бога, си линкнал към сайта на райт уинг хейт група? О.о
Точно това беше идеята, но щом настояваш, ще ти линкна малко цитати на райт-уинг хейт президент:
http://www.pierretristam.com/Bobst/07/wf081507.htm

Все още не си ми обяснил "In God we trust".

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Aug 11, 2012 12:08 am

Защо трябва да ти обяснявам каквото и да е? Игнорамусният ти хейт към Америка не е нито поантата на тая тема, нито ми е интересен, че да се въвличам в поредния "лоши ли са американците, или не" обречен спор. Нито едно от нещата, които си захапал, не са в основата на това, което писах, а именно - че това е държава, която функционира на различен принцип, с народ, който разсъждава по различен начин, от КОЯ ДА Е европейска държава. Което, апропо, е извод, който хора, които познавам, които са живели тук двойно по-дълго от мен, все още не са достигнали, защото си живеят изолирано и предпочитат да хейтят по "тъпите американци", вместо да се потопят в културата и да я разберат.

И че съответно човек трябва да знае малко контекст, преди да обобщава. Невярно ли е това? Ако да, защо?
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Sat Aug 11, 2012 12:13 am

Като гледам всичко ти мина покрай ушите, така че няма какво да ти пиша повече тук. Продължавай да се възхищаваш на теорията за Америка (аз също й се възхищавам, да отбележа) и да си затваряш очите за практиката.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Aug 11, 2012 12:20 am

Е аз живея в практиката. Ако бях със затворени очи, щеше да е много некомфортно при пресичане...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Sat Aug 11, 2012 12:33 am


Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Sat Aug 11, 2012 3:37 am

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Relig ... merica.png
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europ ... in_god.svg

Изглежда по този показател отделните щати не са ЧАК толкова различни, и американското средно е някъде около нивото на Турция и Румъния. Брррр... Независимо кой къде и колко е живял, няма нормална европейска страна, в която 40% от населението да смята за истинно, че Земята е на 6000 години. С уговорката, че нямам идея как този процент е разпределен по щати. :)
A Gallup poll taken in 1999 asked Americans whether they would vote for an otherwise well-qualified person who was a woman (95 per cent would), Roman Catholic (94 per cent would), Jew (92 per cent), black (92 per cent), Mormon (79 per cent), homosexual. (79 per cent) atheist (49 per cent).
Тези също.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Aug 11, 2012 4:28 am

О да, те са много тежко религиозни. Мисля, че по последни проучвания нещо като 2% се самоопределят официално като атеисти. Но подозирам, че ако се видят процентите, нещата ще са доста неравномерно разпределени по щати.
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: Amazon [Bot], Google [Bot] and 21 guests