Мнения за форумното държание

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Feanor
Scholar
Posts: 134
Joined: Fri Jan 16, 2009 12:06 am

Post by Feanor » Sat Jun 16, 2012 6:11 am

:shock:
Ти наистина ли си толкова социално некадърен и не разбираш, че с "лошия ден" ти дадох вратичка да се измъкнеш с достойнство от ситуацията, без да нагнетяваш атмосферата повече (подсказка: не беше нужно да потвърждаваш, да не говорим да се извиняваш -- просто беше необходимо да замълчиш)? Що за войнстващи комплекси срещу точните науки, въобще?

Аман от простотии. Ще потърся интензивно бутон за игнориране на потребители, защото на първо гледане не го виждам, а смятам да продължа да ти лазя по кожата като водя интересни разговори с Трип (ако той иска).

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Jun 16, 2012 6:39 am

Няма такъв. И да, ето точно този тип нагла надменност визирах. Не ми трябват вратичките ти, нито ме вълнуват етикетите, които ще ми налепиш по въпроса.

Трип споделя мнението ми. Това като хинт, че може би имаш проблем с комуникацията.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sat Jun 16, 2012 7:46 am

Нещата тук загрубяват ненужно. Айде стига вече.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sat Jun 16, 2012 10:00 am

Feanor wrote:Трип, не съм се опитвал да съм категоричен. Впечатлението ти е страничен ефект на програмисткия контекст, в който бях тогава (и от който се опитвам да изляза сега), който изисква прецизност, краткост и яснота. Трябва да видиш какви двусрични пощи разменяме с колеги и студенти, когато работим здраво :) Цялата ми идея беше, че подпис от два параграфа, в който има думи като dyad, е абсолютно безполезен след като бъде прочетен веднъж (но за сметка на това хаби място и внимание всеки път) и освен това звучи прекалено претенциозно, за да бъде взет насериозно. Имаш потенциала да не влезеш с двата крака в хуманитарното гето, в което всички вечно са онеправдани и се оплакват един на друг, вместо да видят причините защо светът не ги уважава и да поработят по тях. Високопарният изказ е една много силна причина -- още повече при интелигентни хора, които също го умеят и съответно осъзнават колко е смешен.

Та така. Опитвам се да викам на моя си език през пропастта. Оцени усилието и се опитай да отговориш, вместо да се засягаш. Аз съм го правил :)
Добре, явно се изразявам неясно. Етикетчето "високопарен изказ", дето упорито го лепиш на подписа ми под една или друга форма, е погрешно. И е погрешно, най-вече защото това етикетче е цяла мъглявина от смътни асоциации и предразсъдъци, които много повече могат да ме засегнат, отколкото да ми дадат отправна точка за плодотворен разговор. Нали разбираш? Нали разбираш, че готовите фрази и кратки словосъчетания, отново по линия на Хъксли, най-много да ме накарат да разбера нещо смътно, при това погрешното нещо. Смътното, неясно послание ражда предимно емоционални реакции, често със силен негативен компонент.

Диада в случая изразява нещо много богато* и, бидейки една-единствена дума, го изразява много икономично. Както вероятно и останалите неща, които смяташ за ръкомахане.

* едитнах

Едит: Нямам представа в какъв смисъл използваш думата "гето", а тя има изобилие от контексти. Поредният пример колко е важно човек да си внимава в думите. А дали понякога - просто понякога - хуманитарите не се оплакват, че са неразбрани, защото някои хората на точните науки са чисто и просто твърдоглаво невъзприемчиви? Поставям го като принципен въпрос, няма предвид ставащото тук.

Едит2: И, в интерес на истината, донякъде очаквах от теб *поне* да си започнеш участието тук с въпрос. Това, което от години вече бясно недоумявам за човешкото общуване, е защо хората не си задават въпроси. И аз съм много далеч от съвършенството в това отношение, но поне го правя от време на време и ми е неудобно, когато забележа, че съм пропуснал възможност да го направя и вместо това съм наковал някакво декларативно изречение, като в случая с Драгън и как е пропуснал пойнта на статията - можех да го помоля поне за примери. И бездруго като стигнахме до тях, ми стана много по-интересно от общоприказването с остър тон.

А колкото до потенциала ми - потенциал имах на 19, сега имам възможности.
Last edited by Trip on Sat Jun 16, 2012 3:30 pm, edited 8 times in total.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sat Jun 16, 2012 10:13 am

Scourge wrote:@Трип:

Това е доста arbitrary тълкувание. По никакъв начин от цитата не се вижда подобна чисто семиотична идея - напротив, говори се за комплексности и абстрахиране на идеи от тях. Отделна си е и явно търсената поетичност на arbitrariness-а на частното (съкратеното, в смисъл на останалото след съкращаването) на фона на пораждащото го всичко. Която поетичност не коментираме.

Няма нужда да търсиш еквивалентности между символите в математиката и езика точно тук. Не че няма такива, просто не са особено съществени в случая. Подобието е напълно достатъчно за релевантност и илюстративност. Къде отиде метафората? Дори в статията авторът жалееше за нея. :)

За систематизацията може да се спори - философията може да е също толкова последователна, колкото и математиката, - но това отново не е свързано. Тук дори не става дума за пълнота. Става дума за необходимостта от обобщаване и абстракция във всяко едно описание на света. Иначе си обречен или на произволност на извадката, или на пълно изчерпване. В този смисъл подобно пренебрегване на обобщението (и съкращението, като резултат) е безплодно.

По принцип изкуственото противопоставяне на философията и математиката е безполезно. И двете са в основата си дедуктивни конструкции. Няма нищо случайно в изобилието от философи-математици в историята.
Относно арбитрари тълкуването - научил съм си английския така, че когато някой ми заговори за arbitrary в контекст на език, първо ми изниква значението "своеобразен", а не "произволен". А понеже съм си чел социологията по определен начин, "своеобразен" -> "културно обусловен".

За останалото просто трябва да извадим някои фрази на Хъксли и да видим какво внушава, не просто към какво реферира. Той реферира към абстрахиране на идеи, само че с фрази като "soul of wit", "elegant and memorable", "neatly formulated notions", конкретизира типа абстрахиране - пишман-уайлдистки, остроумен на повърхността, често без нищо под нея.

Бих поспорил, че афористичният стил, особено в ръцете на неособено кадърен в тоя стил човек, е съвсем различно животно от обобщението, целящо да достигне до сърцевината или пък до костите на дадено понятие. Да не говорим, че качествените обобщения са честни и съответно пълни с caveats, а не звучат като от Скрижалите на някое smartass божество.

А метафората със сложното и простото уравнение на Драгън просто не издържа в светлината на това, което знаем за language-processing-a в човешкия мозък, както и в светлината на това, което литературната критика знае от почти сто години - промяна във формата дава промяна в import-а. Предаването на "съдържание", референтната функция на езика е само една от много му функции, един от съставните елементи на import-а, и далеч не винаги е най-приоритетната. Особено в есетата, които са литературен жанр.

User avatar
Feanor
Scholar
Posts: 134
Joined: Fri Jan 16, 2009 12:06 am

Post by Feanor » Sat Jun 16, 2012 11:00 pm

Трип, викам да спра да викам през пропастта. Благодаря ти за усилията, но няма смисъл. Ако те интересува защо, погледни тук: http://typelogic.com/intj.html .

Разгледах стари теми във форума и стигнах до интересни изводи. Това не е първият път, в който Роланд се изживява като хеликоптер-майка на Трип. Нито е първият случай, в който реагира остро, инфантилно и просташки-агресивно при минимален реален или въображаем повод. На британски английски има много хубав израз по въпроса: this is out of order. Просто това е първият случай, в който човекът отсреща едновременно не си трае и има ясно изразен по-висок статус. Когато има поредица от почти идентични случаи на поведение, независимо дали отсреща стои открит фашист, кротка държавна служителка или един от няколко програмисти или други хора на точните науки, изводът се самоналага.

Друго нещо, което прави силно отрицателно впечатление е безкрайното търпение на други хора по въпроса (не визирам конкретния случай) и дори поощряване на съответното поведение. This is, again, out of order. Да не говорим, че Роланд е администратор, което малко или много го прави представител на форумната култура и поведението му се забелязва повече.

За мен цялата патардия беше полезна, така че не съжалявам. Благодарен съм на обстоятелствата и на Роланд като техен носител. Направих си два важни житейски извода в безопасна среда, които вероятно ще ме направят по-малко толерантен и по-щастлив. Като резултат от единия, ще си взема малко почивка от форума, а след това ще поствам минимално.

Ей, това Валери как ни е търпял едно време, не е истина :lol:

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Jun 16, 2012 11:06 pm

Важно е да има ясно изразен по-висок статус. Защото като е високопарно, не е "просташко" :lol:
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sat Jun 16, 2012 11:07 pm

Feanor wrote:Друго нещо, което прави силно отрицателно впечатление е безкрайното търпение на други хора по въпроса (не визирам конкретния случай) и дори поощряване на съответното поведение. This is, again, out of order. Да не говорим, че Роланд е администратор, което малко или много го прави представител на форумната култура и поведението му се забелязва повече.
Не е търпение, по-скоро примирение и/или вдигане на ръце от ситуацията поради невъзможност да бъде променена. :wink:

Не си първият, който е стигнал до тези изводи. Има си двойни стандарти на допустимо поведение в ШД, това е положението.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sat Jun 16, 2012 11:17 pm

Очевидно разни хора тук се чувстват по-високопоставени от други хора (пак тук). Призовавам тези с най-високия статус - решете помежду си кои сте плз - да докажат въпросния със зряло поведение в тази тема.

едит: И да споделя една гениална мисла с вас:
Feanor wrote: Друга моя гениална мисъл (имам ги много) е, че е важно човек да не се взема твърде сериозно.
Викам да се опитаме да последваме тоя съвет, а?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Strelok
Paragon
Posts: 508
Joined: Fri Nov 13, 2009 6:02 pm

Post by Strelok » Sun Jun 17, 2012 12:01 am

Само не разбрах има ли го бог или не.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Jun 17, 2012 12:03 am

И ние така... :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Sun Jun 17, 2012 12:17 am

Sky God is watching you do silly things:

Image

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sun Jun 17, 2012 8:11 am

Feanor wrote:Трип, викам да спра да викам през пропастта. Благодаря ти за усилията, но няма смисъл. Ако те интересува защо, погледни тук: http://typelogic.com/intj.html
Какво се опитваш да кажеш с този линк, за мен е загадка. Ако имаш предвид себе си (някак си твърде позитивно е описанието на тоя тип характер, за да си представя, че мен имаш предвид :mrgreen:), от коментарите ти конкретно тук аз аура на определеност не видях, а тъкмо обратното, както и споменах няколко пъти: мъглявини от общи понятия. И още нещо - и от теб, и от Драгън в тази тема получих силното усещане, че твърде много ви вълнува какво е едно нещо (и по-точно, че е "претенциозно", "излишно", "ненужно" и т.н.), за сметка на това какво прави това нещо. Споменавам го, щото видях, че и интерес към функцията е една от характеристиките на оня тип характер, който определено не бих свързал с теб, ако трябваше да съдя по тия ти няколко поста.

И докато определяш разговори с мен с опростенчески, но за сметка на това грандиозни метафори като "викане през пропастта", никога доникъде няма да стигнем :)

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Jun 18, 2012 10:49 am

Честно казано, малко се радвам, че нямах много достъп до нет миналата седмица.

Феаноре, разбирам, че сигурно наистина ти е дошло като някакво обяснение на нещо, но смяташ ли че ще постигнеш каквото и да е с негативен личен коментар, при това на пост, на който човекът споделя нещо и очаква положителни (или поне някакви) размисли по линка? В смисъл ти директно започваш да му казваш, че е куха лейка софистицирано и дори да не си го имал предвид, все трябва да си усетил, че има голяма веротност да се разтълкува така...

От там нататък обаче "наща банда" проявява не по-малко неуместност в общуването. Емо се засяга и почва да обвинява Драгън в разни неща, защото не е харесал статията. Симеон се намесва в полза на Емо автоматично и безрезервно, което напълно щях да разбера, ако когато го правят други за близки хора (Ян, Пенчев) той не го криминализираше.

После разни хора са дълбоко покъртени, че някаква си математика може да бъде дори сравнявана с техните висши lore-ве на изкуствата. При условие, че примерът на Драгън дори не целеше това, а беше съвсем точна илюстрация на развлаченост, пък макар и, о ужас, с цифри. Също така аз по-скоро не съм съгласна с това, че между музиката и математиката няма почти нищо общо. Обаче тъй като не съм най-дълбоко музикалният човек, смятам че може и да греша. Не разбирам обаче как хора, които с математиката са общо взето на етапа с добро оправяне с изчилсения и дотам (докъдето и според тях се простират общите неща), могат да бъдат абсолютно и напълно сигурни, че няма нищо общо до степен да наричат другото виждане ритардид. А, и след като са нарекли другите с ритардид мислене, ги съветват да го карат по-скромно. Понеже те имат наглостта да изказват някви идеи (все едно, дори да са погрешни), нали. Ми сори, ама това ако не е високомерие на максимум, не знам кое е.

И честно казано наблюдавам как именно поради тази практика на спорове вече повечето в този форум спорим сляпо, отдадено и крайно неприятно. Т.е. дори и да имам някакви резерви или по-мека гледна точка, аз трябва да бъда крайна и рязка, за да мога да контрирам мненията, които автоматично определят моето като ритардид. Нещо повече, често дори след като на човека му стане ясно, че не е съвсем прав той продължава да налива, само за да е отгоре интелектуално, нищо че ще е с удари под кръста. При това в някои случаи удари по приятел, което е съвсем в джаза... Не говоря конкретно за тази тема, но съм го виждала болезнено голямо количество пъти. И съм го усещала болезнено, ако простите математици не са схванали двузначността на прилагателното в горното изречение.

И за да съм поне малко по темата - статията в Гардиън наистина е много вярна , но и за мен е казана с твърде отвлечено и на моменти неточно. И под неточно нямам предвид сложените точно на място прилагателни с точно правилните емоционални отсенки, а цялостни идеи. Текстът развива чудесно модерната перцепция (мислех да пиша схващане, ама специално за Емо:)) за религията като небуквално спритуалистично изживяване. Въпросът е, че традиционната религия просто е буквална. По същия начин мога да говоря за някакъв модернистичен атеизъм, който казва, че въпреки че лично човекът не вярва, че има бог, той допуска, че за някой друг такъв може да съществува. И това за мен са новите атеисти, а онези от статията са старите:) Атеистите за които говори авторът са точната атеистиччна аналогия на традиционалистите, които вярват в буквалната религия. Също така не разбирам как това, че някои автори атеисти са писали нещо с религиозен уклон е доказателство за каквото и да е. От там нататък с общите идеи няма как да не се съглася.
Last edited by Morwen on Mon Jun 18, 2012 11:23 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Mon Jun 18, 2012 11:19 am

Аз чак сега прочетох дискусията и цялата драма на предната страница и определено не взимам страната на Симеон. В този форум, колкото и да ми е приятно да пиша в него в това отношение винаги се е фейлвало кардинално.

1. Симеон рядко до никога е обективен като админ и често винаги взима страна в страничен за него спор, вместо да модерира безпристрастно.
2. И тук дори не прибавяме изцепките когато няколко пъти индиректно е казвал как едва ли не "форумът бил негов и който не му изнасяло знаел къде е вратата" (в темата за хомосексуалистката литература преди месец-два му беше най-свежата изцепка в това отношение).
3. Чел-недочел спора той се хвърля в автоматична защита на Емо просто защото е Емо, а когато Пенчев го прави за Морви и Ян за Гибли те биват хранени как "не можело така".

Като юзър на форума през годините единственото, което ми е оставяло лош вкус в устата е именно този модераторски "фашизъм" и "взимане на страна", защото например АлДим и Амелия често са си позволявали лични нападки и неправомерно остър език, но за тях няма критики, все пак Симеон е кум на сватбата им, да не забравяме.

Предлагам най-добре да се отцепят постовете нанякъде, за да стане дискусия. Според мен хора като passer-by има с какво да се включат, именно и той като мен често е ставал жертва на подобно отношение.
Last edited by Muad_Dib on Mon Jun 18, 2012 11:28 am, edited 2 times in total.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests