Някой чете ли на телефон с Android?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Dante
Mistborn
Posts: 1275
Joined: Sun Jan 20, 2008 7:58 pm

Някой чете ли на телефон с Android?

Post by Dante » Wed May 02, 2012 7:28 pm

Има ли такива тука? Питам, защото ми се ще да задам няколко въпроса.
Наскоро си купих смартфон с доста приличен дисплей и за първи път открих четенето от НЕкнижен формат. Харесва ми, защото буквално в джоба ми имам които си поискам книги и край на скуката в рейса, метрото, лекциите и влака. Освен това има доста книги, които не се намират, а ги има в читанка. Готино е. Разбира се, като второстепенно четене и единствено като спомагателно устройство.

п.п
Да бе, знам колко е готин Киндъла и, че четенето на GSM не може да се сравнява с електронните четци. Наясно съм с това.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6459
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Wed May 02, 2012 8:27 pm

Не съм с Android, а със "Samsung GT-E2222", което даже не е точно смартфон, както се оказа, обаче книги могат да се четат съвсем спокойно.
В темата за спама постнах ето това:

Оказа се, че книги могат да се четат на такова нещо съвсем спокойно, бтв.
Има един "Mobile PDF Reader" или нещо от тоя род, което тръгна. То, обаче, прелиства една страница за повече от минута и забива брутално, затова го разкарах и PDF-и и EPUB-файлове се отказах да пробвам да пускам.
Открих "mjBookMaker", който превръща *txt-файлове в app-ове, които тръгват на телефона без никакви проблеми и се четат идеално, поне от това, което видях. Работи и с *doc-файлове, обаче, първо, много по-бавно, и, второ, тогава такова нещо като нов ред, различен абзац и така нататък програмата не признава и ги слива наедно. Доста е грозно.
---
Друга подобна програма е "Reader Maniac", която работи и с *html-файлове и дори може да конвертира картинки. Не съм видял как изглеждат, обаче. Иначе го изпробвах и с чист текст, без илюстрации, и макар да се чете, предпочитам "mjBookMaker"-а за това.

Вчера пък открих ето това:
http://albite.org/reader
За нещастие нито една от тези програми не се разбира с телефона ми, но теб може да ти е полезно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Ambartanen
Arcanist
Posts: 992
Joined: Mon Mar 15, 2004 6:45 pm

Post by Ambartanen » Wed May 02, 2012 9:17 pm

Аз си чета бая на андроида и е много удобно. Ако се очертава да чета повече от час гледам да ползвам киндъла, но телефона е идеален в обществен транспорт или в някоя чакалня. Дори най-малкият киндъл е далеч по-досаден за разнасяне от телефон.

Аз ползвам киндъл апликацията за андроид и moon+ reader. Първото щото автоматично ми синхронизира книгите с киндъла и мога спокойно да прехвърлям от едно на друго устройство без проблеми. Второто обикновено за четене на български книги или изобщо всякакви книги, които не са купени от амазон- големият недостатък на kindle for android е невъзможността да отваря mobi файлове, но moon+ рийдъра се справя като пич с всякакви формати и има супер много готини настройки.

Един начин да се направи четенето на телефон по-удобно, поне за мен, беше да се прехвърля на бял текст с черен фон и да намаля яркостта на екрана. По-малко ми натоварва очите, макар че за 15-20 минути четене не е кой знае каква разлика.

User avatar
Dante
Mistborn
Posts: 1275
Joined: Sun Jan 20, 2008 7:58 pm

Post by Dante » Thu May 03, 2012 8:43 pm

А, евалата! Аз пробвах много от най-известните и теглени програми за четене от Маркета. И най-симпатична и готина ми се стори точно Moon + и една "Aldiko", но за сега най-много си харесвам първата. Оказа се, че четенето с такова нещо е адски готино, най-вече като имаш що-годе голям и добър екран и си поиграеш 1-2 часа с настройките на програмата. Според мен дори си има предимства пред електронните четци. Киндълите и т.н де факто ти служат като основно устройство за четене и повечето хора чета предимно на тях. А четенето от смартфон е за хора, които си четат истински книги, но използват телефоните си за допълнително средство, когато са навънка или не могат да намерят нещо, което им се чете по книжарниците. Примерно, сега вместо да давам 25 лева за "Донеси ми главата на принца" на гадните кожодери от Славейков, аз си я изтеглих и прочетох като пич на телефона :Д
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

takeshikovach
Smallfolk
Posts: 23
Joined: Wed Jul 21, 2010 11:38 am

Post by takeshikovach » Sat May 05, 2012 11:53 am

Аз съм с HTC Desire и ползвам Cool reader. Ползвам го точно за по 15-20 минути в градския транспорт и на дежурства когато не мога да разнасям нещо по- обемисто. Чета точно книги, които вече трудно можат да се намерят, или знам, че иначе няма да седна да прочета.

User avatar
Lord
E'lir
Posts: 163
Joined: Tue Jul 01, 2008 10:21 am

Post by Lord » Sun May 06, 2012 1:32 am

Dante wrote:А, евалата! Аз пробвах много от най-известните и теглени програми за четене от Маркета. И най-симпатична и готина ми се стори точно Moon + и една "Aldiko", но за сега най-много си харесвам първата. Оказа се, че четенето с такова нещо е адски готино, най-вече като имаш що-годе голям и добър екран и си поиграеш 1-2 часа с настройките на програмата. Според мен дори си има предимства пред електронните четци. Киндълите и т.н де факто ти служат като основно устройство за четене и повечето хора чета предимно на тях. А четенето от смартфон е за хора, които си четат истински книги, но използват телефоните си за допълнително средство, когато са навънка или не могат да намерят нещо, което им се чете по книжарниците. Примерно, сега вместо да давам 25 лева за "Донеси ми главата на принца" на гадните кожодери от Славейков, аз си я изтеглих и прочетох като пич на телефона :Д
Едно време сигурно бих дал мило и драго да мога да чета от някой 720p екран на HTC или Samsung вместо да осветявам с черно-белия дисплей на Моторолата ми страниците на поредната Хари Потър книга, завит през глава и ослушвайки се да не ме усети някой, че не спя.

Истината е, че току що си разбрал какво означава електронното четене. Но кьоренето на телефонен екран, особено като е с дисплей по-малък от 4.3 инча и резолюция по-ниска от 800х600, е само за такива, на които не им се мъкне втора джаджа или просто нямат пари за нея. Недей си измисля оправдателни закономерности - хората всъщност спокойно си използват електронните четците по начина, по който ти си ползваш телефона, сиреч като допълнение към материалния формат книги. Просто си вземи e-reader :D

User avatar
Dante
Mistborn
Posts: 1275
Joined: Sun Jan 20, 2008 7:58 pm

Post by Dante » Sun May 06, 2012 1:46 am

Дай ми още 200 лева и ще си взема :lol:

На мен ми е ясно, че въобще не може да се сравняват, ама за сега е някакво решение. То вече съм 1000% сигурен, че рано или късно и аз ще имам такава джаджа и като си я купя ще съм много запален. Но да, признавам си, че до сега съм грешил, като съм разправял разните работи за мириса на книгата и т.н. Електронното чете е бая яко и има много, много предимства. И със сигурност е допълнение към самото четене, не заместване. Сега дори се осъзнах, че повече ми се чете от телефона, защото е някаква нова тръпка. А дори с телефона ми е много по-удобно четенето, от колкото в момента като чета 800 страничната тухла Локи Ламора. Най-вече като се има предвид, че чета изцяло легнал.
Сега да пристигне на Емилия четеца и при втората доза пари ще дойде и моят ред.
Зарибен съм.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun May 06, 2012 2:27 am

Мен четенето на телефон ми е много странно предвид лъскавия дисплей, но и аз доста браузя нета от iPhone-а, та знам колко е удобно. При все това за книги по-добре рийдър.
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests