Page 1 of 6

Орсън Скот Кард и хомофобията

Posted: Thu Mar 15, 2012 5:56 am
by Roland
[преместено от "Кой какво ще чете"]


Абе да мре в агония Кард -_-

Posted: Thu Mar 15, 2012 8:52 am
by Xellos
Хааха, е са до тук не съм видял в книгата нищо фрапиращо от личните му пристрастия :rofl:

Posted: Thu Mar 15, 2012 7:32 pm
by Roland
Да бе, то в ранните му няма. Ма мен пак ме е гнус, като знам къде отиват парите от продажбите му...

Posted: Thu Mar 15, 2012 8:50 pm
by Devoted of Slaanesh
Roland wrote:Да бе, то в ранните му няма. Ма мен пак ме е гнус, като знам къде отиват парите от продажбите му...
Я кажи къде отиват, че ми стана интересно?

Posted: Mon Mar 19, 2012 6:22 am
by Roland

Posted: Mon Mar 19, 2012 8:20 pm
by Random
Мене ми стана особено смешно (и едновременно едно такова доооста неловко и кофти), като прочетох, че Кард бил написал версия на Хамлет, в която цялата прецаквация в кралството идвала от това, че Хамлет бил гей и кралят го малтретирал като малък (та затова Хамлет станал гей, видиш ли, щото как може да има друг начин...) :mrgreen: :roll: :roll: И малкото му други изказвания по темата, които съм чел, са напълно безумни. От неговите книги съм чел само първата за Алвин преди много време, тъй че така или иначе не си ги купувам. Но все пак е доста тъпо, понеже тоя човек се смята за един от сравнително големите живи писатели на фантастика. А щом имаш такива изкривени и неинформирани разбирания за биология/общество/морал и щом ги защитаваш с пяна на устата, това няма как да не рефлектира като идеология и в книгите ти. Което е хем тъжно, хем плашещо, защото Кард е адски популярен сред по-младите читатели, доколкото имам впечатление.

Posted: Mon Mar 19, 2012 9:55 pm
by Devoted of Slaanesh
Явно и той е изкукал по пътя негде ...

Posted: Mon Mar 19, 2012 10:26 pm
by RRSunknown
Отдавате прекалено голямо значение на това какви са му възгледите - всички класици от западна европа сигурно са имали същите но са едва ли някой ще ги отрече като творец.

Posted: Mon Mar 19, 2012 10:45 pm
by Random
С разликата, че те са творили в съвсем различно време. Не се сещам за известен съвременен автор, който се изявява като открит расист в това, което пише, да речем. Сигурно и такива има, де, но то и случаят с Кард е такъв.

Posted: Mon Mar 19, 2012 11:16 pm
by Moridin
Кард все пак има книгите за Ендър, които са малко или много гениални. Това, че после са му избили чивиите, си е друг въпрос :)

Posted: Tue Mar 20, 2012 12:08 am
by Random
Което само иде да покаже колко силно нещо е индоктринацията :) За Лъвкрафт знам, че е бил доста явен расист, примерно, но въпреки това още се тачи много името му. При Кард мене най ме фрапира това, че си е набутал идеологията по такъв малоумно реакционерски начин в книга, и то адаптация на най-известната трагедия евър. Предполагам, че в ранните му книги не си личи. Трябва да го прочета тоя Еднър все някога...

Posted: Tue Mar 20, 2012 5:53 am
by Roland
Въпросът е морален. Нещата не са на кантар. Книгите за Ендър може да са гениални, но аз не мога да подкрепям нито финансово, нито с фенщина човек, който има подобни възгледи.

Posted: Tue Mar 20, 2012 11:10 am
by Trip
RRSunknown wrote:Отдавате прекалено голямо значение на това какви са му възгледите - всички класици от западна европа сигурно са имали същите но са едва ли някой ще ги отрече като творец.
RRS, може да си сигурен, че ако в коя да е класика имаше големи количества отявлен расизъм, примерно, нямаше да остане класика до наши дни ;)

Posted: Tue Mar 20, 2012 12:10 pm
by Morwen
Да де, въпросът е, че и в читавите книги на Кард няма.

Posted: Tue Mar 20, 2012 3:32 pm
by Roland
Само че в днешно време книгите не са единственото място, където можеш да научиш какво мисли един автор. Авторите сега са също толкова публични фигури колкото всеки друг известен човек. И съответно какво правиш с парите си и какви възгледи споделяш със света, е от решаващо значение.